بازار آریا

آخرين مطالب

خروج پول سرعت گرفت

سه شوک منفی به بورس اقتصاد ایران

سه شوک منفی به بورس
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - پروانه کُبره : نبض بازار سهام در نخستین شنبه اسفند‌ماه در دست فروشندگان بود. چند هفته‌ای می‌شود فضای بورس ملتهب دنبال می‌شود و خبری از هیجان خرید نیست. اما در بازارهای موازی، فوران تقاضا، تب معاملاتی عجیبی را رقم زده؛ این در حالی است که سهامداران بورسی بر استراتژی فروش و احتیاط پافشاری می‌کنند. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد از ابتدای زمستان تاکنون مبلغی بیش از 12همت از گردونه سهام خارج شده است.
دادوستدهای بورس تهران پس از رشد 50درصدی در رونق پاییزی، حکایت جدیدی از تردید معاملاتی را نمایان می‌کند. شاید کمتر تحلیلگری تصور بازدهی پرحاشیه بورس از ابتدای سال تاکنون (24درصدی) را داشت. به بیان دیگر، روند فزاینده رشد بازارهای موازی در ماه‌های اخیر تا حدود زیادی مقیاس ذهنی کارشناسان را دستخوش تغییر کرد و تغییرات پررنگی را در انتظارات سرمایه‌گذاران به ‌وجود آورد. در حالی که اغلب فعالان به صعودهای فراتر از 3میلیون واحدی چشم دوخته بودند، تصور وضعیت رکودی در هفته‌های پایانی 1403 در بورس تهران کمی دشوار بود. با‌این‌حال سیل‌ خروج پول از ابتدای سال تا روز گذشته بیش از 34همت از بورس و سرازیر شدن آن به بازارهای موازی موجی از ابهام را در بین فعالان سهام در خصوص چشم‌انداز بازار مذکور به ‌وجود آورده است.
آسیب‌پذیری بورس از چند منظر
پیشروی ریسک‌های حاکم بر روابط خارجی کشور نگرانی‌ها در خصوص سرنوشت بازارهای مالی را به دنبال داشته است. در سایه این ریسک‌ها بورس تهران نیز آسیب‌پذیری بیشتری از خود نشان داده است. با‌این‌حال تکنیکالیست‌ها می‌گویند با توجه به سابقه تاریخی بازدهی مثبت بازار سهام در اسفندماه، این احتمال وجود دارد که رونق به بورس بازگردد؛ به‌خصوص آنکه رشد قیمت ارز، این سناریو را تقویت می‌کند. محرک این رونق نسبی احتمالا کاهش نسبت P/E بازار به زیر محدوده 7واحد و افت ارزش دلاری بازار به کف سال 98 و آبان سال جاری است. البته باید اعتراف کرد برخلاف عوامل تکنیکال، متغیرهای اقتصادی از بازار سهام حمایت نمی‌کنند. رشد قیمت دلار در بازار آزاد سبب شد سیاستگذار برای عبور قیمت دلار توافقی که بر سود شرکت‌های بورس موثر است، مقاومت نشان دهد.
پس از تحولات سیاسی در آمریکا و همزمان با پیشروی سناریوهای بدبینانه در این بخش، مباحث مرتبط با استیضاح وزیر اقتصاد، وعده تک‌نرخی ‌شدن ارز نیز به فراموشی سپرده شد؛ به طوری که اختلاف قیمت دلار توافقی و دلار در بازار آزاد اکنون به حدود 40درصد رسیده است. این اختلاف از دیدگاه اهالی بازار سهام قابل‌قبول نیست. این فاصله قیمتی در کنار افزایش تنش‌های سیاسی سبب غلبه هیجانات منفی در بازار سهام شده است. به این ترتیب و با تشدید صفوف فروش طی هفته‌های گذشته، ارزش معاملات خرد نیز سقوط کرده است و در سطوح نازل به سر می‌برد. این سنجه آماری در هفته گذشته به کانال 5هزار میلیارد تومان رسید. این رقم با توجه به قیمت دلار که حدود 94هزار تومان است، نشان از رخوت دادوستدها در بورس دارد. در روز گذشته شاخص کل به سطح دو میلیون و 714هزار واحدی رسید. 
