بازار آریا
«کاپ‌‌‌‌‌‌29»؛ پیشرفت تاریخی یا عقبگرد؟
پنجشنبه 8 آذر 1403 - 00:22:23
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - نشریه علمی «نیچر» به نقل از برخی پژوهشگران حوزه تامین مالی طرح‌های آب‌و‌هوایی گزارش داد؛ توافق دقیقه‌90 در اجلاس آب‌و‌هوایی «کاپ‌‌‌‌‌‌29» در باکوی جمهوری‌‌‌‌‌آذربایجان یک «اجماع شکننده» است. به گزارش «ایرنا» از «نیچر»، نمایندگان کشورهای ثروتمند در اجلاس آب‌و‌هوایی باکو با آسودگی خیال از اینکه در نهایت توافقی در این اجلاس حاصل شد، در اولین ساعات روز 24 نوامبر (یکشنبه چهارم آذر) از این توافق که طبق آن کشورهای ثروتمند، هدایت افزایش فاینانس مالی به کشورهای فقیر تا دست‌‌‌‌‌‌کم 300‌‌‌‌‌میلیارد دلار سالانه تا سال‌2035 را به‌‌‌‌‌دست خواهند گرفت، تجلیل کردند.
این در حالی است که از کشورهای با درآمد پایین و متوسط و به‌‌‌‌‌‌طور مشخص کشور چین نیز انتظار می‌رود در تامین منابع مالی بین‌المللی آب‌و‌هوایی کمک کنند و این مساله اولین‌بار است که در یک توافق «کاپ» لحاظ می‌شود، اما نمایندگان برخی از بزرگترین کشورهای درحال‌توسعه شامل هندوستان، اندونزی و نیجریه از این مساله ناخشنود و عصبانی بودند. برخی از این کشورها می‌گویند؛ برای رضایت‌دادن به این توافق تحت‌‌‌‌‌فشار قرارگرفتند تا از این طریق اجلاس کاپ در باکو با شکست به پایان نرسد. در این اجلاس همچنین توافق نشد که چه مقدار از این 300‌‌‌‌‌میلیارد دلار به شکل کمک‌های مالی (گرنت) یا به شکل وام خواهد بود، یا اینکه چه بخشی از آن توسط بخش‌خصوصی و چه مقداری از سوی بخش عمومی (دولتی) تامین خواهدشد.
بنا بر اعلام اندیشکده «اودی‌‌‌‌‌‌آی گلوبال» (ODI‌Global) در لندن، فاینانس آب‌و‌هوایی از کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیر اکنون بیش از 100‌‌‌‌‌میلیارد دلار است و پیش‌بینی می‌شود که تا سال‌2030 دو‌برابر شده و به نزدیک 200‌‌‌‌‌میلیارد دلار برسد. «دیپاک‌ داسگوپتا» اقتصاددان در اندیشکده «انرژی و منابع» در دهلی‌‌‌‌‌‌نو و از مولفان ارشد فاینانس آب‌و‌هوایی برای گزارش‌های «هیات بین‌‌‌‌‌‌دولتی تغییرات آب‌و‌هوایی» گفت: نتیجه به‌‌‌‌‌دست آمده در اجلاس باکو درخصوص فاینانس به‌‌‌‌‌شدت ناامیدکننده بود. کلارا شاکیا، رئیس بخش آب و هوا در سازمان بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست در ویرجینیای آمریکا گفت: هرچند دور‌‌‌‌‌کردن «کاپ» از شعله‌‌‌‌‌‌های انتقادی سزاوار جشن زودگذر است اما رسیدن به این نتیجه نیز زخم‌‌‌‌‌‌های کهنه بین کشورهای دارا و ندار را عیان‌‌‌‌‌‌ کرد.
کشورهای با درآمد پایین و متوسط به‌جز چین در اجلاس «کاپ» به کشورهای ثروتمند پیشنهاد دادند که از سال‌2030 سالانه به حدود 2.4‌تریلیون دلار برای رهایی از وابستگی به سوخت‌های فسیلی و محافظت از آنها در‌برابر تاثیرات گرمایش جهانی نیاز دارند. این مبلغ با توصیه‌های مطرح‌‌‌‌‌شده در یک گزارش مهم توسط دانشمندان و اقتصاددانان که در همین اجلاس ارائه شد، مطابقت دارد. برای نزدیک‌تر‌‌‌‌‌شدن به توافق در اجلاس کاپ در باکو، بیش از 80 کشور مبلغ 1.3‌تریلیون دلار را پیشنهاد دادند. سارا کولنبراندر، رئیس بخش آب و هوا و پایداری در اندیشکده «اودی‌‌‌‌‌‌آی گلوبال» گفت: تعهد 300‌‌‌‌‌میلیارد دلار سالانه تا سال‌2035 هیچکس را قانع نمی‌کند؛ چراکه فاصله زیادی با رقم 1.3‌تریلیون دلار سالانه مورد‌نیاز کشورهای درحال‌توسعه برای پاسخگویی به وضعیت فوری آب‌و‌هوایی دارد.
--> اخبار مرتبط فرصت‏‌های جهانی برای حمل‏‌ونقل پاک در ایران توافق در وقت اضافه کاهش آب دریای خزر از 9 تا 21متر توافق شکننده در کاپ‌29 سایه ترامپ بر کاپ 29

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1218803/«کاپ‌‌‌‌‌‌29»؛-پیشرفت--تاریخی---یا-عقبگرد؟
بستن   چاپ