بازار آریا
ظرفیت بالقوه گذرگاه مرزی خراسان شمالی در رشد اقتصادی
چهارشنبه 7 آذر 1403 - 14:26:14
بازار آریا - بازگشایی گذرگاه مرزی خراسان شمالی و ترکمنستان با هدف رونق اقتصادی استان، سال‌ها توسط مسئولان پیگیری شده و با روی کار آمدن استاندار جدید این مهم مجدد مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، مرز یکی از ظرفیت‌های مهم و بزرگ برای هر منطقه‌ای محسوب می‌شود که با بهره‌گیری مناسب از آن می‌توان اقتصاد را توسعه داد؛ واردات و صادرات و ایجاد گذرگاه‌های مرزی می‌تواند نقش بسزایی در افزایش درآمدهای مردم داشته باشد.
خراسان شمالی، استانی در شمال شرق کشور با دارا بودن 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان تنها استان کشور است که از داشتن گذرگاه مرزی بی‌بهره مانده است و علل مختلف داخلی و خارجی دارد.
مسئولان استانی و ملی کشور طی سالیان گذشته بارها و بارها درصدد رفع این مشکل برآمدند اما تاکنون گره گذرگاه مرزی خراسان شمالی باز نشده است.
دولت سیزدهم عزم جدی برای بازگشایی مرز خراسان شمالی داشت، به نحوی که طی دیدارهای رئیس‌جمهور شهید با همتایان ترکمنستانی خود، خراسان شمالی محور بعضی گفت‌وگوها و تفاهمات قرار گرفت.
محمدرضا حسین‌نژاد، استاندار سابق خراسان شمالی نیز طی سفرهایی به این کشور علاوه بر رایزنی برای حل مشکلات واردات و صادرات، به این مهم پرداخت اما سرانجام نتیجه قطعی حاصل نشد و ادامه کار به دولت چهاردهم واگذار شد.
وی آبان سال 1401 پس از بازگشت کشور ترکمنستان اظهار داشت: در سفر اخیر به کشور ترکمنستان با استاندار آخال دیدار داشته و بر مراتب آمادگی دو کشور برای بازگشایی بازارچه و گذرگاه مرزی که از قدیم‌الایام در خراسان شمالی و منطقه پرسه‌سو وجود داشته است، تاکید شد.
استاندار خراسان شمالی همچنین آبان سال جاری عنوان می‌کند: ایجاد گذرگاه مرزی طی دو سال گذشته پیگیری شد و این درخواست مردمی باید عملیاتی شود.
حسین‌نژاد خاطرنشان می‌کند: درخواست اهالی خراسان شمالی این است که گذر مرزی «پرسه سو» بازگشایی و برقراری ارتباط میان دو طرف تسهیل شود تا در آینده زمینه‌ای برای افزایش مراودات تجاری باشد.

بازار آریا

قرابت فرهنگی خراسان شمالی و ترکمنستان سیدمحمد پاکمهر، نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی نیز خرداد سال 1402 در جمع خبرنگاران عنوان می‌کند: خراسان‌شمالی دومین استان محروم کشور از نظر درآمد اقتصادی است در حالی که 300 کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان دارد، اما از آن هیچ بهره‌ای نمی‌برد.
وی اضافه می‌کند: چند دوره از نظام مقدس جمهوری اسلامی می‌گذرد اما معاون دیپلماسی اقتصادی در دولت نداشتیم و امروزه با درخواست نمایندگان و همت دولت سیزدهم این معاونت در دولت ایجاد شده است.
نماینده مردم بجنورد در مجلس با اشاره به لزوم بازگشایی گمرک و بازارچه مرزی، تاکید می‌کند: انتظار داریم به علت قرابت فرهنگی و کیلومترها مرز مشترک استان با ترکمنستان، در این مرز معبر و روزنه‌ای برای مبادلات باز شود.
پاکمهر اضافه می‌کند: راه‌اندازی بازارچه مرزی در ابتدا نیاز به زیرساخت دارد که باید از بجنورد، شیرین‌دره و راز به محل این بازارچه راه دسترسی ایجاد شود.
اتاق بازرگانی خواهان بازگشایی گذرگاه است عباس کاظمی، رئیس اتاق بازرگانی بجنورد نیز در جمع خبرنگاران تصریح می‌کند: داشتن بازارچه، گمرک و گذرگاه مرزی حق این استان است که تاکنون محقق نشده و پیگیری‌ها دراین‌باره به نتیجه نرسیده است.
وی خاطرنشان می‌کند: خراسان شمالی بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد، اما تنها استان کشور است که گذرگاه و بازارچه مرزی ندارد و بر این اساس مردم آن سودی از مرزی بودن نبرده‌اند.

