بازار آریا
دیپلماسی انسان‌دوستانه بر دیوار بلند بی‌اعتمادی تهران و واشنگتن سایه انداخت
همدردی ایران با کالیفرنیا
يکشنبه 23 دي 1403 - 00:09:49
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : هرچند دیوار بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا بلند است، اما گاهی مسائل انسان‌دوستانه ترکی هر چند کوچک بر این دیوار بلند بی‌اعتمادی انداخته است. طی تمام سال‌های گذشته که تهران و واشنگتن در یک قهر دیپلماتیک به سر برده‌اند اختلافات و قهر سیاسی‌شان را برای مدتی کوتاه در پی حوادثی از قبیل زلزله، سیل، توفان و آتش کنار گذاشته‌اند و در راستای کمک‌های انسان‌دوستانه به سوی هم دست دوستی دراز کرده‌اند‌. کمک‌هایی که می‌توان آنها را از دو جنبه انسانی و سیاسی مورد ارزیابی قرار داد‌. در آخرین مورد از موارد انگشت‌شمار دیپلماسی انسان‌دوستانه میان دو کشور، حالا آتش‌سوزی گسترده در بخش‌هایی از ایالت کالیفرنیا، بهانه‌ای برای اعلام آمادگی ایران برای کمک به آمریکا شده است‌.
درهمین راستا روز گذشته رئیس جمعیت هلال‌احمر ایران با ارسال پیامی به رئیس صلیب سرخ آمریکا، ضمن ابراز همدردی با خانواده جان‌باختگان و حادثه‌دیدگان در آتش‌سوزی گسترده در لس‌آنجلس، برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به این کشور اعلام آمادگی کرد. ازسوی دیگر، محمد‌رضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ضمن ابراز همدردی با حادثه‌دیدگان آتش‌سوزی در کالیفرنیا، تاکید کرد که در دنیای به هم پیوسته امروز، درد و رنج یک نفر، درد و رنج همه است. پیش از این ایران طی سال‌های 1384 و 1391، درپی وقوع دو توفان سهمگین کاترینا و سندی با ارسال پیام‌هایی به آمریکا برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه اعلام آمادگی کرده بود‌. در نخستین مورد از دیپلماسی انسان‌دوستانه میان دو کشور ازسوی تهران، حمیدرضا آصفی، سخنگوی وقت وزارت خارجه در سال 84 درپی تندباد ویرانگر‌ کاترینا ‌آمادگی مشروط تهران را برای ارسال کمک به این کشور اعلام کرد‌.
او در آن پیام تاکید کرده بود: «چنانچه نیازی به کمک ایران باشد و درخواستی صورت بگیرد، این خواست انجام می‌شود، اما باید مطمئن شویم که درخواست برای کمک ایران به مردم آسیب‌دیده توفان کاترینا وجود دارد‌‌.» بعد از این سخنان، وزارت خارجه آمریکا تایید کرد که ایران برای کمک‌رسانی به بازماندگان توفان کاترینا همراه با بیش از 50 کشور دیگر جهان از جمله افغانستان داوطلب شده است.
ایران یک بار دیگر در سال 91 هم به دنبال وقوع توفان ویرانگر سندی در آمریکا، برای کمک به مردم حادثه‌دیده اعلام آمادگی کرد‌. به این ترتیب که جمعیت هلال‌احمر ایران، با ارسال پیامی به جمعیت صلیب سرخ این کشور، ضمن ارسال پیام تسلیت به خانواده‌ قربانیان این حادثه، برای ارسال کمک‌های بشردوستانه مورد نیاز در مناطق فاجعه‌زده در نیویورک و چند شهر دیگر اعلام آمادگی کرد‌. پیام‌هایی بشر‌دوستانه که در آن سال‌ها در رسانه‌های‌ بین‌المللی بازتاب گسترده‌ای پیدا کرده بود‌.
ایران درحالی برای کمک به حادثه‌دیدگان این دو حادثه اعلام آمادگی کرده بود که پیش از آن، دولت وقت آمریکا در سال 1382 پس از وقوع زلزله ویرانگر بم، اقدام به ارسال کمک‌های بشر‌دوستانه به این منطقه در قالب ارسال بیمارستانی صحرایی کرده بود‌. این کمک‌ها محدود به دولت نبود و همزمان سازمان‌های غیردولتی آمریکا نیز کمک‌های انسان‌دوستانه خود را راهی بم کردند.
این کمک‌ها که در آن سال توسط یک هواپیمای نظامی آمریکایی وارد ایران شد، بسیارى را به رفع خصومت‌های پیشین میان دو کشور امیدوار کرده بود. با این حال هر دو کشور در همان سال اعلام کردند این کمک‌ها ربطی به مسائل سیاسی ندارد و در چارچوب مسائل انسان‌دوستانه صورت گرفته است‌.
ازهمین‌رو پس از اعلام آمادگی ایران برای کمک به آسیب‌دیدگان دو توفان کاترینا و سندی، رسانه‌های بین‌المللی ضمن استقبال از پیام‌های ایران، آن را اقدامی در راستای تلافی اقدامات آمریکا برای کمک به زلزله‌زدگان بم ارزیابی کردند. در ادامه دیپلماسی انسان‌دوستانه میان دو کشور، این‌بار زلزله 6ریشتری کرمانشاه در سال 96، موجب شد تا وزارت خزانه‌داری آمریکا آمادگی این کشور را برای کمک‌های انسان‌دوستانه به ایران از قبیل ارسال پول و کالا اعلام کند. البته ارسال پیام‌های همدلانه میان دو کشور در سال‌های گذشته، تنها اختصاص به دولت‌ها نداشته است. همچنان‌که در سال 2001 به دنبال حادثه 11سپتامبر مردم ایران به صورت خودجوش با روشن کردن شمع در برخی شهرهای ایران و با حضور در محل سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران، به ابراز همدردی با مردم آمریکا پرداختند.
در واقع ایران از نخستین کشورهایی بود که در شهریور 1380 در پی حملات تروریستی به آمریکا و فروریختن برج‌های دوقلوی تجارت جهانی نیویورک، با ارسال پیام به ابراز همدردی با مردم این کشور پرداخت‌.
در کنار این موج همدردی خودجوش ازسوی مردم، سید‌محمد خاتمی، رئیس‌جمهور وقت ایران هم با ارسال پیامی «به نام ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران» تاسف و همدردی‌اش را با «ملت آمریکا به‌ویژه آسیب‌دیدگان و خانواده قربانیان حادثه» اعلام کرد. موضعی که قدردانی وزارت خارجه آمریکا را به همراه داشت. حالا در جدیدترین این پیام‌های همدلانه، روز گذشته پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال‌احمر ضمن ابراز همدردی با خانواده حادثه‌دیدگان در آتش‌سوزی گسترده در لس‌آنجلس، برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به این کشور اعلام آمادگی کرده است‌. در بخشی از این پیام با بیان اینکه صحنه‌های دردناک و مردمی که برای نفس کشیدن زیر آسمانی پر از دود و آتش رنج می‌کشند، برای ما بیش از تصاویر تلویزیونی است، آمده است: اینها فراخوانی است برای اقدام. از طرف جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، به شما اطمینان می‌دهیم که در این لحظات سخت تنها نیستید.
در بخش دیگر پیام آمده است: ما در هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، با تکیه بر تجربیات گسترده خود در مواجهه با بلایای طبیعی و انسانی، آمادگی داریم تا تیم‌های تخصصی واکنش سریع، تجهیزات امدادی و نیروی انسانی متعهد و آموزش‌دیده خود را به سرعت به محل اعزام کنیم. رئیس جمعیت هلال‌احمر در بخش دیگری از پیام خود تاکید کرده است: تعهد ما به اصول انسان‌دوستی و ارزش‌های والای اسلامی و انسانی و پایبندی به اصول نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال‌احمر، ما را بر آن داشته است که در برابر این بحران، فارغ از مرزها، فرهنگ‌ها و زبان‌ها، به یاری شما بشتابیم. باور ما این است که تنها با همکاری و همبستگی جهانی می‌توان از عمق این بحران کاست. کولیوند در پایان این پیام گفته است که اینجانب ضمن ابراز همدردی با جنابعالی و مردم متاثر از این بحران، منتظر پاسخ شما برای هماهنگی‌های لازم هستیم.
همزمان محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری، در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به این حادثه نوشت: اتخاذ تدابیر عاجل در سطح جهانی برای چاره‌اندیشی و مقابله با بحران‌ها ضروری است، چه نسل‌کشی و جنایات رژیم اشغالگر در غزه باشد و چه بحران ناشی از تغییرات آب و هوایی همانند آنچه امروز در آتش‌سوزی‌های مخرب در کالیفرنیا می‌بینیم. در دنیای به هم پیوسته امروز، درد و رنج یک نفر، درد و رنج همه است؛ ما با همه کسانی که از حادثه آتش‌سوزی در کالیفرنیا متاثر شده‌اند ابراز همدردی کرده و برای بهبود سریع اوضاع دعا می‌کنیم.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1246115/همدردی-ایران-با-کالیفرنیا
بستن   چاپ