بازار آریا

آخرين مطالب

از توسعه ترانزیت تا سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و آذربایجان اقتصاد ایران

از توسعه ترانزیت تا سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و آذربایجان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - امضای نسخه‌های فارسی و آذری تفاهم‌نامه شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان را در سفر وزیر راه به باکو را می‌توان مهم‌ترین دستاورد این سفر عنوان کرد. این تفاهم‌نامه میان وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان ضمیمه شد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وزارت راه و شهرسازی، در روزهای گذشته، دعوت رسمی شاهین مصطفایف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان از فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی برای سفر به باکو در حالی رسانه‌ای شد که پیش از آن وزیر راه و شهرسازی در پیام نوروزی خود اعلام کرد، وزارت راه و شهرسازی در سال «سرمایه گذاری برای تولید» مجموعه‌ای از سیاست‌ها و اقدامات راهبردی را جهت حمایت از سرمایه‌گذاران در زمینه‌های مسکن و زیرساخت‌های حمل و نقل اجرا خواهد کرد.
در همین راستا، مقام عالی وزارت راه و شهرسازی در نیمه دوم فروردین‌ماه به منظور بررسی روند اجرای توافق‌های پیشین در قالب کمیسیون مشترک اقتصادی و فراهم‌سازی بسترهای لازم برای سفر قریب‌الوقوع مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به آذربایجان عازم باکو شد.
گسترش همکاری‌های اقتصادی در کانون مذاکرات ایران و آذربایجان بهمن ماه سال گذشته پس از وقفه سه ساله، کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان به میزبانی تهران برگزار شد. در این اجلاس، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در جایگاه رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان خواستار فعال‌سازی ظرفیت‌های قابل توجه همکاری دو کشور و رشد مبادلات تجاری به 10 میلیارد دلار در پنج سال آینده شد.
با این مقدمه دور از انتظار نبود که فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی در این سفر تحول‌آفرین با الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان دیدار و درباره موضوع‌های مشترک و ارتقای همکاری‌های دو جانبه گفت‌وگو کنند. رئیس‌جمهور آذربایجان در نشست با مقام عالی وزارت راه و شهرسازی یادآور شد که از فرصت‌های شکل‌گرفته برای تحکیم دوستی بین دو کشور و ارتقای همکاری‌های دوجانبه باید استفاده بهینه کرد.
علی‌اف بر برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان در جریان سفر فرزانه صادق تأکید کرد و گفت: محوریت اصلی این کمیسیون بر پیگیری پروژه‌های مهم در جهت گسترش همکاری در زمینه‌های اقتصادی، تجاری، انرژی و حمل‌ونقل است.
وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر علاقه کشورش به توسعه روابط با آذربایجان در تمامی عرصه‌ها بر پیوندهای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و خویشاوندی مشترک بین دو ملت اشاره کرد.
«صادق» همچنین بر اهمیت برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان پیش از سفر برنامه‌ریزی‌شده رئیس‌جمهوری ایران به آذربایجان برای بررسی مسائل کلیدی که در دستور کار قرار دارد، تأکید کرد.
در این دیدار همچنین موضوع برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان پیش از سفر رئیس جمهوری ایران در دیدار وزیر راه و شهرسازی با رئیس جمهوری آذربایجان مطرح شد.
چشم‌انداز توافق‌های جدید ایران و آذربایجان امضای نسخه‌های فارسی و آذری تفاهم‌نامه شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان را می‌توان مهم‌ترین دستاورد این سفر وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد. این تفاهم‌نامه میان وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان به عنوان رؤسای این کمیسیون به امضا رسید و به نسخه انگلیسی این تفاهم‌نامه که بهمن‌ماه سال گذشته در تهران میان طرفین امضا شده بود، ضمیمه شد.
