بازار آریا

آخرين مطالب

نگاه محمدهاشم‌ پسران به اولویت‌های اقتصادی بررسی شد

اصلاحات حتی در تحریم اقتصاد ایران

اصلاحات حتی در تحریم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : هاشم پسران، اقتصاددان برجسته ایرانی به تازگی در یک گفت‌وگو، به ارزیابی وضعیت سیاستگذاری پولی و ارزی ایران و شیوه اثرگذاری تحریم‌ها بر این سیاست‌ها پرداخته است. به گفته پسران، برای اجرای سیاست‌های اصلاحی نباید منتظر رفع تحریم‌ها بود و این اصلاحات را باید با فرض ماندگاری تحریم‌ها پیش برد. پسران در این گفت‌وگو به برخی چالش‌های پیش‌روی اقتصاددانان در عصر یادگیری ماشینی نیز پرداخت و بیان کرد که الگوریتم‌ها، جایگزین انسان‌ها نخواهند شد، بلکه مکمل کار ما خواهند ماند.
‌محمدهاشم پسران، اقتصاددان ایرانی است که نامش به خاطر مشارکت‌های مهم او در حوزه اقتصادسنجی، بارها به‌عنوان نامزد دریافت نوبل اقتصاد شنیده شده است. این اقتصاددان 78ساله به تازگی در گفت‌وگویی مجازی با موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران، به مطالعات خود در رابطه با اقتصاد ایران اشاره کرد. محمدهاشم پسران در مصاحبه خود اشاره می‌کند که اصلاحات اقتصادی در کشور، باید فارغ از مساله تحریم‌ها پیگیری شود و در این راستا، حذف نرخ ارز ترجیحی یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که باید در دستور کار سیاستگذاران اقتصادی قرار بگیرد.
نرخ ارز، تک‌نرخی یا چندنرخی؟
محمدهاشم پسران در مصاحبه جدید خود به این موضوع اشاره کرد که: «دولت‌های ایران نمی‌خواهند قیمت کالاهای اساسی مردم در ایران افزایش یابد و به همین دلیل نرخ‌های ارز چندگانه‌ای را به وجود می‌آورند که قیمت‌های متنوعی را در اقتصاد برای نرخ ارز به وجود می‌آورد، اما این تعدد نرخ ارز، شرایط را برای مردم بهبود نمی‌دهد. به همین دلیل، یکی از مهم‌ترین کارهایی که دولت باید انجام دهد از بین بردن نظام ارز چندنرخی است.»
پسران در رابطه با زمان‌بر بودن اجرای اصلاحات اقتصادی اشاره می‌کند: «در زمان بروز مشکلات اقتصادی نباید از نظام تک‌نرخی به سوی نظام چند‌نرخی حرکت کرد، زیرا نظام چندنرخی بذر ناهنجاری‌های زیادی را در اقتصاد کشور می‌کارد.» او افزود: «به صورت کلی، در اجرای سیاست‌های اصلاحی باید نوعی اجماع وجود داشته باشد. ممکن است چند سال زمان ببرد تا سیاست‌های اصلاحی اقتصادی جواب بدهند و نباید به خاطر اینکه این سیاست‌ها در سال اول جواب ندادند، آنها را کنار گذاشت. در صورتی که اجماعی وجود نداشته باشد، سیاست‌های اقتصادی متلاطم خواهند شد و تصمیم‌گیری‌ها عقب می‌افتند.»
سیاست پولی مناسب برای ایران
این اقتصاددان ایرانی در ادامه گفت: «ظهور ارزهای دیجیتال می‌تواند منجر به تعادل بهتری در نظام پولی دنیا بشود، زیرا می‌تواند انحصار پولی دلار در سطح جهان را کاهش دهد.» با‌این‌حال این امر خود می‌تواند «منجر به تلاطمات بیشتر در حوزه پولی بشود. به همین دلیل نظارت بانک مرکزی در حوزه رمزارزها بسیار ضروری است».
این اقتصاددان در ادامه به تحریم‌های ایران و اثر آن بر اقتصاد آمریکا اشاره کرد و گفت: «این تحریم‌ها می‌تواند در بلندمدت باعث تضعیف ارزش دلار شود؛ به‌خصوص در صورتی که این تحریم‌ها در رابطه با چین و روسیه نیز اعمال شوند.» او همچنین تحریم‌ها را یکی از عوامل اثرگذار بر نرخ ارز دانست و نرخ ارز را عاملی مهم در تبیین نوسانات نرخ تورم ایران مطرح کرد.
پسران در رابطه با شیوه اثرگذاری نرخ ارز بر تورم و تفاوت این موضوع با اثر نقدینگی بر تورم اشاره کرد و گفت: «ما نمی‌گوییم نقدینگی بر تورم اثرگذار نیست؛ بلکه مساله اساسی این است که کنترل نقدینگی توسط دولت، به‌سادگی ممکن نیست.» او علت دشواری کنترل نقدینگی را این‌گونه توضیح داد: «تصور کنید درآمدهای نفتی دولت بالا برود و نرخ ارز هم ثابت باشد. وقتی درآمد ارزی دولت بالا می‌رود، دولت دو گزینه پیش روی خود دارد؛ او می‌تواند درآمد را تبدیل به ریال کند و در داخل کشور خرج کند، یا درآمد خود را در خارج از کشور سرمایه‌گذاری کند. با توجه به وضعیت ساختار اقتصادی و نیازهای کشور، به نظر می‌رسد گزینه اول باید اولویت دولت‌ها باشد. در این شرایط، اگر دولت سرمایه‌گذاری درستی در داخل انجام ندهد و این سرمایه‌گذاری تبدیل به تولید نشود، ورود درآمد ارزی به کشور تورم‌زا خواهد بود. در این شرایط، کنترل نقدینگی با دشواری روبه‌رو خواهد شد.»
این اقتصاددان در رابطه با عامل دیگر ناتوانی دولت در کنترل نرخ رشد نقدینگی توضیح داد: «دولت برای تامین مالی کسری بودجه خود نیازمند بازارهای عمیق برای خرید و فروش اوراق قرضه است؛ با‌این‌حال، در ایران این بازار به دلیل عدم دسترسی به منابع مالی خارجی شکل نگرفته است. در نتیجه بانک مرکزی و نظام بانکی، به تنها راه دولت برای تامین مالی کسری بودجه‌اش تبدیل می‌شود و همین موضوع باعث رشد نقدینگی می‌شود.»
آرژانتین و اعتماد به پول ملی
استاد اقتصاد دانشگاه کمبریج در ادامه سخنان خود در رابطه با نرخ ارز، به وضعیت اقتصادی آرژانتین اشاره کرد و گفت: «در آرژانتین دولت با کنترل کسری بودجه و کاهش رشد نقدینگی، ارزش پزوی آرژانتین در مقابل دلار را در یک سال اخیر به صورت حقیقی 40درصد افزایش داده است. مردم در این کشور مشغول فروش دلارهای خود و تبدیل آن به پزو هستند. ایران نیز می‌تواند این کار را انجام دهد، به شرطی که دولت مصمم باشد هزینه‌هایش را به‌رغم تحریم‌ها افزایش ندهد. در حقیقت مساله تورم به لحاظ علمی مساله‌ای حل‌شده است.»
او افزود: «اقتصاد ایران در طول 44 سال اخیر در انزوا بوده است. در واقع شاید بتوان گفت بین کشورهایی که جمعیت مشابه ایران دارند، احتمالا این کشور تنها کشوری است در این مدت طولانی انزوای نسبی را تجربه کرده است. این انزوا خود را به این صورت نمایش داده است که رشد اقتصادی و تکنولوژیک در سطح جهان اثری بر اقتصاد ایران نگذاشته است، زیرا در اقتصاد منزوی انتقال علم و تکنولوژی به‌سختی انجام می‌شود.»
پسران در ادامه به ماندگاری تحریم‌ها نیز اشاره کرد و گفت: «من فکر می‌کنم هر اتفاقی که در ایران رخ بدهد، تحریم‌ها تا سال‌ها باقی خواهند ماند. برای مثال حتی در سوریه که به‌تازگی انقلاب شده، تحریم‌ها هنوز رفع نشده است. به همین دلیل برای اجرای اصلاحات اقتصادی نباید منتظر ماند تا تحریم‌ها رفع بشوند و همه اصلاحات باید با وجود تحریم‌ها اجرایی شوند.»
باشگاه اقتصاددانان

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1273607/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساعت کاری ادارات به روال عادی بازگشت

ترافیک سنگین در جاده چالوس/ تردد در این محورها ممنوع شد

طرح ترافیک تغییر می‌کند؟

دیدار فرزانه صادق با خانواده شهید شیرازی

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

رقابت چین و ایالات متحده: نبرد تعیین کننده قرن

فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

عارف: دولت برای مقابله با فساد با هیچ احدی تعارف ندارد

دستور ویژه دادستان برای شناسایی عاملان حمله به پاکبان

قیمت نفت نزدیک 75 دلار تثبیت شد

باد شدید و بارش پراکنده در راه تهران/ پایتخت گرم می‌شود

بودجه‌های دولتی را کم کنید!

تزریق سرمایه 3 میلیارد دلاری به نفت

تولد دوباره کانسپت مازراتی بومرنگ با پیشرانه MC20

مصرف بنزین از 140 میلیون لیتر بنزین گذشت

راز بقای ساتا در گرداب | چگونه یک سازمان ثبات را به بازنشستگان هدیه داد و به غول اقتصادی بدل شد؟

میزان مالیات نقل‌وانتقال ملک/ روند معاملات مسکن کند است

13 بدر در این مناطق بارانی است

آغاز موج بازگشت مردم از سفرهای نوروزی/ توصیه پلیس چیست؟

از عملکرد سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح چه خبر؟

تمرین هوایی قطر و اسرائیل برای اولین بار

اروپا شمشیر را از رو بست / فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

مقررات جدید در آگهی‌های فروش خودرو و املاک دست دوم

فرود اضطراری هواپیمای کویتی در فرودگاه زاهدان

اعلام جزئیات جدید از تصادف اتوبوس کرمان

رصد و توسعه شبکه برق کشور برای مدیریت اوج بار 1404

افزایش شمار قربانیان زلزله میانمار به 2 هزارو 700 نفر

بازگشت ساعت کار ادارات به روال عادی از 16 فروردین‌

میزان مالیات نقل و انتقال ملک‌ اعلام شد

راه خلاصی از قبوض تصاعدی برق

رونمایی از اولین اقدام اقتصادی دولت در سال 04/ چه کسانی با استیضاح همتی قصد تسویه حساب داشتند؟

واکنش انگلیس به تصمیم تعرفه‌ای کاخ سفید/ خواهان جنگ تجاری نیستیم

بازگشت ساعت کاری ادارات به روال عادی از 16 فروردین

مقصران واژگونی اتوبوس در کرمان شناسایی شدند

جریمه قطعی 12 ساعته آب برای مشترکان پرمصرف

عارضه قلبی هواپیمای کویتی را در فرودگاه زاهدان نشاند

قیمت دلار، یورو و دیگر ارزها امروز سه شنبه 12 فروردین ماه 1404

تهدیدات پیش روی آمریکا در سال 2025: چالش‌های یک قدرت رو به افول

تشکیل 408 پرونده قاچاق کالا در 24 ساعت گذشته

همگرایی اسلامیت و جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی ایران

آیا بریکس می‌تواند سلطه دلار را بشکند؟

شوک قیمتی بنزین در 1404؟/ 6 سناریوی داغ برای جیب مردم!

کشف 169 خودروی سرقتی در تعطیلات نوروز توسط پلیس

واکنش استارمر به تعرفه‌های جدید ترامپ/ همه گزینه‌ها روی میز است

سبز و قرمز بورس تهران در سالی که گذشت

راز آب زلال و شفاف استخر: تجهیزات تصفیه آب استخر ویلا

قیمت سکه از 102 میلیون تومان عبور کرد

دستگیری یک اوکراینی در لهستان به اتهام جاسوسی برای روسیه

اتحادیه اروپا مذاکره را ترجیح می‌دهد

در سفر یک‌روزه عارف به مازندران چه گذشت؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی