راههای جلوگیری از هدر رفت نان
پنجشنبه 4 بهمن 1403 - 03:49:51
روزنامه دنیای اقتصاد
|
|
بازار آریا - دانشگاه علوم پزشکی همدان : مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: فیبرهای موجود در نان و غذا در صورتی که با روش صحیح بهکار برده شوند موجب پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش خواهد شد. حجت اله کمکی با بیان این نکته که در حال حاضر توجه ویژهای به ارتقای کیفیت نان و تولید نانهای سبوسدار و نان کامل از سوی مسئولین و بهویژه وزارت بهداشت شده است اظهار کرد: با تغییر سبک مصرف از نانهای سفید به نان های سبوس دار(تیره) تقاضا برای تولید و مصرف این نوع نان ها افزایش پیدا کرده و با رعایت سبک زندگی و تغذیه سالم شاهد ارتقاء سلامتی هم وطنان خواهیم بود. وی با اشاره به اینکه فیبرهای غذائی نقش بسزائی در پیشگیری از اختلالات دستگاه گوارش و یبوست دارند، تبیین کرد: این فیبرها در غذاها موجب تنظیم عملکرد سیستم گوارشی میشوند و در پیشگیری از دیابت، ابتلا به چربی خون بالا و حتی پیشگیری از برخی سرطانهای دستگاه گوارش نقش دارند و از طرفی مواد سمی حاصل از تجزیه مواد غذائی را جذب و از روده دفع میکنند. این مقام مسئول افزود: متخصصین امر برای پیشگیری از چاقی، دیابت، افزایش چربی خون، تنظیم و پیشگیری از برخی بیماریهای دستگاه گوارش همواره توصیه به مصرف مواد غذائی حاوی فیبر از جمله نان های سبوس دار و نان کامل میکنند اما برای اینکه سبوس نقش و تأثیرات مفیدش را در سلامتی افراد ایفا نماید نانوایان لازم است یک سری شرایط رعایت کنند. نقش نانوایان در سلامت نان مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو در ادامه تصریح کرد: سبوس باید همراه با آرد، فرآیند تخمیر را به طور کامل و در مدت زمان کافی طی کند و نانوایان از پاشیدن سبوس خام بر روی سطح خمیر تخمیر شده و آماده پخت خودداری کنند. وی با بیان این مطلب که از نظر علمی اثبات شده است که سبوس خام مادهای بنام اسید فیتیک دارد و اگر تخمیر نشده باشد با یونها و املاح دو ظرفیتی مانند آهن، کلسیم و فسفر ترکیب شده و آنها را از بدن دفع میکند گفت: بلانکیتها موجب آسیب به دستگاه گوارش میشوند. کمکی با اشاره به افزودنیهایی که موجب آسیب به مصرف کنندهها میشود گفت: نانوایان توجه داشته باشند که به هیچ وجه از مواد و افزودنی های غیر مجاز مانند جوش شیرین و جوهر قند(بلانکیت) که به دستگاه گوارش مصرف کننده آسیب می زند یا نمک بیش از اندازه مجاز که برای مصرف کنندگان مضر است نباید استفاده کنند. وی بیان کرد: علاوه بر رعایت مدت زمان تخمیر، مراحل مختلف آماده سازی خمیر از انتخاب مواد اولیه گرفته تا مخلوط کردن خمیر، فرآوری و دست ورزی خمیر و پخت مناسب نان باید بهطور کامل انجام شود تا یک نان مرغوب با پخت کامل و مناسب در اختیار مردم قرار گیرد و موجب کاهش ضایعات نان شود. راههای جلوگیری از هدر رفت نان مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو تأکید کرد: یکی از موضوعات مهم در ارتباط با نان، ضایعات نان و نانهای کپک زده است که علاوه بر نقش نانوایان در کاهش ضایعات نان، شهروندان و مصرف کنندگان هم نقش بسزائی در این موضوع دارند. وی یادآور شد: خرید نان متناسب با نیاز خانوار، عدم نگهداری نان در یخچال و دمای صفردرجه جهت پیشگیری از بیات شدن نانها و نگهداری نان در دمای بالاتر از 55 درجه سانتیگراد(کوتاه مدت) یا کمتر از 10- درجه(مدت طولانی) از جمله راهکارهایی است که در نگهداشت نان باید مورد توجه قرار گیرد. کمکی خاطرنشان کرد: درصورتی که به هرعلتی مجبورید تعداد زیادی نان خریداری کنید، بهترین راهکار جلوگیری از بیات شدن آنها این است که بلافاصله آنها را منجمد و نگهداری کنید و موقع مصرف مجدداً حرارت دهید. با این اقدام میتوانیم ضایعات نان را که معمولاً همراه با کپک زدگی است، کاهش دهیم زیرا مصرف نان های کپک زده دارای سمی به نام آفلاتوکسین هستند که در اثر استفاده دامها وارد بدن دام شده و گوشت و شیر دام به این سم آلوده میشود. از طریق استفاده انسان از شیر و گوشت دام، این سم وارد بدن انسان می شود و این سموم تأثیرات منفی در سلامتی مصرف کنندگان ایجاد میکند. بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
https://www.bazarearya.ir/fa/News/1253298/راههای-جلوگیری-از-هدر-رفت-نان
|