بازار آریا

آخرين مطالب

اینفوگرافی؛

از «طلایی» تا «چالشی»؛ اقتصاد ایران در 1390ــ1340 گزارش ویژه

از «طلایی» تا «چالشی»؛ اقتصاد ایران در 1390ــ1340
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دهه 1340 را بسیاری «طلایی‌‌‌ترین» دوره تاریخ اقتصادی ایران می‌‌‌دانند. در این دهه، نسبت تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به تولید ناخالص داخلی در مسیر صعودی قرار گرفت و با سیاست‌‌‌های صنعتی و اصلاحات کشاورزی، موتور رشد اقتصادی روشن شد.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ در سال 1341، نرخ رشد اقتصادی ایران حدود 10‌درصد بود و تشکیل سرمایه در سطح بالایی معادل حدود 18‌درصد از GDP قرار داشت.
بین سال‌های 1341 تا 1351، اقتصاد ایران به‌‌‌طور متوسط رشد سالانه‌‌‌ای نزدیک به 13‌درصد و تشکیل سرمایه میانگین رشد سالانه 15درصدی را تجربه کرد. البته نرخ رشد تشکیل سرمایه در برخی سال‌ها مانند سال 1344 حدود 48‌درصد و در سال 1346 حدود 26‌درصد بود. پس از آغاز برنامه‌‌‌های توسعه پنج‌‌‌ساله، دولت ایران در این دوره تمرکز زیادی بر صنعتی‌‌‌سازی و مدرنیزاسیون داشت. برنامه‌‌‌های توسعه اقتصادی مانند برنامه اول تا سوم توسعه، موجب رشد بخش‌‌‌های صنعتی، کشاورزی و نفتی شد. نکته مهم‌تر آنکه سرمایه‌گذاری نه‌‌‌تنها کمی، بلکه کیفی نیز بود؛ دولت با طرح‌‌‌های عمرانی و صنعتی مانند ایجاد ذوب‌‌‌آهن، پالایشگاه‌‌‌ها و توسعه صنایع سنگین، بنیان تولید صنعتی را گذاشت.
دهه 1350 تا انقلاب؛ رشد بدون ریشه
با آغاز دهه 1350، افزایش شدید قیمت نفت موجب رشد درآمدهای ارزی شد. رشد اقتصادی در برخی سال‌ها از مرز 12‌درصد نیز عبور کرد. اما پس از این دوره، تزریق درآمدهای نفتی به مصرف و پروژه‌‌‌های بی‌‌‌پشتوانه باعث شد تا رشد، ساختاری و پایدار نباشد. با این حال رشد 33درصدی تشکیل سرمایه حاکی از آن است که دولت وقت ایران، بیشتر درآمد حاصل از فروش نفت را صرف توسعه زیرساخت‌‌‌ها و صنایع کرده بود. از سال 1355، رشد تشکیل سرمایه به‌‌‌تدریج کاهش یافت. در نهایت، اعتراضات اجتماعی و نارضایتی‌‌‌ها در نبود عدالت اقتصادی و توسعه متوازن، مسیر را متوقف کرد. این دهه نیز برای تحقق شعار «سال سرمایه‌گذاری برای تولید»، درس‌‌‌های زیادی دارد. از درس‌‌‌های اصلی دهه 50 این است که رشد اقتصادی بالا بدون برنامه‌‌‌ریزی ساختاری و استفاده بهینه از منابع به نتایج پایدار نخواهد رسید. در این دوره، تخصیص نادرست درآمدهای نفتی به پروژه‌‌‌های غیرمولد و مصرفی، باعث شد که رشد اقتصادی نتواند به توسعه پایدار تبدیل شود. بنابراین، درس اول این است که باید از درآمدهای نفتی به نحوی استفاده کرد که منابع مالی به سمت پروژه‌‌‌های تولیدی و زیربنایی با چشم‌‌‌انداز بلندمدت هدایت شود تا افق جدیدی پیش‌روی اهالی اقتصاد باز شود. دومین درس مهم این است که توسعه اقتصادی باید همراه با عدالت اجتماعی و توسعه متوازن باشد. در دهه 50، اعتراضات اجتماعی به دلیل نارضایتی از توزیع ناعادلانه منابع و نبود عدالت اقتصادی افزایش یافت. این نشان می‌دهد که برای رشد پایدار، باید به توزیع عادلانه فرصت‌‌‌ها و منابع توجه ویژه‌‌‌ای شود.
دهه 1360؛ جنگ و فرسایش سرمایه
دهه 60، دهه‌‌ جنگ، استهلاک و کاهش سرمایه‌گذاری بود. در این دوره سقوط نرخ تشکیل سرمایه مشهود است. با آغاز جنگ در سال 1359، دولت تمرکز خود را از توسعه صنعتی به حفظ موجودیت اقتصادی معطوف کرد. در سال 1363، رشد تشکیل سرمایه ناخالص به زیر صفر سقوط کرد و عدد منفی13 را لمس کرد. در پی آن رشد اقتصادی نیز منفی شد. در طول جنگ، سرمایه‌گذاری جدید تقریبا متوقف شد و فرسایش سرمایه موجود نیز شدت گرفت. این دهه، نمایانگر یک شکاف جدی در پیوند میان سیاست‌‌‌های اقتصادی و الزامات تولیدی بود. بنابراین درس سوم از تاریخ این است که بدون ثبات سیاسی و امنیت اقتصادی، هیچ سرمایه‌گذاری ممکن نیست.
دهه 1370؛ احیای نسبی
پس از پایان جنگ، دهه 1370 با برنامه‌‌‌های توسعه و تعدیل ساختاری آغاز شد. در سال‌های نخست، رشد اقتصادی به حدود 6‌درصد رسید و نسبت تشکیل سرمایه به GDP به سطحی بالاتر از دهه 60 بازگشت؛ حدود 18 تا 22درصد. سیاست‌‌‌های خصوصی‌‌‌سازی، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی و توسعه زیرساخت‌‌‌ها دنبال شد. اما با وجود رشد نسبی، سرمایه‌گذاری صنعتی آن‌طور که باید محقق نشد. اصلاحات ناقص، ضعف نهادها، بی‌‌‌ثباتی مقررات و تداوم تحریم‌‌‌های محدودکننده، مانع تحقق کامل اهداف شد. بنابراین، جذب سرمایه‌گذاری مؤثر، نیازمند اصلاحات ساختاری جامع، ثبات قانونی و تقویت زیرساخت‌‌‌ها و نهادهای اقتصادی است.
دهه 1380؛ رشد بدون پشتوانه سرمایه
دهه 1380 از منظر رشد اقتصادی، قابل‌توجه بود. در برخی سال‌ها، رشد اقتصادی به بیش از 7‌درصد رسید. اما این رشد، عمدتا حاصل افزایش قیمت نفت و تزریق درآمدهای نفتی به اقتصاد بود. نکته کلیدی اما اینجاست: نسبت تشکیل سرمایه بهGDP نه‌‌‌تنها افزایش نیافت، بلکه در برخی سال‌ها کاهش هم یافت. داده‌‌‌ها نشان می‌دهد که در سال 1385 با وجود رشد بالا، تشکیل سرمایه تنها حدود 15‌درصدGDP بود و بیشتر آن در حوزه‌‌‌های غیرمولد، خدماتی یا ساخت‌‌‌وساز شهری صرف شد.
این همان پارادوکسی است که شعار سال 1404 را به چالش میکشد؛ رشد بدون سرمایه‌گذاری مولد، کوتاه‌‌‌مدت و ناپایدار است.
دهه 1390؛ واگرایی رشد و سرمایه
در دهه 1390، ایران با تحریم‌‌‌های شدید، رکود تورمی و بحران‌های ساختاری مواجه شد. داده‌‌‌ها نشان می‌دهد از سال 1390 تا 1399، میانگین رشد اقتصادی حدود صفر بوده و نرخ تشکیل سرمایه نیز سقوط کرده است. در برخی سال‌ها، حتی کاهش سرمایه‌گذاری (تشکیل سرمایه منفی) نیز رخ داده که به معنای فرسایش زیرساخت‌‌‌های اقتصادی است. برای تحقق شعار سال «سرمایه‌گذاری برای تولید»، درس‌‌‌های دهه 1390 نشان می‌دهد که یکی از چالش‌‌‌های اصلی در آن دوران، توجه بیش از حد به سفته‌‌‌بازی و بازارهای غیرمولد به جای تمرکز بر تولید واقعی بود. در این شرایط، برای انتقال انگیزه‌‌‌ها از سفته‌‌‌بازی به سمت تولید، ضروری است که عدم‌قطعیت‌‌‌های اقتصادی برطرف شود. این عدم‌قطعیت‌‌‌ها، از جمله تحریم‌‌‌ها و محدودیت‌های تجاری، مانع جذب سرمایه‌گذاری و رشد تولید شدند. بنابراین، رفع تحریم‌‌‌ها و بازسازی روابط اقتصادی با دنیا می‌‌‌تواند به ایجاد انگیزه برای تولیدکنندگان کمک کند. همچنین، ایجاد فضای قانونی و اقتصادی پایدار و حمایت از بخش تولید می‌‌‌تواند تولیدکنندگان را به سرمایه‌گذاری در صنایع مولد ترغیب کرده و از سردرگمی و رکود جلوگیری کند.//

