بازار آریا

آخرين مطالب

جاده عبور از خاموشی اقتصاد ایران

جاده عبور از خاموشی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - محمدرضا آریافر* مصرف بی‌‌‌رویه انرژی در ایران یکی از چالش‌‌‌های اساسی اقتصاد کشور است که می‌تواند در بلندمدت پایداری تامین انرژی را به خطر بیندازد. ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر نفت و گاز جهان، همواره از یارانه‌‌‌های سنگین انرژی ‌برای حمایت از مصرف‌کنندگان داخلی استفاده کرده است. این سیاست اگرچه در کوتاه‌‌‌مدت به رفاه عمومی کمک کرده، اما در بلندمدت به افزایش مصرف بی‌‌‌رویه، کاهش صادرات و ایجاد ناترازی در تراز انرژی کشور منجر شده است. در این دست‌نوشته به بررسی موردی دلایل بحران مصرف انرژی، چالش‌‌‌های پیش‌‌‌روی ایران در بخش نفت و گاز و راهکارهای پیشنهادی برای عبور از این بحران می‌پردازیم.
همان‌طور که پیش از این ذکر شد یارانه‌های سنگین انرژی مصرف انرژی را به شدت بالا برده، زیرا در بلندمدت انرژی به نسبت ارزان‌تر بوده و سبب شده که مصرف آن افزایش یابد. در نمودار 1 میزان یارانه انرژی پرداختی سه کشور که دارای وفور منابع نفت و گاز هستند با یکدیگر مقایسه شده است. این نمودار میزان یارانه حامل‌‌‌های انرژی ‌برای سه کشور ایران، روسیه و عربستان سعودی است که طبق آخرین آمار آژانس بین‌المللی انرژی (2023) بر حسب میلیون دلار برای سال‌های 2010 تا 2023 استخراج شده است. همان‌طور که مشاهده می‌شود در برخی از سال‌ها یارانه پرداختی به حامل‌های انرژی توسط ایران از دو کشور روسیه و عربستان سعودی بیشتر بوده است که این خود افزایش مصرف انرژی را تشدید می‌کند.

بازار آریا

وضعیت فعلی مصرف انرژی در ایران
ایران یکی از بالاترین سرانه‌‌‌های مصرف انرژی در جهان را داراست. مصرف انرژی کشور در بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی، خانگی و صنعتی رو به افزایش بوده و همین امر باعث شده تا فشار زیادی به منابع هیدروکربوری کشور وارد شود. با توجه به داده‌های منتشر شده توسط Enerdata در سال 2023 به وضوح مشاهده می‌شود که بین سال‌های 1992 تا 2023 شدت مصرف انرژی ایران برحسب کیلوگرم معادل نفت، از شدت مصرف انرژی در جهان بیشتر بوده است. شدت انرژی بالا نشان‌‌‌دهنده این است که اقتصاد کشور در استفاده از انرژی ناکارآمد است، یعنی انرژی بیشتری برای تولید هر واحد از تولید ناخالص داخلی مصرف می‌کند.
در ادامه به برخی چالش‌های مهم در خصوص انرژی در ایران خواهیم پرداخت:
رشد بی‌‌‌رویه مصرف داخلی
مصرف گاز طبیعی: مصرف گاز طبیعی در ایران طی دو دهه اخیر رشد چشمگیری داشته است. با وجود ذخایر عظیم گاز، ایران به دلیل افزایش تقاضا و کاهش ظرفیت تولید، در زمستان‌‌‌ها با بحران کمبود گاز مواجه می‌شود. مصرف گاز طبیعی در ایران از 21 میلیارد مترمکعب در سال 1990 به 277 میلیارد مکعب در سال 2023 رسیده است که افزایش 13 برابری را نشان می‌دهد. این درحالی است که متوسط جهانی مصرف گاز طبیعی از 2057 میلیارد مترمکعب در سال 1990 به 4242 میلیارد مترمکعب در سال 2023 رسیده است که افزایش 2.06 برابری را در سطح جهانی نشان می‌دهد، این موضوع خود نشان‌دهنده چرایی ناترازی انرژی است. افزایش بی‌رویه مصرف بدون سیاستگذاری و فرهنگ‌سازی می‌تواند از عوامل مهم آن در 33 سال گذشته باشد.
مصرف برق: مصرف بی‌‌‌رویه برق، به‌‌‌ویژه در فصل‌‌‌های گرم سال، به قطعی‌‌‌های مکرر و فشار بر شبکه توزیع منجر شده است. همچنین مطابق آمار منتشر شده توسط آژانس بین‌المللی انرژی مصرف برق در ایران در سال 1990، 38 تراوات ساعت بوده است که این میزان با افزایش 7.8 برابری به 297 تراوات ساعت در سال 2023 رسیده است، طبیعی است که نیروگاه‌های برق با استفاده از سوخت‌های فسیلی مشغول به کار هستند و افزایش بی‌رویه مصرف بدون سیاستگذاری صحیح سبب می‌شود که ناترازی انرژی تشدید شود، بنابراین به نظر می‌رسد صرف تعطیلی کشور به دلایل مختلف از جمله ناترازی انرژی درمانی مقطعی است و مانند خوردن قرص مسکن برای درمان سرطان است. این سرطان چیزی جز مصرف بی‌حد و حساب، نبود فرهنگ‌سازی و سیستم‌های انرژی و نیروگاه‌های فرسوده نیست.

بازار آریا

کاهش صادرات نفت و گاز
مصرف داخلی: افزایش مصرف داخلی باعث کاهش ظرفیت صادراتی کشور شده است. در حالی که بسیاری از کشورهای منطقه از صادرات انرژی به عنوان منبع اصلی درآمد استفاده می‌کنند، ایران بخش قابل‌توجهی از منابع خود را در داخل مصرف می‌کند و این در اصطلاح اقتصاد انرژی به معنی نفرین منابع است. به منظور تفهیم بهتر نفرین منابع یا منابع نفرین‌شده (Resource Curse) به یک مثال بسنده خواهم کرد. فرض کنید که به شما و دوست صمیمی شما ارثی به ارزش 10 میلیارد تومان می‌رسد، شما درگیر تحصیل، خرید مسکن، خودرو و... می‌شوید، اما در طرف مقابل دوست صمیمی شما به دنبال رستوران رفتن و خرید‌های بی‌حد و حصر می‌رود، حال پس از پایان منابع شما روی خود سرمایه‌گذاری کرده و می‌توانید درآمد‌های لازم را داشته باشید اما در مقابل عادت به ولخرجی دوست شما را دچار ناترازی درآمدی کرده و بهتر است از ضرب‌المثل ترک عادت موجب مرض است استفاده کنیم. بنابراین کشور ما نیز دچار همین منابع نفرین‌شده است و ترک کردن آن بسیار دشوار و سخت است و باید اندیشه ژرف و دقیق دراین خصوص شود.
تحریم‌‌‌های بین‌المللی: تحریم‌‌‌های بین‌المللی نیز نقش مهمی در کاهش صادرات نفت و گاز ایران داشته و محدودیت‌هایی برای فروش نفت ایران به بازارهای جهانی ایجاد کرده است.
چه دلمان بخواهد چه نه، تحریم بخش عمده‌ای از مشکلات ناترازی انرژی در ایران است. هنگامی که مراودات اقتصادی ما معطوف به چند کشور جهان چندمی است و چین نیز هم منابع ما را با قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت تمام‌شده خریداری می‌کند یا با اجناس دست چندمش تهاتر می‌کند، طبیعی است که زیرساخت‌های انرژی کشور دچار مشکل خواهد شد. هر عقل سلیمی این را می‌داند که پتروشیمی و پالایشگاه‌ها نیاز به تعمیرات و اورهال دارند بنابراین اگر سرمایه‌ای نداشته باشیم نمی‌توانیم مشکلات را بر‌طرف کنیم و به‌روزرسانی در سیستم‌های انرژی داشته باشیم. نکته مهمی که وجود دارد در بخش استخراج منابع نفت و گاز است. تکنولوژی بسیار قدیمی در تاسیسات بالادستی استخراج از مخازن را دچار مشکل کرده است بنابراین چاه‌های نفتی را نمی‌توان به صورت کامل استخراج کرد. سوالی که ذهن را درگیر خود می‌کند این است که این مشکل با تحریم چه همپوشانی دارد؟
پاسخ اینجاست: اگر سرمایه‌گذار خارجی اعتماد نکند، تحریم‌ها برقرار و کشور متوجه تهدید باشد بنابراین نمی‌توان تکنولوژی روز دنیا را برای عملیات بالادستی از جمله اکتشاف، حفاری و تولید به کشور منتقل کرد. و این موضوع را نمی‌توان با دور زدن تحریم‌ها حل کرد.
چالش‌‌‌های پیش‌‌‌روی تامین انرژی در ایران
ناترازی گاز و بحران تامین انرژی در زمستان
ناترازی بین تولید و مصرف گاز: ناترازی بین تولید و مصرف گاز در ایران یکی از مهم‌ترین مشکلات ساختاری انرژی کشور است. با رشد فزاینده مصرف، به‌ویژه در بخش خانگی، تراز عرضه و تقاضای گاز با چالش مواجه شده است.
کمبود گاز در زمستان: در زمستان، کمبود گاز به تعطیلی صنایع و افت فشار در شبکه منجر می‌شود، که تاثیرات اقتصادی و اجتماعی قابل‌‌‌توجهی به همراه دارد. همان‌طور که مستحضر هستید مردم عزیز و مظلوم کشورمان ایران این روز‌ها در اخبار به دنبال مشاهده خبر تعطیلی و زمان بعدی قطع برق هستند در حالی که می‌توانستند اخبار ورود سرمایه‌گذاران، ورود تکنولوژی جدید و حتی خبر صادرات نفت و گاز به کشورهای توسعه‌یافته را دنبال کنند اما...
چالش‌‌‌های محیط‌‌‌زیستی و آلودگی ناشی از مصرف انرژی
آلودگی هوا: نکته‌ای که وجود دارد این است که وابستگی به سوخت‌‌‌های فسیلی، آلودگی شدید هوا در کلان‌شهرها را تشدید کرده است. این نکته حائز اهمیت است که اغلب نیروگاه‌های تولید برق در ایران فرسوده هستند و از انرژی‌های فسیلی استفاده می‌کنند. طبیعی است که سوخت‌های پالایش‌شده در پالایشگاه‌های فرسوده کیفیت بالایی ندارد همچنین با استفاده از این سوخت‌ها در نیروگاه‌های برق فرسوده نیز آلودگی تشدید می‌شود و اصلا موضوع تعجب‌برانگیزی نیست، در واقع اگر هوای پاکیزه در کلان‌شهر‌ها داشته باشیم به نظر جای تعجب دارد.
انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای: مصرف بالای انرژی‌‌‌های فسیلی باعث افزایش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای شده که ایران را در زمره یکی از آلاینده‌‌‌ترین کشورهای جهان قرار داده است. در نمودار 3 شدت انتشار CO2 (کربن) در بین سال‌های 1990 تا 2022 مشاهده می‌شود. این داده‌ها از بانک جهانی استخراج شده است که نشان‌دهنده شدت انتشار بالای ایران در مقایسه با متوسط جهانی است؛ به این معنی که ایران در سیاست‌‌‌های محیط‌زیستی نیز مانند سیاست‌‌‌های انرژی عملکردی مشابه داشته و در واقع عملکرد مناسبی نداشته است.

بازار آریا

در ادامه راهکارهای پیشنهادی برای حل بحران مصرف انرژی به صورت کوتاه و تیتروار آمده است:
1. اصلاح نظام یارانه‌‌‌ها و واقعی‌‌‌سازی قیمت انرژی یکی از اقدامات ضروری برای کنترل مصرف، اصلاح نظام یارانه‌‌‌های انرژی و واقعی‌‌‌سازی قیمت حامل‌‌‌های انرژی است. با اجرای سیاست‌‌‌های تدریجی افزایش قیمت انرژی و تخصیص یارانه مستقیم به اقشار کم‌‌‌درآمد، می‌توان از مصرف بی‌‌‌رویه جلوگیری کرد.
2. سرمایه‌گذاری در انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر توسعه نیروگاه‌‌‌های خورشیدی و بادی می‌تواند وابستگی کشور را به منابع فسیلی کاهش دهد. ایران از ظرفیت‌‌‌های گسترده‌‌‌ای برای استفاده از انرژی خورشیدی برخوردار است که تاکنون کمتر مورد استفاده قرار گرفته است.
3. افزایش بهره‌‌‌وری انرژی در بخش صنعت و ساختمان توسعه فناوری‌‌‌های بهره‌‌‌ور در بخش صنعتی می‌تواند مصرف انرژی را کاهش دهد و بهره‌‌‌وری را افزایش دهد. استانداردسازی ساختمان‌‌‌ها برای کاهش هدررفت انرژی نیز از اقدامات ضروری است.
4. بهبود مدیریت شبکه توزیع انرژی کاهش هدررفت گاز و برق در شبکه توزیع، نقش مهمی در بهینه‌‌‌سازی مصرف انرژی دارد. استفاده از فناوری‌‌‌های جدید در مدیریت شبکه و ذخیره‌‌‌سازی انرژی می‌تواند به تعادل عرضه و تقاضا کمک کند.
5. افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت انرژی تسهیل شرایط برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در پروژه‌‌‌های انرژی می‌تواند به نوسازی زیرساخت‌‌‌های انرژی کمک کند. رفع موانع تحریمی و بهبود روابط بین‌المللی نیز برای افزایش سرمایه‌گذاری در این حوزه ضروری است.
نتیجه‌‌‌گیری
بحران مصرف انرژی در ایران به دلیل افزایش تقاضای داخلی، یارانه‌‌‌های سنگین و ناکارآمدی زیرساخت‌‌‌های انرژی در حال تشدید است. اگرچه ایران دارای منابع عظیم نفت و گاز است، اما عدم‌مدیریت صحیح این منابع می‌تواند آینده انرژی کشور را با چالش‌‌‌های جدی مواجه کند. برای عبور از این بحران، نیاز به اصلاحات ساختاری در سیاست‌‌‌های انرژی، سرمایه‌گذاری در انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و افزایش بهره‌‌‌وری در بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی داریم. اگر این اقدامات به درستی اجرا شوند، ایران می‌تواند از یک بحران انرژی به سمت یک اقتصاد پایدار و مقاوم در برابر چالش‌‌‌های آینده حرکت کند.
* کارشناس انرژی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1273595/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار درباره احتمال ریزش سنگ در جاده‌های این استان/ مسافران مراقب باشند

