بازار آریا - اکونومیست جلد جهانی این هفته خود را به رویکرد
ترامپ که گویی رئیسجمهوری است که رخت پادشاهی به تن کرده، اختصاص داده است. وی در اولین ماه توفانی ریاستجمهوری خود، همانقدر که طرفداران خود را به وجد آورده، مخالفان خود را به لرزه انداخته است. اینطور به نظر میرسد که
ترامپ سعی دارد قوه مجریه را به شاخه مسلط دولت تبدیل کند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ جدال اصلی بر سر اساس دولت آمریکاست. رئیسجمهور ادعا میکند که در حال پاکسازی اشتباهات، فریبکاری و سوءاستفاده از بوروکراسی است، اما مخالفان او هشدار میدهند که او در حال ویران ساختن بنیان دولت فدرال است.
ترامپ میگوید اقدامات او صلح جهانی و رفاه داخلی را به ارمغان میآورد و منتقدان هشدار میدهند که او در حال از هم گسستن اتحادهایی است که غرب را مستحکم ساخته است.
ترامپ به گفته خود به دنبال عظمت بخشیدن دوباره به آمریکاست و مخالفان نگرانند که او کشور را به سمت خودکامگی ترامپی سوق دهد.
اکونومیست مینویسد البته
ترامپ اولین رئیسجمهوری نیست که میخواهد ریاستجمهوری را به رکن اصلی
آمریکا بدل کند؛ پیش از او نیز فرانکلین روزولت بیش از 3700 فرمان اجرایی را امضا و شش ماه تلاش کرد تا به دادگاه عالی نظم جدیدی دهد.
در طول سه دهه اخیر کاخ سفید قدرت بیشتری نسبت به کنگره گرفته است. جمهوریخواهان طی این سالها آرزوی مشترکی داشتهاند که تحت عنوان احیای دموکراسی واقعی با پس گرفتن قدرت از بوروکراتها معنا پیدا میکند.
به عقیده اکونومیست
ترامپ حق دارد اهداف جدیدی را برای بوروکراسی تعیین کند. او همچنین به عنوان رئیسجمهور وظیفه دارد تا نحوه اداره کشور را شفاف و کارآمد نماید.
بیل کلینتون نیز برای ساده کردن دولت بیش از 42 هزار شغل فدرال را کاهش داد.
همچنان که در سرمقاله هفته گذشته اکونومیست به آن پرداخته شد، وزارتخانههای
آمریکا از جمله پنتاگون، نیاز به تحول دارند. در واقع وظیفه اصلی
ترامپ ایناست که هم برای نجات جان مردم و هم برای آزادی
آمریکا و تمرکز بر رقابت با چین، به دنبال صلح در
اروپا و خاورمیانه باشد.
با این حال حتی اگر اقدامات
ترامپ به بحران قانون اساسی هم ختم نشود، عواقب اصلاحاتی که او مدنظر دارد دامن دولت فدرال
آمریکا را خواهد گرفت. هرچقدر هم او منکر عواقب خطرناک تصمیماتش باشد، اعمال تعرفههای تجاری و کسری بودجه در واقع باعث ایجاد
تورم میشود. بازارها این حقیقت را به خوبی میدانند که اگر سیستم قضایی به ابزاری برای انتقامجویی تبدیل شود، کسبوکارها چه آسیبهایی خواهند دید.
بوروکراسی
آمریکا نقشی حیاتی در اداره کشور دارد که اگر به هر صورت مختل شود، آسیب مستقیم آن متوجه شهروندان خواهد بود.
در حوزه سیاست خارجی،
ترامپ در تلاش برای بازسازی جهان آزاد است و
آمریکا ممکن است قبل از اینکه کسی بتواند جلوی او را بگیرد، ابزارهای مؤثر خود در برابر
چین و
روسیه از دست بدهد.
در مقابل، در داخل
آمریکا نیز توفان در راه است و رئیسجمهور تا براندازی نظم قانون اساسی
آمریکا فاصله زیادی دارد. به عقیده اکونومیست در این دوران توفانی، نقش جمهوریخواهان بیش از پیش پررنگ است و بهتر آنکه آنان خویشتنداری پیشه کنند؛ چنانچه اگر روزی یک رئیسجمهور دموکرات به قدرت برسد، میتواند از اختیاراتی که
ترامپ اکنون تصاحب میکند علیه آنها استفاده کند.