بازار آریا
تجارت با ایران برای ما مهم است
يکشنبه 25 آذر 1403 - 00:29:25
بازار آریا - به گزارش می‌متالز، آندری اسلپنف در مصاحبه با خبرگزاری ایزوستیا گفت: علاوه بر این، این کشور در زمینه جایگزینی واردات، توسعه فناوری‌های خود و مقاومت در برابر فشار تحریم‌ها دستاورد‌های زیادی داشته است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا همه کشور‌ها توافقنامه تجارت آزاد با ایران را که یک سال پیش امضا شده بود را در مجالس تصویب کرده‌اند، گفت: ما فعالانه در حال توسعه شبکه قرارداد‌های تجارت آزاد خود هستیم؛ اکنون تصویب توافقنامه اخیر با ایران در چهار کشور عضو این اتحادیه به پایان رسیده است.
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا خاطرنشان کرد: ما در نظر داریم تا اجلاس آتی سران این اتحادیه که در پایان دسامبر 2024 (دی‌ماه 1403) در سن پترزبورگ برگزار می‌شود، یک توافق‌نامه تصویب شده توسط کشور‌های عضو داشته باشیم و از ابتدای سال آینده اجرایی شود.
انتقال تجارت اوراسیا به کشور‌های جنوب جهان اسلپنف در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو اظهار داشت: در پایان سال 2024، سهم کشور‌های جنوب جهانی در مبادلات تجاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا 75 درصد خواهد بود، بنابراین اتحادیه به طور کامل اولویت‌های خود را بازسازی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: ما اولویت‌های تجاری خود را از کشور‌های غربی به کشور‌های جنوب جهانی تغییر داده‌ایم.
به گفته وی، تا سال 2022 سهم اتحادیه اروپا از مبادلات تجاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 40 درصد و سهم کشور‌های جنوب جهانی نیز کمتر از نصف بود، اما امروز سهم شرکای اروپایی ما حدود 2.5 برابر کاهش یافته است. سهم کشور‌های جنوب جهانی به طور پیوسته در حال رشد بوده است و اکنون پیش بینی می‌کنیم که تا پایان سال 2024 به 75 درصد از گردش تجاری ما برسد. انتقال تجارت ما به جنوب جهانی در واقع به پایان رسیده است.
یک سوم کل تجارت خارجی اوراسیا با چین وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا خاطرنشان کرد: امروز شریک اصلی این اتحادیه، چین است و این کشور اندکی بیش از یک سوم کل تجارت خارجی ما را تشکیل می‌دهد. در پایان سال 2023، رشد تجارت طرفین بسیار چشمگیر بود و انتظار می‌رود تا سال 2025 رشد تجارت اتحادیه و این کشور به سه درصد برسد.
اسلپنف ادامه داد: 95 درصد کل تسویه حساب‌ها با چین با ارز‌های ملی انجام می‌شود.
برنامه‌ها برای توسعه تجارت وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا با بیان اینکه افزایش قابل توجهی در تجارت ما با سایر شرکای تجاری از جمله ترکیه، هند، امارات متحده عربی و برزیل مشاهده می‌شود، گفت: پیش بینی می‌شود تجارت با ترکیه و هند تا پایان سال 2024 به 60 میلیارد دلار برسد.
اسلپنف ادامه داد: در تجارت با هند، سهم تسویه حساب با ارز‌های ملی رشد قابل توجهی دارد. پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان سال جاری رکورد دیگری در این زمینه به دست آید و بیش از 65 درصد تسویه‌ها به ارز‌های ملی انجام شود.
وی اظهار داشت: همچنین قرار است در ماه دسامبر قرارداد آزاد تجاری با مغولستان امضا شود که بر اساس آن تجارت با این کشور، یک و نیم تا دو برابر افزایش می‌یابد.
وی ادامه داد: این اتحادیه همچنین قصد دارد همکاری با کشور‌های آفریقایی را تقویت کند، از آن جمله، حجم تجارت با تونس در حال رشد است.
اسلپنف خاطرنشان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا همچنین دیجیتالی شدن امور را در دستور کار دارد؛ همچنان‌که امروز بین 90 تا 95 درصد فرایند حمل و نقل در روسیه و بلاروس با استفاده از فناوری‌های بدون کاغذ انجام می‌شود.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند. سنگ بنای این اتحادیه حدود 10 سال قبل یعنی در 2014 نهاده شد.
این اتحادیه پیش‌تر در سال 1402 با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد که اجرایی شدن آن نیازمند تصویب در مجالس کشور‌های عضو این اتحادیه و مجلس شورای اسلامی است. بنا بر اعلام این اتحادیه، چهار کشور از پنج کشور طرف قرارداد با ایران در این موافقت‌نامه، مراحل تصویب آن را در پارلمان‌های خود به پایان رسانده‌اند؛ بنابراین موافقت‌نامه در انتظار تصویب در مجلس شورای اسلامی و پارلمان یک کشور دیگر است.
با نهایی شدن این توافق‌نامه، حدود 87 درصد صادرات کالا‌های ایرانی به کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلا نیز صادرات این کشور‌ها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.
سرویس مطبوعاتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیش از این به ایرنا اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری این اتحادیه و جمهوری اسلامی ایران در 9 ماه نخست سال 2024 میلادی نسبت به مدت مشابه سال قبل، 11 درصد افزایش یافته است.
افزایش حجم مبادلات تجاری ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حالی است که انتظار می‌رود کشورمان در دی‌ماه 1403 در نشست سران این اتحادیه به عنوان عضو ناظر پذیرفته شود.
پیش از این، دیمیتری ولواچ معاون وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه 13 آذرماه 1403 اعلام کرد: درخواست جمهوری اسلامی ایران برای عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست معاونان نخست‌وزیران این اتحادیه به تصویب رسید، تصمیمی که باید توسط سران این اتحادیه تأیید شود.
مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور نیز 12 آذرماه 1403 در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم گفت: قرار است در اجلاس اوراسیا، ایران را به عنوان عضو ناظر اعلام کنند که بتوانیم با کشور‌های عضو این اتحادیه، تعاملات با تعرفه‌های پایین یا صفر داشته باشیم. این وضعیت یک بازاری را برای ما ایجاد می‌کند که تولیدکنندگان و تجار ما در این بازار‌ها با تعرفه‌های پایین بتوانند حضور پیدا کنند.
منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1228439/تجارت-با-ایران-برای-ما-مهم-است
بستن   چاپ