بازار آریا - دنیای
اقتصاد - حسین موسوی : در ماه ژوئیه، جو بایـــــــدن، رئیسجمهور در حال ترک قدرت ایالات متحده مدعی شد که «بیش از هر کسی برای جامعه فلسطینی کار انجام داده است؛ اما مریم حسنین، یک منصوب سیاسی که از مدیریت خود استعفا داد، بهشدت مخالف است. به گزارش الجزیره، حسنین، یکی از اعضای سابق وزارت کشور گفت: «من فکر میکنم میراث او برعکس است. او رئیسجمهوری است که بیشترین آسیب را به فلسطینیها وارد کرده است.»
قرار است در 20 ژانویه، بایدن با پیوستن به فهرست کوتاه روسایجمهوری که تنها یک دوره در کاخ سفید خدمت کردهاند، مقام خود را ترک کند. اما با پایان دوره تصدی او، برخی از اعضای سابق دولتش میگویند رویکرد او به جنگ اسرائیل علیه غزه ممکن است لکه ننگی ماندگار بر میراث وی باشد. جنگ غزه نگرانیهای بشردوستانه گستردهای را برانگیخته است، از قحطی گرفته تا پاکسازی قومی. یک کمیته ویژه سازمان ملل حتی هشدار داد که تاکتیکهای اسرائیل در فلسطین «همخوان با نسلکشی» است. تاکنون نزدیک به 48هزار فلسطینی جان باخته و بیش از 100هزار تن زخمی شدهاند. همچنین 1.9میلیون نفر از خانههای خود آواره شدهاند. اما از زمان آغاز جنگ در اکتبر2023، ایالات متحده در حمایت خود از کمپین اسرائیل تزلزلناپذیر بوده است. دولت بایدن در سال اول جنگ حداقل 17.9میلیارد
دلار کمک نظامی به اسرائیل ارائه کرد که رقمی بی سابقه برای این کشور خاورمیانه است.
علاوه بر این، در اوایل سال جاری، ایالات متحده حدود 100سرباز را برای کمک به عملیات سیستم دفاع موشکی پیشرفتهای که به اسرائیل فرستاده بود، مستقر کرد. حسنین یکی از دهها مقامی بود که در نتیجه سیاستهای بایدن استعفا داد. او بایدن را بهخاطر کمک به ایجاد فرهنگ پذیرش خشونت ضدفلسطینی سرزنش میکند. حسنین گفت: «سیاستهای او صدمات زیادی به فلسطینیها وارد کرد، نه فقط در فلسطین، بلکه در آمریکا؛ جایی که جنایات نفرتپراکنانه بر ضد فلسطینیها افزایش یافته است.» در روزهای پایانی بایدن، الجزیره با پیمانکاران و کارمندان سابق دولتی مانند حسنین صحبت کرد که درباره میراث بحثبرانگیز رئیسجمهور و اینکه چرا مجبور به ترک پست خود شدند، صحبت کرد. جاش پل، مدیر سابق کنگره و امور عمومی در دفتر امور سیاسی-نظامی وزارت امور خارجه، یکی از اولین کسانی بود که از دولت بایدن جدا شد.
او بیش از یک دهه را در وزارت امور خارجه سپری کرده بود؛ اما این تصدی در اکتبر2023، اندکی پس از شروع جنگ اسرائیل به پایان رسید. او در پی کشتار بیرویه فلسطینیان توسط اسرائیل، با تصمیم ایالات متحده برای ارائه حمایت بیقیدوشرط از اسرائیل مخالفت کرد. او درباره آخرین روزهای حضورش در وزارت امور خارجه گفت: «بهطور کلی آشکار بود که نه تنها کاری در غزه برای بهتر کردن وضعیت از دستم برنمیآید، بلکه در واقع هر کاری که میتوانم انجام دهم فقط اوضاع را بدتر میکرد.» در زمان استعفای وی، حداقل 8هزار فلسطینی توسط اسرائیل کشته شده بودند. پل، رضایت
آمریکا را عامل کشته شدن هزاران فلسطینی در طول جنگ میداند. پل گفت: «میراث بایدن بر غزه، همدستی
آمریکا در نسلکشی و فروپاشی نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین توسط آمریکاست یا حداقل اولین و مهمترین گامها در این راستا. هیچکدام از اینها میراثی نیستند که کسی به آن افتخار کند.» پل افزود که از تصمیم خود برای ترک دولت بایدن پشیمان نیست. وی خاطرنشان کرد که بایدن بارها و بارها «خط قرمزهایی» را ایجاد کرده است که اسرائیل از آنها عبور کرده است، بدون اینکه پیامدهای معناداری داشته باشند. برای مثال، در ماه مارس، بایدن حمله به شهر جنوبی رفح را «خط قرمز» نامید. اما در ماه مه، اسرائیل هم شهر را بمباران کرد و هم نیروها را به محلههای پرجمعیت آن وارد کرد.
