بازار آریا
ناترازی انرژی حریف معاملات صنعت خاکستری نشد
گرانی سیمان در پی افزایش انتظارات تورمی
پنجشنبه 8 آذر 1403 - 00:16:19
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان : معاملات سیمان در بازار فیزیکی بورس‌کالا در اولین هفته آذرماه سال‌جاری در حالی پررونق بود که اخباری مبنی بر افزایش محدودیت برق و گاز در واحدهای صنعتی مادر همچون واحدهای سیمانی به گوش می‏‏‌رسد. افزایش نرخ ارز در بازار آزاد موجب شده است تا مشتریان به رینگ معاملات فیزیکی بازگردند، این در حالی است که طبق تجربه سال‌های گذشته، به دلیل کاهش ساخت‌وساز مسکن حجم تقاضا برای سیمان نزولی می‌شود و در حال حاضر افزایش انتظارات تورمی، بازار سیمان را به طور موقت از رکود نجات داده است.
طی سال‌های گذشته، قطعی گاز برای واحدهای صنعتی مادر همچون سیمانی‌‌‌ها از ابتدای آذرماه آغاز می‌‌‌شد، این در حالی است که در سال‌جاری این محدودیت‌ها از نیمه مهرماه شروع شد و براساس بررسی‌‌‌های انجام‌شده محدودیت مصرف گاز برای واحدهای تولیدکننده سیمان، در مهرماه به حدود 80‌درصد رسید، در حالی که قطعی گاز برای واحدهای تولیدکننده سیمان از ابتدای امسال با محدودیت 20درصدی شروع شده بود، سپس به 50‌‌‌‌درصد رسید و در حال حاضر محدودیت گاز برای واحدهای سیمانی به 80‌درصد افزایش ‌‌‌یافته ‌‌‌است. به عبارت بهتر محدودیت برق در واحدهای تولیدی سیمان هنوز به طور کامل به پایان نرسیده بود که موضوع سهمیه‌‌‌بندی گاز از ابتدای پاییز مطرح و به نوعی امکان جبران عقب‌افتادگی‌‌‌های تولید از واحدهای سیمانی سلب شد. عملا تولیدکننده‌‌‌ها زمان کافی برای تولید محصول و ذخیره برای فصل سرما نداشتند. با توجه به قطعی برق در فصل تابستان و استفاده از ذخایر کلینکر در انبارها میزان ذخایر انبار کلینکر در آذرماه کاهش یافته و با توجه به معضلاتی همچون قطعی گاز، وضعیت تولید سیمان دشوار شده است.
این در حالی است که شرایط خرید مازوت نیز با توجه به قیمت آن برای تولیدکننده‌‌‌ها مشکل است و به عبارت بهتر قیمت مازوت پنج‌برابر قیمت گاز تمام می‌شود. در چنین شرایطی تولیدکننده با توجه به کمبود نقدینگی در این حوزه امکان فعالیت و تولید نخواهد داشت و پیش‌بینی می‌شود در ادامه سال بازار با رکود سنگین مواجه شود و بسیاری از کارخانه‌‌‌ها نیز با خطر تعطیلی روبه‌‌‌رو شوند و در نهایت قیمت این محصول در بورس‌کالا و بازار آزاد نیز با افزایش همراه باشد. همچنین به دلیل ناترازی برق در کشور موضوع قطعی برق برای صنایع مادر همچون فولاد و سیمان دوباره مطرح و نگرانی تولیدکننده‌‌‌ها بیش از پیش شده است و در شرایطی که واحدهای تولیدی با معضلاتی همچون محدودیت گاز و برق مواجه هستند و با توجه به کمبود ذخایر انبارها، وضعیت تولید وخیم‌‌‌تر خواهد شد و به سمت تعطیلی خواهد رفت.
بازگشت رونق به رینگ فیزیکی
بررسی تالار صنعتی بورس‌کالای ایران در هفته نخست آذرماه نشان می‌دهد این بازار میزبان یک‌میلیون و 501‌هزار و 722تن انواع سیمان بود که با استقبال یک‌میلیون و 764‌هزار و 377تنی مواجه شد و در نهایت یک‌میلیون و 346‌هزار و 135تن از انواع سیمان مورد معامله قرار گرفت. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در این بازار سیمان در بازه قیمت پایه 777 تا 4‌هزار و 456تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه شد و میانگین قیمت پایه آن طی هفته اخیر یک‌هزار و 445تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید. این در حالی است که 89‌درصد سیمان‌‌‌ با میانگین قیمت یک‌هزار و 531تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید.
مقایسه رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران طی هفته پایانی آبان و هفته نخست آذرماه نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب 0.3‌درصد و 1.9‌درصد کاهش داشته است. میانگین قیمت پایه سیمان طی دوهفته متوالی 1.3‌درصد افزایش را به ثبت رسانده است که می‌‌‌توان آن را به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد نسبت داد.
بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که بیشتر معاملات سیمان در هفته ابتدایی آذرماه در نرخ پایه انجام شدند و به نوعی بازار فیزیکی این محصول پررونق بود، این در حالی است که طی فصل پاییز به دلیل کاهش قابل‌توجه ساخت‌وساز مسکن میزان تقاضا برای سیمان کاهش می‌‌‌یابد و به عبارت بهتر پاییز فصل رکود صنعت خاکستری به حساب می‌‌‌آید، با این حال، افزایش نرخ ارز در بازار موجب رشد قیمت این محصول شده و از این‌رو مشتریان را برای خرید سیمان تحریک کرده و در واقع رونق را به بازار فیزیکی بورس‌کالا بازگردانده است.
افزایش قیمت سیمان در حالی رخ داده است که با توجه به محدودیت‌های گاز و برق در واحدهای تولیدی میزان عرضه سیمان تغییر قابل‌توجهی نداشته است. پیش‌بینی می‌شود که در ادامه سال با تشدید محدودیت‌های برق و گاز و همچنین ادامه افزایش انتظارات تورمی، رشد بهای سیمان در معاملات هفته‌‌‌های آتی بورس‌کالا و همچنین بازار مصرف دور از انتظار نباشد. با توجه به اینکه نسبت تقاضا به عرضه سیمان یکی از مولفه‌‌‌های مهم تعیین‌‌‌کننده نوسانات قیمت این محصول در بازار به حساب می‌‌‌آید، هرگونه تغییر و محدودیت در بخش انرژی واحد و کارخانه‌‌‌های تولیدی، حجم عرضه را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد و از این‌رو قیمت سیمان نیز دستخوش تغییر خواهد شد و در ادامه موجب صعود قیمت‌ها در بازار آزاد و رینگ صنعتی بورس‌کالا می‌شود.
--> اخبار مرتبط ریسک‏‏‌های انرژی در بودجه 1402 نقش آلومینای جاجرم در توسعه صنعت آلومینیوم ناتوانی در تأمین انرژی در زمستان؛ تیر خلاص بر بدنه تولید زنگ خطر بالاترین رکورد تولید فصلی در تاریخ فولاد مبارکه

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1218780/گرانی-سیمان-در-پی-افزایش-انتظارات-تورمی
بستن   چاپ