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1292825/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار ارز به سرازیری افتاد؛ قیمت درهم امارات و لیر عقب نشست/ شوک نسخه اقتصادی ترکیه به سرمایه‌گذاران

فوری: این بلاگرها کلاهبردارند! | بلاگرهای اقتصادی؛ مشاوران سودجویی که جیب مردم را خالی می‌کنند! | کلاهبرداری مجازی از کاربران

اظهار نظر رئیس پلیس امنیت اقتصادی درباره عرضه مجازی طلا

قدردانی پزشکیان از ظریف

روایت سخنگوی کاخ سفید از رایزنی ترامپ و سلطان عمان

نماینده روسیه در وین به اظهارات ضد ایرانی ویتکاف پاسخ داد

عقبگرد قیمت‌ها در بازار ارز تهران/ لیر ترکیه در سرازیری

ثبت نام فروردین ماه 1404 ایران خودرو آغاز شد

مسدود شدن یک محور ارتباطی به دلیل بارش شدید برف

دریافت اضافه پرداخت اجاره‌بها تا چند سال بعد ممکن است؟

حذف یارانه نقدی 18 میلیون نفر؛ گامی در جهت اصلاح اقتصادی

رسانه عبری: عربستان بدون سازش هسته‌ای می‌شود

دولت، با درک واقعیت‌های اقتصادی، نمی‌تواند چشم‌انتظار توافق بماند

توسعه بدون حضور رسانه‌ها اتفاق نمی‌افتد

قربانیان سالانه تصادفات این شهر به اندازه سقوط یک هواپیماست

ریزش قیمت‌ها در بازار ارز تهران/ دینار عراق و درهم امارات ارزان شدند

پزشکیان حکم انتصاب جدید صادر کرد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 27 فروردین 1404

واریز اعتبار گام سوم از مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی دهک‌های چهار تا هفت از فردا

2 استان در یمن بمباران شد

معاون پارلمانی رئیس جمهور منصوب شد+ متن حکم

هشدار جدی به مالکان خانه‌: مستاجر می‌تواند از شما شکایت کند

بازار سهام در انتظار تغییر سیاست‌های کلان اقتصادی؛ تحلیلی بر بورس تهران در روزی که گذشت

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

جلسات سه‌شنبه‌های تسهیلگری را منظم برگزار می‌کنیم

یارانه این افراد افزایش می‌یابد

تاخیر 2 ساعته در آغاز به کار ادارات این استان

تصویب طرح ساماندهی اتباع خارجی در کمیسیون امنیت ملی

کاهشی شدن قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی/ کوییک و ساینا ارزان شدند + جدول

آکسیوس: ترامپ موضع آمریکا در دور بعدی مذاکرات با ایران را بررسی کرد

«یک تهران» زمین مسکونیِ رها شده

سفیر چین در تهران: باوجود فشار امریکا، همکاری اقتصادی با ایران ادامه دارد

دولت با درک واقعیت‌های اقتصادی نمی‌تواند چشم‌انتظار توافق بماند

رسانه اسرائیلی: آمریکایی‌ها از سوریه می‌روند

دریافت علی‌الحساب شهریه برای پیش‌ثبت‌نام مدارس طبق تعرفه سال گذشته

تحویل حدود 736 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها در سه روز

وزیر فرهنگ: رسانه منتقد داخلی داشته باشیم بهتر از این است که BBC علیه ما صحبت کند

دلیل التهابات بازار برنج اعلام شد

زندگی لاکچری بشار اسد در مسکو

آمریکا پای روسیه را از مذاکرات تهران و واشنگتن قطع کرد!

اگر طلا دارید بخوانید | طلا تا خردا 15 میلیون را لمس می کند؟

جلسه هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری برگزار شد

شاهرخی: خرم‌آباد و «لیدا» اشتراکات فراوان فرهنگی و اقتصادی دارند

حوزه فرهنگ و هنر باید از سیاست‌زدگی دور باشد

مهاجرانی: دولت، با درک واقعیت‌های اقتصادی، نمی‌تواند چشم‌انتظار توافق بماند

مدارس این استان در تمامی مقاطع تعطیل شد

تحلیل سخنگوی دولت از تاثیر توافق احتمالی در زندگی مردم

اولتیماتوم دولت به صاحبخانه‌ها!

اوحدی: *خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویا تر شده است*

قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 26 فروردین 1404/ کاهش قیمت‌ها

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی