بازار آریا
از توران مهرزاد در 93سالگی تقدیر شد
حکایت زندگی بانوی رشید تئاتر
سه شنبه 30 آبان 1402 - 00:24:06
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : در تئاتر ایران نام چندین چهره برجسته زن به عنوان چهره‌های جریان‌ساز مطرح است. در واقع از سال‌های بعد از مشروطه، تئاتر از هیمنه مردانه خود خارج شد و حضور پررنگ‌تری از زنان به خود دید. مشخصا از سال 1314 با تشکیل «کانون بانوان» و اجرای چندین نمایش‌نامه، زنان جریان‌ساز در تئاتر ایران میدان‌داری کردند. این موج ادامه‌دار تا سال‌های اخیر هم ادامه پیدا کرد و چهره‌هایی چون فاطمه بزرگمهری‌راد از ادامه‌دهندگان این موج در سال‌های نخستین و دشوار این موج بودند.
فاطمه بزرگمهری‌راد به دلیل نگرانی ناشی از عصبیت‌های جامعه پیشامدرن ایران در آن سال‌ها نام مستعار توران مهرزاد را برای خود برگزید و فعالیت هنری خود را از سال 1323در عرصه تئاتر زیر نظر عبدالحسین نوشین آغاز کرد و از بازیگران اصلی گروه نوشین در تئاتر فردوسی و تئاتر سعدی بوده‌است. خودش گفته: «در دوران کودکی ما، فضای مذهبی خانواده‌ها اجازه نمی‌داد که دخترها به رشته‌های هنری روی بیاورند، در نتیجه بسیاری از خانم‌های هنرپیشه بدون اجازه خانواده و با نام مستعار به سینما و تئاتر می‌آمدند. خانواده متدین من هم با حضورم در این رشته مخالفت می‌کرد، در نتیجه آقای نوشین نام توران مهرزاد را برایم برگزید تا به نام خانوادگی‌ام خدشه‌ای وارد نشود.
از آنجایی که متولد مهرماه هستم، مهرزاد را برایم برگزیدند و توران هم نزدیک به نام خواهرم، ایران، بود.» او که هم‌اکنون 93 سال دارد، پریشب با حضور چهره‌های شاخص تئاتر امروز ایران تقدیر و تمجید شد. آیین گرامی‌داشت استاد توران مهرزاد با عنوان «بانوی مهر» به پاس هشت دهه فعالیت هنری این چهره پیشکسوت به همت گروه تولیدی مهرام، فرهنگسرای ارسباران و موسسه فرهنگی و هنری فرهیزش، عصر یکشنبه در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
ایرج راد، بازیگر و کارگردان تئاتر، در این مراسم همکاری با توران مهرزاد در عرصه نمایش را یکی از افتخارات دوران حرفه‌ای خود دانست و گفت: دو ساعت و 10 دقیقه مصاحبه تصویری با ایشان در خانه تئاتر داشتیم و سعی‌مان بر این بود که حتی ثانیه‌ای از صحبت‌هایشان حذف نشود، چرا که سخنان ایشان نکات مهمی درباره تاریخ تئاتر ایران در بر داشت. در ادامه بهزاد فراهانی، بازیگر و کارگردان، نیز ضمن تشکر از برگزارکنندگان مراسم بیان کرد: مکتب‌خانه میدان ارک بزرگانی همچون پرویز بهرام، ژاله علو و... را پرورش داده و افرادی در رادیو حضور داشتند که از تک‌تکشان می‌توان آموخت اما همیشه یک اَبَربانو به نام توران مهرزاد در زمینه صدا حرف اول را می‌زد.
آموزشی که ایشان نزد عبدالحسین نوشین دیده‌اند، باعث این پختگی در صدایشان است. فراهانی بیان کرد: توران مهرزاد بانوی رشید تئاتر ایران است و از هفت‌سالگی روی صحنه تئاتر خوش درخشیده و توانسته گوی سبقت را از رقبای قَدَر برباید. بسیاری از بازیگران زن تلاش کردند به این جایگاه دست پیدا کنند اما بازی‌های قدرتمند ایشان در سطح متفاوتی بود. در بخش دیگری از این آیین نکوداشت، نمایشی رادیویی با بازی میکائیل شهرستانی و شهین نجف‌زاده به قلم گووان مهر اسماعیل‌پور اجرا شد. استاد توران مهرزاد از 12سالگی به درخواست عبدالحسین نوشین به کلاس‌های آموزشی وی راه یافت و در دهه 20 جزو شاگردان برگزیده و ممتاز این استاد نمایش بوده است.
مهرزاد سال‌ها زیر نظر بنیان‌گذار تئاتر نوین ایران و بانو لرتا در تئاتر فردوسی، سعدی و... با ستایش فراوان علاقه‌مندان هنر به اجرای نمایش‌هایی همچون ولپن، محتکر، مستنطق، سرگذشت و ده‌ها اثر دیگر پرداخت. همچنین سال 1338 فعالیت خود در بخش دوبله را آغاز کرد. زمان ورود وی به عرصه بازیگری در سینما به سال 1347 بازمی‌گردد و سال 1352 قاب تلویزیون را برای نقش‌آفرینی انتخاب کرد. وی در طول سال‌ها فعالیت هنری خود در سینما و تلویزیون با کارگردان‌هایی همچون جلال مقدم، علی حاتمی، داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، اسماعیل خلج، ابراهیم حاتمی‌کیا، داوود میرباقری و... همکاری داشته است.
--> اخبار مرتبط پاییز کرونایی هنر ایران حذف سیما از «دنیای تصویر»؟ وصال مادر و دختری مدال‌آور ایران در فرودگاه+عکس اجرای «شب سال نو» برای همه آزاد شد حکایت بار ندادن عناب در سایه گردو

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1107741/حکایت-زندگی-بانوی-رشید-تئاتر
بستن   چاپ