بازار آریا
کابینه امنیتی اسرائیل برای تصویب آتش‌بس در لبنان دیشب تشکیل شد
آتش بس اسرائیل و لبنان؟
چهارشنبه 7 آذر 1403 - 00:06:32
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : رسانه‌ها گزارش دادند که کابینه امنیتی اسرائیل برای بررسی آتش‌بس با لبنان با تاخیرهای چندباره تشکیل جلسه داد. برآیند گزارش‌ها این بود که آتش‌بس از امروز چهارشنبه وارد فاز اجرایی می‌شود. بر این اساس، قرار است یک توقف 60روزه در خصومت‌ها روی دهد. بسیاری امیدوارند که این آتش‌بس مبنایی برای یک صلح پایدارتر و به تبع آن کاتالیزوری برای توقف جنگ در غزه باشد. اسرائیل ماه سپتامبر (شهریور) حملات گسترده به لبنان را آغاز کرد.
رسانه‌های رژیم صهیونیستی به نقل از مسوولان این رژیم ادعا کردند آتش‌بس از صبح امروز چهارشنبه اجرایی می‌شود. دیروز سه شنبه حوالی ساعت 5:30عصر (به وقت تل آویو) کابینه امنیتی اسرائیل برای بررسی آتش‌بس با لبنان با تاخیرهای چندباره تشکیل جلسه داد. برآیند گزارش‌های رسانه‌های انگلیسی، عبری و عربی حاکی از این بود که آتش‌بس از صبح امروز چهارشنبه وارد فاز اجرایی می‌شود.
بر اساس طرح پیشنهادی آمریکا، قرار است یک توقف 60روزه در خصومت‌ها روی دهد. «کاترین نیکولاس» در گزارش دیروز سه‌شنبه در سی‌ان‌ان نوشت، بسیاری امیدوارند که این آتش‌بس مبنایی برای یک صلح پایدارتر باشد. اسرائیل ماه سپتامبر (شهریور) حملات گسترده به حزب‌الله و لبنان را آغاز کرد. این حملات با انفجارهای پیجری در 17 و 18سپتامبر (27 و 28 شهریورماه) آغاز شد که بیش از 3هزار زخمی و بیش از 40شهید بر جا گذاشت. به دنبال آن، ترور رهبران و فرماندهان حزب‌الله کلید خورد و این تهاجم همچنان ادامه دارد.
پیش از اعلام آتش‌بس، کارزارهای دیپلماتیک منطقه‌ای هم آغاز شده بود. «ام.جی.لی» در گزارش دیروز سه‌شنبه در سی‌ان‌ان نوشت، «برت مک گورک» نماینده کاخ سفید در امور خاورمیانه، دیروز (سه‌شنبه) به عربستان رفت تا درباره چند و چون آتش‌بس در لبنان و آزادی گروگان‌ها با رهبران عربستان دیدار و مذاکره کند. «اورن لیبرمان» هم در گزارش دیروز سه‌شنبه برای سی‌ان‌ان اشاره کرد که پنتاگون روز دوشنبه (5 آذرماه) «دان شاپیرو»، معاون دستیار وزیر دفاع در امور خاورمیانه و سفیر سابق در اسرائیل را برای یک‌سری نشست‌های امنیتی به اسرائیل فرستاد. «سابرینا سینگ»، معاون سخنگوی پنتاگون گفت شاپیرو که در زمان باراک اوباما سفیر آمریکا در اسرائیل بود، روز یکشنبه برای دیداری دوروزه وارد اسرائیل شد.
