بازار آریا
«دنیای‌اقتصاد» بازارها را بررسی می‌کند
کف و سقف نفت در سال 2025 میلادی
سه شنبه 11 دي 1403 - 00:17:52
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - بازار داخلی
اصلاح در مسیر ادامه‌دار
در سومین روز هفته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ادامه روند اصلاحی افت 42‌هزار و 890 واحدی را ثبت کرد. شاخص کل که در روز معاملاتی گذشته نوسان زیادی را به دلیل افت قیمتی نمادهای شاخص‌ساز و لیدر بازار تجربه کرد، در نهایت در ارتفاع 2میلیون و 734‌هزار واحدی ایستاد. شاخص کل هم‌وزن در این میان با افت 6‌هزار و 145واحدی در ارتفاع 847‌هزار و 98 واحدی ایستاد. از دیگرسو شاخص کل فرابورس که از هفته‌های گذشته مانند شاخص کل هم‌وزن نسبت به شاخص کل بازدهی کمتری داشته است، روز گذشته نیز همگام با سایر شاخص‌های بازار حدود 0.78‌درصد ریزش کرد و با قرارگرفتن در ارتفاع 25‌هزار و 842واحدی کار خود را به پایان رساند. در خلال روز گذشته و براساس بررسی‌های دنیای‌اقتصاد ارزش معاملات خرد سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی به 13642 میلیارد تومان رسیده است. بازار سهام روز گذشته در شرایطی روز معاملاتی را آغاز کرد که در ساعات اولیه نمادهای بزرگ بازار در شرایط منفی بازگشایی شدند. در اواسط بازار با بازگشت نسبی اقبال خریداران و جمع شدن صف برخی نمادها بازار وضعیت متعادل‌تری گرفت. پس از آن مجددا با افزایش حجم عرضه‌ها بازار به فاز نزولی فرو رفت و در نهایت با سرخ‌پوشی کار خود را به اتمام رساند.
اخبار منتشر شده از صنعت پتروشیمی ایران نشان می‌دهد پتروشیمی‌‌‌ها از هفته آینده وارد سامانه ارز تجاری خواهند شد.
براساس اظهارات احمد مهدوی‌ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، نرخ فروش دلار پتروشیمی‌‌‌ها در روزهای اخیر در بازه 60 تا 64‌هزار تومان بوده است. وی تاکید کرد که حرکت قیمت ارز به سمت نرخ واقعی‌‌‌تر، باعث خواهد شد صادرکنندگان بتوانند ارز خود را با شرایط بهتری بفروشند. این موضوع می‌تواند به افزایش سود صنایع پتروشیمی کمک کند و نقش موثری در بهبود وضعیت اقتصادی این حوزه داشته باشد.
به نظر می‌رسد این اقدام گامی مهم در جهت تسهیل تبادلات ارزی و بهبود عملکرد اقتصادی صنایع پتروشیمی ایران است. ورود پتروشیمی‌‌‌ها به سامانه ارز تجاری، گامی مثبت در جهت شفافیت، واقعی‌‌‌سازی نرخ ارز و حمایت از صنایع صادرات‌‌‌‌محور بازار است.
بازار خارجی
محرک‌‌‌های اثرگذار بر قیمت نفت
روز دوشنبه، قیمت نفت به دلیل فعالیت کم‌‌‌حجم در بازار و در آستانه‌‌‌ سال جدید، کاهش یافت. معامله‌‌‌گران با جدیت، پیگیر داده‌‌‌های اقتصادی از دو کشور بزرگ مصرف‌کننده‌‌‌ نفت، یعنی چین و ایالات متحده، بودند. این داده‌‌‌ها می‌توانند بینش‌‌‌هایی درباره‌‌‌ رشد اقتصادی و تقاضا در بازار انرژی ارائه دهند.
انتظار می‌رود این داده‌‌‌ها نمایانگر رشد اقتصادی در این دو کشور باشند که می‌تواند بر تقاضا برای نفت تاثیر بگذارد. به‌‌‌ویژه، از بین این آمار و ارقام، داده‌‌‌های تولید صنعتی و شاخص مدیران خرید (PMI) در این زمینه اهمیت ویژه‌‌‌ای دارند. خوش‌بینی‌‌‌ها به رشد اقتصادی چین در سال آینده، به‌ویژه با برنامه‌‌‌ریزی این کشور برای صدور اوراق قرضه خزانه‌‌‌داری ویژه به ارزش 411 میلیارد دلار، می‌تواند به افزایش تقاضا برای نفت کمک کند. افزون بر آن، این اقدام می‌تواند به تحریک سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها و افزایش تقاضا در بازار نفت منجر شود. در آستانه‌‌‌ سال 2025، کارشناسان انتظار دارند که تقاضای جهانی نفت به طور پیوسته افزایش یابد، که البته این انتظارات به دلیل نیاز به حمل‌ونقل و موارد صنعتی بیشتر، به‌ویژه در آسیاست.
با این حال، تغییر به سمت انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی می‌تواند رشد بلندمدت را کاهش دهد. پیش‌بینی می‌شود قیمت‌های نفت خام بین 70 تا 90دلار در هر بشکه نوسان داشته باشد، مگر اینکه اختلالات ژئوپلیتیک عمده یا شوک‌‌‌های اقتصادی رخ دهد. در کنار اینها، نگرانی‌های زیست‌‌‌محیطی و سیاست‌‌‌های انتقال انرژی نیز نقش مهمی در شکل‌‌‌گیری آینده نفت خواهند داشت. با توجه به شرایط کنونی و عوامل موثر بر بازار، قیمت نفت در پایان سال 2024 تحت‌تاثیر داده‌‌‌های اقتصادی چین و ایالات متحده، کاهش ذخایر نفت خام و تنش‌‌‌های سیاسی قرار دارد. سرمایه‌‌‌گذاران به دقت به تحولات اقتصادی و سیاسی توجه دارند تا بتوانند بهترین تصمیمات را در خصوص سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های خود اتخاذ کنند.
روز دوشنبه مهم‌‌‌ترین سخنرانی مربوط به رئیس بانک خلق چین بود که اعلام کرد نرخ بهره به سرعت کاهش نمی‌‌‌یابد. پان گونشنگ رئیس بانک خلق چین اعلام کرد که تنظیمات سیاست پولی باید تشدید شود. او اشاره کرد که میانگین نسبت ذخیره سپرده برای بانک‌های چینی حدود 6.6درصد است که در مقایسه با بانک‌های مرکزی در سایر اقتصادهای بزرگ، هنوز فضای تعدیل را داراست.

بازار آریا


https://www.bazarearya.ir/fa/News/1238433/کف-و-سقف-نفت-در-سال-2025-میلادی
بستن   چاپ