رقابت ايران و آمريکا در زمينه توليد و صادرات طلاي سبز/ ايران همچنان در رتبه اول است
اصناف
بزرگنمايي:
آريا بازار- اين پايگاه اينرنتي در مقالهاي با عنوان «چرا توليد طلاي سبز ايران در شرف افزايش است» به قلم ميثم بي زر از تهران، نوشت: در حالي که بسياري از مردمِ جهان ايران را به داشتن ذخاير عظيم نفت و گازِ طبيعي ميشناسند، اين کشور همچنين به توليد پسته با کيفيت عالي معروف است. سابقه باستانيِ توليد پسته در ايران به پانصد سال قبل از ميلاد مسيح (ع) بازميگردد.
در سال گذشته، اين کشور دويست و شصت و يک هزار تن پسته توليد کرد، که نيمي از آن به کشورهاي خارجي صادر شد. آمار رسمي نشان ميدهد که ايران در سال گذشته (شمسي)، از صادرات صد و سي هزار تن پسته، بالغ بر يک و دو دهم ميليارد دلار درآمد ارزي داشته است.
از اينرو توليد پسته، بزرگترين منبع درآمد در بخش کشاورزي ايران محسوب ميشود. ايران براي مدتي در توليد و صادرات پسته در سراسر جهان بيرقيب بود.
شايان ذکر است که استان کرمان در جنوب شرقي اين کشور، مرکز اصلي توليد پستهي ايران به شمار ميرود، زيرا نزديک به 70 درصد از پستهي کشور در اين استان توليد ميشود.
با اين حال، در سال 2012 ميلادي، آمريکا براي اولينبار، به بزرگترين توليد و صادرکننده پسته در جهان تبديل شد، زيرا توليد پسته ايران در آن سال، به علت خشکساليِ گسترده کاهش يافت.
خشکسالي در ايران باعث شد که 85 درصد از کشور، به عنوان مناطق خشک يا نيمه خشک، طبقهبندي شود. حفر بيرويه چاههاي عميق نيز باعث کاهش سطح آبهاي زير زميني در مناطق خشک ايران شده است.
اين منبع افزود: صنعت پستهي ايران همچنين تحت تأثير تحريمهاي مرتبط با برنامه هستهاي اين کشور قرار گرفته است.
البته صنعت پستهي ايران به طور مستقيم هدف اين تحريمها نبوده است، ولي مشکلات بانکي و حمل و نقليِ ناشي از اين تحريمها، باعث کاهش صادرات محصول پستهي ايران به کشورهاي اروپايي شده است.
ميثم بي زر اضافه کرد: با وجود موانع داخلي، خشکسالي و چالشهاي خارجي، ايران هنوز هم جزء بزرگترين توليد و صادرکنندگان پسته در دنيا بهحساب ميآيد.
ايران بار ديگر در سال 2015 ميلادي، مقام توليدکنندهي اول پستهي دنيا را از آمريکا پس گرفت. يکي از علل آن، لغو تحريمها پس از آغاز اجراي توافق هستهاي ايران (برجام) بود که دسترسي ايران را به بازارهاي جهاني، از جمله کشورهاي متقاضي خريداري پسته، بهبود بخشيد.
در هر صورت، ايران و آمريکا، در مجموع، حدود 70 الي 80 درصد از کل پستهي جهان را توليد ميکنند و همواره براي دستيابي به رتبه اول جهاني در اين زمينه با هم در رقابت هستند.
در سالهاي اخير، کشورهاي ديگري، از جمله استراليا، ترکيه و اسپانيا نيز بر توليدات پستهي خود افزودهاند و از اينرو، قادر شدهاند که ميزانِ مازاد بر تقاضاي داخليِ خود را به ساير کشورها صادر کنند.
آمريکا و ايران ديگر تنها رقباي صادرکنندهي پسته به بازارهاي بينالمللي نيستند، زيرا برخي ديگر از کشورهاي دنيا تلاش دارند سهمي از اين بازارها را به خود اختصاص دهند.
دولت ايران در نظر دارد براي افزايش توليد پسته، مديريت آبياري باغهاي پسته را در مناطق خشک و نيمه خشکِ کشور، بهبود بخشد و با اعطاي کمکهاي مالي به باغداران براي خريداري تجهيزات آبياريِ پيشرفته، باعث جايگزيني روشهاي سنتي شود و اميدوار است که اين امر سرانجام منجر به صرفهجويي هرچه بيشتر در مصرف آب شود و استفاده بيرويه از منابع آبهاي زير زميني را نيز - که سطح بسترهاي آن در برخي از مناطق تا 300 الي 400 متري عمق زمين رسيده است - کاهش دهد و بدين ترتيب، شرايط منابع و ذخاير آبهاي زير زميني را در ايران براي آيندگان بهبود بخشد.
همچنين بسياري از کارشناسان در ايران در حال بررسي مناطقي هستند که از لحاظ غناي خاک و دسترسي به منابع آبي، از مناطق کنونيِ توليد پسته بهتر باشند، که به نوبه خود، منجر به تشويق باغدارانِ پسته براي ايجاد باغهاي جديد پسته در آن مناطق خواهد شد.
اين منبع در خاتمه افزود: با توجه به تلاشهاي دولت ايران براي کاهش وابستگي اقتصاد اين کشور به درآمدهاي نفتي، انتظار ميرود که دولت، بيش از پيش به صنعت سودآور پسته در ايران توجه کند و منابع بيشتري را به آن اختصاص دهد، تا بتواند از رتبه اول توليد و صادرات پسته ايران در جهان، دفاع کند.
آمار و ارقامِ منتشر شده توسط وزارت کشاورزي آمريکا حاکي از آن است که ايران در سال زراعي 2016-2017 نيز همچنان بزرگترين توليدکنندهي پسته در جهان باقي خواهد ماند و آمريکا نيز در رتبه دوم قرار خواهد داشت.
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/9468/