بازار آریا
عقب‌نشینی 6 روزه بورس
سه شنبه 2 بهمن 1403 - 09:14:29
بازار آریا - دنیای اقتصاد / هفت روز معاملاتی است که بازار سهام وارد فاز اصلاح شده و بورس‌بازان طی این مدت 6روز سرخ را تحمل کردند. شاخص کل روز گذشته با از دست دادن محدوده 2.8میلیونی و متاثر از افزایش ریسک‌های سیاسی وارد کانال 2.7میلیون واحدی شد.
بورس تهران در روز گذشته بدون توجه به متغیرهای اثرگذار مثبت بر روند بازار سهام، برای چهارمین روز متوالی در مسیر نزولی حرکت کرد. از هفته قبل بورس تهران تنها یک روز مثبت را سپری کرده و در سایر روزها با افت‌های پی‌در‌پی همراه بوده و نوسان قابل‌توجهی را به رخ بازارهای موازی کشیده است.
در 7روز معاملاتی اخیر شاخص کل شش روز منفی را پشت‌سر گذاشته و دو کانال مهم را از دست داده است. اکنون که بورس مجددا وارد کانال دو‌میلیون و 700هزار واحد شده است، برخی کارشناسان بازار سرمایه تقارن زمان اصلاح بورس با تحلیف دونالد ترامپ در کاخ سفید را به منزله طولانی‌تر شدن زمان استراحت بازار سهام می‌پندارند. بازار سهام یک روند کاهشی جدید را آغاز کرده و در روزهای گذشته سرعت خروج پول و کاهش ارزش معاملات، آلارم طولانی شدن روند اصلاح را به صدا درآورده است.
دو روایت از اصلاح

در روزهای گذشته یکی از مباحث مهمی که در میان سرمایه‌گذاران مطرح شده، به طور مشخص بر نوع مدل عقبگرد بورس متمرکز بوده است. با تداوم عقب‌نشینی نماگر‌های سهامی و افت سریالی قیمت سهام از هفته گذشته تاکنون، برخی کارشناسان بر این باورند که روند این روزهای بورس تهران اصلاح و استراحت موقتی خواهد بود. اما برخی دیگر با مد نظر قرار دادن وضعیت متغیرهای سیاسی و ریسک‌های بین‌المللی می‌گویند بورس تهران روزهای بیشتری را به استراحت می‌پردازد. بنابراین با توجه به ریسک‌های بیرونی ممکن است بورس از فاز اصلاح موقت وارد فاز ریزش و رکود شود. این سناریو رابطه مستقیمی با پیچیدگی‌های وضعیت سیاست خارجی کشور و مواضع جدید دولت ترامپ دارد.
به اعتقاد اکثر کارشناسان، بازار سرمایه تهران مجددا وارد مسیر غیرقابل پیش‌بینی شده است؛ مسیری که تجربه نشان داده می‌تواند به «سرعت خروج پول حقیقی‌ها» بینجامد. از ابتدای هفته قبل، یعنی حدود 7 روز معاملاتی اخیر، بیش از 7همت از تالار شیشه‌ای سهام پول حقیقی خارج شده است که رقم قابل‌توجهی محسوب می‌شود. در معاملات روز گذشته نیز به طور واضح ردپای تردید و احتیاط در جریان دادوستدها قابل مشاهده بود.
دمای سرد بورس
همزمان با فضای سرد معاملات بورس تهران، سهامداران حقیقی اولویت خود را بر فروش قرار دادند تا در رویارویی با «ریسک‌های سیاسی احتمالی» در امان بمانند. از هفته گذشته و آغاز اصلاح بورس، شاخص کل 6.31درصد و شاخص هموزن نیز 4.2درصد از ارتفاع خود را از دست داد‌ه‌اند. این موضوع علاوه بر اینکه نشان‌دهنده ترس سهامداران از ریزش بیشتر شاخص کل است، بر احتیاط بورس‌بازان نیز تاکید می‌کند.
البته طبیعی به نظر می‌رسد که شاخص کل در معرض اصلاح بیشتری قرار داشته باشد. شاخص کل بورس از کف قیمتی آبان‌ماه در حدود 40درصد بازدهی مثبت را به ثبت رسانده؛ این در حالی است که شاخص هموزن در حدود 34درصد رشد را ثبت کرده است. به همین دلیل کارشناسان بازار سرمایه افت قیمت گروه‌های بزرگ و شاخص‌ساز در روزهای اخیر را تا حدودی عادی تلقی می‌کنند. اما از منظر تکنیکال وضعیت بازار چگونه خواهد بود؟
همان‌طور که پیش‌تر توضیح داده شده بود، شاخص کل پس از برخورد با مرز 3میلیون واحدی، بهانه خوبی برای ورود به فاز اصلاح را پیدا کرد. تقارن این سناریو با زمان تحلیف دونالد ترامپ باعث شد وضعیت پیرامون ریسک‌های سیاسی در بازار بر هیجانات تقاضا و صعود شاخص‌ها که به اوج خود رسیده بود، غلبه کند. به این ترتیب با توجه به ذهنیت کلی بازار مبنی بر حمایت‌های پیش ‌رو، رسما شاهد استارت فاز اصلاح بودیم.
اولین حمایت کف کانال 2میلیون و 800هزار واحد بود که در دومین روز هفته شاخص کل به این محدوده رسید. همان‌طور که در روز یکشنبه متذکر شدیم، کانال 2.8میلیون واحد به‌راحتی از دست رفت. تکنیکالیست‌ها معتقدند با تداوم رفتار گروهی منفی حاکم بر دادوستدهای سهامی، احتمالا شاخص کل به سمت سطوح پایین‌تر حرکت کند.
دماسنج اصلی بورس با وجود اینکه دیروز کانال 2.8میلیونی را از دست داد، این اتفاق می‌تواند حتی حمایت 2میلیون و 600هزار واحدی را در پیش ‌روی بورس قرار دهد. ضمن آنکه کاهش چشمگیر ارزش معاملات خرد نیز نشانه‌ای از حاکم شدن رکود به طور موقت است. بورس در 6 روز معاملاتی گذشته نسبت به اخبار مذاکرات ایران و اروپا و توافق آتش‌بس، بی‌توجه ظاهر شده است. این امر حاکی از آن است که احتمالا بورس تهران همچنان به دنبال کاهش ریسک‌های سیاسی ناشی از تحولات آمریکاست تا با اطمینان بیشتری از فاز اصلاح عبور کند.
در انتظار سیگنال جدید
تحلیلگران بر این باورند که با توجه به وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام، بسیاری از معامله‌گران در انتظار نخستین سیگنال‌ها از ورود ترامپ و مواضع رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران هستند. از سوی دیگر ممکن است برخی دیگر از سهامداران با نوسانی شدن فضای بازار، اقدام به کسب سود کنند. اما اکنون با کاهش جو مثبت در سمت خرید، روند افزایشی متوقف شده و فروشندگان با قدرت بیشتری وارد بازار شده‌اند.
در همین رابطه فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، با بیان اینکه بورس تهران روزهای متفاوتی را نسبت به هفته‌های قبل می‌گذراند، در مورد علل تداوم سرخپوشی نماگرهای سهامی اظهار کرد: در شرایط کنونی همه متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام متاثر از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، به حاشیه رانده شده‌اند. تنگ شدن حلقه تحریم‌ها یکی از سناریوهای سیاست خارجی کشور در وضعیت کنونی است که به ابهامات فراوانی گره خورده است. مباحث مرتبط با فروش نفت ایران و موضوعاتی از این دست همه بازارها را تحت‌تاثیر قرار خواهند داد. بنابراین با توجه به ابهامات حاکم بر وضعیت متغیرهای سیاسی، بازارها وارد فاز احتیاط خواهند شد. کمااینکه اصلاح و سرخ‌پوشی شاخص‌های سهامی برای طولانی‌مدت دور از انتظار است. در مقطع کنونی آغاز مذاکرات جدید در جهت حذف تحریم‌ها بسیار تعیین‌‌کننده است، به‌ویژه اینکه صنایع بورسی با قطع برق و گاز مواجه هستند. سودآوری شرکت‌های بورسی در‌حال‌حاضر متاثر از وضعیت مبهم متغیرهای سیاسی و اقتصادی تحت‌الشعاع قرار گرفته است. در جریان معاملات روز گذشته نیز سنگین شدن صفوف فروش را در شرکت‌هایی مشاهده کردیم که در هفته‌های قبل با ورود پول قدرتمند روبه‌رو بوده‌اند.
به گفته فردین آقابزرگی، ریسک در بازار سهام رو به افزایش است. این امر می‌تواند با بهبود وضعیت سیاست خارجی کشور به طور مشخصی مرتفع شود. آنچه درحال‌حاضر حائز اهمیت است، این است که در وضعیت کنونی سرمایه‌گذاران برای ورود به بازارهای پرریسک، ریسک نخواهند کرد. بورس نیز یکی از همین بازارهاست.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1251784/عقب‌نشینی-6-روزه-بورس
بستن   چاپ