بازار آریا
چطور پیشنهاد شغلی را که قبلا رد کردم، پس بگیرم؟
سه شنبه 2 بهمن 1403 - 00:23:43
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - مترجم: مریم مرادخانی
مشاور عزیز،
حدود 2 سال است که در شغل‌های میان‌رده کار می‌کنم. سه ماه پیش، به‌دلیل دوری محل کارم به ناچار از شغلم استعفا دادم و بلافاصله شروع کردم به رزومه فرستادن به شرکت‌های مختلف. تصور بیکاری برایم ترسناک بود و دوست نداشتم برای مدت طولانی درآمد نداشته باشم. به همین خاطر، برای شغل‌هایی رزومه می‌فرستادم که در همان سطح میانی بودند. چند شرکت‌ تماس گرفتند و قرار مصاحبه گذاشتند. یکی از آنها بعد از دو مصاحبه، تماس گرفت و گفت که قبول شده‌ام. برای بخش بازاریابی. آن شرکت، هم نزدیک بود هم حقوق بالاتری نسبت به شغل سابقم می‌داد؛ اما یکی از دوستانم که در جریان کارهایم بود، گفت: «به نظرم پیشنهادشان را قبول نکن. تو با این سابقه کار می‌توانی شغل‌های ارشد پیدا کنی.» من هم که داغ بودم و فکر می‌کردم بهترین شغل‌ها منتظرمند، حرفش را قبول کردم. به شرکت مربوطه زنگ زدم و پیشنهادشان را رد کردم و شروع کردم به ارسال رزومه برای شغل‌های ارشد.
حالا سه‌ماه گذشته و هنوز حتی یک شرکت با من تماس نگرفته. حس می‌کنم زیادی به بازار کار خوش‌بین بودم. اگر همان شغل بازاریابی را قبول کرده بودم الان سه ماه بود که کار داشتم. دیروز که آگهی‌ها را چک می‌کردم دیدم همان شرکت، دوباره برای پوزیشن بازاریابی آگهی داده. چند بار وسوسه شدم که تماس بگیرم و بگویم که پشیمانم؛ اما نمی‌دانم آیا حرکت درستی هست یا نه.نظر شما چیست؟ آیا می‌توانم دوباره رزومه بفرستم؟
پاسخ: دوست عزیز، این یکی از اتفاقات شایع است که بسیاری از کارجوها ممکن است تجربه کنند. پاسخم به سوالت مثبت است. بله. می‌توانی دوباره درخواست بدهی. منتها ابتدا این نکات را در نظر بگیر:
1- به مدیر استخدام توضیح بده که چرا این بار اگر پیشنهاد دهند قبول می‌کنی. اگر برای مدیر استخدام شرکت مربوطه توضیح ندهی که چرا بار اول پیشنهاد را رد کردی، احتمالا اصلا به رزومه‌ات نگاه هم نمی‌کنند. پیش از ارسال درخواست برای همان جایگاه یا یک جایگاه مشابه، با مسوولان مربوطه در شرکت تماس بگیر و از قصدت برای درخواست مجدد، آگاهشان کن؛ چون احتمالا برایشان سوال می‌شود که چه چیزی تغییر کرده و برایشان بگو که شرایط زندگی‌ات نیز نسبت به سه‌ماه قبل فرق کرده است. حتی اگر این سوال را نپرسیدند، خودت پیش‌قدم شو و برایشان بگو. بهتر است برای نشان دادن علاقه واقعی‌ات، تلفنی تماس بگیری. از ایمیل زدن پرهیز کن. تماس تلفنی به مخاطبت این امکان را می‌دهد که هر سوالی دارد همان لحظه بپرسد و البته به او نشان می‌دهد که تو برای جبران اوضاع، از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنی.
