بازار آریا
چرا 42‌درصد کارکنان، ارتقای شغلی را رد می‌کنند؟
شنبه 29 دي 1403 - 00:23:40
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - مترجم: زهرا تیرانی روال کار شرکت‌های آمریکایی به این صورت است که: کارتان را از پایین‌‌‌ترین سطح شروع می‌‌‌کنید، سخت تلاش می‌‌‌کنید و در نهایت چند مرتبه ارتقا می‌‌‌گیرید تا به جایگاه مدیریتی ارشد برسید. با هر ارتقا، حقوق بیشتری دریافت می‌‌‌کنید، مزایای بهتری نصیبتان می‌شود و نفوذتان در شرکت بیشتر خواهد شد؛ همه اینها به این معنی است که تلاش‌‌‌های شما ارزشش را دارد.
اما این روزها، جذابیت صعود از نردبان شغلی کمرنگ شده است: نه تنها ارتقای شغلی به سختی به دست می‌‌‌آید، بلکه افراد هم علنا از پذیرش آن سر باز می‌‌‌زنند.
بازار کار دچار رکود شده و پیدا کردن شغل جدید و فرصت‌‌‌های پیشرفت برای افراد سخت است. طبق گزارش بلومبرگ و با استناد به داده‌‌‌های شرکت بزرگ جمع‌‌‌آوری داده ADP، از 68 میلیون کارمند اداری، تنها 1.3‌درصد در سه ماه اول 2024 ارتقای رتبه گرفتند. این کمترین نرخ در پنج سال گذشته است و با توجه به اینکه ژانویه معمولا ماه پررونقی برای ارتقای شغلی است، این امر نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.
این موضوع به اندازه‌‌‌ای مهم است که بر رضایت شغلی افراد تاثیر می‌‌‌گذارد. طبق نظرسنجی اکتبر 2024 مرکز تحقیقات پیو که بیش از 5200 نفر در آن شرکت‌‌‌ کرده‌‌‌اند، 38‌درصد کارکنان از فرصت‌‌‌های ارتقای شغلی خود راضی نیستند و فقط 26‌درصد آنها از فرصت ارتقای شغلی رضایت دارند.
این در حالی است که حتی اگر فرصت ارتقای شغلی داده شود، بسیاری از کارکنان ترجیح می‌دهند در همین جایگاهی که هستند باقی بمانند. طبق داده‌‌‌های شرکت منابع انسانی رندستاد، 42‌درصد کارکنان آمریکایی می‌‌‌گویند که به دلیل رضایت از شغل فعلی‌‌‌شان، پیشنهاد ارتقا را رد می‌کنند.
دلیل اینکه افراد با رضایت فرصت پیشرفت شغلی را نمی‌‌‌پذیرند چیست؟ کارشناسان و کارکنان می‌‌‌گویند چند عامل در این موضوع دخیل است:
1- افراد احساس می‌کنند بیش از حد کار می‌کنند و دستمزد کافی دریافت نمی‌‌‌کنند. بسیاری از افراد احساس می‌کنند که بیش از شرح وظایفشان از آنها کار کشیده می‌شود و برای این کار اضافه، دستمزدی دریافت نمی‌‌‌کنند.
طبق داده‌‌‌های مرکز تحقیقات پیو، اکثر کارکنان
(76 درصد) می‌‌‌گویند که در محل کار خود بیش از حد انتظار از آنها کار خواسته می‌شود. در همین حال، طبق آمار موسسه پیو، 29‌درصد از افراد از حقوق خود ناراضی هستند. بسیاری از آنها معتقدند که دستمزدشان با افزایش هزینه‌‌‌های زندگی همخوانی ندارد، درآمد کافی برای پرداخت قبض‌‌‌ها ندارند و نسبت به همکارانی که کار مشابهی انجام می‌دهند دستمزد کمتری دریافت می‌کنند.
شریکا ساندرز 44 ساله، اهل آتلانتا، چند سال پیش به همین دلیل از پذیرش یک ارتقای شغلی در شرکت خود امتناع کرد. آن زمان، به شریکا ساندرز پیشنهاد شد از سمت مدیر حسابداری به معاون بازرس مالی ارتقا پیدا کند. اما او از این پیشنهاد استقبال نکرد. چرا که معتقد بود در حال حاضر همه وظایف این نقش جدید پیشنهادی را انجام می‌دهد و با توجه به نرخ‌های بازار، دستمزدش بسیار کمتر از حد معمول است. ساندرز می‌‌‌گوید: «معمولا قبل از اینکه در یک شرکت به شما ارتقا دهند، کارهای آن سمت جدید را شروع کرده بودید.»
2- مدیریت اضطراب‌‌‌آورتر می‌شود. از سال 2020، بسیاری از شرکت‌ها تغییرات بنیادی زیادی را تجربه کرده‌‌‌اند. این تغییرات مواردی مثل افزایش نرخ جابه‌‌‌جایی کارکنان، استخدام‌‌‌های گسترده، ‌گذار به شیوه‌‌‌های دورکاری یا ترکیبی، بازطراحی تیم‌‌‌ها، افزایش وظایف هر نیروی کار و کاهش بودجه را شامل می‌شود. همه این تحولات باعث شده کار مدیران بسیار سخت‌‌‌تر شود. طبق یک نظرسنجی جدید از سوی موسسه گالوپ، 73‌درصد کارکنان اعلام کرده‌‌‌اند که شرکت آنها در سال گذشته تغییرات بزرگی را تجربه کرده و این تغییرات به طور مستقیم با افزایش میزان فرسودگی شغلی در ارتباط است.
کاهش هزینه‌‌‌ها در دو سال اخیر باعث شده مدیران میانی و خط مقدم بیش از سایرین تحت فشار قرار بگیرند. دنیل ژائو، اقتصاددان ارشد در گلسدور، این موضوع را تایید می‌کند. اخراج این دسته از مدیران، حجم کاری مدیران باقی‌مانده را افزایش داده و در عین حال، انتظارات از آنها نیز بالاتر رفته، در حالی که منابع در اختیارشان کمتر شده است. این فشار کاری مضاعف بر مدیریت، تاثیرات منفی بر نسل جوان‌‌‌تر کارکنان گذاشته است. به گفته شرکت استخدامی رابرت والترز، 52‌درصد کارکنان نسل زد تمایلی به گرفتن پست مدیریتی ندارند.
3- ترفیع شغلی می‌تواند شما را از مسیر شغلی‌‌‌تان منحرف کند. با توجه به کاهش بودجه و تغییرات ساختاری در تیم‌‌‌ها، ممکن است موقعیت شغلی جدیدی که به شما پیشنهاد می‌شود، هیچ شباهتی به آنچه شما واقعا دنبالش هستید نداشته باشد. دبرا بوگز، مدیرعامل شرکت D&S که در یافتن مدیران اجرایی کمک می‌کند معتقد است یکی از دلایلی که مدیران ارشد اغلب پیشنهاد ارتقا را رد می‌کنند، ناسازگاری آن با مسیر شغلی مورد نظر آنهاست. اگر فرصت جدیدی که به شما پیشنهاد می‌شود، شما را از حوزه تخصصی‌‌‌تان دور کند یا با اهداف بلندمدت شغلی‌‌‌تان همخوانی نداشته باشد، می‌تواند پیشرفت حرفه‌‌‌ای‌‌‌تان را با مشکل مواجه کند. بازگشت به مسیر قبلی پس از چنین انحرافی بسیار دشوار است.
ساندرز، حسابدار حرفه‌‌‌ای، به دلیل علاقه‌‌‌ای که به کار فعلی‌‌‌اش داشت، پیشنهاد ارتقای شغلی را رد کرد. در تابستان 2017، او مسوولیت نظارت بر امور مالی شرکت مخابراتی در ایالات متحده و کانادا را بر عهده داشت. در آن زمان، به او پیشنهاد شد که مسوولیت تیم بزرگ‌تری را نیز بپذیرد. اما ساندرز ترجیح داد به جای گسترش دامنه مسوولیت‌‌‌هایش، روی کاری که به آن علاقه بیشتری داشت، یعنی بهبود فرآیندهای حسابداری و توانمندسازی تیم کوچک‌ترش، تمرکز کند.
4- همه افراد لزوما نمی‌‌‌خواهند در حال حاضر مدیر شوند. باید به خاطر داشته باشیم که همه افراد آرزوی پیشرفت شغلی یا تبدیل شدن به مدیر را ندارند. ژائو از سایت گلسدور می‌‌‌گوید: «بسیاری از افراد مسیر مدیریت را امتحان می‌کنند و متوجه می‌‌‌شوند که برایشان مناسب نیست. یا هستند کسانی که اصلا این مسیر را امتحان نمی‌‌‌کنند چون می‌‌‌دانند به آن علاقه‌‌‌ای ندارند.»
شری کارپینتو، 48 ساله، مربی حرفه‌‌‌ای و مدیر ارشد عملیات در یک شرکت مراقبت‌‌‌های بهداشتی که در بوستون زندگی می‌کند، می‌‌‌گوید: «در چنین مواردی، صحبت کردن با مدیرتان در مورد اهداف شغلی‌‌‌تان می‌تواند بسیار مفید باشد.»
او می‌‌‌گوید: شاید بخواهید کار بیشتری انجام دهید یا پروژه جدیدی را بر عهده بگیرید و خودتان را به چالش بکشید. اما اشکالی هم ندارد اگر کارتان را انجام دهید، به خانه بروید و حقوق‌‌‌‌‌‌تان را بگیرید. همه به دنبال پیشرفت شغلی نیستند.
او اضافه می‌کند که تصمیم شما برای ماندن در جایگاه فعلی‌‌‌تان لزوما دائمی نیست. کارپینتو می‌‌‌گوید: «من 15 سال با افزایش حقوق تدریجی و ارتقای شغلی، در یک شرکت ماندم و حتی وقتی پیشنهادهایی برای موقعیت‌‌‌های بهتر داشتم، کار قبلی‌‌‌ام را رها نکردم. این کار را کردم چون بچه‌‌‌های کوچکی داشتم و مادرم خیلی مریض بود. پس ترجیح دادم در همان جا که هستم بمانم، یک تیم را مدیریت کنم و مسوولیت‌‌‌هایی داشته باشم، اما شرکت را ترک نکنم یا دنبال پست مدیریتی نروم. رد کردن یک ارتقای شغلی حالا به خاطر مراقبت از خانواده، نقل مکان، ازدواج یا هر دلیل دیگری به این معنی نیست که نمی‌توانید بعدا تصمیم دیگری بگیرید.»
منبع: CNBC

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1249573/چرا-42‌درصد-کارکنان،-ارتقای-شغلی-را-رد-می‌کنند؟
بستن   چاپ