بازار آریا

آخرين مطالب

پس‌لرزه در پارادایم اقتصاد جهانی اقتصاد ایران

پس‌لرزه در پارادایم اقتصاد جهانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مهدی دولت* ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در دوره جدید ریاست‌‌جمهوری‌ بار دیگر توجهات جهانی را به سمت تغییرات بنیادین در سیاست‌های اقتصادی و تجاری ایالات متحده جلب کرده است. این تغییرات که در مدت کوتاهی پس از آغاز دوره جدید به اجرا درآمدند، تاثیرات عمیقی بر اقتصاد جهانی، بازارهای مالی و رفتار سرمایه‌گذاران گذاشته است.
یکی از مهم‌ترین و بحث‌برانگیزترین اقدامات، اعمال تعرفه‌های سنگین بر محصولات وارداتی به آمریکا بوده که به‌عنوان یک شوک اقتصادی، بازارهای جهانی را به لرزه درآورده و نشانه‌هایی از یک تغییر پارادایم در اقتصاد جهانی را نمایان ساخته است. اعمال تعرفه‌های سنگین بر محصولات خارجی، به‌ویژه از سوی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، پیامدهای گسترده‌ای برای زنجیره تامین جهانی، هزینه‌های تولید و قیمت‌های مصرف‌کننده به همراه داشته است. این سیاست که به‌منظور حمایت از تولید داخلی آمریکا طراحی شده، در کوتاه‌مدت به ایجاد نااطمینانی در بازارهای مالی منجر شده است. 
بورس‌های جهانی که به تغییرات سیاستی در آمریکا بسیار حساس هستند، افت شدیدی را به ثبت رساندند که از نظر شدت با ریزش‌های دوران همه‌گیری کرونا قابل‌مقایسه است. این افت از نگرانی‌ سرمایه‌گذاران نسبت به کاهش رشد اقتصادی، تضعیف تجارت جهانی و احتمال بروز رکود اقتصادی نشات می‌گیرد. در بازار کامودیتی‌ها واکنش‌ها حتی شدیدتر بود. قیمت نفت، مس، فولاد و سایر مواد اولیه به دلیل ترس از کاهش تقاضای جهانی با افت قابل‌توجهی مواجه شد. این کاهش تقاضا به‌ویژه در صنایعی که به‌شدت به تجارت بین‌المللی وابسته هستند مشهود بود. بازار ارزهای دیجیتال نیز از این موج بی‌نصیب نماند و تحت‌تاثیر فضای منفی حاکم بر بازارهای مالی، با کاهش ارزش مواجه شد. این واکنش‌ها نشان‌دهنده شکنندگی اقتصاد جهانی در برابر سیاست‌های یک‌جانبه‌گرایانه‌ای است که می‌توانند تعادل شکننده تجارت بین‌المللی را به خطر بیندازند. در شرایط عادی، انتظار می‌رود که دارایی‌های امن مانند طلا در زمان‌های عدم اطمینان اقتصادی و نوسانات بازار با افزایش تقاضا و رشد قیمت مواجه شوند. 
با‌این‌حال، در ابتدای این بحران، طلا برخلاف انتظارات عمل کرد و به دلیل مدیریت نقدینگی از سوی فعالان بازار و نهادهای مالی، با فروش گسترده و کاهش قیمت مواجه شد. این رفتار می‌تواند به عوامل متعددی نسبت داده شود. از یک سو، برخی سرمایه‌گذاران برای جبران زیان‌های خود در بازارهای دیگر به فروش طلا روی آوردند. در مقابل، نقره که در سال‌های اخیر به‌عنوان یک دارایی سرمایه‌گذاری و رقیبی برای طلا مورد توجه قرار گرفته بود، با افتی به‌مراتب سنگین‌تر مواجه شد. برخلاف طلا که به‌عنوان یک ذخیره ارزش و دارایی امن شناخته می‌شود، نقره به دلیل کاربرد گسترده‌ در صنایعی مانند پنل‌های خورشیدی، الکترونیک و خودروسازی به چرخه‌های اقتصادی وابسته است.
با افزایش نگرانی‌ها درباره رکود صنعتی، تقاضا برای نقره کاهش یافت و این فلز گران‌بها نتوانست نقش یک دارایی امن را ایفا کند. این تفاوت در رفتار طلا و نقره، بار دیگر نشان داد که در شرایط بحرانی، طلا همچنان به‌عنوان یک «رزرو کامودیتی» جایگاه مستحکم‌تری نسبت به نقره دارد. یکی از نکات برجسته در سیاست جدید تعرفه‌ای، اعلام تعلیق 90روزه تعرفه‌ها برای همه کشورها جز چین بود. این تصمیم، نشانه‌ای از پیچیدگی و حساسیت روابط اقتصادی بین آمریکا و چین، به‌عنوان دو غول اقتصادی جهان، است. چین که یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان به بازار آمریکا و همچنین یکی از مهم‌ترین مصرف‌کنندگان کامودیتی‌های جهان است، در صورت تداوم یا تشدید این جنگ تعرفه‌ای، ممکن است با چالش‌های جدی مواجه شود. 
چشم‌انداز صنعتی چین در صورت عدم حل‌وفصل اختلافات تجاری با آمریکا، وخیم ارزیابی می‌شود. کاهش تقاضا برای محصولات چینی در بازار آمریکا می‌تواند به تضعیف بخش تولید این کشور منجر شود که تاثیرات زنجیره‌ای بر بازارهای جهانی خواهد داشت. به‌طور خاص، کاهش فعالیت صنعتی در چین می‌تواند تقاضا برای کامودیتی‌هایی مانند نفت، فولاد، مس و آلومینیوم را کاهش دهد. این امر نه‌تنها اقتصاد چین، بلکه سایر کشورهای صادرکننده مواد اولیه مانند استرالیا، برزیل و کشورهای خاورمیانه را نیز تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. 
با وجود افت اولیه قیمت طلا، به نظر می‌رسد که در میان‌مدت و بلندمدت، تقاضا برای این فلز گران‌بها به دلیل ویژگی‌هایش به‌عنوان یک دارایی امن افزایش خواهد یافت. سرمایه‌گذاران و بانک‌های مرکزی که در شرایط عدم اطمینان به دنبال مدیریت ریسک هستند، به سرمایه‌گذاری در طلا روی خواهند آورد. این روند به‌ویژه در صورتی تقویت خواهد شد که جنگ تعرفه‌ای بین آمریکا و چین تشدید شود یا نشانه‌های رکود اقتصادی در سطح جهانی آشکارتر شود. در مقابل، نقره به دلیل وابستگی‌اش به چرخه‌های صنعتی، همچنان در معرض نوسانات شدید قرار دارد. بنابراین سیاست‌های تعرفه‌ای جدید آمریکا، به‌ویژه در دوره جدید ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، نشانه‌ای از یک تغییر پارادایم در اقتصاد جهانی است. 
این سیاست‌ها نه‌تنها بازارهای مالی و کامودیتی‌ها را تحت‌تاثیر قرار داده، بلکه روابط تجاری بین قدرت‌های بزرگ اقتصادی مانند آمریکا و چین را پیچیده‌تر کرده است. در حالی که طلا در ادامه مسیر به‌عنوان یک پناهگاه امن مورد توجه قرار خواهد گرفت، نقره و سایر کامودیتی‌ها همچنان در معرض خطرات ناشی از رکود صنعتی و کاهش تقاضا هستند.
* تحلیلگر بازارهای مالی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291020/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش ویتکاف به ترامپ درباره جزئیات مذاکره با ایران/ محل برگزاری دور دوم گفتگوها کجاست؟