شاخص هم‌وزن‌ نیز با افت 0.83درصدی همراه شد و تا سطح 826هزار واحدی عقب‌نشینی کرد. اظهارات کارشناسی حاکی از آن است که اگر نماگر مذکور به عقب‌نشینی خود ادامه دهد، بورس باید با روزهای خوب تا پایان سال خداحافظی کند. کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که ابهامات پیرامون وضعیت سیاست خارجی کشور مهم‌ترین چالش بازار سهام است. با توجه به جهش نرخ دلار و طلا متاثر از چشم‌انداز غیر‌قابل پیش‌بینی سیاست خارجی کشور، نمی‌توان نقش کلیدی متغیر مزبور را نادیده گرفت. دونالد ترامپ بیش از یک‌ ماه است که کار خود را در کاخ سفید آغاز کرده است. او اگرچه در ابتدا از مذاکره با ایران سخن می‌گفت، اما چندی پیش یادداشتی را امضا کرد که از بازگشت فشار حداکثری خبر می‌داد. در طرف مقابل نیز با توجه به مواضع دوگانه و خصمانه ترامپ علیه ایران، نگاه مثبتی نسبت به مذاکره با آمریکا وجود ندارد. 
حتی اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، نیز چند روز پیش در خصوص اظهارات یک مقام آمریکایی درباره مذاکره با ایران تاکید کرد: «حرف با عمل باید متناظر باشد. شما نمی‌توانید از یک طرف تهدید به از بین بردن کنید و از سوی دیگر ادعا کنید که طرفدار گفت‌وگو و صحبت هستید». به همین دلیل است که وضعیت این متغیر انتظارات افزایشی را در بازار ارز و طلا فعال نگه داشته است. کما اینکه بررسی عملکرد بازارهای دارایی در 11 ماه نخست سال نشان می‌دهد طلای 18عیار با بازدهی حدود 102درصدی، در صدر جدول قرار دارد؛ اما بورس‌بازان کارنامه‌ای بهتر از رشد 24درصدی تا اینجای کار در دست ندارند. به گفته تحلیلگران اقتصادی، عامل اصلی عملکرد قابل‌توجه طلا، رشد قیمت دلار آزاد، افزایش ریسک‌های سیاسی و جهش قیمت جهانی طلاست. در مقابل، بازار سهام از 20دی‌ماه، عقب‌نشینی معناداری را ثبت کرده است.
اثر سیگنال‌های منفی
این شرایط در حالی است که به نظر می‌رسید بورس مسیر خروج از اصلاح را آغاز کرده است. حمیدرضا میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه، می‌گوید: شرایط موجود حاکی از آن است که بورس برای بازگشت تقاضا به مشکل خورده است. ریسک‌های سیاسی سبب شد عوامل موثر مثبت بر ورود پول به بورس تهران به حاشیه کشیده شود. با افزایش التهابات در این زمینه، بازارهای دارایی از رفتار منطقی دور شده و شاهد بیش‌واکنشی معامله‌گران خواهیم بود. بازار سهام در‌حال‌حاضر یک سیگنال مشخص را مخابره می‌کند: خروج بورس از فاز اصلاح و ورود این بازار به مسیر نزولی.
بررسی وضعیت بازار سهام نشان می‌دهد بعد از تحلیف دونالد ترامپ و مواضع جدید رئیس‌جمهور آمریکا، دلار آزاد در ایران از 81هزار تومان وارد مسیر صعودی جدیدی شد و متعاقب این اتفاق، طلا و سکه همگام با اسکناس آمریکایی بر فراز قله خود خود قرار گرفتند. شوک مذکور شرایطی را به وجود آورد که طی آن بورس از اصلاح وارد ریزش و نزول شد. از ابتدای بهمن‌ماه شاخص کل بورس 3درصد از ارتفاع خود را از دست داد. طبیعی است که در چنین شرایطی افراد برای در امان ماندن ارزش دارایی‌های ریالی خود وارد بازارهای کم‌ریسک‌تر شوند. 
رسیدن دلار در بازار آزاد به فراتر از کانال 90هزار تومان، موجی از تقاضا را در بازار طلا و سکه ایجاد کرده است. در همین راستا حتی شاهد رونق صندوق‌های طلا هستیم. در هفته‌های اخیر نیز ریسک‌های سیستماتیک بر سرعت خروج پول افزوده است. بازار سرمایه انتظارات آتی را قیمت‌گذاری می‌کند. ‌هرچه نسبت رشد بازار مثبت شود، قیمت‌ها افزایش می‌یابد. نکته حائز اهمیت در این میان آن است که خوش‌بینی‌های آینده رابطه مستقیمی با این موضوع دارند. به این ترتیب با توجه به اینکه سیگنال مثبتی از فضای مذاکره با آمریکا مخابره نمی‌شود، بازار سهام نیز گامی در جهت صعود بر‌نمی‌دارد.‌
به گفته میرمعینی، دلار و طلا در سطوح بالای قیمتی به سر می‌برند. بنابراین سناریوی «نزول بیشتر بورس» همچنان به قوت خود باقی است؛ آن هم در شرایطی که دماسنج اصلی بازار تا یک‌قدمی کانال 3میلیون‌واحدی پیشروی کرده بود. در همین مسیر است که اکثر تحلیل‌ها بر مبنای وضعیت سیاست خارجی کشور بنا نهاده شده است؛ امری که پیش‌بینی‌پذیری بازار را غیرممکن کرده و سبب سرازیر شدن پول به بازارهای موازی شده است. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به کاهش ارزش دلاری بازار به 16آذرماه بیان کرد: بنگاه‌های اقتصادی از چند منظر در مضیقه هستند، از مباحث مرتبط با ناترازی انرژی گرفته تا تحریم‌های بین‌المللی. 
در چنین وضعیتی راندمان تولید کاهش می‌یابد. افزون بر آن، با افزایش هزینه های نشات‌گرفته از تورم و رشد قیمت، در کنار حاکم شدن سیاست قیمت‌گذاری دستوری، قیمت تمام‌شده شرکت‌ها افزایش و حاشیه سودآوری آنها کاهش می‌یابد. با تنگ شدن حلقه تحریم‌ها، شرکت‌های صادرات‌محور نیز با مشکلات فراوانی مواجه می‌شوند. بررسی‌های آماری حاکی از آن است که حاشیه سود شرکت‌های بورسی در 6 ماه نخست سال از 14 به 8درصد کاهش یافته است. البته بعد از ورود دولت جدید و خوش‌بینی‌های به‌وجود‌آمده حول این مساله، وضعیت مذکور تا حدودی بهبود یافت اما مجددا و با محقق شدن سناریوهای بدبینانه احتمالا مشکلات جدیدی در این زمینه مشاهده خواهیم کرد.
او در پایان در خصوص اظهارات مختلف پیرامون بازگشت بورس به مدار تعادلی در اسفندماه تاکید کرد: این مساله به طور مشخص به «متغیر سیاسی» وابسته است. اگر اتفاق مثبتی در این زمینه رخ ندهد احتمالا بازار به سمت سطوح پایین‌تر نیز حرکت کند. آنچه مبرهن است اینکه رئیس‌جمهور آمریکا می‌گوید یا باید به‌نوعی ایران را پای میز مذاکره بکشاند یا به ادعای او احتمال درگیری بیشتر نیز وجود دارد. 
در این شرایط تهران اعلام کرده با توجه به فضایی که ترامپ برای فشار ایجاد کرده، مایل به مذاکره نیست. اما به‌هر‌حال میانجی‌گران منطقه‌ای که نمی‌خواهند مناسبات ایران و آمریکا به سمت تشدید تنش پیش‌ برود، احتمالا بیش از گذشته وارد عمل می‌شوند؛ به این ترتیب باید دید در روزهای آینده چه سیگنالی از این فضا به بازارها مخابره خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1271380/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانگ فنگ نامی 06؛ کراس اور برقی چینی با شانس ورود به ایران/ عکس

