بازار آریا
«دنیای‌اقتصاد» بازارها را بررسی می‌کند
نقش امن پوند در بازارهای جهانی
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 00:10:20
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - بازار داخلی
بازگشت دوباره به کانال 2.8 میلیونی
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته را با رشد 0.85 درصدی به پایان رساند و به استقبال آخرین روز معاملاتی هفته جاری رفت. افزایش 23‌‌‌هزار و 723واحدی در شرایطی محقق شد که در نهایت شاخص کل بر محدوده 2 میلیون و 804 ‌‌‌هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که شاخص کل هم‌‌‌وزن نیز موفق شد بازدهی مثبتی برای سرمایه‌گذاران به ثبت برساند و با افزایش ارتفاع 0.90 درصدی در 878‌هزار و 118واحدی قرار گرفت. همچنین شاخص کل فرابورس نیز با صعود 1.12درصدی در 26‌‌‌هزار و 961 واحدی قرار گرفت. بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد ارزش معاملات سهام، حق‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی حدود 6813 میلیارد تومان بوده است که رشد 3درصدی را نشان می‌دهد. همچنین خالص ورود پول حقیقی نیز 1005 میلیارد تومان ثبت شده است.
بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد بازار این روزها در مسیری پرنوسان قرار دارد و در جست‌وجوی سیگنال‌‌‌های مثبت است. به عقیده برخی از فعالان، فضای عمومی بازار همچنان به حجم و ارزش بیشتری نیاز دارد. دو عامل اصلی، یعنی افزایش حجم معاملات و اخبار مثبت، می‌توانند روند بازار را تغییر دهند و به نظر می‌رسد این بار هم بازار به دنبال همین مسیر است. پتروشیمی‌‌‌ها همچنان نقشی کلیدی دارند و رفتار آنها تعیین‌‌‌کننده فضای کلی بازار خواهد بود. عرضه احتمالی این نمادها فشار زیادی ایجاد می‌کند، اما همزمان می‌توانند موتور محرک رشد باشند. در این میان، غیبت نمادهای لیدر مانند خودرو نیز تاثیر خود را گذاشته است.
در مجموع، بازار در انتظار یک عامل محرک قوی برای حرکت رو به جلوست و سیاست بازارساز فعلا خرید زمان و جلوگیری از ریزش ناگهانی است. در همین راستا سخنگوی دولت درباره واگذاری سهام ایران‌‌‌خودرو توضیحاتی داد که می‌تواند به رشد بازار کمک کند. فاطمه مهاجرانی گفت: واگذاری سهام ایران‌خودرو طبق برنامه دولت‌‌‌ها در راستای کاهش تصدی‌‌‌گری است. او افزود: هرچقدر کار به بخش خصوصی سپرده شود بهتر و رقابتی‌تر پیش خواهد رفت. برای بهبود عملکرد ایران‌خودرو قطعا تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد.
بازار خارجی
احتیاط در رفتار معامله‌‌‌گران
بازارها پس از توافقات لحظه آخری ترامپ با مکزیک و کانادا در حال تعدیل هستند، توافقاتی که تعرفه‌‌‌ها را به مدت یک ماه به تعویق انداخت. از این پس، بازارها ممکن است تهدیدهای تعرفه‌‌‌ای را با احتیاط بیشتری بررسی کنند، اما یک لایه جدید از عدم‌پیش‌بینی‌‌‌پذیری، فعلا استدلالی علیه کاهش شدید ارزش دلار ارائه نمی‌‌‌دهد. برای بازار ارز، این امر به این معنی است که دلار ممکن است در واکنش به یک اعلامیه تعرفه‌‌‌ای، صعود شدیدی را تجربه نکند، بلکه تنها پس از اجرایی شدن تعرفه‌‌‌ها و وجود نشانه‌‌‌هایی مبنی بر ماندگاری آنها چنین واکنشی داشته باشد.
تعرفه‌‌‌های آمریکا بر چین از روز سه‌‌‌شنبه اجرایی شد و پکن از قبل اعلام کرده که تعرفه‌‌‌های تلافی‌‌‌جویانه 10-15 درصدی را بر صادرات انرژی و تجهیزات کشاورزی آمریکا از 10 فوریه اعمال خواهد کرد. این نشان می‌دهد که بازارها شانس خوبی برای دستیابی آمریکا و چین به یک توافق و تعویق تعرفه‌‌‌ها قائل هستند. نکته نهایی این است که بازارها هنوز تهدید تعرفه‌‌‌ای را به طور کامل کنار نگذاشته‌‌‌اند.
دلیل اول این است که تعرفه‌‌‌ها فقط به مدت یک ماه به تعویق افتاده‌‌‌اند و دلیل دوم این است که نوسانات شدید اخبار تجاری در روزهای گذشته، درجه بالاتری از عدم‌قطعیت را در بازارها به وجود آورده است که به ارزهای پرریسک آسیب می‌‌‌زند. مهم‌ترین رویداد در تقویم اقتصادی آمریکا در روز سه‌‌‌شنبه انتشار داده‌‌‌های فرصت‌‌‌های شغلی برای ماه دسامبر بود.
در مورد تاثیر شیوه مدیریت تعرفه‌‌‌ای ترامپ بر مکزیک و کانادا، جو حاکم بر بازار در منطقه یورو به دلیل افزایش انتظارات برای توافق و جلوگیری از حمایت‌‌‌گرایی بهبود یافته است. این لزوما درباره تعرفه‌‌‌های اتحادیه اروپا صادق نیست. در مورد تعرفه‌‌‌های اتحادیه اروپا، ترامپ می‌تواند رویکردی بلندمدت‌‌‌تر اتخاذ کند و شاید آنها را برای مدتی طولانی حفظ کند تا قبل از رسیدن به توافق، اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار دهد. پوند استرلینگ در میان ارزهای حساس به چرخه اقتصادی به عنوان یک دارایی امن ظاهر شد و پس از جلوگیری از جنگ تجاری آمریکا، همچنان جایگاه محکمی دارد.
دلیل آن ساده است: بریتانیا چیز زیادی برای از دست دادن در برابر تعرفه‌‌‌های آمریکا ندارد. صادرات بریتانیا به آمریکا کمتر از 2درصد تولید ناخالص داخلی است و صادرات به چین نیز کمتر از یک درصد است.

بازار آریا


https://www.bazarearya.ir/fa/News/1261459/نقش-امن-پوند-در-بازارهای-جهانی
بستن   چاپ