بازار آریا - ایرنا : نائب رئیس کمیسیون فرهنگی
مجلس شورای اسلامی با اشاره به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: نرخ باروری کشور هر سال رو به کاهش بود اما با استفاده از این قانون، سال گذشته کاهش نرخ باروری متوقف و نرخ باروری در 15 استان کشور، افزایشی شد.
امیرحسین بانکیپور در پنجمین نشست «ایران جوان» که با موضوع تبیین قانون جوانی جمعیت در اندیشکده موج و با کمک بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) برگزار شد، به تشریح اقدامات انجامشده و تأثیرات این قانون در افزایش نرخ باروری و جلوگیری از سقط جنین پرداخت.
وی در این نشست با اشاره به اینکه طی 15 سال گذشته، رهبر معظم انقلاب اسلامی بیش از 60 مرتبه با ادبیات نگرانکننده و تاکیدات خاص درباره خطرات آینده پیری جمعیت کشور هشدار دادهاند، افزود: در
مجلس نهم و دهم قرار بود قانون جوانی جمعیت را تدوین کنند، اما این قانون در آن دو
مجلس به نتیجه نرسید و با توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی در
مجلس یازدهم روند آن آغاز شد، در پایان بهمن ماه همان سال، با حدود 3 هزار نفر ساعت جلسات متراکم، که گاهی به 10 ساعت میرسید، موفق شدیم این قانون را تصویب کنیم.
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی
مجلس شورای اسلامی با اشاره به مراحل تصویب قانون جوانی جمعیت خاطرنشان کرد: پس از رفت و برگشتهای لازم به شورای نگهبان، در مهر و آبان 1400، این قانون ابلاغ شد، آمارها نشان میدهد که در سال 99، 170 هزار تولد نسبت به سال 98 کاهش یافته بود که با اجرای قانون جوانی جمعیت در دو سه سال اخیر، تعداد تولدها در سال گذشته تنها 17 هزار کاهش یافت.
افزایش 28 درصدی تولد فرزند چهارم در 2 سال اخیر
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی
مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قانون جوانی جمعیت توانست در یک فاصله اندک تأثیر خود را بر منحنیهای جمعیت گذارد و در 2 سال اخیر، نرخ تعداد تولدهای فرزند سوم 9 درصد، فرزند چهارم 28 درصد و فرزند پنجم به بالا 51 درصد افزایش یافته است؛ این در حالی است که در این دو سال، 400 هزار مادر در گروه سنی 25 تا 40 سال کاهش یافتهاند.
وی در بخش دیگری از این نشست، به بررسی گروه سنی مادران 25 تا 40 سال پرداخت و گفت: این گروه سنی بیشترین میزان تولد را دارد، با مقایسه ورود و خروج مادران، مشخص میشود که تعداد مادرانی که از این گروه سنی خارج شدهاند، 400 هزار نفر کمتر از تعداد مادرانی است که وارد این گروه سنی شدهاند، این تغییرات به سیاستهای تنظیم خانواده 30 سال پیش برمیگردد که منجر به کاهش موالید شده است.
بانکی پور تاکید کرد: با وجود فشارهای
اقتصادی و ناملایمات اجتماعی، قانون جوانی جمعیت با 50 درصد اجرای خود توانسته است منحنی جمعیت را از سقوط نجات دهد و الگوی فرزندآوری سوم، چهارم و پنجم را افزایش دهد.
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی
مجلس با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از افت جمعیت و ورود به سیاهچاله پیری جمعیت، باید الگوی فرزندآوری از تکفرزندی یا دوفرزندی به سمت سهفرزندی، چهارفرزندی و پنجفرزندی تغییر کند افزود: این دقیقاً سیاستی است که در قانون جوانی جمعیت هدفگذاری شده و به نتایج مثبتی رسیده است.
بانکیپور با اشاره به تغییرات در نگرش نسبت به مادران بالای 35 سال، توضیح داد: در حال حاضر، الگو به سمت تولد فرزند سوم، چهارم و پنجم پیش میرود و به جای اینکه مادران بالای 35 سال به عنوان بارداری پرخطر شناخته شوند، به عنوان بارداری با مراقبت ویژه معرفی می شوند و در بسیاری از کشورهای دیگر، این گروه سنی به عنوان «فرزندان طلایی» شناخته میشوند.
وی ادامه داد: نرخ باروری زنان بالای 35 سال 15 درصد افزایش یافته است، بهویژه در گروههای سنی 35 تا 40 سال و 40 تا 45 سال نیز این افزایش مشاهده می شود؛ همچنین یکی دیگر از اهداف این قانون کاهش فاصله ازدواج تا تولد فرزند اول بوده است؛ این فاصله که قبلاً به بالای شش سال رسیده بود، اکنون به چهار سال کاهش یافته است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.