بازار آریا

آخرين مطالب

آزمون دشوار اژدهای زرد/ چرا چین پشت پوتین را خالی نمی‌کند؟ اقتصاد جهان

آزمون دشوار اژدهای زرد/ چرا چین پشت پوتین را خالی نمی‌کند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : تعامل با روسیه و کره شمالی، برای پکن همچنان ابزارهایی علیه سلطه غرب به شمار می‌روند. پکن جهان را به شکل ساده‌ای می‌بیند: آمریکا در پی مهار چین است؛ پوتین با غرب می‌جنگد؛ پس باید با پوتین همراه بود. همین نگاه باعث شده چین نه‌تنها از روسیه فاصله نگیرد، بلکه کره شمالی را هم حفظ کند؛ نه به خاطر حمایت از رژیم پیونگ‌یانگ، بلکه به دلیل اهمیت ژئوپلیتیکی‌اش.
به گزارش اقتصادنیوز، پیمان چین و روسیه در سال 2022 مبنی بر "شراکت بدون محدودیت" تاثیرات دراز مدت و عمیقی به همراه داشته است. این توافق به این معنا بود که پکن و مسکو قصد دارند اتحاد قدیمی خود را که زمانی در دهه 1950 قدرت تهدیدکننده‌ای به شمار می‌رفت، احیا کنند؛ تهدیدی که ایالات متحده نمی‌توانست آن را نادیده بگیرد.
با وجود اختلافات مختلف، شی جین‌ پینگ، رئیس‌جمهور چین، ولادیمیر پوتین، را "دوست عزیز" خود خوانده و در مارس 2023 در گفتگویی با او اشاره کرد که دو نفر در حال "مدیریت تغییرات نادیده گرفته شده در یک قرن" هستند. ماحصل دیدارهای مکرر آن‌ها مجموعه‌ای از بیانیه‌های برنامه‌ ریزی شده ای است که بر مخالفت مشترک با "هژمونی" - که به طور غیرمستقیم به سلطه‌گری ایالات متحده را هدف قرار می‌دهد - تاکید کرده و وعده برقراری یک نظم بین‌المللی "عادلانه‌تر" را می‌دهند.
این عبارات ابتدایی یادداشت نشریه فارین پالسی است که اقتصادنیوز آن را در سه بخش ترجمه کرده که بخش نخست آن با تیتر «پشت پرده بازی مستقل کیم جونگ اون در زمین پوتین/ طفره رفتن چین از هم‌صدایی با روسیه و کره شمالی؛ محور پکن، مسکو و پیونگ یانگ در آستانه افتراق؟» منتشر شد و بخش دوم آن در ادامه آمده است.
سیگنالی که اشتباه ارسال شد
رهبران چین شاید به دنبال درس‌هایی از آخرین رویارویی ابرقدرت‌ها باشند. تاریخ‌دانان در مورد منشأ جنگ سرد اتفاق‌نظر ندارند: آیا استالین آن را آغاز کرد یا ما صرفاً با یک تصادف تاریخی مواجه شدیم؟ آن‌طور که به نظر می‌رسد، استالین به‌دنبال توافقی با آمریکا بود؛ توافقی که در آن، دو طرف حوزه‌های نفوذ یکدیگر را به رسمیت بشناسند. اما اختلاف بر سر وسعت این حوزه‌ها در اروپا و آسیا، جرقه بحران را زد. واکنش آمریکا به آنچه که «تهاجم شوروی» تلقی می‌شد، اجرای سیاست مهار بود، با این پیش‌فرض که استالین در پی گسترش‌طلبی است.
امروز چین با چالشی مشابه روبه‌روست: چگونه به آمریکا نشان دهد که به دنبال جنگ سرد جدیدی نیست، در حالی که به‌طور هم‌زمان، خود را برای چنین مواجهه‌ای آماده می‌کند. گسترش زرادخانه هسته‌ای، فعالیت‌های جاسوسی، لحن تهاجمی، و مهم‌تر از همه، حمایت از روسیه، همه نشان می‌دهند که شی جین‌پینگ، تقابل با آمریکا را اجتناب‌ناپذیر می‌داند.