سامانه بارشی جدید وارد کشور می‌شود

صنایع دستی؛ ویترین تاریخ یا کسب‌وکار؟

فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توسعه با معافیت مالیاتی در مناطق آزاد

لزوم همکاری دولت، مدیریت شهری و بخش خصوصی برای تحقق شعار سال

خبر جدید برای کارکنان دولت/ افزایش 45 درصدی حقوق کارمندان واقعیت دارد؟

زمان اعزام حج تمتع و عمره در سال 1404

نماینده ایران در سازمان ملل: ایران نسبت به هرگونه ماجراجویی نظامی هشدار جدی می‌دهد

قیمت طلا امروز سه‌شنبه 12 فروردین 1404/ تداوم رکوردزنی قیمت طلا+ جدول

آینده کمپانی‌های واردکننده خودرو در 3 سناریو

رونمایی ترامپ از اولین سفر خارجی خود/ احتمالا در امارات هم توقف می‌کنم

آزادی یک گروگان در عملیات ضربتی پلیس در تهران

ترامپ برای دور بعدی ریاست‌جمهوری هم برنامه‌ دارد؟

تکذیب انتقال آب دریای خزر به تهران

لزوم تسریع در ساماندهی اتباع غیرمجاز در کشور

حمله اسرائیل به جنوب لبنان/ 3 نفر به شهادت رسیدند

تاکید مسکو به ادامه همکاری با واشنگتن

امریکا می‌تواند منافع اقتصادی با ایران تعریف کند

رئیس جمهور آمریکا مدعی ارتباط با کره شمالی شد

تأکید بر عزت و رونق اقتصادی ملت ایران

کشف غول قاچاق و پولشویی؛ بیش از 2 هزار میلیارد تومان تخلف اقتصادی

اقتصاد ایران در بن‌بست دولتی‌گرایی؛ راه نجات کجاست؟

تکرار تهدیدات ترامپ علیه حوثی‌ها

1403؛ سال سخت اقتصاد ایران/ از تغییر دولت تا ناترازی انرژی

کشف چند هزار میلیاردی پلیس فتا از کالای قاچاق

تجاوز دوباره آمریکا به یمن

بازنشر یک پیام توسط عراقچی در توئیتر

چند دیپلمات روس از این کشور اخراج شدند

جزئیات معامله 56.4 میلیون دلار در بازار ارز تجاری

مجلس پیگیر علت سانحه اتوبوس کرمان شد

دیدار سید هادی خامنه‌ای با مهدی کروبی

واکنش سناتور آمریکایی به انتصاب رئیس جدید شاباک

تصادف مرگبار 2 خودرو در جاده خرامه - سروستان/ چند نفر کشته شدند؟

کشف 9 هزار اسباب‌بازی قاچاق در اصفهان

شهرها؛ موتور نجات جهان از بحران اشتغال/ معمای 800 میلیون جوانِ در جست‌وجوی کار

وزیر جهاد کشاورزی: کمبودی در بازار شب عید مشاهده نشد

رایزنی پزشکیان با همتای الجزایری

اقدام مشترک این کشورها برای مقابله با تعرفه‌های ترامپ

سخنگوی دولت: با عاملان واژگونی اتوبوس کرمان - مشهد برخورد قاطع می‌شود

لغو مصوبه سوابق تحصیلی پایه یازدهم پشت کنکوری‌ها

حواشی پرزیدنت ترامپ

آخرین وضعیت جاده‌های کشور

خبر استعفای بیش از 40 نماینده مجلس کذب است

مدیریت بحران مازندران: از روشن کردن آتش در محیط‌های طبیعی خودداری کنید

درخواست مهم حماس از جامعه بین‌المللی درباره اسرائیل

احتمال کاهش قیمت نفت عربستان در مه 2025

پلیس فتا چند هزار میلیارد تومان کالای قاچاق را کشف و ضبط کرد

واکنش این کشور به تهدیدات ترامپ علیه ایران

توقیف 2 نفتکش در آب‌های خلیج فارس

پزشکیان: برای مردم یمن آرزوی پیروزی داریم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی