بازار آریا
خودرو‌های شوتی باعث مرگ 269 نفر شدند
شنبه 8 دي 1403 - 22:21:47
بازار آریا - رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اعلام کرد که طی 6 ماهه نخست امسال 269 نفر توسط خودرو‌های موسوم به شوتی جان خود را از دست دادند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو از پلیس، سردار حسین رحیمی در یاداشتی که امروز شنبه منتشر شد، اظهارداشت: طی 6 ماهه نخست امسال به واسطه حرکات خارج از ضوابط و قواعد خودرو‌های شوتی بیش از 177 مورد تصادفات فوتی ثبت شده است که در نتیجه این تصادفات 269 نفر جان خود را از دست داده‌اند.
به گفته او، علاوه بر تصادفات فوتی طی این مدت بیش از 186 مورد تصادف جرحی به واسطه خودرو‌های شوتی و رانندگی‌های خارج از ضوابط این خودرو‌ها به ثبت رسیده است، تصادفاتی که حدود 323 مجروح و مصدوم بر جای گذاشته است.
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اظهارداشت که برخی از مصدومین دچار قطع نخاع و در نهایت فلج گردنی و یا معلولیت‌های دائمی شده و به ناچار برای همیشه زمین‌گیر و فلج می‌شوند.
کشف 6 هزار میلیارد تومان کالای قاچاق از شوتی‌ها سردار رحیمی به موضوع قاچاق این خودرو‌ها نیز اشاره کرد و گفت: طی 8 ماهه سال جاری نزدیک به 6 هزارو 566 میلیارد تومان کالای قاچاق از خودرو‌های شوتی کشف شده است که این موضوع موید تاثیر مخرب این پدیده شوم بر اقتصاد کشور است.
این مقام قضایی «خودرو‌های شوتی را ارابه‌های مرگ» توصیف کرد و گفت: شوتی‌ها متاسفانه در سال‌های اخیر به معضلی تبدیل شده‌اند که به راحتی امنیت و آرامش هموطنان ما را در طول مسیر‌های مواصلاتی به خطر می‌اندازند و با انتقال بار قاچاق مشکلاتی را هم در حوزه اقتصادی به وجود می‌آورند.
البته این نخستین بار نیست که مقامات انتظامی موضوع خودرو‌های شوتی را یک بحران مرگ بار توصیف می‌کنند. تیرماه 1402 جانشین فرمانده انتظامی جمهوری اسلامی در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، «با تاکید بر لزوم برخورد جدی با خودرو‌های شوتی گفت: استفاده از این خودرو‌ها در حال تبدیل به بدعت و شیوه‌ای رایج در جابه‌جایی کالای قاچاق است.»
طی سال‌های اخیر پدیده خودرو‌های قاچاق بر یا به اصطلاح شوتی که به حمل کالا‌های قاچاق مبادرت می‌کنند در حال افزایش است. این مسئله در تهران به عنوان مرکز اقتصادی کشور بیش از هر جای دیگر به چشم می‌خورد. این خودرو‌ها که عمدتاً از نوع پژو 405، پژو پارس، سمند یا زانتیا هستند، با دستکاری در موتور و تعلیق و استفاده از سرعت بالا اخلالی عینی در نظم اجتماعی، امنیت جاده‌ای و همچنین اقتصاد وارد کرده اند.
رواج شوتی سواری طی سال‌های اخیر همراه با چالش‌های اقتصادی و تحریم‌ها به یک مسیری بزرگ برای انتقال کالا و شبکه مویرگی قاچاق تبدیل شده است. شبکه‌ای که از انتقال کالا به جابه جایی اتباع خارجی غیرمجاز نیز گسترش یافته است.
با وجود اینکه اطلاع دقیقی از گردش مالی و تعداد خودرو‌های شوتی وجود ندارد، اما پلیس اعلام کرده است که از ابتدای سال حدود 2 هزار دستگاه از این خودرو‌ها توقیف شده اند.
سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی اسفند ماه پارسال در همایش پلیس اقتصادی «خودرو‌های شوتی را مصداق ناامنی اقتصادی و اجتماعی» عنوان کرد و گفت: «به دنبال این هستیم که پدیده شوم شوتی‌گری را از بین ببریم و ریشه کن کنیم.»
به نظر یکی از مسیر‌های جلوگیری از جولان خودرو‌های شوتی در کشور برخورد با عاملان دستکاری این خودرو‌ها است. در همین زمینه پلیس راهور که مسئولیت انضباط ترافیکی را در جاده‌های کشور بر عهده دارد با تاکید بر اینکه برخورد با خودرو‌های شوتی در اولویت همه پلیس‌های تخصصی است اعلام کرد که «یکی از برنامه‌های پلیس استفاده از ظرفیت‌های بخش‌های فراجا برای نظارت و برخورد با صنوفی است که اقدام به دستکاری خودرو‌ها و به اصطلاح تبدیل خودرو‌های سواری به شوتی می‌کنند.»
همچنین مدیریت کالا‌های سهمیه ملوانی که به «ته لنجی» معروف هستند و عمده تامین کننده کالای قاچاق خودرو‌های شوتی را تامین می‌کنند نیز از دیگر راهکار‌های مبارزه با پدیده شوم خودرو‌های شوتی دانسته می‌شود.
اما با این حال کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که فراهم کردن مسیر‌های قانونی واردات و قاعده‌مند کردن تعرفه‌های کالا‌های وارداتی می‌تواند به عنوان دو راهکار اساسی در ریشه کن کردن اساس فعالیت این خودر‌های حمل کالای قاچاق باشد. به طوری که به طور کامل ماهیت این خودرو‌ها را از بین خواهد برد.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1236892/خودرو‌های-شوتی-باعث-مرگ-269-نفر-شدند
بستن   چاپ