بازار آریا

رئیس اتاق بازرگانی بجنورد با بیان اینکه اولویت استان در ایجاد گذرگاه مرزی برای استان بازگشایی گذرگاه پرسه‌سو است، خاطرنشان می‌کند: بازگشایی بازارچه در این منطقه یا اختصاص گذر مرزی باجگیران به این استان، بستری ارزنده برای توسعه اقتصادی و رونق تولید در این خطه از کشور ایجاد خواهد کرد.
مانعی برای صادرات تولیدات خراسان شمالی مهدی اسلام‌خواه، مدیرکل کار، تعاون و رفاه خراسان شمالی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شرکت‌های تعاونی استان از ابتدای سال جاری تاکنون، 11 میلیون دلار کالای تولیدی خود را به کشورهای مختلف صادر کردند.
وی اضافه می‌کند: بیشتر کالاهای صادراتی تعاونی‌های استان شامل بافته‌های داری، گرانول، تولیدات دانش بنیان، مصالح ساختمانی و مواد غذایی است، این محصولات تولیدی بیشتر به کشورهای عراق، تاجیکستان، افغانستان و ترکمنستان صادر می‌شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی با اشاره به مشکلات مربوط به کمبود نقدینگی برای صادرکنندگان خاطرنشان می‌کند: کمبود نقدینگی لازم و فهرست اقلام مجاز صادراتی موضوع مصوبه کارگروه ماده 12 صادرات و واردات از مشکلات صادرکنندگان است.
اسلام‌خواه نبود گذرگاه مرزی را از دیگر مشکلات صادرکنندگان عنوان و خاطرنشان می‌کند: نبود این ظرفیت در استان سبب شده است تا صادرکنندگان ترانزیت کالا را از طریق گمرک استان‌های دیگر انجام دهند که در این زمینه متحمل هزینه‌های زیاد می‌شود.
دولت جدید و آغاز مجدد پیگیری‌ها با روی کار آمدن دولت چهاردهم، بار دیگر موضوع بازگشایی مرز از سمت مسئولان مطرح شد؛ هرچند به نظر می‌رسد گره کار از سوی دولت طرف مقابل است اما مردم خراسان شمالی خواهان پیگیری این موضوع هستند.
بهمن نوری، استاندار جدید خراسان شمالی در نخستین گفت‌وگوی رسانه‌ای خود پس از حضور در استان با بیان اینکه می‌توانیم با استفاده از ظرفیت‌ها استان را در نوار توسعه قرار دهیم، خاطرنشان می‌کند: با وجود مناطق مرزی، همچنان مرز نتوانسته است به کمک اقتصاد استان بیاید.

بازار آریا

سفر رئیس‌جمهور به ترکمنستان نیز در این بین برای ایجاد گذرگاه مرزی استان امیدهایی را زنده کرد؛ محمدمهدی شهریاری، نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی اظهار می‌کند: ایجاد پایانه مرزی پرسه‌سو در دستور کار مذاکرات رئیس‌جمهور در سفر به ترکمنستان قرار گرفته بود.
وی ادامه می‌دهد: بازگشایی گذرگاه مرزی پرسه‌سو طی سال‌های اخیر برای خراسان شمالی به ویژه مرزنشینان جرگلان نتیجه ملموسی نداشته است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: از ابتدای آغاز به کار مجلس دوازدهم پیگیری‌های گسترده‌ای از وزارت امور خارجه و دفتر ریاست جمهوری با هدف بازگشایی پایانه مرزی پرسه‌سو انجام شده است.
شهریاری تصریح می‌کند: بر اساس اعلام رئیس‌جمهور در این سفر تفاهم‌نامه‌هایی در بخش بازگشایی گذرگاه مرزی حاصل شد و قرار است این موضوعات طی یک ماه آینده در کارگروه مشترک اقتصادی بررسی و نهایی شود.
به گزارش ایمنا، مسئولان مختلف استانی و ملی درصدد بازگشایی مرز خراسان شمالی و ترکمنستان هستند، اما این مهم تاکنون محقق نشده است در صورتی که استاندار تازه نفس خراسان شمالی بتواند این امر را محقق کند، به طور قطع کارنامه خود را بسیار پربار کرده است.
کد خبر 811261

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1218452/ظرفیت-بالقوه-گذرگاه-مرزی-خراسان-شمالی-در-رشد-اقتصادی
بستن   چاپ