بازار آریا
برای صدساله شدن نخست باید متولد شد
به رخ کشیدن مهارت‌‌های بالقوه رهبری سازمان
يکشنبه 30 دي 1403 - 00:22:10
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - نویسنده: کاترین کوت - مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی alavitarjomeh@gmail.com تغییر وضعیت از یک نیروی کار معمولی و فرمان‌‌بر، به یک رهبر سازمانی بالقوه، تحولی بزرگ و در عین حال چالش‌‌برانگیز است. در این میان، چنانچه یک فرد بتواند مهارت‌‌های رهبری سازمانی خود را به رخ بکشد و به مافوق‌‌های خود ثابت کند که می‌تواند رهبری یک تیم کاری را بر عهده بگیرد، آن گاه قادر خواهد بود خود را به‌‌عنوان کاندیدای اصلی و قابل ‌‌اعتماد برای برعهده گرفتن پست‌‌های مدیریتی در آینده مطرح سازد.
در واقع اگر چنین فردی بتواند قبل از تصدی پست‌‌های حساس مدیریتی، به‌‌عنوان رهبر یک تیم کاری فعالیت کند و توانایی‌‌های خود را در ابعاد کوچک به محک آزمایش بگذارد، می‌تواند در زمان رسیدن به پست‌‌های بالای مدیریتی، عملکردی درخشان و عالی از خود بروز دهد و به یکی از بهترین مدیران سازمان تبدیل شود.
برای رهبری سازمان‌ها و شرکت‌ها و تیم‌‌های کاری، هفت مهارت اصلی تعریف شده که در ادامه به ‌‌اختصار به آنها پرداخته خواهد شد.
1-پایداری و تاب آوری: در دنیای غیرقابل پیش‌بینی و پیچیده کسب و کار آنچه برای یک رهبر مهم و حیاتی است برخورداری از روحیه پایداری و تاب‌‌آوری بالاست که باعث می‌شود رهبران سازمانی بزرگ در زمان روبه‌‌رو شدن با دشواری‌‌ها و موقعیت‌‌های خطیر، عملکرد بهتری را از خود ارائه دهند و از سایرین متمایز شوند.
2- ارزش‌‌آفرینی: در بطن هر استراتژی کاری، مفهومی به نام ارزش‌‌آفرینی وجود دارد. به همین دلیل هم هست که از رهبر یک تیم یا سازمان انتظار می‌رود تا حد امکان در راستای ارزش‌‌آفرینی برای مشتریان، کارکنان، تامین‌‌کنندگان و سایر ذی‌نفعان گام بردارد.
3- اجرای استراتژی‌‌ها: برای تبدیل شدن به یک رهبر سازمانی بزرگ و موفق لازم است علاوه بر طراحی و تدوین استراتژی‌‌های مختلف، در زمینه اجرای درست و کامل استراتژی‌‌ها نیز کارآمد بود تا بتوان اهداف و آرمان‌‌های مورد نظر سازمان را تحقق بخشید و نتایج مطلوبی را به‌دست آورد.
4- برخورداری از دانش مالی: حتی در پست‌‌های مدیریتی غیرمالی نیز شما به دانش فهم و تفسیر درست صورت‌های مالی و آگاهی یافتن از وضعیت بودجه‌‌ای سازمان نیاز دارید. باید این توانایی را داشته باشید که از اطلاعات مالی در تصمیم‌گیری‌‌های خود به عنوان یک مدیر و رهبر سازمانی استفاده کنید.
5-رصد پیوسته پیشرفت‌‌های دنیای دیجیتال: شما باید این توانایی را داشته باشید تا از طریق محصولات و امکانات دیجیتال، تیم‌‌تان را رهبری کنید و از تکنولوژی‌‌های دیجیتال برای نوآوری و دستیابی به نتایج بهتر و درخشان‌‌تر نهایت استفاده را ببرید.
6-برندسازی شخصی: وجود حس قوی اعتماد به خود و ارتقای برند شخصی در هر مدیری، نشانه جاه‌‌طلبی و بلندپروازی واقع‌‌بینانه در اوست. بنابراین از شما به عنوان یک رهبر تیم یا سازمان، این انتظار می‌رود تا با آگاهی کامل از نقاط قوت و ضعفتان بتوانید بهترین و قوی‌‌ترین نسخه خود را به نمایش بگذارید و نفوذ مثبت خود بر اعضای سازمان و تیم تحت رهبری‌‌تان را به اوج برسانید.
7- تیم‌‌سازی پویا: تیم‌‌های پویا برخلاف تیم‌‌های کاری سنتی که فقط قادر به انجام یک سری وظایف و کارکردهای ثابت و محدود هستند، این قابلیت را دارند تا در بخش‌‌ها و حوزه‌‌های مختلفی کار کنند و نقش‌‌های متنوعی را بر عهده بگیرند.
