بازار آریا
مرکز ملی فضای مجازی ابلاغ کرد؛
استخراج و معامله رمزدارایی‌ها مجاز شد
دوشنبه 24 دي 1403 - 21:13:34
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - طبق ابلاغیه مرکز ملی فضای مجازی، عرضه رمزدارایی‌ها مجاز اعلام شده و نهادهای ناظر در هر بازار موظف شده اند مقررات ارائه خدمات و شیوه‌های نگهداری رمز دارایی را تدوین کنند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ در ابلاغیه‌ای که با امضای سیدمحمد امین آقا میری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی، منتشر شده، آمده است: به موجب اجرای بند 3 بند د سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی مصوب هشتادو چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی کشور، اقدام کلان ردیف بیست و دوم از بند د سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی، با موضوع نظام نامه رمز ارز، اعم از ایجاد رمز ارز ملی و ساماندهی کاربری رمزارزهای جهان روا، که در یک صد و پنجاه و هفتمین جلسه مورخ 19 دی 1403 کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور به تصویب رسیده است، برای اجرا ابلاغ می شود. 
اهداف و سیاست ها
منفعت بردن کشور از فرصت های بالقوه فناوری بلاکچین و حفظ امنیت اقتصادی کشور و شهروندان با رویکرد پیشگیری از خطرات و تهدیدها.
حفظ ارزش و کارکرد پول ملی و ممانعت از به‌کارگیری رمزدارایی ها به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور(به جز رمز پول بانک مرکزی).
تنظیم گری تولید، عرضه و معاملات رمز دارایی ها با هدف مشاهده پذیری و نظارت پذیری این فعالیت ها.
فرهنگ سازی استفاده از فناوری بلاکچین و رمزدارایی ها در جهت تامین مالی تولید و تسهیل تجارت خارجی.
منع به‌کار گیری رمز دارایی ها در جهت اقدامات غیرمجاز یا مجرمانه نظیر پولشویی، تامین مالی تروریسم، کلاهبرداری، فرار مالیاتی و قاچاق با تعیین حقوق و تکالیف فعالان این حوزه و محدوده ممنوعه فعالیت آن ها با عباراتی روشن وغیرقابل تفسیر.
حفظ محرمانگی و جلوگیری از سوءاستفاده از داده ها، اطلاعات و مبادلات شهروندان و حراست از حقوق آنها در حدود قوانین و مقررات توسط ارائه دهندگان خدمات، تنظیم گران بخشی و دستگاه های اجرایی مرتبط.
حفظ محرمانگی و جلوگیری از سوءاستفاده از داده ها، اطلاعات و مبادلات شهروندان و حراست از حقوق آن ها در حدود قوانین و مقررات توسط ارائه دهندگان خدمات، تنظیم گران بخشی و دستگاه های اجرایی مرتبط. 
جلوگیری از موازی کاری، اعمال سلیقه و سوء استفاده از تعارض منافع در تنظیم گری و مقابله با انحصار، رقابت بنگاه های دولتی با بخش خصوصی و اعمال اختیارات خارج از صلاحیت های قانونی در کسب و کارهای رمزدارایی. 
ارتقای فرهنگ و سواد رسانه ای، مالی و اقتصادی و آگاهی بخشی به افکار عمومی درباره خطرات و تهدیدهای سوءاستفاده در حوزه رمز دارایی ها و فرصت های این فناوری برای سرمایه گذاری مفید.
ماده 1 - تعاریف و اصطلاحات: اصطلاحات و مفاهیم حوزه رمز دارایی ها به این شرح تعریف می شوند. این تعاریف علاوه بر این مصوبه ملاک تشخیص و رفع ابهام تخصصی و کارشناسی در موضوعات مختلف برای دستگاه های متولی خواهد بود. 
تعریف مرکز ملی فضای مجازی از رمزدارایی
رمز دارایی: هر موجودیت رقومی (دیجیتالی) رمزنگاری شده غیرقابل نسخه برداری حاکی از ارزش یا حقی که با استفاده از فناوری دفتر کل توزیع شده، در فضای مجازی قابل تولید، نگهداری، انتقال و معامله است.
فناوری دفتر کل توزیع شده: نوعی زیرساخت ثبت الکترونیک که امنیت تراکنش یا داده های رقومی را در برابر تغییر، حذف و نظایر آن با رویکرد اشتراک گذاری داده‌ها در شبکه میزبانان مختلف تضمین می‌کند و بدون اتکا به اشخاص ثالث قابل اعتماد و مبتنی بر اجماع تاییدکنندگان مجاز شبکه، عملیات تایید تراکنش را مدیریت می‌کند. 
