بازار آریا
در میزگرد «دنیای اقتصاد» عنوان شد
اهمیت تجهیزات تهویه مطبوع؛ محور توجه ایران کلین
يکشنبه 30 دي 1403 - 00:18:52
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - نخستین دوره از همایش ایران کلین (IRAN CLEAN)روز چهارشنبه هفته گذشته در هتل المپیک تهران آغاز به کار کرد. این همایش که طی سه روز و تا روز جمعه برگزار شد سرفصل‌‌‌های گوناگونی را مورد توجه قرار داد که از آن جمله پنل برگزار شده در غرفه گروه رسانه‌‌‌ای دنیای اقتصاد با موضوع تاثیر تهویه مطبوع بر شیوع و گسترش عفونت بود. افزایش آگاهی در مورد این موضوع با توجه به آنکه گسترده وسیع و البته تخصصی از تجهیزات و خدمات مربوط به تهویه مطبوع به خصوص در مکان‌های درمانی وجود دارد و عدم رعایت استانداردهای بهداشتی و صنعتی مختص آن توانسته از امنیت تولیدات کارگاهی بکاهد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این گفت‌وگو که با حضور مهدی بستانچی رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستم‌‌‌های تهویه مطبوع ایران و مریم شجاعی از فعالان عرصه تولید تهویه مطبوع و هدایت شراره کامرانی نایب رئیس انجمن هیات‌مدیره تهویه مطبوع برگزار شد، مساله تاثیر صنعت تهویه مطبوع بر جلوگیری از شیوع بیماری‌‌‌های عفونی به بحث و بررسی گذاشته شد.
به گفته مجری پنل با وجود افزایش قابل‌توجه امکانات بهداشتی و توانایی‌‌‌های علمی در عصر حاضر همچنان بیماری‌‌‌های عفونی یکی از مهم‌‌‌ترین عوامل تهدید‌کننده جان انسان‌‌‌ها به شمار می‌‌‌روند. این در حالی است که اهمیت و تاثیر عفونت بر زندگی انسان قرن‌‌‌ها پیش از این نیز تشخیص داده شده و در فرهنگ و تاریخ ایران نیز آموزه‌‌‌های بسیاری پیرامون آن وجود دارد. مساله به حدی مهم بوده که حتی در آموزه‌‌‌های دینی جوامع مختلف نیز بر آن تاکید شده است، این اهمیت از آنجا ناشی می‌شود که بیماری‌‌‌های عفونی نه فقط بر بیماران بلکه بر ساختارهای اجتماعی گوناگون نیز اثر قابل‌توجهی داشته‌‌‌اند. همین امر سبب شده تا تلاش‌‌‌های بسیاری برای کنترل و دفع بیماری‌‌‌های عفونی صورت گیرد.
کامرانی افزود: بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که تا سال 2000 تلاش‌‌‌های انجام شده در این زمینه سبب شده بود تا میانگین امید به زندگی در جهان از 67 سال به 73 سال افزایش یابد. با این حال با شیوع برخی بیماری‌‌‌ها نظیر سارس، مرس و در سال 2019 کرونا این روند نویدبخش تحت‌تاثیر قرار گرفت. همین امر سبب شد تا جهان بار دیگر بیماری‌‌‌های عفونی را به عنوان یک خطر جدی و تهدید برای جوامع بشری در نظر گیرد. در این راستا یکی از مسائلی که تاکنون چندان به آن اهمیت داده نشده اما تاثیر بسیاری در شیوع یا دفع بیماری‌‌‌های عفونی دارد، کیفیت و تکنولوژی موجود در تهویه‌‌‌های مطبوع است که می‌تواند تاثیر شگرفی بر شیوع یک بیماری یا کنترل آن بگذارد. بنابراین برگزاری نمایشگاه ایران کلین را می‌توان یک قدم مهم برای توجه بیشتر به اهمیت بحث تهویه مطبوع به خصوص با استفاده از نظرات کارشناسی دانست.
پس از گفته‌‌‌های او مهدی بستانچی در خصوص جایگاه تهویه مطبوع در بخش بهداشت و درمان گفت: امروزه در دنیا موضوع تصفیه هوا در محیط‌‌‌های درمانی مساله جدی و مهمی است، بنابراین عفونت‌‌‌های بیمارستانی نیز در این مقوله مورد توجه قرار می‌‌‌گیرد. متاسفانه در هفته‌‌‌های اخیر شاهد بودیم که همین مساله سبب شد تا در یکی از بیمارستان‌ها تعدادی از هموطنان ما دچار از دست دادن بینایی شوند. عفونت بیمارستانی می‌تواند هم بیماران و هم کادر درمان را تحت تاثیر قرار دهد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستم‌‌‌های تهویه مطبوع ایران ادامه داد: در روزهای ابتدایی همه‌گیری بیماری کووید- 19 شاهد بودیم که هنوز اطلاعات چندانی از این بیماری وجود نداشت و بیشتر بر راهکارهای کنترلی و پیشگیری مبتنی بر ضدعفونی سطوح تاکید داشتند. در آن زمان به تدریج مشاهده شد که با بستری شدن بیماران عفونی ناشی از کووید در بخش‌‌‌های ایزوله به‌رغم آنکه کادر درمان در بخش‌‌‌های غیر‌مرتبط نظیر اتاق عمل تمامی مسائل بهداشتی را رعایت می‌‌‌کردند، باز هم به این بیماری مبتلا شدند. بررسی‌‌‌ها نشان داد که به دلیل نامناسب بودن عملکرد سیستم تهویه از بخش‌‌‌های عفونی هوای آلوده به سایر بخش‌‌‌های بیمارستان انتقال پیدا می‌‌‌کرد و همین امر نرخ ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می‌‌‌داد. متاسفانه ماهیت تنفسی بودن این بیماری سبب شد تا در آن زمان ایران نیز شاهد افزایش قابل‌توجه نرخ ابتلای کادر درمان به بیماری کووید- 19 باشد. متاسفانه در آن زمان نبود سیستم‌‌‌های مناسب تهویه سبب شد تا نتوانیم این آمار را کاهش دهیم.
او افزود: اگر بخواهم به طور خلاصه بگویم سیستم‌‌‌های تهویه مطبوع انواع مختلفی دارند که از آن جمله می‌توان به سیستم‌‌‌های هپا، لامپ‌‌‌های یو وی و فیلترهای کربن فعال اشاره کرد. همچنین سیستم‌‌‌های اوزون و اکسیژن‌ساز نیز در این بخش نقش موثری دارند، که فناوری‌‌‌های ترکیبی نیز بر کیفیت عملکرد در این حوزه می‌‌‌افزاید و می‌تواند از انتشار عفونت‌‌‌ها در بیمارستان‌‌‌ها جلوگیری کند.
پس از این دو، نوبت به مریم شجاعی رسید. وی در خصوص تاثیر سیستم‌‌‌های تهویه مطبوع در کاهش بار میکروبی محیط گفت: به جز میکروب‌‌‌ها و عوامل عفونت‌زا بحث آلودگی را نیز در کشور داریم .آنچه حائز اهمیت است این است که بدانیم در کشورهایی که از سطح علمی مناسبی برخوردار هستند نظیر چین و فرانسه افزایش موج گرما تاثیر بسزایی در انتشار میکروب‌‌‌ها و عوامل عفونت‌زا دارد.
این فعال حوزه تهویه مطبوع افزود: یکی از مسائلی که در ساخت این سیستم‌‌‌ها مورد توجه قرار می‌‌‌گیرد، کاهش غلظت عوامل بیماری‌زا نظیر میکروب‌‌‌ها، ویروس‌‌‌ها و عوامل حساسیت‌‌‌زاست که می‌تواند تاثیر بسیاری بر بهداشت محیطی بگذارد. مساله شامل فیلتراسیون، افزایش هوای تازه ،کنترل دما و رطوبت می‌شود.