تعامل با روسیه و کره شمالی، برای پکن همچنان ابزارهایی علیه سلطه غرب به شمار می‌روند. پکن جهان را به شکل ساده‌ای می‌بیند: آمریکا در پی مهار چین است؛ پوتین با غرب می‌جنگد؛ پس باید با پوتین همراه بود. همین نگاه باعث شده چین نه‌تنها از روسیه فاصله نگیرد، بلکه کره شمالی را هم حفظ کند؛ نه به خاطر حمایت از رژیم پیونگ‌یانگ، بلکه به دلیل اهمیت ژئوپلیتیکی‌اش.
اما این همراهی هزینه‌هایی دارد. حمایت شی از پوتین، جایگاه چین در اروپا را تضعیف کرده است. آلمان و فرانسه در سال گذشته بارها از چین به دلیل حمایت اقتصادی و تسلیحاتی از روسیه انتقاد کرده‌اند. در شرایطی که روابط تجاری چین با اتحادیه اروپا در سال 2024 بالغ بر 762 میلیارد دلار بوده و در دوران رکود اقتصادی پکن اهمیتی دوچندان دارد، استراتژیست‌های این کشور باید از خود بپرسند که آیا واقعاً دوقطبی‌شدن اقتصاد جهان به نفع آن‌هاست؟
در ذهن شی چه می‌گذرد؟
با این حال، تجربه تاریخی نشان داده که روابط اقتصادی، مانع درگیری‌های ژئوپلیتیکی نمی‌شود. قمار پوتین در اوکراین، نمونه‌ای از اولویت‌دادن به افتخار ملی بر اقتصاد بود. هیچ‌یک از دیپلمات‌ها یا اندیشمندان چینی نمی‌توانند با اطمینان بگویند شی جین‌پینگ چه در سر دارد. او نیز ممکن است، مانند پوتین، در نهایت تصمیم به تقابل بگیرد.
یکی از نشانه‌های کلیدی سیاست‌های آتی چین، رفتار پکن نسبت به تایوان خواهد بود. شی در پیام سال نوی 2025 با لحنی قاطع گفت: «هیچ‌کس نمی‌تواند اتحاد چین را متوقف کند.»
او برخلاف رهبران پیشین، از احتمال استفاده از زور برای وحدت با تایوان به‌صراحت سخن گفت؛ گویی از هم‌اکنون تصمیم خود را گرفته و فقط منتظر لحظه مناسب است.
اما ممکن است هنوز هم در حال سنجیدن واکنش آمریکا باشد. درس‌های جنگ کره در اینجا نیز مهم‌اند؛ استالین در سال 1950 تصور کرد آمریکا به حمله کره شمالی واکنشی نشان نخواهد داد؛ تصوری که بر پایه اطلاعات اشتباه بود و به اشتباه محاسباتی مرگ‌باری انجامید. امروز نیز ممکن است شی، با برداشت نادرست از اراده آمریکا برای دفاع از تایوان، دچار خطای مشابهی شود؛ خطایی با تبعاتی به‌مراتب گسترده‌تر.
اگرچه تنش‌ها میان واشنگتن و پکن در حال افزایش است، هنوز هم امکان بازگشت وجود دارد. اما برای پرهیز از یک جنگ سرد جدید، چین باید نشان دهد که هنوز به دیپلماسی اعتقاد دارد. این کشور باید سیگنال روشنی بفرستد – چه در محافل علنی و چه در کانال‌های محرمانه – مبنی بر اینکه قصد حمله به تایوان را ندارد. همچنین لازم است که از شدت لحن در مورد «اتحاد ملی» بکاهد و روشن کند که به دنبال اتحاد استراتژیک با روسیه نیست.
همکاری بی‌قیدوشرط با مسکو تنها باعث تشدید نگرانی‌ها در غرب شده است. حتی اگر این اتحاد در بیانیه‌ها کمرنگ شود، کافی نیست؛ پکن باید نشان دهد که رفتارش نیز تغییر کرده است. تنها در این صورت است که می‌توان به کاهش خطر یک تقابل بزرگ امیدوار بود.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291718/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاثیر تعرفه‌های ترامپ بر فناوری؛ از گرانی تولید تا کاهش کیفیت محصول

پیش‌بینی کاهش 25 درصدی قیمت دلار

اقتصاد ایران در دام نفت؛ راه نجات، اصلاح ساختار درآمدی است

اولین واکنش بازار موبایل به مذاکرات

سرمایه‌گذاران به مسکن روی خوش نشان نمی‌دهند!

