بازار آریا - «بوشهر»، شهری که باید دوبار آن را دید. یکبار در ایام محرم و یکبار غیر محرم؛ که هم بتوان خیامخوانی بسیار زیبای آن را دید و هم برنامههای خاص و ویژه ماه محرم که بسیار پرشور و زیبا برگزار میشود. «خیامخوانی» که نقل هر مسافری در سفر به بوشهر است و مراسمات بسیار جذاب و منحصربهفرد محرم، مسافران را دوبار به این شهر تاریخی و اصیل میکشاند و البته برای برخی بارها و بارها. سفر به بوشهر را به روایت زهرا لطیفی بخوانید.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، شهری در کنار خلیج فارس که بیشترین ساحل -چیزی نزدیک به هزار کیلومتر- را دارد و این یعنی شهری با ساحلهای بسیار که میتوان روزی را در ساحل ریشهر گذراند و روزی دیگر در ساحل دلوار و دلآرام. یا میتوان به جزیره شیف نزدیک به بوشهر رفت که حالا دیگر تبدیل به شبه جزیره شده و با یک جاده پل مانند به بوشهر متصل شده است.
شیف اما با وجود داشتن ساحلی آرام و زیبا،
فقر و نبود زیرساختهای لازم در آن کاملا ملموس است. روستایی بسیار محروم که بخشی از کناره ساحل آن مملو از زبالههایی است که رسیدگی و نظارتی بر آن وجود ندارد و امکانات قابل توجهی در آن مشاهده نمیشود.
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/UG9S9JIdsKJc/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)
در مقابل، در بوشهر ساحلهایی وجود دارد که پر ازپیادهراههایی است که اطراف آن را کافههای سنتی با غذاهای محلی فرا گرفته که میتوان صبحانههای بسیار خوشمزهای را در آنجا خورد و میتوان از آن بهعنوان یکی از بخشهای بسیار جذاب در سفر به بوشهر یاد کرد.
بازار ماهیفروشان در بوشهر نیز از شهرت قابل توجهی برخوردار است که تقریبا همه انواع ماهی جنوب را میتوان در آن پیدا کرد.
بوشهر، شهری قدیمی و مملو از خانههای قدیمی چند صد ساله است که حالا به یکی از جاذبههای مهم این شهر تبدیل شده و بافت قدیمی آن که در سفر به این شهر حتما باید آن را دید.
محلههایی قدیمی که پر از رنگ و نور است. دیوارهایی نقاشی شده با نمادی از فرهنگ و تاریخ بوشهر که در جای جای آن دیده میشود و با عبور از کوچههای سنگفرش شده میتوان از تماشای خانههای قدیمی و تاریخ بوشهر نهایت لذت را برد، چرا که در این محلهها اجازه ورود خودروها داده نمیشود و میتوان به راحتی در خیابانهای کوچک این محلهها قدم زد و به کافهها رفت و به تماشای خیامخوانی نشست و ساعاتی را با اشعار خیام حظ کرد.
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/yOBX20d56vlP/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)
در بخش بافت قدیمی بوشهر همه خانهها هویت و بافت قدیمی خود را حفظ کردهاند و خانههایی که در حال تخریب بودند، حالا بازسازی شدهاند و برخی از آنها حالاتبدیل به کافه و بوتیک هتل شدهاند که بر زیبایی و طراوت این بخش افزوده و باعث شده گردشگران زیادی هر روزه از این محلهها دیدار کنند.
پیادهروی چند ساعته در این محلهها به قدری جذاب و تماشایی است که زمان از دستتان در میرود و گویی در یک فضا و شهری دیگر هستید که این تفاوت را وقتی که از بافت قدیمی خارج شدید، خواهید فهمید. جو و معماری و فضای بافت قدیمی متفاوت از بافت جدید بوشهر است که آن را میتوان به وضوح دید.
در بافت جدید چند
خانه قدیمی چند صدساله است که باید زمانی را برای بازدید به آنها اختصاص داد. خانههایی که همچون عمارت دهدشتی حالا به موزه تبدیل شدهاند.
عمارت دهدشتی، ساختمانی سه طبقه است که صاحبش معمار و تاجر روغن بوده که از این رو به آن
خانه روغنیها هم میگویند. همچنین دهدشتی خود معمار و سازنده این
خانه بودهاست.
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/MZzXfWewYUEQ/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)
عمارتی بسیار زیبا که بخش پایین آن آب انبار است و دو طبقه بالا محل سکونت ساکنانش بوده و همچنین
خانه شکلی تجاری داشته و محلی برای کسب و کار ساکنان عمارت بودهاست و کسانی که برای
تجارت روغن به بوشهرمیآمدند، جلسات خود را در همان عمارت برگزار میکردند.
روبروی عمارت دهدشتی ساختمان دیگری است که از طبقه بالا با یک پل به یکدیگر متصل میشوند. پلی شبیه به بالکنهای قدیمی که دو
خانه را به یکدیگر متصل میکند. خانه روبهرویی که تبدیل به موزه شده به نام «موزه پزشکی بوشهر» شهرت دارد. از نکات جالب توجه اینکه ، این خانه با همان معماری قدیمی خود است که با مصالح قدیمی ساخته شده و متعلق به زمان قاجار، یعنی نزدیک به 180 سال پیش است. سقف این
خانه از چوب ساج وسُندُس ساخته شده است.
چوب بسیار سنگین و ضد موریانه که بعد از 170 سال هنوز کاملا سالم است. این چوب را از زمانهای بسیار قدیم از هند و آفریقا وارد میکردند.
ازدیگر خانههای قدیمی بوشهر عمارت گلشن است که مثل عمارت دهدشتی از خانههای قدیمی است که متعلق به 170 سال پیش است. تا چندی پیش در حال مرمت بوده و اجازه بازدید وجود نداشت. اما اکنون دیگر بازسازی شده و در حال تبدیل شدن به یک هتل بوتیک است که در آنجا مراسم زیبای خیام خوانی برگزار میشود.
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/VkhPD1Hm3g7J/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)
«خیام خوانی» نقل هر مسافری است که به بوشهر سفر میکند. بوشهریها علاقه زیادی به خیام و شعرهایش دارند. اگر غروبها وارد کافهها و خیابانهای بوشهر به ویژه در بافت قدیمیاش شوید از هر کوچه و
خانه و کافه صدای موسیقی و آواز توام با اشعار خیام میآید. موسیقی محلی که عمدتا با نی انبان نواخته میشود و گروههای خیامخوانی، اشعار زیبای خیام را با موسیقی زیبای جنوبی میخوانند و فضای بسیار زیبا، جذاب و نشاطآوری را ایجاد میکنند.
یکی از دیگر جاذبههای بوشهر غذاهای آن است که دوپیازه میگو و قلیه میگو ماهی لخلاخ و قیمه بوشهری و شکر پلو، شاید از معروفترینها باشند. رنگینک و حلوا بوشهری نیز بسیار پرطرفدار است.
شگفتیهای دلوار
یکی دیگر از جذابیتهای اطراف بوشهر شهر «دلوار» است. شهری بسیار کوچک که در فاصله کمی از بوشهر قرار دارد. این شهر از ساحل بسیار زیبایی برخوردار است. «قبرستان لنجها» هم که حالتی خور مانند است، از دیگر جاذبههای مهم دلوار بهشمار میرود. لنجهای قدیمی در آنجا قرار دارند که منظره بسیار زیبایی را به تصویر کشیدهاند.
البته برخی از این لنجها دیگر فرسوده شدهاند زیرا از چوبهای آن در گذر زمان پوسیده شده و به گِل نشستهاند. این فضا با غروب بسیار زیبایی همراه است و غروب آنجا یکی از لوکیشنهای زیبا و جذاب برای گردشگران و مردم بومی برای تماشا و عکاسی است.
یکی از مهمترین بخشهای دیدنی دلوار، خانه رئیسعلی دلواری، از قهرمانان نامدار بوشهر در جنگ علیه
انگلیس در دوران مشروطه است که فعلا در حال بازسازی است و امکان بازدید فقط از حیاط آن وجود دارد. حیاطی پر از نخل و بسیار زیبا.
نزدیک
خانه رئیسعلی در فاصله کمی از شهر دلوار، به کلوتهای مشهور بوشهر و در واقع شگفتی دلوار میرسید. کلوتها در واقع فقط در کویر وجود دارند همانند کلوتهای شهداد؛ اما نزدیکی آن به دریا یکی از عجایب خلقت است که آن را منحصربهفرد کرده است.
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/zLXkOkYxhYt0/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)
دلوار در یک راسته خیابانی بخش بسیار معروفی دارد به نام «جُفره» که غروبها، محلی برای فروش فلافل و سمبوسه و غذاهای محلی بوشهر است که با هزینه بسیار کم میتوان آن را خرید.
دلوار همچنین مراکز خرید جذابی نیز دارد که معروف به مغازههای ته لنجی هستند. لنجهایی که از کشورهای دیگر میآیند و در آنها وسایل و خوراکیهای خارجی بسیاری یافت میشود.
«جاشک» شهری نزدیک بوشهر نیز مقصد بسیار مناسبی برای طبیعتگردان است که گنبد نمکی آن بسیار چشمنواز است و تنگه خشک که منحصر به طبیعتگردان است و جای مناسبی برای شنا نیز است. دالکی «پایتخت خرمای ایران» نیز از دیگر جادبههای مهم در سفر بوشهر است که نخلستانهای زیبای آن آدمی را متحیر میکند. توصیه میکنیم به بوشهر سر بزنید و از این همه زیبایی و شکوه لذت ببرید.//
![بازار آریا](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/servev2/4p6IEJxZ4pKk/aztreVakjSU,/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C.jpeg)