همان‌طور که می‌‌‌دانیم کنترل این متغیرها می‌تواند تاثیر بسیاری بر روند همه‌گیری بگذارد. در این راستا انجمن تهویه مطبوع توانسته برندهای توانمندی را گرد هم آورد که در تولیدات خود توجه بسیاری به ارتقای کیفیت و همچنین بهره‌‌‌گیری از استانداردهای روز اروپا دارند. در ادامه سخنان شجاعی، شراره کامرانی افزود: استفاده مناسب از سیستم‌های تهویه مطبوع می‌تواند ارتقای بهداشت محیطی را به دنبال داشته باشد و در غیر این صورت ممکن است، در شرایطی که بهره‌گیری از این امکانات به طور درستی انجام نشود، شاهد آثار منفی بر بحث کنترل بیماری‌‌‌ها باشیم.
همان‌طور که گفته شد بحث چگونگی رساندن هوا به نقاط مختلف و کنترل رطوبت می‌تواند کیفیت بهداشت محیط را دستخوش تغییر کند. در حال حاضر در این زمینه انجمن تولیدکنندگان سیستم‌‌‌های تهویه مطبوع ایران به عنوان تنها تشکل تخصصی این حوزه با دارا بودن 80 عضو در سراسر کشور نسبت به تولید مناسب تجهیزات و ادوات و خدمات تهویه مطبوع فعالیت دارد. مهدی بستانچی، رئیس انجمن، در خصوص گستردگی و تنوع تکنولوژی‌‌‌های به کار گرفته شده در این حوزه به تشریح توانمندی‌‌‌های کشور در این صنعت پرداخت. این فعال صنفی در ابتدا فیلترهای هپا را که ذرات سه دهم میکرون را به میزان 99.97 از محیط حذف می‌کنند مورد توجه قرار داد.
او در این خصوص گفت: فیلترهای یاد شده اگرچه انواع و مدل‌‌‌های مختلفی دارند اما به طور کلی می‌توانند عمده ذرات با اندازه یاد شده را از محیط حذف کنند. بعد از این تکنولوژی لامپ‌‌‌های uv قرار دارند که با انتشار اشعه‌‌‌های ماورای بنفش تاثیر بسزایی بر کنترل بیماری‌‌‌های عفونی بیمارستانی دارند‌‌‌. در کنار این‌‌‌ها سیستم‌‌‌های فشار هوا با فشار مثبت و منفی وجود دارد. سامانه‌‌‌های یادشده می‌توانند در صورت نیاز به تعیین فشار هوا برای بخش‌‌‌های مختلف و جداسازی آنها از یکدیگر کارکردهای مثبتی داشته باشند. تصفیه‌کننده‌‌‌های با پلاسمای سرد از دیگر تکنولوژی‌‌‌های موجود هستند که یون‌‌‌های مثبت و منفی در هوا ایجاد کرده و آلاینده‌‌‌ها را از بین می‌‌‌برند. علاوه بر اینها مولدهای ازن وجود دارند که میکروب‌‌‌های محیط را غیرفعال می‌کنند و البته به کارگیری آنها نیازمند دقت بالا برای انتشار ازن است. بستانچی در پایان گفت: این ادوات و تجهیزات در حال‌حاضر با در نظر گرفتن استانداردهای سختگیرانه قابل قبولی در ایران توسط تولیدکنندگان داخلی تولید می‌‌‌شوند و به عنوان یک راهکار کمک‌کننده کاهش عفونت در محیط‌‌‌های بیمارستانی در اختیار مراکز درمانی قرار می‌‌‌گیرند.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1250280/اهمیت-تجهیزات-تهویه-مطبوع؛-محور-توجه-ایران-کلین
بستن   چاپ