بازار آریا
رئیس‌جمهور موقت سوریه درباره پیمان دفاعی با اردوغان گفت‌وگو کرد
یک تیر و چند نشان ترکیه
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 00:07:50
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : احمد الشرع، رئیس‌جمهور انتقالی سوریه و رجب طیب‌اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دیروز سه‌شنبه (16بهمن) در آنکارا درباره یک پیمان دفاعی مشترک از جمله ایجاد پایگاه‌های هوایی ترکیه در مرکز سوریه و آموزش ارتش جدید سوریه گفت‌وگو کردند. «سلیمان الخالدی»، «مایا گبیلی» و «خلیل عشاوی» در گزارش دیروز سه‌شنبه در رویترز نوشتند، ترکیه، عضو ناتو، مدت‌هاست که از مخالفان مسلح و سیاسی بشار اسد، حمایت می‌کند.
چهار منبع - یک مقام امنیتی سوریه، دو منبع امنیتی خارجی مستقر در دمشق و یک مقام ارشد اطلاعاتی منطقه – که خواستند نامشان فاش نشود به رویترز گفتند که آنکارا خود را برای ایفای نقشی مهم در سوریه جدید آماده می‌کند. گسترش نفوذ ترکیه می‌تواند جرقه رقابت با کشورهای عربی خلیج‌فارس را برانگیزد و اسرائیل را مجبور به مداخله کند. این اولین‌بار است که عناصر ترتیبات دفاعی استراتژیک توسط رهبران جدید سوریه، از جمله جزئیات پایگاه‌های اضافی ترکیه، آشکار می‌شود. این منابع گفتند که این پیمان می‌تواند شامل ایجاد پایگاه‌های هوایی جدید در سوریه، استفاده از حریم هوایی سوریه برای اهداف نظامی و ایفای نقش رهبری در آموزش نیروهای ارتش جدید سوریه شود. رهبری جدید سوریه ارتش و جناح‌های مختلف شورشی آن را منحل کرده و در حال کار روی ادغام آنها در یک فرماندهی نظامی جدید است. گزارشگران رویترز به نقل از این منابع افزودند که انتظار نمی‌رود این معامله در روز سه‌شنبه نهایی شود. یک مقام اطلاعاتی منطقه‌ای، یک مقام امنیتی سوری و یکی از منابع امنیتی خارجی مستقر در دمشق گفتند که این مذاکرات شامل ایجاد دو پایگاه ترکیه در منطقه وسیع بیابان مرکزی سوریه موسوم به «بادیه» خواهد بود.
یک مقام ریاست‌جمهوری سوریه به رویترز گفت که الشرع درباره «آموزش ارتش جدید سوریه و همچنین زمینه‌های جدید استقرار و همکاری» ترکیه با اردوغان بدون مشخص کردن مکان استقرار گفت‌وگو کرد. «فخرالدین آلتون»، مدیر ارتباطات ریاست‌جمهوری ترکیه گفت که اردوغان و شرع درباره آخرین تحولات سوریه و اقدامات مشترک احتمالی برای بازسازی اقتصاد سوریه و دستیابی به ثبات و امنیت گفت‌وگو خواهند کرد. یک مقام ارشد اطلاعات منطقه‌ای، یک مقام امنیتی سوری و یکی از منابع امنیتی خارجی مستقر در دمشق گفتند که پایگاه‌های مورد بحث به ترکیه اجازه می‌دهد در صورت هرگونه حمله در آینده از حریم هوایی سوریه دفاع کند. به نوشته «الخالدی- گبیلی- عشاوی» کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور نیز در حال مذاکره با دولت جدید دمشق درباره سرنوشت دو پایگاه نظامی خود در سوریه (یک پایگاه دریایی در طرطوس و یک پایگاه هوایی در نزدیکی شهر بندری لاذقیه) است. «مرحف ابوقصری»، وزیر دفاع سوریه در مصاحبه‌ای در ماه ژانویه به رویترز گفت که رهبران جدید این کشور به دنبال ایجاد روابط قوی در منطقه خواهند بود «و از طریق این روابط، ما قادر خواهیم بود نیروی نظامی خود را به خوبی بسازیم.» ابوقصری بدون اشاره به ترکیه گفت: اگر این روابط به مشارکت «در زمینه تسلیحات، آموزش، دفاع هوایی یا سایر موضوعات» منجر شود، ما از آن استقبال خواهیم کرد.
این مقام اطلاعاتی منطقه‌ای گفت که مکان‌های احتمالی پایگاه هوایی فرودگاه نظامی پالمیرا و پایگاه T4 ارتش سوریه، هر دو در استان حمص است. این مقام گفت آنکارا مایل است پایگاه‌هایی را در آنجا به‌عنوان پیامی برای مبارزان کرد در شمال شرق سوریه موسوم به «یگان‌های مدافع خلق» (YPG) ایجاد کند. آنکارا آنها را امتداد حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) می‌داند که از سال1984 علیه دولت ترکیه می‌جنگند و از سوی ترکیه و ایالات متحده یک گروه تروریستی تلقی می‌شود. ترکیه تهدید به حمله نظامی علیه «یگان‌های مدافع خلق» کرده است. این در حالی است که مذاکرات برای رسیدگی به سرنوشت نیروهای کرد در حال انجام است. این مقام وزارت دفاع ترکیه به رویترز گفت که هیات‌های نظامی ترکیه و سوریه هفته گذشته درباره آنچه می‌توان در مسائل دفاعی و امنیتی انجام داد، به‌ویژه در مبارزه مشترک با سازمان‌های تروریستی که تهدیدی برای سوریه و ترکیه هستند، تبادل نظر کردند. «یاشار گولر»، وزیر دفاع ترکیه در ماه دسامبر گفت که ترکیه «آماده است در صورت درخواست دولت جدید (سوریه) حمایت لازم را ارائه کند.»
روزنامه «دیلی‌صباح» چاپ ترکیه هم در گزارشی در همین رابطه نوشت، پس از سفر الشرع به عربستان، سفر وی به ترکیه دومین سفر خارجی رئیس‌جمهور موقت سوریه تلقی می‌شود. آنها آخرین تحولات سوریه در همه ابعاد و گام‌های مشترک آنکارا و دمشق برای بهبود اقتصادی، ثبات و امنیت پایدار در این کشور جنگ‌زده را بررسی کردند. به نوشته این روزنامه، «ابراهیم کالین» رئیس سازمان اطلاعاتی ترکیه و سپس «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه این کشور اولین مقام‌های خارجی بودند که پس از سقوط حکومت اسد از دمشق دیدار و با الشرع گفت‌وگو کردند. آنکارا ضمن درخواست از رهبر جدید سوریه برای گذار مسالمت‌آمیز و دولتی فراگیر، تلاش‌های دیپلماتیکی را برای کمک به سوریه و برقراری روابط عادی با همسایگانش آغاز کرده است. اردوغان وعده کمک به بازسازی ساختار دولتی و بازسازی زیرساخت‌های سوریه را داده است. فیدان که روز یکشنبه در قطر بود در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که در همکاری و تعامل نزدیک با دولت سوریه و متحدانی مانند قطر است.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1261443/یک-تیر-و-چند-نشان-ترکیه
بستن   چاپ