2- صداقت داشته باش حتی اگر برایت سخت است. برای آنکه مدیر استخدام متقاعد شود این بار شغل را خواهی پذیرفت، باید صادقانه بگویی که چرا دفعه اول شغل را رد کردی. «جرد ولستون» یکی از کسانی است که مثل تو، خود را زیادی دست بالا گرفته بود و این تجربه ناخوشایند برایش پیش آمد. او می‌گوید: «صادقانه به اشتباهم اعتراف کردم. گفتم که خودم را بیش از حد دست بالا گرفته بودم و ارزیابی درستی از تجربیاتم نداشتم. از این تجربه تلخ درس گرفته‌ام و حالا می‌دانم قبل از تصمیم‌گیری باید شناخت واقع‌بینانه‌ای از خودم و تجربیاتم داشته باشم.»
3- اگر شرایط کار یا برنامه زمانی در تصمیم اولیه‌ات تاثیر داشته است، درباره‌اش صحبت کن. اگر به دلایلی مثل حقوق پایین، شغلی را رد کرده و حالا پشیمانی، باید مدیر استخدام را در جریان بگذاری. اگر پس از آگهی مجدد شغل، حقوق را تغییر نداده‌اند، باید تحقیق کنی که آیا موضوع حقوق، قابل چانه‌زنی است یا نه؟ البته ممکن است شرایطت تغییر کرده باشد، مثلا سطح انتظاراتت پایین آمده باشد؛ اما اگر شرکت مربوطه هرگز درباره حقوق مذاکره نمی‌کند باید قبل از ارسال روزمه این را بدانی که مبادا همان پیشنهاد شغلی را دوباره رد کنی و وقت خودت و دیگران را بگیری.
4- با آشناهایت در آنجا دوباره ارتباط بگیر. اگر دفعه قبل، ارتباطاتی با افرادی در آن سازمان گرفتی، این‌بار نیز با آنها تماس بگیر و بگو که به آن جایگاه شغلی علاقه‌مندی یا خیلی دوست داری برای شغل‌های احتمالی آینده، درخواست دهی. شروع مجدد یک گفت‌وگو درباره استخدام، مثل شروع دوباره هر نوع شبکه‌سازی است. سراغ افراد برو، پیگیری کن و درخواستت را مطرح کن. از آنجا که پیشینه‌ای با این شرکت داری، سعی کن درخواستت عاری از هرگونه بار احساسی باشد. هرگز احساساتی نشو و از جملاتی مثل «خودم را سرزنش می‌کنم» یا «احساس تقصیر می‌کنم» استفاده نکن. کاملا حرفه‌ای عمل کن.
بازنگری یک فرصت شغلی که یک بار رد شده، هرگز ایده‌آل نیست؛ اما شرایط می‌تواند تغییر کند. ابتدا، هرگونه احساس منفی مرتبط با تصمیم قبلی خود مثل احساس گناه را رها کن. اگر شرایط را به شکلی محترمانه مدیریت کرده باشی، مدیر استخدام کدورتی نخواهد داشت. سپس دیدگاه جدیدت را مطرح کن.
اگر مدیر استخدام و سایر ارتباطاتت در شرکت مربوطه، واقعا این حس را از تو بگیرند که مشتاق هستی، تمایلشان برای بررسی درخواستت بیشتر خواهد شد. اگر به مصاحبه دعوت شدی، بیش از حد ذوق نکن. تضمینی نیست که حتما شغل را به تو می‌دهند. اما نگران فضای مصاحبه نباش. دعوت مجدد از سوی کارفرما، نشانه بخشش و تمایل به تجدید نظر است. به‌طور خلاصه باید بگویم که مسیر «درخواست مجدد برای شغلی که قبلا رد کردیم» نیازمند شفافیت، تجدید ارتباطات و مذاکرات استراتژیک است. با عزمی تازه به استقبال این فرصت جدید برو و بدان که موفقیت در دسترست است.
منابع: Ivy Exec, Yale

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1251665/چطور-پیشنهاد-شغلی-را-که-قبلا-رد-کردم،-پس-بگیرم؟
بستن   چاپ