بازار آریا
چشم انداز گسترش نفوذ بریکس در آمریکای لاتین
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 08:53:22
بازار آریا - بریکس با الحاق کوبا و بولیوی، می‌تواند به نقطه‌ای برای کاهش وابستگی کشورهای آمریکای لاتین به ایالات متحده و ایجاد مسیرهای جایگزین برای فعالیت‌های اقتصادی خارجی تبدیل شود.
به گزارش تحریریه، «تاتیانا واروتنیکوا» دبیر علمی موسسه آمریکای لاتین در آکادمی علوم روسیه در تحلیل پیشوستن کشورهای آمریکای لاتین به سازمان بریکس نوشت، شانزدهمین اجلاس بریکس با حضور سران کشورهای عضو از 22 تا 24 اکتبر (اول تا سوم آبان ماه) در کازان روسیه برگزار شد.
در اجلاس کازان به برخی از شروط تعیین کننده در ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین اشاره شد. این شروط برای توسعه سیاسی و اقتصادی این قاره در آینده نزدیک مهم خواهد بود.
بولیوی و کوبا به همراه 11 کشور دیگر (الجزایر، بلاروس، ویتنام، اندونزی، قزاقستان، مالزی، نیجریه، تایلند، ترکیه، اوگاندا و ازبکستان) به عنوان شرکای بریکس محسوب می شوند.
این کشورها در کنار اعضای اصلی و اعضای جدیدی که سال گذشته به انجمن بریکس ملحق شدند، قالبی جدید از تعاملات بین‌المللی را تشکیل می‌دهند.
این تعاملات جدید و تنوعی که میان اعضا و شرکت‌کنندگان وجود دارد، بستری برای گفت‌وگوهای چندصدایی را فراهم می‌کند.
لازم به ذکر است که با وجود منطبق بودن خطوط کلی منافع آنها، هر کشوری اولویت ها و انتظارات خود را از مشارکت در این سازمان دارد.
منافع بولیوی در کسب عضویت بریکس
بولیوی دارای ذخایر قابل توجه هیدروکربن و گاز طبیعی است. این کشور همچنین دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم ( بیش از 21 میلیون تن) در جهان است .
ملی شدن لیتیوم در سال 2008 باعث توسعه ذخایر این کشور شد، اما از سویی دیگر به دلایل متعددی از جمله مشکلات در جذب سرمایه گذاری، فقدان پایگاه های فناوری، مقاومت جمعیت بومی و سازمان های محیط زیستی محلی، به استثنای برخی از پروژه های آزمایشی، بهره برداری تمام عیار از ذخایر لیتیوم در بولیوی هرگز آغاز نشد.
لاپاز (پایتخت بولیوی) با پیوستن به بریکس به عنوان شریک این انجمن، انتظار دارد جایگاه خود را به عنوان تامین کننده مواد خام لیتیوم در بازار جهانی تقویت کند.

بازار آریا

به عبارت دیگر می توان گفت با توجه به حجم ذخایر ملی این فلز، دولت بولیوی به دنبال افزایش تعداد سرمایه گذاران بین المللی است.
لاپاز همچنین به نوبه خود آماده است تا با شرکای خود در زمینه های دیگر، از جمله در منابع انرژی و تولید مواد غذایی همکاری کند.
کشورهای عضو بریکس در حال حاضر همکاری های اقتصادی زیادی را با بولیوی آغاز کرده اند. به طوری که سه کشور برزیل، هند و چین هر کدام حدود 2 تا 3 میلیارد دلار طلا را از بولیوی وارد می کند.
علاوه بر واردات طلا، پکن به صورت فعال در پروژه های زیرساختی و فناوری بولیوی سرمایه گذاری می کند.
همکاری های روسیه و بولیوی نیز به شدت در حال گسترش و افزایش است. قرارداد واردات و صادرات لیتیوم بین این دو کشور رویکردی برای تشویق سرمایه‌گذاری در بخش‌های کلیدی است.
در حاشیه اجلاس کازان، دیدار دوجانبه ایمیان«لوئیس آرس» رئیس جمهوری بولیوی و «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه برگزار شد. در این دیدار موضوعات فناوری های هسته ای مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
انتظارات کوبا از بریکس
کوبا روابط تجاری خود را با همه کشورهای عضو بریکس حفظ کرده است، اما می توان گفت سهم آنها در کل گردش مالی این کشور به اندازه کافی زیاد نیست. به طوری که چین که در جایگاه نخست معاملات خارجی این کشور قرار دارد تنها حدود 13 درصد در تجارت بین المللی این کشور نقش دارد.
آمارها نشان می دهند که بیشترین افزایش در گردش تجاری میان هاوانا و پکن در سال های 2005 تا 2015 رخ داد اما در سال های اخیر تعاملات این دو کشور کاهش یافته است.
لازم به ذکر است که در سال 2018، کوبا به طرح «ابتکار کمربند و جاده» چین پیوست، اما هنوز نتایج قابل توجهی به دست نیامده است.
یک سوم تجارت خارجی کوبا با کشورهای آمریکای لاتین می باشد و سهم برزیل تنها 3.2 درصد از این معاملات است.
گسترش روابط تجاری و اقتصادی کوبا با روسیه منجر به افزایش حجم مبادلات تجاری شد به طوری که سهم روسیه در تجارت بین المللی هاوانا به 7 درصد رسیده است.

بازار آریا

تحریم های آمریکا علیه کوبا باعث کاهش سرعت پیشرفت اقتصادی این کشور شده است، اما در عین حال نباید انتظار داشت که نزدیک شدن هاوانا به بریکس به معنای کنار گذاشتن کامل تلاش های این کشور برای برقراری ارتباط با واشنگتن باشد.
در حال حاضر، برزیل تنها کشور آمریکای لاتین است که در انجمن بریکس به عنوان یک عضو اصلی حضور دارد. سایر کشورهای آمریکای لاتین مانند هندوراس، نیکاراگوئه و کلمبیا نیز تمایل خود را برای پیوستن به این انجمن اعلام کرده اند.
از طرف دیگر، سیاست آمریکا در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی این کشور نیز در گسترش مشارکت کشورهای آمریکای لاتین در انجمن بریکس، نقش مهمی خواهد داشت.
بریکس با الحاق کوبا و بولیوی، می‌تواند به نقطه‌ای برای کاهش وابستگی کشورهای آمریکای لاتین به ایالات متحده و ایجاد مسیرهای جایگزین برای فعالیت‌های اقتصادی خارجی تبدیل شود.
بریکس یک سازمان بین دولتی است که نام آن از اختصار پنج کشور اصلی عضو آن (برزیل-روسیه-هند-چین و آفریقای جنوبی) گرفته شده است. این سازمان در سال 2006 ایجاد شد و روسیه در اول ژانویه 2024 ریاست این گروه را بر عهده گرفت.
علاوه بر اعضای اصلی و بنیانگذار، تاکنون کشورهای مصر، اتیوپی، ایران، امارات متحده عربی نیز به عضویت آن درآمده اند.
پایان/

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1261583/چشم-انداز-گسترش-نفوذ-بریکس-در-آمریکای-لاتین
بستن   چاپ