بازار آریا
◄ نقش کریدورهای ترانزیتی در بازآرایی معادلات ژئوپلیتیکی
شنبه 13 بهمن 1403 - 11:05:22
بازار آریا - تین نیوز |
در عصر حاضر، نقش موثر کریدورها در شکل دهی معادلات اقتصادی و ژئوپلیتیکی موجب تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری با کشورهای ذینفع شده که موقعیت ایران می تواند جایگاه کشور را در نظم نوین منطقه ای و جهانی متحول کند.
حمل و نقل به معنای جامع آن شامل مدیریت، زیرساخت و روبنای ناوگان، از جمله نیازهای اساسی جوامع امروزی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در هر کشور، برای ارتقای توان اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی، وجود یک شبکه حمل و نقلی گسترده و قابل اعتماد از نیازهای اولیه به شمار می رود. برخی کارشناسان حمل و نقل را به عنوان ستون فقرات اقتصاد معرفی کرده اند.
امروزه حمل و نقل یکی از اجزای مهم اقتصاد ملی محسوب می شود و دربرگیرنده فعالیت های گسترده در همه زمینه های تولید، توزیع و مصرف کالا و خدمات جریان داشته و در مجموعه فعالیت های اقتصادی نقش غیرقابل انکـاری عهـده دارد. بدون وجود شبکه حمل و نقل ، تاسیسات و تجهیزات جانبی و ناوگـان مطلـوب، تـصور رشـد و توسـعه عمـومی کـشور غیرممکن به نظر می رسد.
رشد و توسـعه اقتـصاد جهـانی، تـلاش کشورها برای استفاده بهینه از توانمندی ها و فرصت های در اختیار و فشرده شدن رقابت در عرصـه هـای جهـانی موجـب شد تا حمل و نقل به واسطه نقش مستقیمی که در کاهش هزینه های تمام شده تولید و دسترسی به بازار و در نهایـت افزایش توان رقابت در عرصه تجارت بین الملل به ویژه برای کشورهای با حجم تجارت خارجی بالا، از جایگاه رفیعی در مدیریت، برنامه ریزی و سرمایه گذاری و حتی تحقیقات برخـوردار شود. 
ایران با موقعیت جغرافیای مناسبی که در حوزه حمل و نقل بین المللی دارد، می تواند از فرصت ایجاد شده استفاده و نقش عمده ای را در حمل و نقل داخلی و بین المللی ایفا کند. امروزه کریدورهای ترازیتی به عرصه جنگ کریدوری تبدیل شده و همه کشورها به دنبال اختصاص سهم قابل توجهی از این کریدورها هستند.
اهمیت ایران به عنوان شاهراه تجارت جهانی شهرتی چند هزار ساله دارد که جاده ابریشم و ترانزیت هند و روسیه از مسیر ایران در دوره صفویه گواه آن هستند. ایران به واسطه جانمایی در جهت های شمال‌ جنوب و شرق غرب همواره به عنوان یکی از کلیدی ترین بازیگران کریدورهای تجاری مطرح بوده است.
کارشناسان بر این باورند واقع شدن ایران در میانه کمربند اتصالی شرق به غرب به عنوان یکی از کوتاه ترین ایمن ترین راه های دسترسی حمل و نقل و تجارت کالا بین دو قطب اقتصادی یعنی چین و اروپا در کنار تنوع کریدورهایی که از مسیرهای دریایی، جاده ای، ریلی و هوایی ایران عبور می کنند، موقعیت استراتژیک منحصر به فردی را ایجاد کرده تا ظرفیت ایران تنها به کریدور شمال جنوب و سایر دسترسی های منطقه ای محدود نگردد.
در سال های اخیر، ترانزیت کالا از خاک ایران شاهد رشد قابل توجه و مداومی بوده است، به گونه ای که میزان ترانزیت از 5.51 میلیون تن در سال 1399 به 16.34 میلیون تن در سال 1402 افزایش یافته است.
امین ترفع، رئیس مرکز امور بین الملل وزارت راه و شهرسازی، در دومین همایش ملی ترانزیت با عنوان «ایران، دیپلماسی کریدوری» بیان کرد که پیش بینی می شود تا پایان سال جاری به رکورد ترانزیت 20 میلیون تن دست یابیم.

بازار آریا

تثبیت روند افزایشی عملکرد ترانزیت در 2 سال گذشته، شرایط لازم و مساعد برای جهش ترانزیت کشور در سال های آتی به ویژه در سال های برنامه هفتم توسعه کشور را فراهم کرده که با توجه به اقدامات و برنامه های سخت افزاری و نرم افزاری مدنظر، انتظار می رود در سال های آینده جهش این عملکرد را با توجه به ظرفیت های بالقوه ترانزیتی کشور شاهد باشیم.
نقش موثر کریدورها در شکل دهی معادلات اقتصادی و ژئوپلیتیکی موجب افزایش قابل توجه مناسبات اقتصادی و تجاری با کشورهای ذینفع و همکار و افزایش وزن ژئوپلیتیکی کشورمان به عنوان یک بازیگر کلیدی در نظم نوین منطقه ای و جهانی خواهد شد.
* محمد مهدی کریمی قهی، کارشناس حمل و نقل و ترانزیت

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1258862/◄-نقش-کریدورهای-ترانزیتی-در-بازآرایی-معادلات-ژئوپلیتیکی
بستن   چاپ