این سفر نشان از این داشت که اتفاقاتی در آستانه وقوع است. او پیش از سفر به اسرائیل، دو روز در امارات توقف داشت و با مقامات این کشور دیدارهایی داشت. اگرچه سینگ گفت که شاپیرو در حال گفت‌وگو درباره راه‌های «پیشبرد روابط دفاعی دوجانبه» بین دو کشور بود؛ اما ظواهر امر نشان می‌داد که این سفر چیزی بیش از «روابط دو جانبه» را دربرداشت.برآیند گزارش‌ها حاکی است که هم حزب‌الله و هم اسرائیل برای داشتن دست بالا تا قبل از آتش‌بس حملات سنگینی علیه یکدیگر انجام دادند. «استفن کیلن» در گزارش 26نوامبر در الجزیره نوشت، نیروهای اسرائیلی ظرف 24ساعت دست‌کم 31لبنانی را به شهادت رساندند و بر «شدت» و «دامنه» حملات هوایی خود افزودند. وی نوشت، با توجه به «امیدها» و «خوش‌بینی»های بالا درباره پایان دادن به جنگ، هر دو طرف همچنان به حملات خود ادامه می‌دهند تا دست برتر را برای مذاکره داشته باشند.
در این گزارش آمده است که این طرح پیشنهادی آتش‌بس مبتنی بر قطعنامه1701 است که در سال2006 بین حزب‌الله و اسرائیل منعقد شد. بر این اساس، حزب‌الله باید تا 30کیلومتر از مرز اسرائیل دور شود و به پشت رودخانه لیتانی برود.ارتش اسرائیل هم ظرف 60روز از جنوب لبنان خارج می‌شود و ارتش لبنان در منطقه مستقر و به‌عنوان حائل میان دو طرف قرار می‌گیرد. وزیر خارجه لبنان اعلام کرد که 5هزار سرباز لبنانی آماده ورود به منطقه حائل پس از اعلام آتش‌بس هستند. در برخی روایت‌ها حتی تا 10هزار سرباز هم ذکر شده است. یک کمیته 5جانبه – شامل فرانسه و به ریاست آمریکا- مسوولیت تضمین شرایط آتش‌بس را در دست خواهد داشت. گزارشگر الجزیره همچنین حاکی از این بود که دیروز سه‌شنبه در حالی که سخن از آتش‌بس وجود داشت، اما ارتش اسرائیل 30هدف را در جنوب لبنان مورد حمله قرار داد.
سخنگوی ارتش اسرائیل هم اعلام کرد که 10حمله همزمان به حومه جنوبی بیروت انجام گرفت که الجزیره از آن با عنوان «حملاتی در مقیاس بزرگ» نام می‌برد. رویترز هم در گزارشی این حملات را «بزرگ‌ترین حملات همزمان» در سراسر حومه جنوبی بیروت دانست که پس از آن رخ داد که اسرائیل دستور تخلیه 20نقطه را صادر کرد.تا عصر دیروز سه‌شنبه و قبل از تشکیل کابینه امنیتی نتانیاهو، الجزیره و همچنین «دانا گارنی» در سی‌ان‌ان نوشت که ارتش اسرائیل اعلام کرد که تعدادی از یگان‌های زمینی‌اش عملیات‌هایی در نزدیکی‌های «منطقه رودخانه لیتانی» انجام دادند. این اولین‌بار ظرف دو دهه اخیر است که اسرائیل به نزدیکی‌های رودخانه لیتانی می‌رسد. با این حال، نیروهای ارتش اسرائیل از زمان آغاز عملیات در ماه سپتامبر بارها تلاش کردند خود را به لیتانی برسانند؛ اما به‌شدت با یورش رزمندگان حزب‌الله مواجه شدند.
«ایزابل کرشنر»، «یوان وارد» و «هوایدا سعد» در گزارشی در نیویورک‌تایمز با اشاره به استراتژی مذاکراتی اسرائیل نوشتند، تحلیلگران فشارهای شدید اسرائیل و هدف قرار دادن نقاط مختلف لبنان را استراتژی «مذاکرات زیر آتش» توصیف می‌کنند. به نظر می‌رسد این رویکرد همچنان از سوی اسرائیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. در همین رابطه «ایمانوئل فابیان» در گزارش دیروز عصر (سه‌شنبه) در «تایمز آو اسرائیل» نوشت که «آوریخای ادرعی» سخنگوی عرب زبان ارتش اسرائیل، همزمان با برگزاری کابینه امنیتی اسرائیل برای آتش‌بس اعلام کرد که ارتش به زودی چندین شعبه از «القرض الحسن» را در مناطقی از لبنان بمباران خواهد کرد.
