بازار آریا
وزرای خارجه ایران و چین 5 بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند؛
«خاورمیانه»؛ محور رایزنی تهران و پکن
يکشنبه 9 دي 1403 - 00:37:23
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : وزرای خارجه ایران و چین در پکن، منطقه غرب آسیا را محور رایزنی‌های خود قرار دادند و پنج‌ بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند. همزمان اندیشکده آمریکایی بروکینگز با تشریح نقشه راه پکن در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به مختصات معماری چینی در خاورمیانه پرداخت.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که برای سفری دوروزه به پکن رفته بود، روز گذشته با وزیر امور خارجه این کشور و دبیر کل سازمان همکاری شانگهای دیدار کرد و در پایان این ملاقات‌ها، تفاهمات دو کشور در پنج بند اعلام شد.
عراقچی روز گذشته در توضیح دیدارهایش و موضوعات مطرح‌شده، با اشاره به اینکه در دیدارش با مقامات چینی طیف وسیعی از موضوعات، از جمله موضوع هسته‌ای ایران، مورد بحث و مشورت قرار گرفت، تاکید کرد که سال 2025 سالی مهم در موضوع هسته‌ای ایران است. این صحبت‌های وزیر امور خارجه ناظر بر آغاز‌به‌کار دونالد ترامپ در 20 ژانویه و مباحث مربوط با مکانیسم ماشه در اکتبر 2025 است که چشم‌انداز برجام را با عدم قطعیت مواجه کرده است. ترامپ وعده داده که فشار حداکثری را علیه ایران تشدید خواهد کرد که در این صورت ممکن است فروش نفت ایران به چین با اختلالاتی مواجه شود.
در همین رابطه وزارت امور خارجه چین اعلام کرد دیپلمات ارشد این کشور به همتای ایرانی خود گفت که «چین همواره از حل‌و‌فصل موضوع هسته‌ای ایران از طریق مجاری سیاسی و دیپلماتیک و حفظ برجام حمایت کرده، با تحریم‌ها و فشارها مخالف است و قاطعانه از ایران در حفظ حقوق و منافع مشروع خود حمایت می‌کند». عراقچی نیز از نقش مهم چین در پیشبرد و حفظ برجام قدردانی و تمایل ایران به حفظ ارتباط نزدیک با چین را ابراز کرد. همچنین عراقچی با اشاره به دیدارش با دبیرکل سازمان همکاری شانگهای گفت: «درخصوص پیشنهادهایی که جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف همکاری از جمله تجاری، اقتصادی امنیت و انرژی با سازمان همکاری شانگهای ارائه داده، مروری صورت گرفت.»
روز شلوغ عراقچی در پکن
سیدعباس عراقچی در دومین و آخرین روز از سفر خود به پکن با همتای چینی خود و دبیرکل سازمان همکاری شانگهای دیدار و رایزنی کرد. دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با وانگ یی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی و وزیر امور خارجه چین، در محل وزارت خارجه چین انجام شد.
وانگ یی و عراقچی طی این دیدار در پکن تاکید کردند که «خاورمیانه متعلق به مردم خاورمیانه است و نباید صحنه مداخله‌های مخرب بازیگران خارج از منطقه در جهت پیشبرد اهداف و مطامع ژئوپلیتیک آنها شود.» در این دیدار طرفین با تاکید بر اراده‌ رهبران دو کشور برای تحکیم و توسعه‌ روابط راهبردی، آخرین وضعیت روابط در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری، انرژی، حمل‌و‌قل، راه‌های تقویت مناسبات دوجانبه و گسترش همکاری‌ها در چارچوب برنامه همکاری جامع دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به سابقه دیرینه و استحکام روابط بین دو ملت ایران و چین به‌عنوان دو تمدن و فرهنگ ریشه‌دار در آسیا، تصریح کرد برنامه 25ساله را مبنای محکمی برای توسعه مناسبات در عرصه‌های مختلف می‌داند. دو طرف بر ضرورت حفظ وحدت ملی و یکپارچگی سرزمینی سوریه و گذار آرام و امن به سوی حاکمیتی که تامین‌کننده خواست همه طیف‌ها و اقشار تشکیل‌دهنده جامعه سوریه باشد، تاکید کردند.
در رابطه با این دیدار، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، طی پیامی در شبکه اجتمکاعی ایکس تصریح کرد که عراقچی «گفت‌وگوی بسیار مفید و جامعی با همتای چینی خود، وانگ ‌یی، در مورد طیف گسترده‌ای از موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی داشت.»
پنج بند خاورمیانه‌ای تفاهم مشترک
در پایان رایزنی‌های دوجانبه وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، تفاهمات مشترک بین دو کشور در پنج بند اعلام شد. بند نخست شامل این است که منطقه خاورمیانه متعلق به مردم خاورمیانه است و میدان درگیری برای بازی‌های کشورهای بزرگ نیست و آینده و سرنوشت کشورهای خاورمیانه باید به دست خود مردم خاورمیانه تعیین شود.
بند دوم به جامعه بین‌المللی توصیه می‌کند که باید به صورت جدی به حاکمیت ملی، امنیت، ثبات، وحدت و تمامیت ارضی کشورهای خاورمیانه احترام بگذارد و برای تقویت صلح و ثبات خاورمیانه نقش سازنده‌ای ایفا کند.
در بند سوم آمده است که برقراری ثبات و آرامش در خاورمیانه پایبندی به اصل راه‌حل‌سیاسی، بر مبنای حقوق بین‌الملل و بدون مداخله خارجی است.
بند چهارم هم به روابط تهران و ریاض پرداخته و تاکید شده که از ادامه روند توسعه روابط بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و استمرار رایزنی و گفت‌وگو بین کشورهای منطقه حمایت می‌شود.
در بند پنجم مساله فلسطین و لبنان مورد بحث قرار گرفته و آمده که حل موضوع فلسطین مستلزم احترام گذاشتن و احیای حق قانونی ملت فلسطین و پایان اشغالگری است. اولویت کنونی برقراری فوری آتش‌بس، تخلیه کامل نیروی نظامی از غزه و ارسال کمک‌های بشردوستانه است. توافق آتش‌بس در لبنان باید به‌طور جدی و موثر اجرایی شود. روند مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری، آشتی داخلی و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه باید به‌طور جامع در سوریه دنبال شود.
مختصات معماری چینی در خاورمیانه

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1237000/«خاورمیانه»؛-محور-رایزنی-تهران-و-پکن
بستن   چاپ