دارایی رقومی: هر موجودیت رقومی (دیجیتال) حاکی از ارزش یا حق مالی که در فضای مجازی قابل تولید، نگهداری، انتقال و معامله است. 
رمز دارایی با پشتوانه: هر نوع رمز دارایی، به جز رمز پول که دارای اعتباری به پشتوانه ارزش مقدار مشخصی از یک مال (عین کلی) یا مجموعه ای از اموال یا حقوق مالی است. 
رمز پول: نوعی پول رقومی (دیجیتال) رمزنگاری شده که در بستر پایگاه داده اشتراکی به صورت متمرکز (با محوریت بانک مرکزی) یا غیرمتمرکز ایجاد و به صورت غیرمتمرکز مبادله می شود. 
ارائه دهنده خدمت: شخصی که در حوزه خدمات مرتبط با رمزدارایی ها از جمله آموزش و مشاوره سرمایه‌گذاری، سبدگردانی، معامله، ایجاد یا توسعه زیرساخت، حوزه انتقال، پرداخت، نگهداری و امثال آن ارائه خدمات می‌کند. 
منظور از مالی در بند 4 مالی موضوع بند ب ماده 1 قانون مبارزه با پولشویی و اصلاحات بعدی است. 
انواع رمز دارایی‌ها، محصور به بندهای 4 و 5 این ماده نخواهد بود. چنانچه در ماهیت انواع یا مصادیقی از رمز دارایی ها اختلاف حاصل شود کمیته تخصصی موضوع ماده 3 این سند، مرجع تخصصی تشخیص ماهیت و تطبیق مصداق خواهد بود. 
ماده 2 - به لحاظ تفاوت ماهوی رمز دارایی، سیاست کشور در مواجهه با انواع آنها در 2 دسته ذیل قرار دارد: 
الف) سیاست حمایتی در قبال توسعه، ترویج و فراگیر شدن قانون‌مند انواع رمز دارایی‌های دارای پشتوانه و دارای شفافیت تراکنش با تنظیم و مقررات گذاری مناسب، تسهیل گری کسب و کار، ساده سازی مقررات و ضوابط و تدوین مشوق ها و حمایت مالی و اقتصادی.
ب) سیاست کنترل یا مقابله فعال نسبت به رمز دارایی های جهان روا با اتخاذ سیاست تنظیم گری کنترلی و مدیریت مخاطرات به منظور تسهیل تجارت بین المللی و به حداقل رساندن آسیب ها و مخاطرات آن ها در حوزه های مختلف اقتصادی، مالی، پولشویی، جرایم، پیشگیری و مقابله با فعالیت های کلاهبردارانه، اغواگرانه و غیرشفاف. 
ماده 3 - کمیته تخصصی رمزدارایی ها، مرکب از نمایندگان اعضای کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور تشکیل می شود و موظف است اجرای تکالیف محوله به دستگاه ها در این سند را پیگیری و عملکرد ایشان در تطبیق با تکالیف محوله، سیاست ها، اهداف و مصوبات بالادستی را به صورت ماهانه به کمیسیون عالی یاد شده گزارش کند. 
تبصره: کمیته موضوع این ماده می‌بایست اقدامات تنظیم‌گران و دستگاه‌های متولی را از حیث انطباق با قوانین مصوبات شورای عالی فضای مجازی و کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور، پیگیری و حسب مورد از طریق مرکز ملی فضای مجازی به دستگاه های نظارتی کشور منعکس کند. 
استخراج رمزدارایی ها طبق قوانین کشور مجاز است
طبق ماده 4، استخراج و معاملات رمز دارایی‌ها صرفا در چهارچوب قوانین و مقررات کشور، سیاست ها و الزامات این سند و تحت نظارت تنظیم گران یاد شده مجاز است. تنظیم‌گران هر حوزه موظفند مطابق تقسیم کار و بر اساس اهداف و سیاست ها مقررات این مصوبه و اسناد مصوب مبتنی بر آن و همچنین مطابق مصوبات کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور به تنظیم گری حوزه یاد شده اعم از مقررات ارائه خدمات، شیوه های نگهداری رمز دارایی یا پشتوانه احتمالی آنها و امثال آن بپردازند.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1247322/استخراج-و-معامله-رمزدارایی‌ها-مجاز-شد
بستن   چاپ