آنها همچنین می‌توانند در کنار هم‌‌تیمی‌‌هایی با زبان و فرهنگ و ویژگی‌‌های متنوعی کار کنند و انعطاف‌‌پذیری کاری زیادی از خود نشان دهند. در نتیجه برای تبدیل شدن به یک رهبر سازمانی موفق و توانمند لازم است در زمینه تیم‌‌سازی پویا و مدیریت چنین تیم‌‌هایی موفق عمل کرد.
برای اینکه قابلیت‌‌های رهبری سازمانی خود را به خوبی نشان دهید، توصیه‌‌های زیر را در نظر بگیرید:
1- در یک دوره یا کارگاه آموزشی شرکت کنید. یکی از راه‌‌های به نمایش گذاشتن پتانسیل‌‌های رهبری‌‌تان در سازمان، این است که در یک دوره یا کارگاه آموزشی شرکت کنید.
این کار باعث می‌شود دیگران به شما به‌‌عنوان کسی که در حال آموختن اصول مدیریت و رهبری است و حاضر است در این زمینه سرمایه‌گذاری کند نگاه کنند.
در صورت پشت سر گذاشتن موفق دوره‌‌های ویژه مدیریتی، می‌توانید خود را به‌‌عنوان یکی از کاندیداهای بالقوه رهبری تیم‌‌های کاری یا بخش‌‌های مختلف شرکت مطرح سازید.
2- به همکارانتان مشاوره دهید و نقش مربی آنها را بازی کنید. رهبری سازمانی یعنی قدرت‌‌بخشی به دیگران و کمک‌‌ کردن به آنها برای بهترین بودن. بنابراین اگر تاکنون تجربه راهنمایی ‌‌کردن همکاران و به‌‌نوعی مدیریت ‌‌کردن آنها را نداشته‌‌اید، حتما این کار را انجام دهید و سعی کنید از طریق تکرار و تمرین هرچه بیشتر این کار، به‌‌تدریج به رهبر غیررسمی تیم کاری که خودتان عضوش هستید تبدیل شوید. اگر هم به مدیران و رهبران میانی و ارشد سازمانتان دسترسی دارید به شکل‌‌های مختلف از آنها بپرسید که چگونه و از چه طریقی توانسته‌‌اند به مقام مدیریت و رهبری سازمان برسند و چگونه این مسیر را طی کرده‌‌اند.
3-اهدافتان را با مدیر و مافوق مستقیم‌‌تان در میان بگذارید. اگر در اندیشه مدیر شدن و رهبری تیم‌‌های کاری هستید، این موضوع را از دیگران پنهان نکنید. به‌‌عنوان ‌‌مثال، خوب است که بدون هیچ تعارفی این موضوع را با مدیر مافوق خود یا سایر مدیران و رهبران سازمان مطرح سازید و به طور شفاف به آنها اطلاع دهید که مشتاق فعالیت در رده‌‌های مختلف مدیریتی هستید و توانایی‌‌های لازم در این زمینه را دارید. علاوه بر این، به آنها بگویید که در دوره‌‌های مختلف آموزش فن مدیریت و رهبری سازمان شرکت کرده و می‌‌کنید و برای تبدیل‌‌ شدن به یک مدیر یا رهبر سازمانی مصمم هستید.
4-داوطلب هدایت و اجرای یک پروژه شوید. حتی اگر به طور رسمی رهبری یک پروژه را بر عهده ندارید، باز هم آمادگی خود را برای بر عهده گرفتن این وظیفه و مسوولیت اعلام کنید و بکوشید با تقویت مهارت‌‌های رهبری‌‌تان، دیگران را متقاعد سازید تا هدایت بخشی از پروژه را به شما بسپارند. هدف اصلی شما در این مرحله این است که از فرصت به وجود آمده نهایت بهره را ببرید و توانمندی‌‌ها و پتانسیل‌‌های رهبری در سازمان را به رخ بکشید.
5-یک یادگیرنده مادام‌‌العمر باشید. باید همیشه و در همه حال به دنبال آموختن مهارت‌‌های جدید و سازگار کردن خود با موقعیت‌‌ها و چالش‌‌های جدید باشید. از طریق همین به‌‌روزرسانی و توانمندسازی پیوسته است که می‌توانید به رهبر سازمان شدن در آینده امیدوار باشید. به‌‌عنوان ‌‌مثال لازم است که جدیدترین پیشرفت‌‌ها در زمینه‌‌هایی مانند هوش مصنوعی و پلتفرم‌‌های دیجیتال را دنبال کنید و در این زمینه کاملا به‌‌روز و مسلط باشید.
منبع: Harvard Business School

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1250292/به-رخ-کشیدن-مهارت‌‌های-بالقوه-رهبری-سازمان
بستن   چاپ