بازار آریا
معاون وزیر نفت در امور گاز:
مصرف گاز ایران 3.5 برابر میانگین جهانی است/ تأمین گاز خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده اولویت شرکت ملی گاز در فصل سرما
چهارشنبه 9 آبان 1403 - 14:00:58
بازار آریا - معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه حجم ناترازی گاز طبیعی کشور در روزهای سرد و اوج مصرف حدود 300 میلیون مترمکعب است، اعلام کرد که مصرف گاز ایران 3.5 برابر میانگین جهانی است.

به گزارش خبرنگار شانا، سعید توکلی امروز (چهارشنبه، نهم آبان) در نشست با خبرنگاران و اصحاب رسانه با بیان اینکه اکنون وضع شبکه گاز کشور با توجه به مجموع شرایط و محدودیت‌ها، پایدار است، گفت: این مهم با تلاش همکاران در بخش‌های مختلف در اقصی نقاط کشور محقق شده و حجم تحویل گاز به شبکه نیز قابل‌توجه است.
ناترازی روزانه 300 میلیون مترمکعب گاز در روزهای اوج مصرف
وی افزود: در ماه‌های سرد سال حدود 80 تا 85 درصد گاز تحویلی به خطوط لوله از سوی مشترکان خانگی و تجاری و صنایع غیرعمده، حمل‌ونقل و کشاورزی مصرف می‌شود، اما در همین زمان باید به بخش‌های دیگر ازجمله صنایع عمده هم گازرسانی شود، به همین دلیل در ماه‌های سرد، روزانه حدود 300 میلیون مترمکعب ناترازی ایجاد می‌شود، بنابراین باید سوخت جایگزین تحویل شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: هرچند صنایع علاقه دارند از گاز طبیعی به‌عنوان سوخت خود استفاده کنند اما اولویت نخست وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در روزهای سرد، تأمین گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده است.
مصرف گاز ایران و چین برابر است
توکلی بیان کرد: در هیچ جای دنیا 72 درصد سبد انرژی کشور به گاز طبیعی وابسته نیست و این موضوع سبب شده مصرف گاز در ایران، معادل گاز مصرفی کشور چین باشد، زیرا این کشور دارای تنوع در سبد انرژی و سوخت، همچنین بهینه‌سازی و بهسازی زیرساخت‌هاست. ایران نیز می‌تواند با صرفه‌جویی بیشتر، گاز را به سیستم صنایع عمده کشور تحویل دهد.
وی اعلام کرد: امسال به‌طور استثنایی و نخستین بار توده هوای سرد اسکاندیناوی وارد کشور شد که اتفاقی بی‌سابقه در آبان است. این سرما 11 استان‌ شمالی کشور را دربرگرفت و حدود 12 درجه کاهش دما داشتیم.
هر یک درجه کاهش دمای هوا معادل افزایش یک فاز پارس جنوبی مصرف گاز است
معاون وزیر نفت با بیان اینکه هر یک درجه کاهش دما، به‌طور میانگین، 25 میلیون مترمکعب افزایش مصرف گاز ایجاد می‌کند (معادل یک فاز پارس جنوبی) گفت: انداختن مسئولیت گردن مردم درست نیست، اگرچه آسایش و آرامش حق مردم است، از سویی تقسیم عادلانه گاز میان آنها نیز باید انجام شود، بنابراین انتظار می‌رود مصرف گاز کشور به‌اندازه میانگین جهانی باشد.
توکلی با بیان اینکه مصرف گاز طبیعی ایران به‌عنوان سومین تولیدکننده گاز 3.5 برابر دنیاست، افزود: طبق پیش‌بینی‌ها، دمای هوا امسال نزدیک به منفی 4 درجه سردتر است و این موضوع به‌معنای روزانه 100 میلیون مترمکعب افزایش مصرف گاز خواهد بود.
وی تأکید کرد: مجموع مصارف گاز صنایع سیمان کمتر از یک فاز پارس جنوبی است، یعنی اگر یک درجه کاهش دمای خانه‌ها تحقق یابد، گاز کافی به آنها تحویل می‌شود که در اقتصاد کشور تأثیر بسیاری دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، بخشی از هدررفت گاز هم در مجموعه شرکت ملی گاز و وزارت نفت اتفاق می‌افتد که البته عدد بالایی‌ نیست و زیر 4 درصد حجم توزیع است و بدون شک می‌تواند کمتر باشد و برای آن برنامه داریم.
توکلی یادآور شد: راهکارهایی به‌منظور بهینه‌سازی مصرف انرژی در اسناد بالادستی و قانون برنامه هفتم توسعه وجود دارد که باید عملی شود.
همکاری‌های گازی ایران و روسیه توسعه می‌یابد
وی در ادامه درباره همکاری‌های گاز ایران و روسیه توضیح داد: گفت‌وگوها با روسیه از سه سال گذشته تاکنون آغاز شده، اما باید توجه کرد در منطقه‌ای هستیم که اهمیت گاز قابل‌توجه است و فروشنده گاز هم منافع خود را در نظر می‌گیرد.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه واردات و سوآپ گاز اکنون صفر است، گفت: افزایش قدرت کشور در حوزه انرژی یکی از اقدام‌های دارای اولویت به‌منظور افزایش قدرت کشور و تکلیف قانون برنامه توسعه برای شرکت ملی گاز است، به همین دلیل نشست‌هایی با روس‌ها داشتیم و پیشرفت‌های مناسبی محقق شده است، رئیس‌جمهوری و وزیر نفت هم در جریان نشست بریکس مذاکراتی داشتند و مسیر می‌تواند به نتیجه برسد.
به گفته توکلی، اجرای خط لوله گاز از کریدور دریایی هنوز بین ایران و روسیه بررسی و تعیین‌تکلیف نشده و حتی ممکن است اولویت نخست نباشد و انتقال گاز از طریق خشکی انجام شود.
وی همچنین درباره اجرای طرح انتقال گاز ایران به پاکستان بیان کرد: اینکه در پاکستان چه اراده‌ای برای اجرای این طرح وجود دارد در حوزه اختیار بنده نیست که نظر بدهم، اما ایران تعهد خود را در اجرای این خط لوله انجام داده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان با اشاره به گازرسانی به نیروگاه‌ها یادآور شد: سال 1402 مقدار گازی که باید تحویل مبادی صادراتی می‌شد، از سوی طرف مقابل دریافت نشد و از سویی سال گرم‌تری بود، همین موضوع سبب شد گاز بیشتری در شبکه بماند و سوخت بیشتری هم تحویل نیروگاه‌ها شود، به همین دلیل گفته می‌شود تحویل گاز به نیروگاه‌ها در نیمه نخست امسال کمتر از پارسال بوده اما نباید ملاک گازرسانی به نیروگاه‌ها، حجم تحویلی در سال 1402 باشد، زیرا در همین زمان امسال، 83 درصد سبد گاز، به نیروگاه‌ها داده شده است.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1205142/مصرف-گاز-ایران-35-برابر-میانگین-جهانی-است--تأمین-گاز-خانگی،-تجاری-و-صنایع-غیرعمده-اولویت-شرکت-ملی-گاز-در-فصل-سرما
بستن   چاپ