بازار آریا
مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی؛
مهر تایید وزارت خارجه بر خبر کیودو/ آیا بن‌بست گفتگوهای هسته‌ای شکسته می‌شود؟
يکشنبه 4 آذر 1403 - 17:50:10
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای آریا بازار: یک خبرگزاری ژاپنی روز یکشنبه خبر داد که جمعه پیش‌رو مذاکرات هسته‌ای بین ایران و سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان آغاز خواهد شد؛ خبری که ساعاتی بعد توسط اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه نیز تایید شد.
به گزارش خبرنگار دنیای آریا بازار،‌ به فاصله دو روز بعد از تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در نشست شورای حکام آژانس علیه برنامه هسته‌ای ایران، روز یکشنبه یک رسانه ژاپنی خبر داد که ایران در مرحله نهایی آمادگی برای برگزاری مذاکرات هسته‌ای با شرکای اروپایی توافق هسته‌ای 2015 است. خبری که به سرعت توسط سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز تایید شد.
رسانه ژاپنی کیودو به نقل از چند منبع دیپلماتیک ایرانی مدعی شده ایران در مرحله نهایی آمادگی برای برگزاری مذاکرات هسته‌ای با آلمان،‌ فرانسه و بریتانیا (تروئیکای اروپا) در 29 نوامبر (9 آذر) در ژنو است.
خبرگزاری ژاپنی کیودو با انتشار این مطلب نوشت: «اتحادیه اروپا نیز به عنوان میانجی در این مذاکرات مشارکت خواهد کرد.»
به نوشته این خبرگزاری، این مذاکرات با هدف برطرف کردن بن‌بستی انجام خواهد شد که مذاکرات وین حدود 2 سال پیش به آن منتهی شد.
همچنین بر اساس گزارش کیودو، این اقدام دیپلماتیک میان ایران و غرب پیش از تحلیف «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا انجام می‌شود که در سال 2018 و پس از خروج از توافق هسته‌ای ایران با ادعای ناقص بودن آن و وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران، سیاست فشارحداکثری را علیه ایران به کار گرفته و تحریم‌های متعددی را علیه ایران اعمال کرد.
موضوعی که منجر به کاهش تعهدات هسته‌ای ایران ذیل برجام شد. مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورتی که دولت‌های غربی اراده سیاسی و حسن‌نیت نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو کلیه تحریم‌ها خواهند بود.
همچنین روز گذشته اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز این خبر را تایید کرد و از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد.
بقائی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت‌وگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
در همین راستا، «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه ایران نیز اخیرا، در گفت‌وگو با روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به توافق هسته‌ای ایران با غرب که در سال 2015 حاصل شد اما دولت ترامپ بعدتر، به‌طور یک‌جانبه واشنگتن را از آن خارج کرد، گفت:« این توافق هنوز می‌تواند به عنوان زیربنا عمل کند و به‌روزرسانی شود تا واقعیت‌های جدید را منعکس کند.»
وی افزود: «اگر طرف‌های دیگر به تعهدات خود بازگردند، ما بارها گفته‌ایم که مایلیم همین کار را انجام دهیم.» 
اما آیا مذاکرات با اروپا در شرایطی که به تازگی سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان پیش‌نویس قطعنامه سیاسی را به شورای حکام آژانس ارائه دادند، نتیجه‌بخش خواهد بود؟
به نظر می‌رسد یکی از اهداف کشورهای اروپایی از ارائه پیش‌نویس قطعنامه مذکور به نوعی تحت فشار قرار دادن تهران برای ورود هرچه سریعتر به مذاکرات بوده و هدف دیگر هم زمینه‌سازی برای فعال‌سازی اسنپ بک در صورت به نتیجه نرسیدن گفتگوها با ایران است.
البته این بدان مفهوم نیست که امروز ایران تحت فشار قطعنامه اخیر می‌خواهد وارد مذاکرات شود و دولت مسعود پزشکیان از ابتدا اعلام کرده بود که آماده ازسرگیری مذاکرات با طرف‌های برجامی است.
پزشکیان در سخنرانی‌اش در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد:« ما آماده تعامل با اعضای برجام هستیم. اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسن نیت اجرا شود، می‌توان در مورد دیگر مسائل هم وارد گفتگو شد.» بنابراین در صورت کلید خوردن مذاکرات با سه کشور اروپایی در ژنو، اولین گام مهم دولت چهاردهم در جهت رفع مشکلات ناشی از تحریم‌ها برداشته می‌شود.
--> اخبار مرتبط کانال مالی اروپا تنش در پروسه محدودسازی تنش پیش‌‌‌نویس حقوقی قرار دادن سپاه در لیست تروریستی در حال آماده شدن است واکنش آلمان به گام‌های هسته‌ای ایران دوئل هسته‌ای در دو سناریو

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1216572/مهر-تایید-وزارت-خارجه-بر-خبر-کیودو--آیا-بن‌بست-گفتگوهای-هسته‌ای-شکسته-می‌شود؟
بستن   چاپ