نویسنده سرشناس درگذشت

قیمت طلا امروز دوشنبه 25 فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول

زمان واریز اعتبار کالابرگ دهک‌های 4 تا 7 اعلام شد

شرط جدید برای افزایش دوباره حقوق 1404 کارگران مشخص شد

ایران چگونه بازی را در زمین آمریکا بازتعریف می‌کند؟

اپوزیسیون ترکیه 10 میلیون امضا علیه اردوغان جمع کرد

ورود سامانه بارشی جدید به کشور

واکنش علی اکبر صالحی به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

افزایش تولید بنزین با ظرفیت‌های موجود

آرامش در بازارهای مالی ماندگار است؟

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

ادعای آکسیوس درباره محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ادعای تازه ترامپ درباره ایران

درخواست مهم زلنسکی از ترامپ

برای داشتن روز شاد این روتین‌ را انجام دهید

این اختلال روانی با نشانه‌های جسمی بروز می کند

این‌گونه با استرس مقابله کنید

راز جدید درمان کمردرد کشف شد

اندومتریوز؛ بیماری شایع با علت ناشناخته/ نقش ورزش در کنترل علایم این بیماری

سنگ کلیه، نفخ و یبوست در کمین این افراد

محموله ویژه 1.5 میلیارد دلاری وارد ایران شد

چگونه می‌توان 10 سال بیشتر زندگی کرد؟

دمنوش‎‌های ضد نفخ در فصل بهار

خطرات ابتلا به آبله مرغان برای این افراد

چگونه بفهمیم چه مزاجی داریم؟ + اینفوگرافیک

پستانک نوزاد را چگونه تمیز کنیم؟

نسخه طب سنتی برای تقویت کبد

خیز زنجان برای تحقق یک میلیارد دلار صادرات در سال جاری

نشانه‌هایی از تپش قلب که باید جدی گرفته شود

چرا احساس تنهایی می‌کنیم؟

رئیس جمهور آمریکا: تعرفه‌های جدید در راه است

صدای انفجار در جنوب لبنان

پیش‌بینی ورود سامانه بارشی جدید/ در کنار رودخانه‌ها اطراق نکنید

هشدار کارشناسان آمریکایی درباره احتمال رکود در این کشور

کشف سکونتگاه 3400 در مصر/ ماجرا چه بود؟

شنیده‌های یک خبرنگار آمریکایی درباره محل دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا

تایید شهادت 37 غیرنظامی در حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

ترامپ: نمی‌توانید از تعرفه‌ها فرار کنید!

وزیر جنگ اسرائیل: در صورت نپذیرفتن توافق توسط حماس، حملات به غزه تشدید می‌شود

افزایش هشدارها درباره فروپاشی نظم پولی آمریکا/ رکود اقتصادی در این کشور نزدیک است؟

گذار پرهزینه انرژی/ چگونه حمله روسیه به اوکراین فرآیند کربن‌زدایی را مختل کرد؟

بازدید معاون استاندار قزوین از شرکت نور الکفیل در کربلا

پیش شرط های گشایش اقتصادی پس از موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا/ FATF یک نیاز است و نمی‌توان آن را کنار گذاشت

کتاب توانمندی های اقتصادی و صنعتی استان قزوین به تجار عراقی اهدا شد

یمن نوزدهمین پهپاد آمریکایی را هم ساقط کرد

کمبود بودجه گریبان این سازمان بشردوستانه را هم گرفت

تحقق شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» مستلزم اصلاح ساختار‌ها و ایجاد ثبات اقتصادی است

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشور خیال بازنشستگان را راحت کرد | خبر مهم برای بازنشستگان کشوری

ایران و عراق می‌توانند در تمدن‌سازی نوین جهانی نقش مهمی ایفا کنند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی