بازار آریا
با بازگشت ترامپ، ‌اقتصاد اروپا به خطر می‌افتد؟
پایان ماه‌عسل اروپا
دوشنبه 21 آبان 1403 - 00:11:46
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : در حالی که اتحادیه اروپا با رشد اقتصادی آهسته و بحران‌های سیاسی دست‌به‌گریبان است، ریاست‌جمهوری دوم ترامپ، احتمالا ضربه محکمی به صادرات اتحادیه اروپا وارد می‌کند. اکنون برافراشته شدن سایه ترامپ بر اقتصاد منطقه یورو باعث نگرانی سرمایه‌گذاران شده است. در این میانه، گزارش‌هایی از تغییرات احتمالی در رهبری سازمان تجارت جهانی شنیده می‌شود.
اگر کامالا هریس در انتخابات ایالات‌متحده پیروز می‌شد، مقامات اروپایی یک نفس راحت می‌کشیدند و به فعالیت‌های کژدار و مریز خود ادامه می‌دادند. چرا که دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ و پس از آن حمله روسیه به اوکراین، تلنگر محکمی به اروپا وارد کرد. در این بحبوحه، نارضایتی‌هایی هم از سوی مردم اروپا متوجه دولت‌های اروپایی بود. پیروزی ترامپ می‌تواند به معنای شروع روزهای سختی برای این منطقه باشد. این رئیس‌جمهور تندرو، تحمل دیدن مازاد تجاری اروپا را ندارد. او در سخنرانی‌های خود از خودروهای آلمانی بدگویی کرده است. ترامپ همچنین از دیدگاه یک معامله‌گر به امنیت اروپا نگاه می‌کند.
او پیش‌تر از بودجه کشورهای اروپایی برای ناتو انتقاد کرد و به طعنه گفت: «باید قبض‌هایتان را پرداخت کنید.» درست یک روز پس از انتخابات ایالات‌متحده، شاخص اس‌اند‌پی 500 معادل 3.7درصد رشد کرد. اما شاخص‌های استاکس50 و FTSE100 که نشان‌دهنده ارزش بازار سهام اروپا هستند، سقوط کردند. در میان شرکت‌هایی که بیشترین ارزش را از دست داده‌اند، شرکت‌های انرژی پاک مانند وستاس، خودروسازانی مانند بی‌ام‌و، شرکت‌های مواد غذایی مانند نستله و یونلور و داروسازانی مانند رُوش، قابل رویت هستند. همه این شرکت‌ها صادرات زیادی به ایالات‌متحده دارند. در واقع آمریکا بزرگ‌ترین بازار صادرات کالا برای اتحادیه اروپا و آلمان است که داروها، ماشین‌آلات و وسایل نقلیه در صدر فهرست صادرات قرار دارند. ترامپ وعده تعرفه 60 درصدی بر واردات چینی و تعرفه 10 تا 20 درصدی بر واردات سایر کشورها را داده است.
طبق برآورد اندیشکده نهاد اقتصادی آلمان، چنین تعرفه‌هایی می‌توانند اقتصاد آلمان را بین 1.2 تا 1.4 درصد کوچک‌تر از پیش‌بینی‌ها برای سال 2028 کنند. پیش از این، صادرات اتحادیه اروپا به دلیل اتمام نفت‌وگاز ارزان روسیه و تاخیر در پیوستن به انقلاب خودروهای برقی دچار مشکلاتی شده است. فولکس واگن هفته گذشته از تعطیلی حداقل سه کارخانه خود در آلمان خبر داد. طبق آمارها 18 درصد فروش خودروهای آلمانی را مشتریان آمریکایی تشکیل می‌دهند که تقریبا برابر با بازار داخلی آلمان است. ترامپ ماه گذشته در یک گردهمایی گفت: «من می‌خواهم خودروسازان آلمانی به شرکت‌های خودروسازی آمریکایی تبدیل شوند. اگر محصول خود را در اینجا تولید نکنید، باید تعرفه هنگفتی بپردازید.» در حال حاضر، استراتژی اقتصادی اروپا که بین ایالات‌متحده و چین گرفتار شده است، به زودی با بزرگ‌ترین چالش خود از زمان بحران منطقه یورو مواجه خواهد شد. سرمایه‌گذاران حق دارند محتاط باشند.
ترامپ و سازمان تجارت جهانی
سازمان تجارت جهانی با هدف تسهیل و گسترش تجارت جهانی تشکیل شد. یکی از اهداف این سازمان مقابله با تعرفه‌ها و قوانینی است که تجارت جهانی را در معرض آسیب قرار می‌دهند. گزارش‌ها حاکی از این است که اوکونجو ایویلا، رهبر نیجریه‌ای سازمان تجارت جهانی، برای دوره بعدی ریاست این سازمان نیز نامزد خواهد شد. سوالی که پیش می‌آید این است که آیا او از سیاست‌های ترامپ حمایت خواهد کرد یا خیر؟ در دوره قبلی، ترامپ از یو میونگ هی، وزیر تجارت کره جنوبی، برای ریاست سازمان تجارت جهانی حمایت کرد و روند انتخابات سازمان را کند کرد. ترامپ در گذشته تهدید کرده بود که ایالات‌متحده را از سازمان تجارت جهانی خارج می‌کند. همچنین دولت‌های ترامپ و بایدن با مسدود کردن همه انتصابات جدید در هیات حل اختلاف، این سازمان را فلج کردند. رابرت لایتیزر، مشاور تجاری ترامپ در کتاب خود با عنوان «هیچ تجارتی رایگان نیست»، اوکونجو ایویلا را تحت عنوان متحد چین در ژنو معرفی کرد. در صورتی که ترامپ بتواند سازمان تجارت جهانی را نیز مانند مجلس کنگره آمریکا در کنار خود داشته باشد، با سهولت بیشتری می‌تواند نقشه‌های تجاری خود را پیاده کند.
--> اخبار مرتبط رشد اشتغال منطقه یورو در مقابل افت روند اقتصادی بحران دامداران ایرلندی صادرات 48‌میلیون یورویی پسته ایران به اروپا در نیمه نخست2023 جیب مصرف‌کننده؛ ترمز رشد اروپا تایید دوم توقف اقتصاد قاره سبز

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1209824/پایان-ماه‌عسل-اروپا
بستن   چاپ