در نشست فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران با شاهین مصطفایف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان همچنین روند اجرای همکاری‌های پیشین در حوزه‌های اقتصادی، حمل‌ونقل، تجارت، انرژی و امور بانکی بحث و بررسی شد. علاوه بر این، برنامه‌های پیشنهادی سفر قریب‌الوقوع مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به کشور آذربایجان مطرح و پس از تبادل نظر اعضای نشست به جمع‌بندی رسیدند.
تأثیرات دیپلماتیک و ژئوپلیتیکی سفر مجید اخوان، سرپرست مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی وزارت راه و شهرسازی در یادداشتی دیدار وزیر راه و شهرسازی ایران با مقام‌های عالی‌رتبه آذربایجان، از جمله الهام علی‌اف را نشان‌دهنده اراده دو کشور برای گسترش همکاری‌های استراتژیک دانست. در شرایطی که تحولات منطقه‌ای و رقابت‌های قدرت‌های جهانی در قفقاز جنوبی شدت گرفته، ایران می‌تواند با تقویت دیپلماسی اقتصادی، جایگاه خود را در ترتیبات جدید منطقه‌ای تثبیت کند.
همکاری نزدیک با آذربایجان در ابتکارهای اقتصادی چندجانبه مانند سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و سازمان شانگهای می‌تواند به افزایش نفوذ اقتصادی ایران در منطقه کمک کند. همچنین، مدیریت روابط سه‌جانبه با روسیه و آذربایجان در زمینه حمل‌ونقل و انرژی می‌تواند به ایجاد توازن در برابر رقابت‌های ژئوپلیتیکی منجر شود.
سفر وزیر راه به آذربایجان؛ جهش تجاری در کریدور شمال-جنوب براساس دیدگاه صاحب‌نظران صنعت حمل‌ونقل، سفر فرزانه صادق به باکو را می‌توان گام مهمی برای تقویت کریدور شمال-جنوب و کاهش وابستگی به مسیرهای غربی دانست. استدلال تحلیل‌گران بر این مبناست که آذربایجان دریچه ایران به اوراسیا به شمار می‌رود تا وابستگی ایران به مسیرهای جایگزین به ویژه از طریق کشورهای ترکیه و گرجستان کاهش یابد. از این رو، برگزاری نشست‌های مشترک می‌تواند رقابت‌پذیری ایران در لجستیک منطقه‌ای را افزایش دهد.
البته نباید فراموش کرد که توافق‌های همکاری پیش از این بین دو کشور مصوب شده، اما به دلیل نبود هماهنگی‌های دوسویه و تضامین اجرایی وارد مرحله‌ی عملیاتی نشده بود. بنابراین تحلیل‌گران اقتصادی، این سفر برون‌مرزی وزیر راه و شهرسازی را فرصتی در راستای همگرایی و تسهیل فرایندهای اجرایی جذب سرمایه‌گذاری خارجی عنوان می‌کنند.
از سوی دیگر، آذربایجان می‌تواند شریک سرمایه‌گذاری در پروژه‌های زیرساختی ایران باشد. همان‌گونه که در جریان سفر وزیر راه و شهرسازی به آذربایجان در خصوص برنامه‌ریزی برای افتتاح پل مرزی کلاله-آغبند تا پایان امسال تصمیم‌گیری شد.
فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی به همراه شاهین مصطفایف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان از محل احداث پل کلاله-آغبند واقع در منطقه مرزی کشور آذربایجان بازدید کردند و تصمیم‌گیری شد که عملیات اجرایی احداث این پل تا پایان سال 1404 به اتمام می‌رسد.
امین ترفع، مشاور وزیر و رئیس مرکز امور بین‌الملل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ضرورت تبادل تجربه‌های مشترک در زمینه‌های توسعه مناطق مرزی و توافق در سرعت‌بخشی به پروژه‌های راه‌آهن و جاده‌ای مشترک، ادامه داد: تسهیل روابط تجاری در گرو بهبود زیرساخت‌های مرزی و دعوت از شرکت‌های آذربایجانی برای مشارکت در پروژه‌های عمرانی ایران است.
چرا آذربایجان به همکاری با ایران نیاز دارد؟ بهمن‌ماه سال گذشته، «علی اسدوف» نخست وزیر آذربایجان و هیئت همراه که برای شرکت در سومین همایش اقتصادی خزر به تهران سفر کرده بودند، در دیدار با معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: ما مصمم به گسترش روابط دو کشور هستیم و معتقدیم که ظرفیت‌های عظیمی برای ارتباط آذربایجان و ایران وجود دارد که می‌تواند علاوه بر تأمین نیازهای مردم دو کشور ارتباط و علایق دو طرف را توسعه ببخشد.
عارف، معاون اول رئیس‌جمهور در این دیدار با اشاره به سابقه‌ی تاریخی دوستی و برادری دو کشور گفت: آذربایجان، جایگاه ویژه‌ای در سیاست خارجی ما دارد. مرز فیزیکی تنها وجه مشترک نیست که دو کشور را به هم نزدیک کرده است، بلکه آذربایجان همسایه‌ای است که از لحاظ تاریخی و فرهنگی اشتراک‌های متعددی با ایران دارد.
معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر گسترش روابط دوستانه دولت و ملت ایران و آذربایجان گفت: راهبرد دولت ایران گسترش روابط در زمینه‌های مختلف با کشورهای همسایه است. تلاش‌های ایران برای گسترش مناسبات و توسعه روابط در زمینه‌های مختلف با دولت آذربایجان در دولت چهاردهم با شتاب و جدیت بیشتری دنبال می‌شود.
بازدید وزیر راه و شهرسازی از گذرگاه جلفا فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در مسیر بازگشت از جمهوری آذربایجان از گذرگاه جلفا در استان آذربایجان شرقی با اشاره به دستاوردهای سفر سه روزه به کشور جمهوری آذربایجان اظهار کرد: در این سفر برون‌مرزی، تعامل و تفاهم‌های طرفین در چارچوب کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور با توجه به سفر پیش روی دکتر پزشکیان رئیس جمهوری کشورمان به آذربایجان، پیگیری شد.
همچنین در نشست‌های جانبی این سفر موضوع و توافق‌های مشترک با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار گرفت. همکاری‌های حمل‌ونقل دریایی و بندری، افزایش ظرفیت حمل و نقل جاده‌ای و ترانزیت و تسهیل تردد کامیون‌های ایرانی و آذری از مهم‌ترین موضوع‌های مطرح شده بود.
در خصوص امور حمل‌ونقلی، مرزی، گمرکی و ترانزیت، تفاهم‌نامه‌ای آماده شود تا پس از بررسی دوجانبه در سفر رئیس جمهوری ایران به آذربایجان میان دو کشور به امضا برسد.
وی از برنامه‌ریزی برای برگزاری نشست تخصصی بازرگانان دو کشور در حاشیه سفر رئیس جمهوری به آذربایجان با هدف افزایش حمل‌ونقل بین‌المللی کالا میان دو کشور و ترانزیت کالا خبر داد و گفت: این نشست با همکاری وزارت صمت و اتاق بازرگانی ایران برگزار خواهد شد.
همچنین در نشست مشترک با طرف آذری مقرر شد که تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌ی امور حمل‌ونقلی، مرزی، گمرکی و ترانزیت آماده شود تا پس از انجام بررسی دوجانبه در سفر رئیس جمهوری ایران به آذربایجان میان دو کشور به امضا برسد.
گام بلند ایران برای تشکیل کمیته مشترک حمل‌ونقل ایران و آذربایجان فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی در جمع‌بندی دستاوردهای سفر به کشور آذربایجان به تشکیل کمیته مشترک حمل و نقلی ایران و آذربایجان در آینده‌ی نزدیک اشاره کرد و هدف از تشکیل مستمر جلسه‌های این کمیته را تسریع در روند پیگیری پروژه‌های مشترک در تمام شقوق حمل و نقل شامل ریلی، جاده‌ای، هوایی و دریایی برشمرد.
سفر وزیر راه و شهرسازی به آذربایجان، گامی مثبت در جهت تحکیم روابط اقتصادی و ترانزیتی بین ایران و آذربایجان محسوب می‌شود و نشان‌دهنده عزم دو کشور برای توسعه روابط همه‌جانبه است. با این همه، تحقق وعده‌ها نیازمند تشکیل کارگروه مشترک برای پیگیری توافق‌ها و استفاده بهینه از ظرفیت سازمان‌های منطقه‌ای از جمله اکو و سازمان همکاری‌های شانگهای در راستای حمایت بین‌المللی است. برگزاری نمایشگاه‌های مشترک سرمایه‌گذاری در بخش حمل‌ونقل و شهرسازی نیز می‌تواند بسیار اثربخش باشد.
در پایان باید گفت که در صورت تداوم همکاری‌ها، دو کشور می‌توانند به قطب مهمی در کریدورهای بین‌المللی تبدیل شوند و چالش‌های پیش‌رو را از طریق گفت‌وگو حل کنند.
کد خبر 857863

