بازار آریا
توضیحات درباره ادعاهای وزارت نیرو
چهارشنبه 24 بهمن 1403 - 01:16:16
بازار آریا - برنامه‌ریزی صحیح در مصرف سوخت معادل از سوی نیروگاه ها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد. چشم‌پوشی از نقش مدیریت نامناسب سبد سوخت، نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز چالش‌های مشابه در آینده باشد.

تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاه ها است. این سبد شامل گاز طبیعی، نفت‌گاز و نفت‌کوره است که در مجموع به آن «سوخت معادل» گفته می‌شود. برنامه‌ریزی صحیح در مصرف این سوخت‌ها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد.
به گزارش شانا در حالی که آمارها نشان می‌دهد مدیریت صحیح سبد سوخت می‌توانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو به جای تمرکز بر سیاست‌گذاری صحیح و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، تلاش دارد با فرافکنی، کمبودگاز را عامل اصلی خاموشی‌ها جلوه دهد. این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیف‌شده به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشم‌پوشی از نقش مدیریت نامناسب سوخت معادل، نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز چالش‌های مشابه در آینده باشد.
لزوم برنامه‌ریزی در مصرف سوخت نیروگاهی
بر اساس دستورالعمل‌های بالادستی، نیروگاه‌ها موظفند در فصول مختلف سال، به‌ویژه در تابستان که فرصت مناسبی برای ذخیره‌سازی سوخت مایع فراهم است، سبد سوخت خود را به‌گونه‌ای مدیریت کنند که در ماه‌های سرد سال، تأمین برق بدون چالش ادامه یابد.
در اوایل مردادماه امسال، تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاه‌ها را مکلف می‌کرد از 10 مرداد به بعد، روزانه 40 میلیون لیتر نفت‌کوره مصرف کنند. این در حالی است که میزان مصرف واقعی در نیروگاه‌ها به‌طور میانگین تنها 24 میلیون لیتر در روز بوده است. نتیجه این عدم مصرف، کاهش2.3 میلیارد لیتر نفت‌کوره در نیروگاه‌ها بود که به‌جای آن، نفت‌گاز بیشتری مصرف شد. این موضوع نشان‌دهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماه‌های سرد سال است.
عملکرد وزارت نفت در تأمین سوخت نیروگاه‌ها
با وجود افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در دی و بهمن‌ماه سال جاری که در برخی روزها رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد. علاوه بر این، میانگین تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها 55 درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال 1403 بوده است.
همچنین، طبق آمار رسمی، میزان تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در بهمن‌ماه 86 میلیون لیتر در روز بوده که 24 درصد بیشتر از سال گذشته است. این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.
مدیریت تأمین برق در کشور وابسته به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاه‌هاست. در صورتی که مصرف نفت کوره در فصل گرم سال مطابق برنامه‌ریزی انجام می‌شد، امکان استفاده بهینه از منابع در ماه‌های سرد سال فراهم‌تر بود. با این حال، تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها در دی و بهمن‌ماه، مطابق تکالیف ابلاغی و حتی در بعضی روزها فراتر از آن انجام شده است که نشان از پایبندی وزارت نفت به وظایف خود در قبال تأمین پایدار انرژی دارد.
متعاقبا گزارش های مبسوط و شفاف برای اطلاع افکار عمومی منتشر خواهد شد.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1265584/توضیحات-درباره-ادعاهای-وزارت-نیرو
بستن   چاپ