دوپارگی در کابینه نتانیاهو
روزنامه «اسرائیل هیوم» گزارش داد «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از اینکه توافق آتش‌بس مورد انتقاد جناح راست و برخی از اعضای لیکود قرار گرفته است، ابراز نارضایتی و نگرانی کرده است. این رسانه گزارش داد: نتانیاهو درحال رایزنی در داخل کابینه خود با مخالفان توافق با لبنان است. وزرای نتانیاهو به روزنامه «اسرائیل هیوم» اعلام کردند که «دلایل پیچیده و محرمانه‌ای وجود دارد که اسرائیل را وادار می‌کند تا توافق را با وجود نقص‌های آن انتخاب کند.» «ایتامار بن گویر»، وزیر امنیت داخلی و متحد راست افراطی نتانیاهو نسبت به هرگونه توافق آتش‌بس هشدار داد و تاکید کرد که این یک «اشتباه بزرگ» خواهد بود.
«بتسلئیل اسموتریچ» وزیر دارایی این رژیم نیز در موضعی جنگ‌طلبانه مدعی شد: «هر توافقی ارزشی بالاتر از کاغذی که امضا می‌شود، نخواهد داشت.»«بنی گانتس» رئیس حزب اردوگاه اصلی رژیم صهیونیستی نیز گفت: صحبت درباره برقراری آتش‌بس موقت در لبنان غیرممکن است. گانتس در ادامه تاکید کرد: عقب‌نشینی نیروهایمان کار را برای ما دشوار خواهد کرد؛ اما کار حزب‌الله را برای سامان‌دهی دوباره نیروهایش آسان خواهد کرد. رئیس حزب اردوگاه اصلی رژیم صهیونیستی مدعی شد: ما باید بافکر اقدام کنیم و فرصت دستیابی به توافقی قدرتمند برای ایجاد تغییر اساسی در شرایط موجود در شمال (فلسطین اشغالی) را از دست ندهیم.«آویگدور لیبرمن»، عضو پارلمان رژیم صهیونیستی هم گفت: «مصالحه با حزب‌الله مساوی 7اکتبر در شمال است.»
او مدعی شد که نتانیاهو در ازای امنیت درازمدت شهروندان اسرائیل به‌دنبال خرید صلح کوتاه‌مدت است. رادیو ارتش اشغالگر نیز به نقل از «آمیخای الیاهو»، وزیر میراث فرهنگی گزارش داد که با دستیابی به توافق با لبنان مخالفت خواهد کرد، مگر اینکه هدف از آن کسب زمان باشد تا زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا اوایل سال آینده قدرت را به‌دست گیرد. در مقابل، «یائیر لاپید» رئیس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی دیروز سه‌شنبه اظهار کرد: سازش با لبنان برای اسرائیل خوب است و اقدام نظامی باید با اقدامی سیاسی پایان یابد. لاپید تاکید کرد: درست این بود که 10ماه قبل با لبنان به سازش می‌رسیدیم. رئیس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی در ادامه گفت: آنچه «افراد ربوده‌شده» را از غزه باز خواهد گرداند، قراردادی است که می‌توانست در ماه آوریل یا در ژوئیه بسته شود.
گمانه‌زنی درباره توافق
کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد که جو بایدن به تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس در لبنان متعهد است. در همین ارتباط، «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا و گروه بزرگی از مقامات دولت از نزدیک در تلاش‌ها برای حل دیپلماتیک لبنان درگیر هستند تا درباره توافق در لبنان به‌عنوان کاتالیزور برای آتش‌بس در غزه گفت‌وگو کنند. «مایکل هرتزوگ»، سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن نیز از وجود تفاهماتی با ایالات متحده سخن گفت که به اسرائیل اجازه می‌دهد در صورت نقض توافق‌نامه، به حملات خود بازگردد. یک مقام صهیونیست هم به شبکه12 رژیم صهیونیستی گفت: توافق با لبنان همراه با ضمانت‌نامه آمریکا به اسرائیل خواهد بود. روزنامه تایمز رژیم صهیونیستی نیز به نقل از یک مقام صهیونیست دیگر ادعا کرد آزادی‌عمل تل‌آویو برای اقدام در لبنان از سوی آمریکا «تضمین» شده است.
شبکه14 عبری توضیح داد که برجسته‌ترین تفاهمات این توافق شامل عقب‌نشینی حزب‌الله از جنوب لبنان و رفتن به آن سوی رودخانه لیتانی و تخلیه منطقه بین لیتانی و مرز اسرائیل خواهد بود. این تفاهم‌ها شامل اجازه بازگشت ساکنان غیرمسلح لبنانی به شهرهای جنوب لبنان و جلوگیری از بازگشت اعضای حزب‌الله و همچنین حفظ آزادی ارتش اسرائیل در جنوب لبنان در صورت نقض توافق توسط حزب‌الله و عقب‌نشینی ارتش لبنان است. یک منبع ارشد سیاسی عبری به شبکه14 رژیم صهیونیستی گفت: تل‌آویو اعضای حزب‌الله را که در عملیات زمینی دستگیر کرده است، آزاد نخواهد کرد. این منبع ارشد سیاسی همچنین گفت ارتش لبنان به تدریج 10هزار سرباز را در جنوب لبنان مستقر خواهد کرد. شبکه13 رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد پنج کشور بر اجرای توافق آتش‌بس قریب‌الوقوع میان این رژیم و لبنان نظارت خواهند کرد و احتمالا امارات یکی از آنها باشد.
آتش‌بس در لبنان؛ کاتالیزور غزه
«نادین ابراهیم» در گزارش دیروز عصر در سی‌ان‌ان نوشت، اگرچه تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد؛ اما فلسطینی‌ها در غزه بعید است نفعی از این آتش‌بس نصیبشان شود. «اچ.آ.هالیه»، دانشیار ارشد مطالعات امنیتی در موسسه «خدمات سلطنتی متحده» (RUSI) معتقد است توافق آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله «برای غزه هیچ معنایی ندارد.» او می‌گوید: «فکر نمی‌کنم نتیجه این آتش‌بس تاثیری به حال مردمان غزه داشته باشد؛ چراکه مدت‌هاست هیچ مذاکره قابل توجهی میان طرفین انجام نشده است.» به گفته او، اگرچه مذاکرات بر سر آزادی گروگان‌ها جریان داشته اما هیچ مذاکره‌ای با محوریت آتش‌بس در غزه وجود نداشته است. با این حال، یک مقام ارشد آمریکایی به شرط فاش نشدن نام به سی‌ان‌ان گفت، آتش‌بس بین حزب‌الله و اسرائیل این سیگنال را به حماس می‌فرستد که اسرائیل و شرکایش هر کاری لازم باشند برای تضمین آن و بازگشت گروگان‌ها انجام می‌دهند.
--> اخبار مرتبط حمله پهپادی حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی فوری؛ یکی از فرماندهان حماس ترور شد آژیر خطر در شمال اراضی اشغالی به صدا درآمد گلوله باران یک شهرک در لبنان از سوی اسرائیل شلیک 3 گلوله خمپاره به سمت اراضی اشغالی/ گنبد آهنین دوباره فعال شد

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1218115/آتش-بس-اسرائیل-و-لبنان؟
بستن   چاپ