بازار آریا
در صدودومین گزارش «پایش تحولات تجارت‌جهانی» بررسی شد
عراق؛ مقصد جدید سرمایه‌های خارجی
شنبه 20 بهمن 1403 - 00:12:03
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای‌اقتصاد: عراق در سال‌اخیر با جذب بیش‌‌‌‌‌‌ از 62‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی به یکی از مقاصد مهم سرمایه‌گذاری در منطقه تبدیل شده‌است. این پیشرفت، نتیجه اصلاحات ساختاری، بهبود فضای اقتصادی و ایجاد ثبات امنیتی در این کشور است.
به گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران عراق طی دو سال‌اخیر با جذب بیش‌‌‌‌‌‌ از 62‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های مختلف اقتصادی، جایگاه خود را به‌عنوان یکی از مقاصد مهم سرمایه‌گذاری در منطقه تثبیت کرده‌است. البته این سرمایه‌گذاری‌ها در مراحل مختلفی قرار دارند. سفر رسمی و راهبردی محمد شیاع السودانی، نخست‌‌‌‌‌‌وزیر عراق به بریتانیا نتایج قابل‌توجهی در حوزه اقتصادی و سرمایه‌گذاری به‌همراه داشت. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این سفر، خروج عراق از فهرست قرمز ارزیابی ریسک سرمایه‌گذاری و ارتقای آن به سطح نارنجی بود. این اقدام، فرصتی برای جذب بیشتر سرمایه‌گذاری‌های خارجی و تقویت همکاری‌های اقتصادی بین‌المللی فراهم می‌کند.
ترکیه نیز در حال گسترش نقش خود به‌عنوان کریدور منطقه‌ای است. در ابتدای سال‌2025، ترکیه با همکاری چین درحال اجرای پروژه‌ای بزرگ برای توسعه شبکه راه‌آهن خود است. این پروژه که هزینه‌ای بالغ‌بر 60‌میلیارد دلار دربر خواهدداشت، به ایجاد مسیری جدید و سریع‌تر برای حمل کالا بین آسیا و اروپا کمک خواهد کرد. این مسیر به‌عنوان جایگزینی برای مسیرهای عبوری از روسیه که به‌دلیل جنگ اوکراین با خطرات قابل‌توجهی روبه‌رو است، مورد‌توجه قرارگرفته‌است.
در تحولات جهانی دونالد ترامپ بلافاصله پس از ادای سوگند به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا مجموعه‌‌‌‌‌‌ای از فرمان‌‌‌‌‌‌های اجرایی را با هدف تغییر سیاست‌های داخلی و خارجی کشور صادر کرد. اعلام وضعیت اضطراری انرژی ملی به‌منظور تسریع در توسعه زیرساخت‌های سوخت فسیلی و اعمال تعرفه 25‌درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک از جمله این فرمان‌‌‌‌‌‌ها است. قبل از آن‌هم دولت بایدن با افزودن شرکت‌های بزرگ چینی به فهرست سیاه خود، گام جدیدی در جهت تشدید تنش‌های اقتصادی با چین برداشته‌است. این اقدام که آمریکا مدعی است به‌دلیل ارتباط این شرکت‌ها با ارتش آزادی‌‌‌‌‌‌بخش خلق چین انجام‌شده، نه‌‌‌‌‌‌تنها می‌تواند به کاهش ارزش سهام این شرکت‌ها منجر شود، بلکه خطر دوقطبی‌‌‌‌‌‌شدن زنجیره‌های تامین جهانی را نیز افزایش می‌دهد.
دفتر نماینده تجاری ایالات‌‌‌‌‌‌متحده در اقدامی مهم، مجموعه‌‌‌‌‌‌ای از 6 مقاله سیاستی با عنوان «سازگار‌کردن سیاست تجاری برای تاب‌‌‌‌‌‌آوری زنجیره تامین: پاسخ به چالش‌های اقتصادی جهانی امروز» را منتشر کرده‌است. این گزارش‌ها موضوعاتی همچون چارچوب سیاست تجاری برای تاب‌‌‌‌‌‌آوری زنجیره تامین، چالش‌ها و فرصت‌های تقویت تاب‌‌‌‌‌‌آوری در صنایع نساجی و پوشاک ایالات‌‌‌‌‌‌متحده، استفاده از قوانین مبدأ برای ارتقای تاب‌‌‌‌‌‌آوری، راهکارهای مقابله موثر با سیاست‌ها و رویه‌‌‌‌‌‌های غیربازاری، بهره‌‌‌‌‌‌گیری از داده‌ها و تحلیل‌ها در تدوین سیاست‌های تجاری مبتنی‌‌‌‌‌‌بر تاب‌‌‌‌‌‌آوری و توافق‌نامه‌های تجاری برای تقویت تاب‌‌‌‌‌‌آوری را شامل می‌شوند.
وزارت بازرگانی چین در نخستین اقدام تجاری بزرگ خود در سال‌2025، 28‌شرکت آمریکایی را به فهرست کنترل صادرات خود اضافه کرد. این تصمیم که در تاریخ 2 ژانویه اعلام شد، با هدف حفاظت از امنیت و منافع ملی چین و همچنین رعایت تعهدات بین‌المللی در زمینه منع گسترش تسلیحات اتخاذ‌شده‌است. در تحولات منطقه‌ای، عربستان‌سعودی به‌‌‌‌‌‌تازگی از کشف ذخایر قابل‌‌‌‌‌‌توجه لیتیوم در میدان‌های نفتی خود خبر داده‌است. این کشف استراتژیک می‌تواند نقش کلیدی در تقویت صنایع تبدیلی و پیشبرد گذار به انرژی پایدار ایفا کند.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1263101/عراق؛-مقصد-جدید-سرمایه‌های-خارجی
بستن   چاپ