پل گفت: «وقتی کشورها میبینند که رئیسجمهور ایالات متحده خطوط قرمز تعیین میکند و هیچکاری برای اجرای آنها انجام نمیدهد، ما را در سطح جهانی ضعیف میکند.»
رای دادن در انتخابات ریاستجمهوری2024 برای او یک چالش بود. در این رقابت، کامالا هریس، معاون رئیسجمهور، در برابر دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، قرار گرفت. هر دو نامزد از دادن تعهد برای مهار تهاجم نظامی اسرائیل خودداری کردند. پل گفت که قبل از رای دادن با چند دوست فلسطینی مشورت کرده است. او به هریس رای داد. او گفت: «به همان اندازه که دولت بایدن-هریس وحشتناک بوده است، شانس بیشتری برای تغییر سیاست
آمریکا در دولت هریس نسبت به دولت
ترامپ وجود داشت.» با این حال،
ترامپ در نهایت با تلاش زیاد توانست خود را پیروز میدان کند.
پل اکنون بهعنوان رئیس «سیاست جدید» فعالیت میکند؛ سازمانی که او با یکی دیگر از مقامات سابق بایدن، طارق حبش، با هدف تقویت روابط
آمریکا و خاورمیانه تاسیس کرده است.
گمان میرود لیلی گرینبرگ کول، اولین یهودی منصوبشده از دولت بایدن است که علنا بهدلیل جنگ در غزه استعفا داد. دلایل او - مشابه دلایل پل - «ناراحتی» و «ناامیدی» از سیاستهای بایدن بود که او آن را «ویرانگر برای فلسطینیان» توصیف کرد. گرینبرگ کول در وزارت کشور بهعنوان دستیار ویژه رئیس ستاد خدمت میکرد. او بهعنوان یک منصوب سیاسی، احساس میکرد که وظیفه دارد در برابر سیاستهای بایدن موضع بگیرد. گرینبرگ کول گفت: «من از اینکه میتوانستم در داخل دولت بهگونهای صحبت کنم که برخی دیگر از همکارانم، با آن مخالف بودند یا احساس میکردند بسیار سانسور شدهاند، بهطور منحصربهفردی احساس افتخار میکردم.» چهارسال پیش، گرینبرگ کول اعتراف کرد که از پیروزی بایدن در انتخابات2020 هیجان زده بود. او خود را یک دموکرات مادامالعمر میداند و حتی برای بایدن در پنسیلوانیا مبارزات انتخاباتی انجام داد.
در ابتدا، او به خدمت در دولت بایدن افتخار میکرد. او به قانون کاهش تورم2022 بهعنوان یک نقطه اوج خاص اشاره کرد. این یک سرمایهگذاری بزرگ در
انرژی پاک و سیاستهای تغییر آب و هوا بود و خود بایدن از آن بهعنوان «بزرگترین گام رو به جلو در زمینه آب و هوا تاکنون» یاد کرد. اما گرینبرگ-کول معتقد است این دستاورد تحتالشعاع سیاستهای بایدن در قبال غزه قرار خواهد گرفت. گرینبرگ-کول گفت: «کارهایی بود که دولت انجام داد که از نظر سیاست داخلی واقعا برای ما خوب بود؛ مانند تصویب قانون تغییرات آب و هوا و قانون کاهش تورم. اما من فکر میکنم هیچکس این را به خاطر نخواهد آورد.» منتقدان خاطرنشان میکنند که قوانین داخلی حقوق بشر، از جمله قانون لیهی (Leahy)، از انتقال کمکهای ایالات متحده به نیروهای خارجی که با اتهامات «معتبر» درباره نقض حقوق بشر روبهرو هستند، جلوگیری میکند. گرینبرگ-کول از جمله کسانی است که معتقد است ایالات متحده استانداردهای خود را زیر پا گذاشته است. او گفت: «ایالات متحده بسیاری از قوانین را زیر پا گذاشته است و با وجود شواهد انبوه از جنایات جنگی به ارسال سلاح به اسرائیل ادامه داد.» به عقیده او، بایدن بهعنوان یک «جنایتکار جنگی» که تقریبا هیچ همدلی یا توجهی به درد و رنج فلسطینیان نشان نداد، در یادها خواهد ماند.
الکس اسمیت درحالیکه بهعنوان پیمانکار و مشاور ارشد آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده خدمت میکرد، وظایف گستردهای داشت. او وظیفه ارائه بینش درباره مسائل مربوط به جنسیت، بیماریهای عفونی، تغذیه و سلامت مادران و کودکان را بر عهده داشت. با آشکار شدن محاصره اسرائیل، همه این مسائل در غزه به هم نزدیک شدند. محاصره دسترسی به غذا، آب و دارو را محدود کرد و بیمارستانها و واحدهای پزشکی را مجبور به تعطیلی کرد. سازمان ملل همچنین بارها هشدار داده است که شمال غزه در معرض خطر «قریبالوقوع» قحطی است.
بر اساس گزارش سازمان غیرانتفاعی «بچهها را نجات دهید» (save the children)، حداقل 3هزار و 100کودک زیر پنج سال تا اکتبر در غزه جان باختهاند. در یک نظرسنجی از کودکان در آن گروه سنی، سازمان غیرانتفاعی دریافت که نزدیک به 20درصد از سوءتغذیه حاد رنج میبرند. 4درصد دیگر با سوءتغذیه حاد شدید مواجه بودند. سازمان ملل متحد نیز دریافت که حدود 46هزار و 300زن باردار در غزه با «سطوح بحران» گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند.
اسمیت تصمیم گرفت زنگ خطر را در آژانس خود به صدا درآورد. او گفت که برای مدیران ارشد خود، از جمله سامانتا پاور، مدیر آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده، ایمیلهایی نوشت که هیچ فایدهای نداشت. اسمیت گفت که نقطه آخر، زمانی بود که رهبری ارشد سخنرانی خود را درباره مرگومیر مادران و کودکان در میان فلسطینیها، بهرغم موافقت اولیه، متوقف کرد. در ابتدای ارائه، او گفت که اسلایدهایش مورد بررسی دقیق قرار گرفتند و دستورالعملهای دقیقی درباره زبان مورد استفاده به او داده شد. وی یادآور شد که به او گفته شده است که شهروندان عرب سرزمینهای اشغالی را بهعنوان «فلسطینی» خطاب نکنید، حتی اگر آنها را اینگونه معرفی کنند و از عباراتی مانند «در مرز غزه» اجتناب کنند. اسمیت با اشاره به جورج اورول، رمان نویس دیستوپیایی بریتانیایی، گفت: «همه چیز بسیار اورولی بود. این تقریبا از صفحات 1984 است.» پس از لغو ارائه، اسمیت گفت که او مجبور است انتخاب کند: یا استعفا دهد یا اخراج شود. او اولی را انتخاب کرد. او در حال حاضر برای یک اندیشکده بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی کار میکند و مدارک را برای دادگاهها جمعآوری میکند.
اسمیت درحالیکه به دوران حضور خود در دولت بایدن میاندیشد، به تضاد فاحشی بین حمایت بایدن از اوکراین جنگزده و عدم حمایت او از غزه، جایی که کل محلهها با خاک یکسان شده است، اشاره میکند. او ادامه داد: «وقتی درباره اوکراین صحبت میکنیم، میتوانیم بمباران بیمارستانها را محکوم کنیم. میتوان از مقاومت مردمی که مورد حمله قرار میگیرند، صحبت کرد. ما میتوانیم درباره عاملانی که به آنها حمله میکنند، صحبت کنیم. اما وقتی نوبت به غزه میرسد، ما درباره آن مردم صحبت نمیکنیم. ما برنامهای برای بازسازی سیستمهای بهداشتی آنها نداریم.» اسمیت وقتی در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری2024 رای داد، میدانست که نمیتواند از هریس، معاون رئیسجمهور حمایت کند؛ زیرا از ادامه سیاستهای رئیسجمهور میترسید. ایالت مین، از یک سیستم انتخاب رتبهبندی استفاده میکند که به ساکنان این امکان را میدهد تا از چندین نامزد حمایت کنند. اسمیت از رای خود استفاده کرد تا هریس را بهعنوان آخرین گزینه خود پس از نامزدهای حزب ثالث کرنل وست و جیل استین رتبهبندی کند. اسمیت توضیح داد که او دیدگاه بدی نسبت به میراث بایدن دارد که در سالهای آینده درک خواهد شد. ویگفت: «از او بهعنوان رئیسجمهور
آمریکا که نسلکشی علیه کودکان در غزه انجام داد، یاد خواهد شد.»