کشف دستگاه استخراج ارز دیجیتال در کوره آجرپزی

جهش مدرسه‌سازی در هرمزگان با مشارکت صنایع و خیران ادامه دارد

رالی تاریخی فلز زرد/ تقاضا برای خرید طلا بالا گرفت

دعوت از سفیران برای مشارکت در نمایشگاه نفت

همکاری ترکیه و پاکستان برای اکتشاف نفت و گاز در بخش فراساحل

خانوارهای جعلی مانع اصلاح یارانه شدند/ 6 میلیون خانوار در مرحله دوم کالابرگ گرفتند/ ویدئو

بورس، دلار و طلا را کنار زد

قیمت لپتاپ های ارزان بازار فروردین 1404

تهران سرد می‌شود/ بارش باران، رگبار و وزش باد شدید در راه پایتخت

بورس جان دوباره گرفت

پزشکیان: باید همه مردم را دید، نه فقط آنها که صدایشان بلندتر است

زمان واریز مابه‌التفاوت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان/ جزئیات اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی

چرا صنعتگران از سرمایه گذاری در سال جدید می ترسند؟

نسخه‌ای پرهزینه برای درمان ناترازی تجاری آمریکا

فعالیت 47 هزار زندانی در بخش‌های کارگاهی و صنعتی کشور

سبزوار؛ شهری در مسیر توسعه نیازمند زیرساخت های ریلی

مدیرعامل بیمه دی با دعوت از سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی گفت: آماده ارائه خدمات بیمه‌ای برای کاهش ریسک تولید هستیم

ماجرای کاهش نرخ ارز در شب عملیات وعده صادق

آورده 5 میلیارد دلاری عملیات وعده صادق یک

آماده گسترش همکاری‌های اقتصادی و علمی با عراق هستیم

تاثیر تعرفه‌های ترامپ روی فناوری؛ از گرانی تولید تا کاهش کیفیت محصول

بخش خصوصی آماده همکاری برای اتمام پروژه‌های نیمه تمام اصفهان/ راه‌ اندازی کارگو ترمینال اصفهان اولویت مهم استان است

بررسی اولین نتایج مثبت اقتصادی بعد از مذاکره: جهش 14درصدی!

2 وام جدید ودیعه مسکن برای مستاجران

صنعت نفت به‌دنبال بازآفرینی با جذب سرمایه و فناوری

بازار نفس کشید

قیمت تخم‌مرغ کاهش یافت

مستاجران منتظر اخبار خوش باشند/ اعلام سقف اجاره مسکن

قیمت روز محصولات ایران خودرو؛ گران ترین خودرو چند؟

واکنش بازار به مذاکرات ایران و آمریکا/ قیمت ها سقوط کرد

مراودات اقتصادی خراسان جنوبی و فراه توسعه می‌یابد

واکنش بازار موبایل به مذاکرات ایران و آمریکا/ قیمت ها سقوط کرد

رونق تولید با سرمایه‌گذاری هدفمند انجام می شود

احتمال جیره‌بندی آب در این استان حساس کشور قوت گرفت

اولین سخنرانی رهبر انقلاب پس از مذاکرات ایران و آمریکا / برای رفع مسائل اقتصادی باید تلاش کرد

زنگ خطر پلتفرم های فروش آنلاین طلای مجازی در سکوت

بازار مسکن در آستانه تحول: مذاکرات ایران و آمریکا و تاثیر ریزش دلار بر قیمت‌ها

دستور تخلیه سفارت سابق آمریکا در تهران صحت ندارد

ساعت قدیم برمی‌گردد+ فیلم

لزوم حفاظت از فرایند مذاکره

بسته «حمایت از مستاجران» تصویب شد

فراخوان مشارکت ایثارگران در نظر سنجی از خدمات بنیاد

نمایشگاه نفت، فرصتی طلایی برای همکاری‌های بین‌المللی

انتخاب یک سالن زیبایی خوب در محله تهرانپارس تهران

افتتاح شعبه جدید از فروشگاه‌های زنجیره‌ای انتخاب‌من

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی