بازار آریا
مثلث ناکامی بورس
شنبه 20 بهمن 1403 - 00:16:46
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - به نظر می‌رسد بازار سهام در روزهای آینده با تغییر مسیر و استراتژی معامله‌گران روبه‌رو شود. علاوه بر نقش نمادهای پتروشیمی‌ در گرم شدن تنور معاملات سهامی، اما موضوع مهمی که وجود دارد این است که رشد قیمت دلار آن ‌هم به شکلی هیجانی، بر احساسات بورس‌بازان بسیار تاثیرگذار است. با وجود آنکه افزایش قیمت دلار آزاد نشانه‌ای از افزایش انتظارات تورمی است و در نهایت اثر منفی نرخ اوراق بالای 30درصد را خنثی می‌کند، اما اگر منشا رشد بی‌رویه دلار به مسائل سیاسی و تنش سیاسی ایران و آمریکا گره بخورد، فضای تردید و نااطمینانی را در بازار سرمایه به وجود می‌آورد.
علاوه بر این موضوع، در هفته گذشته نرخ دلار توافقی تغییر چندانی نداشت و حوالی 67هزار تومان معامله شد. همین امر، سبب شد اختلاف قیمتی دلار توافقی، به عنوان دلار موثر بر سود شرکت‌ها، و دلار بازار آزاد به اوج برسد. این شکاف قیمتی با حذف دلار نیما تا زیر 20درصد کاهش یافته و امیدها را به رشد سودآوری شرکت‌ها بهبود بخشیده بود. اما اکنون این فاصله نرخ به بالای 27درصد رسیده است که بیشترین مقدار از زمان حذف دلار نیما محسوب می‌شود. با توجه به اینکه کارشناسان مهم‌ترین عامل رونق بورس از ابتدای آبان‌ماه را مرتبط با حذف دلار نیما و پرش قیمتی دلار توافقی مطرح می‌کنند، طبیعتا با افزایش فاصله قیمتی بین دو نرخ مذکور، این محرک قابلیت اثرگذاری خود را از دست خواهد داد.
بنابراین اگر در ماه‌های گذشته بورس به واسطه رشد دلار توافقی، موج جدیدی از رونق را تجربه کرد، اکنون این مهم کارآیی خود را از دست داده و نباید انتظار داشت که بورس بدون توجه به پر شدن این فاصله قیمتی، مجددا صعود و جهش قیمتی را تجربه کند؛ به‌خصوص آنکه نقش پررنگ عوامل سیاسی، ارزش معاملات خرد را کاهش داده و به تبع آن میانگین P/E بازار به زیر 7واحد کاهش یافته و موجب خروج بیش از 2هزار و 300میلیارد تومان پول حقیقی طی هفته گذشته شده است.
اما رفتار اهالی بازار سرمایه نشان می دهد کاهش نرخ اوراق نیز متاثر از ریسک های حاکم بر بازار سهام، واکنش سهامداران را به دنبال نداشته است. به نظر کارشناسان، نه‌تنها نرخ اوراق 33درصدی بر روند معاملات سهام موثر واقع نشده است، بلکه این عوامل سیاسی و برخی از ابهامات در مورد وضعیت برخی صنایع نظیر خودرو و پتروشیمی است که اهالی بازار را برای شروع یک روند صعودی دیگر مردد کرده است. در همین حال، نرخ سود بانکی نیز حداقل در سه ماه آینده کاهش نخواهد یافت و سطح 30‌درصدی آن پایدار به‌ نظر می‌رسد؛ امری که می‌تواند در شرایط ابهام، بورس را تحت‌تاثیر قرار دهد.
در ورای آنچه در بازار سهام رخ می‌دهد، رکوردشکنی‌های متوالی و در‌عین‌حال عجیب اسکناس آمریکایی و درخشش سکه و طلاست که سبب شده بورس‌بازان عنوان بازنده تمام‌عیار رالی قیمت‌ها را با خود یدک بکشند. در روزهای گذشته، افزایش تقاضا برای طلا و حتی صندوق‌های طلا باعث خروج پول از تالار شیشه‌ای سهام شده و سهامداران را به صفوف گسترده فروش کشانده است. افزایش نگرانی‌ها درباره وضعیت یک ‌بام و دو هوای سیاست خارجی کشور موجب سرگردانی فعالان اقتصادی و حتی تحرکات شبانه نرخ‌ها شده و سطح هیجانی متفاوتی به بازارها بخشیده است.
بازدهی سکه از ابتدای سال به 78درصد رسیده است. در اواخر دی‌ماه و با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، حباب سکه امامی به 6درصد رسیده بود که در روزهای اخیر قیمت سکه امامی با افزایش خود، سعی در رساندن حباب خود به سطوح متعارف و میانگین تاریخی داشته است. واقعیت این است که رونق بازارهای موازی بعد از ابهامات حاکم بر وضعیت سیاست خارجی کشور از مهم‌ترین عواملی است که مانع ورود پول به بورس شده است.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1263129/مثلث-ناکامی-بورس
بستن   چاپ