بازار آریا
وزیر نیروی ترکیه از آغاز عصری جدید در اکتشاف نفت و گاز خبر داد
آنکارا در مسیر توسعه نفتی
دوشنبه 6 اسفند 1403 - 00:25:48
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - آلپ‌ارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد؛ ارسال کشتی تحقیقاتی لرزه‌‌‌‌‌نگاری اروچ‌‌‌‌‌ریس به سومالی، نویدبخش آغاز عصر جدیدی در اکتشاف گاز طبیعی و نفت ترکیه در دریا خواهد بود. رجب‌‌‌‌‌طیب اردوغان، رئیس‌‌‌‌‌جمهور ترکیه، در مراسم تشریفات مربوط به اعزام کشتی اروچ‌‌‌‌‌ریس که آخرین ماموریت تحقیقات انرژی خود را به مقصد آب‌های سومالی آغاز می‌کرد، شرکت کرد. به نوشته تارنمای حریت، وزیر انرژی ترکیه در جریان این مراسم اعلام کرد با تجربه‌‌‌‌‌ای که به‌دست آورده‌‌‌‌‌ایم و زیرساخت‌های قوی خود، اکنون قدم به عرصه بین‌المللی گذاشته‌‌‌‌‌ایم.
بایراکتار همچنین در پلتفرم رسانه اجتماعی X نوشت: «ما با افزایش تنوع منابع خود گام‌های محکمی در جهت مستقل‌شدن کامل در عرصه انرژی برداشته‌‌‌‌‌ایم.» در همین رابطه، وزارت امورخارجه سومالی با انتشار بیانیه‌‌‌‌‌ای اعلام کرد، سومالی منابع گسترده‌ای از پتانسیل‌های انرژی بهره‌‌‌‌‌برداری نشده در اختیار دارد. دولت این کشور این مناسبت را به‌عنوان نقطه‌‌‌‌‌عطفی تاریخی دانسته و از ترکیه برای حمایت ثابت ‌‌‌‌‌قدمش قدردانی می‌کند. این ابتکار قرار است سومالی را به سمت توسعه اقتصادی بیشتر و دستیابی به صنعت انرژی قوی‌‌‌‌‌تر سوق دهد.
اوروچ‌‌‌‌‌ریس طبق توافق‌نامه‌‌‌‌‌ای که چندی پیش بین وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه و وزارت نفت و منابع معدنی سومالی امضا شد، قرار است بررسی‌‌‌‌‌های لرزه‌‌‌‌‌نگاری را در آب‌های سومالی انجام دهد. این کشتی پس از عبور از مسیر دریای‌‌‌‌‌سیاه، سفر خود را از طریق تنگه استانبول آغاز کرد و از کنار دفتر ریاست‌جمهوری این کشور واقع در دولما‌‌‌‌‌باغچه، جایی‌که مراسم تشریفاتی اشاره ‌‌‌‌‌شده برگزار شد، عبور کرد. اردوغان از خدمه کشتی استقبال کرد، بایراکتار نیز در این مراسم حضور داشت. وزارت انرژی ترکیه با صدور بیانیه‌‌‌‌‌ای اعلام کرد: این کشتی قرار است در انتهای مسیر، به سواحل سومالی رسیده تا در سه منطقه‌ای که ترکیه مجوزهای اکتشاف آن را دریافت کرده‌است، بررسی‌‌‌‌‌های لرزه‌نگاری نفت و گاز طبیعی را انجام دهد. این کشتی از طریق دریای مدیترانه به کانال سوئز رفته و از دریای‌‌‌‌‌سرخ عبور کرد.
