بازار آریا

آخرين مطالب

تشدید نااطمینانی اقتصاد ایران

تشدید نااطمینانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - احسان رضاپور نیکرو* یکی از نکات تعیین‌‌‌کننده در وضعیت اقتصادی کشور این است که شخصی که سمت وزارت امور اقتصادی و دارایی را بر عهده می‌گیرد، چه رویکرد و نگرشی به مسائل اقتصادی دارد؛ زیرا این موضوع در انتخاب و انتصاب مدیران نهادهای مالی و گروه‌‌‌های اقتصادی کشور که به طور مستقیم یا غیرمستقیم تحت تابعیت وزارتخانه هستند، تاثیر می‌‌‌گذارد. آنچه درباره‌‌ رویکرد افرادی که در این جایگاه‌‌‌ها منصوب می‌‌‌شوند، بیش از همه اهمیت دارد، رویکرد آنان به بازار آزاد یا اقتصاد دستوری، تسلط بر ظرفیت ‌‌‌‌‌‌کارکرد بازارها، شیوه کنترل نقدینگی و تورم، جایگاه بازارهای مختلف و فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری در باور شخص وزیر است. تغییر وزیر اقتصاد، به دلیل اثرگذاری مستقیم این وزارتخانه بر سیاست‌‌‌های پولی و مالی کشور، می‌‌‌تواند بر بازارهای مختلف تاثیرگذار باشد.
تغییر در راس این ساختار، بسته به میزان نااطمینانی‌‌‌ که ایجاد می‌کند، می‌‌‌تواند مسیر تحلیل‌‌‌ها و پیش‌بینی‌‌‌های آینده فضای اقتصادی کشور را دگرگون کند. هرچقدر شدت تغییرات بیشتر باشد، سطح نااطمینانی افزایش پیدا کرده و حتی بر ساختار مدیریتی نهادهای مالی، هلدینگ‌‌‌های بزرگ اقتصادی و تصمیم‌گیری‌‌‌های کلان تا خرد اقتصادی تاثیر خواهد ‌‌‌گذاشت. این بی‌‌‌ثباتی مدیریتی بعضا به سطوح پایین‌‌‌تر نیز سرایت می‌کند و پیامدهای منفی و افزایش احتیاط مدیریتی و انفعال در تصمیم‌گیری‌‌‌های مهم را در پی دارد.
نکته‌‌ مهم دیگری که باید در نظر داشت، توجه به این نکته است که ساختار اقتصادی کشور ما تنها تحت‌تاثیر سیاست‌‌‌های دولت نیست. نهادهای اقتصادی بسیار توانمند مانند بنیادها، ستادها و کمیته‌‌‌های حاکمیتی در کنار بخش دولتی و خصوصی با رویکردها و سیاست‌های خود نقش مهمی در روندهای اقتصادی کشور ایفا می‌کنند و در بسیاری از موارد می‌‌‌توانند با مشارکت خود در توفیق یا شکست سیاست‌‌‌های دولت اثر حائز اهمیتی داشته‌‌‌ باشند. لذا، هماهنگی میان این نهاد‌‌‌ها با ساختار تحت تابعیت وزارتخانه‌‌‌ها اهمیت بالایی دارد. 
در دولت جدید، نبود ‌همسویی میان بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی مشهود بود و باعث افزایش هزینه‌‌‌های اجرایی سیاست‌‌‌های سودمند اقتصادی شده ‌‌‌بود. این هزینه‌‌‌ها می‌‌‌توانند هم مالی و اقتصادی و هم اجتماعی و سیاسی باشند. به‌عنوان مثال، نمونه‌‌‌ای از این نا‌هماهنگی را در دوره‌‌ استقرار آقای همتی مشاهده کردیم. برخی از تصمیمات اقتصادی در آن زمان پشتوانه‌‌ علمی قوی و درستی داشتند؛ اما به دلیل نبود ‌همراهی و ناتوانی در اجماع‌‌‌سازی با سایر بخش‌‌‌های اثرگذار، اختلاف‌‌‌نظرها افزایش پیدا کرد و اجرای سیاست‌‌‌ها با چالش روبه‌‌‌رو می‌‌‌شد. در نتیجه، سیاست‌‌‌های کلان اقتصادی از حمایت کامل حاکمیت برخوردار نبودند و این مساله اثربخشی سیاست‌‌‌ها را کاهش داد تا جایی که بعضا اثر مثبت آن خنثی شد.

بازار آریا


یکی دیگر از پیامدهای تغییرات مدیریتی، تاثیر آن بر رفتار سرمایه‌گذاران است. نااطمینانی‌‌‌های ایجادشده باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران به‌‌‌جای تصمیم‌گیری‌‌‌های بلندمدت، به سمت سرمایه‌گذاری‌‌‌های کوتاه‌‌‌مدت و سفته‌‌‌بازی سوق پیدا کنند. در چنین شرایطی، منابع مالی از تولید، بازار سرمایه، ساخت‌‌‌وساز و پروژه‌‌‌های زیرساختی زمان‌بر خارج‌‌‌ شده و به سمت فعالیت‌‌‌های کوتاه‌‌‌مدت با نقدشوندگی بسیار بالا می‌رود. 
این روند، به‌‌‌ویژه در شرایطی که کشور با چالش‌‌‌هایی مانند ریسک بالای عمومی از جمله پایان مدت‌‌‌زمان تعیین‌تکلیف برجام، افزایش فشارهای بین‌المللی، ناترازی‌‌‌های گسترده‌‌ انرژی و نارضایتی‌‌‌های عمومی از وضعیت اقتصادی مواجه است، می‌‌‌تواند آثار منفی بیشتری بگذارد و افراد را به سمت فعالیت‌‌‌های غیرمولد و سفته‌‌‌بازانه موقتی و صرفا موج‌سواری در بازارها هدایت کند.
بدون تردید سرمایه‌گذاران کلان که روندهای اصلی را شکل می‌دهند، به دنبال چشم‌‌‌اندازی پایدار و قابل تحلیل هستند؛ اما در شرایطی که سیاست‌‌‌های اقتصادی و همچنین تغییرات مدیریتی آتی مشخص نیست، انگیزه‌‌ سرمایه‌گذاری بلندمدت کاهش یافته و نوسانات بازارهای مالی در پی گردش و گرایش جریان پولی به بازار‌‌‌ها تشدید می‌شود. افزایش تلاطم در بازار سرمایه و بازار ارز و طلا نمونه‌‌‌ مشهودی از همین اثرات است که در روزهای اخیر مشاهده شده است.
در نهایت، باورها و رویکرد وزیر اقتصاد نسبت به بازارهای مختلف، مانند بازار سرمایه، بانک‌ها، سیاست‌‌‌های پولی و مالی، تورم و نرخ بهره، نقشی کلیدی در تنظیم فضای اقتصادی کشور ایفا می‌کند. این نگرش‌‌‌ها بر سیاستگذاری‌‌‌های اقتصادی و همچنین اعتماد سرمایه‌گذاران تاثیر مستقیم دارد.
هرگونه تغییر مدیریتی که با نااطمینانی همراه باشد، سرمایه‌گذاران را محتاط‌‌‌تر می‌کند و آنها را به سمت سرمایه‌گذاری‌‌‌های کوتاه‌‌‌مدت سوق می‌دهد که این امر می‌‌‌تواند چالش‌‌‌های بیشتری برای اقتصاد کشور به همراه داشته ‌‌‌باشد. البته به نظر می‌رسد این شرایط در ظرفی بزرگ‌تر و فضای متغیر و تحلیل‌‌‌ناپذیر سیاسی و اقتصادی میان‌مدت و بلند‌‌‌مدت در درجه دوم اهمیت قرار دارد و برای حل چالش‌های بازار سرمایه باید دیدگاه کلان‌‌‌تری به مسائل و مشکلات اقتصاد ایران داشت.
* کارشناس بازار سرمایه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1281064/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یمن ناو آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار داد

اسرائیل حمله به غزه را از سر گرفت

اولین واکنش حماس به نقض آتش بس غزه توسط اسرائیل

علایم پنهان آب مروارید که نباید آنها را نادیده گرفت

یکی از دلایل شایعِ درد قفسه سینه

به جای زولبیا بامیه این مواد غذایی را بخورید

کدام مواد غذایی را بعد از خرید باید بشوییم؟

ویتامین P چیست و برای چه چیزهایی خوب است؟

گذشته را چگونه رها کنیم؟

زمان خوردن قهوه قبل از مصرف این داروها

رازهایی درباره بی‌حوصلگی و بی‌حالی

میزان آلودگی‌های روی وسایل ورزشی در باشگاه‌ها

خطرات استفاده از موی مصنوعی برای ریه و کبد

تأثیر بادام بر کالری سوزی بدن

راه‌های پیشگیری از بروز لکه پوستی

مشکلات گوارشی را با این گیاه از بین ببرید

توسعه گردشگری دریایی در هرمزگان؛ گامی به سوی رونق اقتصادی و فرهنگی

ضیافت افطار وزیر امور خارجه با حضور سفرای کشورهای اسلامی

اسناد ترور کندی افشا می‌شوند؟

زلزله 3.9 ریشتری در دریای خزر

وزارت امور اقتصادی و دارایی یک اطلاعیه صادر کرد

نخست‌وزیر کانادا:ترامپ اظهارات غیرمحترمانه را متوقف کند

کشته شدن دو کودک در حملات آمریکا به یمن

مقام آمریکایی: باید اخراج مهاجران را جشن بگیریم!

اسرائیل در آماده‌باش/ پشت پرده نقشه تل‌آویو برای شام

حملات آمریکا به صنعا از سر گرفته شد

وزیر خارجه عراق: نیازمند همکاری مداوم با دولت جدید آمریکا هستیک

استقرار بیش از 3000 آتش‌نشان در تهران برای حوادث چهارشنبه‌سوری

گرامی‌مقدم: تولید در سال جاری به رشد مطلوبی نرسید

واکنش قالیباف به نامه ترامپ؛ انتفاع اقتصادی ما در برجام نباید «صدقه سری» باشد+فیلم

خودروسازان و واردکنندگان در پیچ تحولات 1404

معمای ملی‌شدن نفت

داستان طراح آوانگارد

نکاتی برای برنامه‏‌ریزی کسب‌و‌کارها در سال جدید

«جنگ، صلح است» به سبک ترامپ

اقتصاد دریامحور و تولید ناخالص داخلی

امنیت علیه تجارت

بهار بازار «ویلا» در راه است؟

نامه ایران به شورای امنیت در واکنش به تهدیدات ترامپ

خودروهای کارکرده پشت چراغ تعرفه

طرح ترافیک بدون تغییر ساختاری در 1404

تکمیل خطوط هفت‌گانه متروی پایتخت تا خرداد

گفت‌وگوی هسته‌ای تهران و توکیو

رونمایی سی‏‏‌ان‏‏‌ان از گورهای دسته‌جمعی علوی‌ها

روسیه تضمین‌های آهنین می‌خواهد

سقوط بیت‏‏‌کوین پس از انتخابات ترامپ

چت‌جی‌پی‌تی چه زمانی به حوزه روباتیک وارد می‌شود؟

سایه طلای جهانی بر بازار طلای ایران

افزایش بیش از 2‌درصدی تولید پالایشگاه‌های چین

حصر مهدی کروبی شکست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی