بازار آریا
قرارداد ساخت بزرگ‏‏‏‏‏‌ترین کارخانه هیدروژن کم‏‏‏‏‏‌کربن جهان با چالش سیاست‌های ضد‌محیط‌زیستی ترامپ روبه‌رو است
سبزکُشی زیر پرچم ترامپ
پنجشنبه 4 بهمن 1403 - 00:22:10
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد - پیمان قناعتی‌فرد : شرکت ملی نفت ابوظبی(ADNOC) به‌تازگی قراردادی با شرکت آمریکاییExxonMobil امضا‌کرده که براساس آن شاهد تحقق تاسیس بزرگ‌‌‌‌‌‌ترین کارخانه هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن جهان خواهیم بود، با این‌حال اجرای این پروژه منوط به چشم‌‌‌‌‌‌انداز سیاسی و تفکرات دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات‌‌‌‌‌‌متحده خواهد بود. به گزارش تارنمای دایری‌‌‌‌‌‌24، ADNOC قراردادی را با ExxonMobil امضا‌کرده که بر اساس آن 35‌درصد از سهام پروژه‌ای مشترک پیشنهادی برای ساخت یک کارخانه هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن را به خود اختصاص می‌دهد.
شیخ خالدبن‌‌‌‌‌‌محمد‌‌‌‌‌‌ بن‌‌‌‌‌‌زاید آل‌‌‌‌‌‌نهیان، فرزند حاکم امارات در مراسم امضای قرارداد حضور داشت. این توافق بر تلاش‌های مشترک امارات‌‌‌‌‌‌متحده‌‌‌‌‌‌عربی و ایالات‌‌‌‌‌‌متحده برای مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌ویژه در رابطه با حامل‌های انرژی که به سختی کربن‌‌‌‌‌‌زدایی می‌شوند، تاکید دارد. این نیروگاه در بای‌‌‌‌‌‌تاون واقع در هیوستون تگزاس تاسیس خواهدشد و قرار است در صورت دریافت چراغ‌سبز، در سال‌2025روزانه معادل یک‌میلیارد فوت‌‌‌‌‌‌مکعب هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن تولید کند. هیدروژن از منشأ گاز تولید می‌شود، اما با بهره‌برداری از فناوری مناسب، تقریبا 98‌درصد کربن تولید‌‌‌‌‌‌شده، در این فرآیند حذف خواهدشد. علاوه‌‌‌‌‌‌بر‌‌‌‌‌‌این، از طریق این فرآیند، ADNOC و ExxonMobil قادر خواهند بود سالانه یک‌میلیون‌تن آمونیاک کم‌‌‌‌‌‌کربن نیز تولید کنند.
بهره‌‌‌‌‌‌برداری از هیدروژن
در دنیای امروز شرکت‌های فعال در صنایع مرتبط با نفت و گاز با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، به پروژه‌های مرتبط با تولید و بهره‌برداری از هیدروژن روی‌آورده‌اند. از منابع در دسترس تولید هیدروژن‌‌‌‌‌‌سبز می‌توان از نیروی باد نام بردکه به دلیل توسعه چشمگیر مزارع بادی در جهان، در صنعت تولید انرژی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. هیدروژن سبز به باور دانشمندان، می‌تواند در بلند‌‌‌‌‌‌مدت جایگزینی مناسب برای انواع سوخت‌های فسیلی باشد. تلاش کشورها برای دور‌شدن از سوخت‌های فسیلی در چارچوب تصمیم‌های نشست اخیر تغییرات اقلیمی سازمان ملل‌متحد، نقش و جایگاه بهره‌مندی از منابع جدید انرژی کم‌‌‌‌‌‌کربن را بیش از گذشته تقویت کرده‌است. محققان باور دارند که منابع طبیعی هیدروژن جایگزین مناسبی برای سوخت‌های فسیلی است، با این‌حال هنوز مطالب زیادی در مورد چگونگی و مکان تشکیل هیدروژن منتشر نشده و بنابراین در وهله نخست، بهینه‌‌‌‌‌‌ترین روش استخراج و ذخیره آن باید مشخص شود.
تاثیر ریاست‌‌‌‌‌‌جمهوری جدید آمریکا
عدم‌اطمینان از چشم‌‌‌‌‌‌انداز سیاسی ایالات‌‌‌‌‌‌متحده در عصر ترامپ که به‌تازگی شروع‌شده، ابهاماتی را در مورد پروژه ایجاد می‌کند. این قرارداد به‌دنبال توافق رسمی بین ایالات‌‌‌‌‌‌متحده و امارات‌‌‌‌‌‌متحده‌‌‌‌‌‌عربی برای همکاری و تلاش‌‌‌‌‌‌ جهت دستیابی به منابع انرژی پاک منعقدشده که در کمتر از یک ماه پیش به امضا رسید.
علاوه‌بر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، ساخت نیروگاه جدید در بای‌‌‌‌‌‌تاون و به‌طور کلی ایالت تگزاس، فرصت ایجاد اشتغال و توسعه را افزایش می‌دهد، با این‌حال به‌رغم اینکه پروژه موردبحث، نوید مزایای طولانی‌‌‌‌‌‌مدت زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی را می‌دهد، اجرای آن به دلیل چشم‌‌‌‌‌‌انداز مبهم سیاسی در ایالات‌‌‌‌‌‌متحده، با اما و اگرهایی مواجه است. اکسون‌‌‌‌‌‌موبیل با انتشار یک بیانیه خبری اعلام کرد؛ ساخت این مرکز «مشروط به سیاست حمایتی دولت و صدور مجوزهای لازم است.»
در ماه مارس سال‌جاری، دارن‌‌‌‌‌‌وودز مدیرعامل اکسون‌‌‌‌‌‌موبیل، هشدار داد؛ اگر مصوبه راه‌اندازی تاسیسات انرژی گاز طبیعی از قانون کاهش تورم دولت بایدن حذف شوند، این پروژه با مرگ تدریجی روبه‌رو خواهدشد.
دستورالعمل‌های فعلی، تاسیسات هیدروژن «سبز» را که از آب و انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده می‌کنند، به‌عنوان موارد واجد شرایط اخذ مشوق‌‌‌‌‌‌های مالیاتی فهرست می‌کنند، با این‌حال از آنجاکه پروژه پیشنهادی ADNOC و ExxonMobil انتشار کربن از گاز هیدروژن را حذف می‌کند، وودز معتقد است این پروژه همچنان می‌تواند واجد شرایط قانون کاهش تورم، شناخته شود، با این‌حال در این‌خصوص کماکان ابهاماتی وجود دارد زیرا به‌نظر می‌رسد که در مسیر دستیابی به اقسام سبز و آبی هیدروژن، شکافی محسوس وجود دارد.
وودز افزود: یکی دیگر از ابهامات پیرامون اجرای این پروژه، موضع رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری جدید در ایالات‌‌‌‌‌‌متحده است، زیرا کارشناسان انتظار دارند تصمیمات ترامپ بر موفقیت پروژه تاثیر خواهدداشت، با این‌حال همان‌طور که میشل فیورنتینو معاون اجرایی ADNOC در زمینه لزوم انتشار پایین کربن اعلام کرد، امیدواری‌‌‌‌‌‌هایی در این زمینه وجود دارد. او گفت: «ما اجرای پروژه را بر این اساس ادامه می‌دهیم که تا زمان تصمیم‌گیری نهایی برای سرمایه‌گذاری، همه‌چیز طبق برنامه و انتظارات ما پیش‌برود.» ‌ADNOC و ExxonMobil، هر دو از بزرگان صنعت نفت و گاز هستند و به‌نظر می‌رسد ابتکار مشترک هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن آنها که برای اولین‌بار در سال‌2022 رسانه‌ای شد، به تقاضای روزافزون برای تامین اقسام انرژی پاک و تجدیدپذیر پاسخگو خواهد بود.
هدف هر دو شرکت رسیدن به صفر خالص در عین انتشار محدود گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای ناشی از فعالیت‌های‌‌‌‌‌‌شان است؛ پیش‌بینی‌شده که ExxonMobil تا سال‌2045 و ADNOC تا سال‌2050، به این مهم دست یابند.
در کنار هیدروژن کم‌‌‌‌‌‌کربن که گفته می‌شود توسط کارخانه پیشنهادی Baytown تولید می‌شود، ExxonMobil قصد دارد آمونیاک اضافی را به کره و ژاپن عرضه کند. در ماه مارس امسال نیز بزرگ‌ترین ژنراتور برق ژاپن موسوم به JERA، با خرید 500‌هزار‌تن آمونیاک کم‌‌‌‌‌‌کربن، فراخوان سرمایه‌گذاری در این پروژه را منتشر کرد. با وجود اعلام تاریخ اتمام پروژه در سال‌2025 میلادی و موانع واضحی که ممکن است اجرای پروژه هیدروژن‌‌‌‌‌‌آبی را متوقف کند، به‌نظر می‌رسد ADNOC و ExxonMobil مطمئن هستند که این تصمیم به نفع هر دو طرف خواهد بود، به‌خصوص که معامله این دو شرکت‌‌‌‌‌‌، اعتماد و اقبال سرمایه‌گذاران عمده را از سراسر جهان به خود جلب خواهد کرد.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1253262/سبزکُشی-زیر-پرچم-ترامپ
بستن   چاپ