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1293236/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه، گامی برای تقویت تولید و اقتصاد

اجرای 2000 طرح و ایجاد 35 هزار شغل در کرمانشاه

آسیای مرکزی افغانستان را بخشی از نظم نوین منطقه‌ای می‌داند

راهکار تجار فلسطینی غزه برای مقابله با جنگ و محاصره اقتصادی

«سیاست مالی» عامل ماندگاری تورم در ایران

مرگ کودک 2.5 ساله در کانال آب

جزئیات جدید از محور گفت‌وگوی عراقچی و لاوروف

زمان انتشار نتیجه اولیه کنکور دکتری

دستور پزشکیان به وزارتخانه‌ها برای نصب پنل‌های خورشیدی

آمریکا به مرز اجبار رسید/ واشنگتن شمشیر را برای پکن از رو بست

راهبرد جامع دولت برای رفع ناترازی‌ها با محوریت کاهش شدت مصرف انرژی

در رأس امور/ گفتگوی صریح با نایب رئیس کمیسیون انرژی؛ از مافیای قاچاق سوخت و بابک زنجانی تا فساد در قراردادها

روایت تسنیم از پشت‌پرده ناهماهنگی در تعیین عوارض واردات خودرو

بزرگ‌ترین سرمایه این سازمان رضایتمندی فعالین اقتصادی و شادی مردم است

انتصاب رئیس ستاد بزرگداشت شهید جمهور

علت مسمومیت 21 دانشجوی علوم‌پزشکی

تعرفه 100 درصدی واردات خودرو صحت دارد؟/ عکس

فقط تا چند روز دیگر؛ خرید نهال های با کیفیت 24هزار تومانی میوه و بادام پالیز

ورود وزیر دفاع عربستان به تهران

سازمان هواپیمایی: ایرلاین‌ها نیاز قطعاتی خود را اعلام کنند

دلیل لغو افتتاح 100مگاواتی نیروگاه‌های تجدیدپذیر اعلام شد

هیات‌ افغانستان و پاکستان دیدار کردند

بیانیه کرملین درباره پیام رهبر انقلاب به پوتین

افزایش 120 درصدی حجم تجارت ایران با اوراسیا

شکستن: سخنرانی پاول، رئیس فدرال رزرو – نکات کلیدی آنچه او مطرح کرد

طلای جهانی در مسیر صعود ماند

وزیر دفاع عربستان مورد استقبال سرلشکر باقری قرار گرفت

شهدا ستاره‌های فروزانی هستند که در مسیر زندگی انسان قرار گرفتند/ همه باید از مکتب شهید سلیمانی الگوگیری کنند

ترسیم نقشه‌راه 20 ساله و تحقق همکاری‌های مطلوب آتی میان تهران و مسکو

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه، گامی برای تقویت تولید و اقتصاد منطقه‌ای

در موضوع مذاکرات و مشکلات اقتصادی باید حرف رهبری را سرلوحه اقداماتمان قرار دهیم

جزئیات «وعده صادق» از زبان سردار حاجی زاده/ اسرائیل به التماس روی آورد/ درخواست چند روز مهلت کرده بود

آمریکا و چین وارد فاز جدید جنگ تجاری شدند

بازار ارز محتاط شد/ قیمت دلار همچنان در سرازیری؟

عراقچی: عمان محل مذاکرات با آمریکا را انتخاب می‌کند

متحدان آمریکا زیر سایه تهدید؛ چین دست به کار شد

حرکت الاکلنگی قیمت دلار و طلا/ مسیر قیمت سکه مشخص شد؟

گروسی: تلاش می کنیم از بهره‌برداری سیاسی سایر کشورها از برنامه هسته‌ای ایران جلوگیری کنیم

نرخ بهره بین بانکی رشد کرد

رشد 33 درصدی انتقال سوخت در نوروز 1404

تنگستان نقش موثری در اقتصاد دریامحور ایفا کند

رایزنی «پوتین» با امیر قطر

قیمت طلا در بازار جهانی امروز 28 فروردین 1404: جهش قیمت

افزایش 120 درصدی تجارت ایران با اوراسیا/ پیگیری مکانیزم صادرات ریالی

تحلیل ویژه/ چرا آمریکا این‌قدر اصرار به مذاکره با ایران دارد؟

خط ریلی رشت - آستارا بدون مشکلات زیست محیطی اجرا می‌شود

قیمت دلار پس از مذاکرات رم چقدر می شود؟

رونالدو در عربستان ماندنی شد

ناترازی انرژی بلای جان تولید/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری

راه‌اندازی شهرک زیست فناوری تنگستان در سال جاری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی