بازار آریا - آریا بازار / مقامات شهری توکیو، بزرگترین شهر جهان، به دنبال انجام آزمایشی عجیب برای معکوس کردن نرخ تولد پایین هستند. در این برنامه مقامات شهری هفته کاری چهار روزه با هدف تشویق کارکنان به تخصیص زمان بیشتر برای خانواده و فرزندان را اجرایی خواهند کرد.
توکیو با اجرای هفته کاری چهار روزه، به جنبش جهانی رو به رشدی اضافه میشود که میخواهند برای ایجاد تعادل میان کار و زندگی «چهار روز کاری، سه روز تعطیل» را فراگیر کنند. این طرح در حالی اجرا میشود که جمعیت
ژاپن برای شانزدهمین سال متوالی کاهش یافته است.
پروژه توکیو که از آوریل 2025 آغاز میشود، به کارمندان اجازه میدهد ساعات کاری خود را طوری تنظیم کنند که یک روز هفته را به انتخاب خود آزاد باشند. در این میان، سیاستگذاران عقیده دارند بزرگتر شدن سهم روزهای غیرکاری و انعطافپذیری بیشتر، باعث تسهیل فرزندآوری و اختصاص زمان بیشتر به
خانه و خانواده میشود. تعداد نوزادان متولد شده در توکیو بین سالهای 2012 تا 2022 بیش از 15 درصد کاهش یافته است.
یوریکو کوئیکه، فرماندار توکیو، در آخرین جلسه مجمع این شهر که به معرفی هفته کاری چهار روزه اختصاص داشت، گفت: «ما به بازنگری سبک کار خود به شیوهای منعطف ادامه خواهیم داد تا هیچ کس مجبور نباشد شغل خود را قربانی سایر بخشهای زندگی مانند زایمان و مراقبت از کودکان کند.»
او در ادامه سخنانش افزود که توانمندسازی زنان، مشکل دیرینه
ژاپن و منطقه است که این کشور در حل آن از جهان جا مانده است. آزمایش هفته کاری چهار روزه توکیو از برنامههای مشابه در استانها و شهرهای دیگر
ژاپن پیروی میکند.
به گزارش فایننشال تایمز، مقامات شهری توکیو از اینکه در برنامه خود با 4Day Week Global ، همکاری می کنند، احساس رضایتمندی بیشتری دارند.
«هفته چهار روزه جهانی» سازمان غیرانتفاعی بریتانیایی است که مزایای هفته کاری کوتاهتر را تبلیغ میکند. این سازمان برای ارزیابی تأثیر سیاستی که اغلب با مقاومت شدید سنتگرایان مواجه میشود، آزمایشهای بسیاری را در سراسر جهان انجام داده است.
بنیانگذاران 4Day Week Global اقدام مقامات شهری توکیو را «در کشوری که به عدم انعطاف در این زمینه شهرت دارد و کلمه واقعی [karoshi] برای مرگ ناشی از کار بیش از حد دارد» میستایند.
شارلوت لاکهارت، از بنیانگذاران این سازمان میگوید که آزمایش هفته چهار روزه که در 20 کشور با سیستمهای سیاسی متفاوت، انتظارات اجتماعی پیرامون کار و در نقاط مختلف توسعه اقتصادی، از جمله آفریقای جنوبی، برزیل و آلمان، اجرا شده، همواره با نتایج یکسانی همراه بوده است.
لاکهارت در این مورد میگوید «توانایی جذب و حفظ کارکنان بهبود مییابد و مرخصی بیماری به طور کلی به نصف کاهش مییابد و در عین حال بهرهوری بالا میرود. نکته اصلی اینجاست که بازتاب رضایت افراد، به صورت مادی هم قابل سنجش است و این زبانی است که همه به آن مسلط هستند.»
وی میگوید: ثبات نتایج از این واقعیت ناشی میشود که در سراسر جهان، مردم به شما میگویند وقت آزاد ندارند. در مورد ژاپن، مقامات این موضوع را به عنوان بخشی از دلیل پایین ماندن نرخ زاد و ولد نیز تشخیص دادهاند. حال چشم امید توکیو برای بهبود نرخ فرزندآوری به نتایج جادویی هفته چهار روزه است.
تعداد نوزادان متولد شده ژاپن در سال 2024 برای اولین بار از زمان شروع رکوردها در سال 1899 به زیر 700 هزار تن رسیده است. این ارقام و اعداد در تایید گفته نخستوزیر ژاپن است که اخیرا اعلام کرده بود «وضعیت جمعیتی ژاپن در یک شرایط اورژانسی قرار گرفته است که اساس کشور را به چالش میکشد».
اقتصاد ژاپن در حال حاضر با پیامدهای کمبود نیروی کار و بالاترین نسبت افراد مسن در جهان دست و پنجه نرم میکند و در این میان کاهش نرخ تولد نیز سریعتر از حد انتظار بوده است. با وجود تلاشهای دولت از جمله اعطای مشوقهای نقدی برای خانوادههای بزرگتر، معافیتهای مالیاتی و ایجاد تسهیلات بیشتر، تعداد نوزادان متولد شده در ژاپن در سال 2016 به کمتر از 1 میلیون و در سال 2022 به کمتر از 800000 تن رسید. تلاشهای توکیو برای بهبود فرزندآوری طی این سالها نتایج ناامید کنندهای به همراه داشته است.
تلاشهای مقامات شهری تا جایی پیش رفته بود که امسال برنامه دوستیابی خود را راهاندازی کردند. آنها امیدوار بودند با تایید رسمی برنامه و قوانین سختگیرانه در مورد عضویت، بتوانند نگرانیها را کاهش دهد و کاربران را برای ازدواج و تشکیل خانواده جذب این برنامه کنند.
در این برنامه از کاربران خواسته میشود اطمینان دهند که قصد ازدواج دارند و به دنبال روابط کوتاهمدت نیستند. فرماندار کوئیکه در میان خیل سیاستمدارانی است که نرخ پایین ازدواج در ژاپن را مانعی مستقیم برای تولد بیشتر میدانند.
https://www.bazarearya.ir/fa/News/1227664/«هفتهکاری-4-روزه»؛-افزایش-تعطیلات-در-ژاپن-«کاریترین-کشور-جهان»