این کشتی را دو ناوچه نیروی دریایی ترکیه و همچنین کشتی پشتیبانی زاگانوس پاشا، کشتی پشتیبانی سکوی سانکار و کشتی ردیاب آتامان همراهی کردند. اوروچ‌‌‌‌‌ریس مطالعات لرزه‌‌‌‌‌نگاری سه‌بعدی را در نواحی نزدیک‌سواحل سومالی انجام خواهد داد. وزارت انرژی ترکیه اعلام کرد؛ این ماموریت که انتظار می‌رود حدود هفت ماه به طول بینجامد، با هدف جمع‌‌‌‌‌آوری داده‌های لرزه‌‌‌‌‌ای نفت و گاز طبیعی برنامه‌‌‌‌‌ریزی شده‌است. این داده‌ها در آنکارا، پایتخت ترکیه برای شناسایی مکان‌های بالقوه حفاری احتمالی، تجزیه و تحلیل خواهند شد. لازم به ذکر است، بایراکتار همچنین در تاریخ 5 اکتبر یادداشت تفاهمی با خوزه‌‌‌‌‌دو ناسیمنتو کاروالیو دی‌‌‌‌‌ریو، وزیر زیرساخت‌ها و منابع طبیعی سائوتومه و پرنسیپ، با هدف توسعه همکاری‌های انرژی بین دو کشور امضا کرد. وزیر انرژی ترکیه گفت: در چارچوب این یادداشت تفاهم، هدف ما توسعه همکاری در زمینه‌‌‌‌‌ انرژی‌های تجدیدپذیر و بخش برق و همچنین فعالیت‌های اکتشاف نفت و گاز طبیعی در دریا است. رجب‌‌‌‌‌طیب اردوغان، رئیس‌‌‌‌‌جمهور ترکیه در ماه مه سال‌گذشته میلادی به‌‌‌‌‌طور رسمی اعلام کرد یک میدان نفتی با پیش‌بینی ظرفیت تولید در حدود100‌‌‌‌‌هزار بشکه در روز در این کشور کشف ‌‌‌‌‌شده‌است. 
منابع جدید سوخت‌های فسیلی در مجاورت یک میدان فعال نفتی واقع در جنوب‌‌‌‌‌شرقی استان سیرناک شناسایی‌شده بود. اردوغان در آن زمان گفت این میدان بالاتر از ظرفیت هر میدان دیگر در ترکیه قادر به تولید نفت بوده و امیدوارانه اعلام کرد استقلال انرژی این کشور را تقویت خواهد کرد. لازم به ذکر است، ترکیه در ماه دسامبر نیز از کشف یک میدان نفتی در استان سیرناک با ذخایر حدود 150‌‌‌‌‌میلیون بشکه و ارزش تخمینی 12‌‌‌‌‌میلیارد دلار خبر داده بود. در تبیین جایگاه ترکیه در صنعت و تجارت بین‌المللی سوخت‌های فسیلی باید گفت در طول سال‌گذشته میلادی و بر اساس این گزارش، آنکارا با خرید و واردات فراتر از 45‌میلیارد دلار نفت، گاز‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طبیعی و زغال‌سنگ از روسیه، به خریدار نخست سوخت‌های فسیلی این کشورکه در دهه‌‌‌‌‌گذشته حجم آن به 5‌‌‌‌‌‌برابر افزایش‌یافته، تبدیل شد. 
همچنین به‌رغم ممنوعیت بلوک غربی بر خرید و واردات نفت از مبدا روسیه، کشورهای عضو اتحادیه اروپا کماکان مبادرت به خرید مقادیر معتنابهی از نفت‌‌‌‌‌خام و فرآورده‌های نفتی از مسیر ترکیه می‌کنند. با استناد به گزارش‌های رسمی، در حدفاصل تاریخی که ممنوعیت سقف قیمتی گروه7 کشور صنعتی بر فرآورده‌های نفتی پالایش‌‌‌‌‌شده روسیه تصویب و اجرایی شد تا فوریه سال2024 میلادی، کشورهای اروپایی مبادرت به واردات حجمی فراتر از 5‌‌‌‌‌‌میلیون‌‌‌‌‌‌تن فرآورده نفتی به ارزش 3‌‌‌‌‌میلیارد یورو از بنادر ترکیه کرده‌اند.
لازم به توضیح است که بنادر ترکیه معمولا حجم محدودی از فرآورده‌های پالایشی را تحت‌پوشش دارند. جنگ در اوکراین قیمت انرژی را افزایش داده و روسیه به‌صورت طبیعی، به‌‌‌‌‌ازای نفتی که در اتحادیه اروپا به ‌‌‌‌‌فروش می‌رسد، سود مناسبی به جیب می‌زند. براساس گزارش تارنمای ژاپن‌‌‌‌‌تایمز، انبارهای نفتی ترکیه سوخت روسیه را برای عرضه مجدد به غرب ذخیره می‌کنند.
کشورهای اروپایی چاره‌‌‌‌‌ای ندارند جز آنکه در آینده‌‌‌‌‌ای نزدیک، واردات نفت‌‌‌‌‌خام را از محل ذخایر ترکیه، ممنوع اعلام کنند. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو گروه هفت کشور صنعتی دنیا باید بپذیرند که سقف مصوب قیمت نفت در محدود‌‌‌‌‌سازی دسترسی روسیه به منابع مالی بیشتر برای تامین بودجه ‌موردنیاز در جنگ با اوکراین، تا حد زیادی ناکام بوده ‌‌‌‌‌است.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1271833/آنکارا-در-مسیر-توسعه-نفتی
بستن   چاپ