زرافزا، سرمایه گذاری هوشمند در طلای آب شده

عراقچی عازم بیروت شد

کنایه روس‌ها به مسابقات کشتی در ایران/ بدون ستاره، بدون تماشاگر

تحریرالشام دست به دامن کردهای سوریه شد/ ماجرا چیست؟

تایید کارشکنی اسرائیل در تحویل اسرا توسط دفتر نتانیاهو

حادثه تیراندازی در پایگاه نظامی آمریکا/ چند نفر کشته شدند؟

فواید تخمه ژاپنی برای بدن

اگر همیشه خسته‌اید این مطلب را بخوانید

به جای ظرف‌های پلاستیکی در چه ظرف‌هایی غذا بخوریم؟

بیشترین پول بودجه به کدام استان‌ها رسید؟

6 راهکار بهداشتی برای تمیز کردن مرغ در آشپزخانه

سندرم اردک چیست؟

شایع‌ترین علت بروز سیاتیک

کیسه‌ چای هزاران نانوپلاستیک وارد یک فنجان چای می‌کند

اسراری که ناخن‌ها فاش می‌کنند

رژیم غذایی مناسب برای کودکان مبتلا به دیابت

ابداع برنجی که خطر بیماری قلبی را کاهش می‌دهد

راهکار حیاتی برای کاهش خطر سکته مغزی

علت پنهان در بیماری قلبی مادرزادی شناسایی شد

مصرف این ویتامین‌ها شما را به خطر می‌اندازد

ترامپ: بایدن بدترین رئیس جمهور تاریخ ماست !

برقی‌سازی ناوگان حمل‌ونقل تهران چقدر هزینه دارد؟

اعلام موافقت اسرائیل با آزادی اسرای فلسطینی

تاکید وزیر خارجه بر عراقچی بر اراده ایران برای تعامل با همه کشورها بر اساس احترام و منافع متقابل

حمله پلیس آلمان به تظاهرات هواداران احزاب راست افراطی

تنها راه زنده بازگشتن اسرای اسرائیلی اجرای توافق تبادل اسراست

افزایش آمار تلفات ارتش اوکراین در کورسک

گزارشگر سازمان ملل: کمک‌های بشردوستانه به غزه کافی نیست

ادامه حملات اسرائیل به کرانه باختری/ احتمال اعزام تانک به این منطقه

قمار ولیعهد/ قربانی تازه جاه‌طلبی‌های کاخ سفید

معافیت مالیاتی؛ محرک قوی افزایش سرمایه

رشد بورس با موتور خودرو و سوخت پتروشیمی‌‌‌‌‌‌‌‌؟

درخواست آمریکا از اوکراین برای پس دادن کمک‌های مالی این کشور!

زمان مرحله جدید پیش فروش سکه

جیش الظلم مسئولیت تیراندازی به کارمند بنیاد مسکن سیستان و بلوچستان را پذیرفت

«نه» امارات به راهبرد انزوای ایران

ناتو سیستم انتقال سوخت برای شرایط جنگی احداث می‌کند

حذف امتحان نهایی از پایه دهم/تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در سنجش تغییر کرد؟

تکذیب تعطیلی جایگاه‌های CNG

توقف خرید نفت روسیه توسط ترکیه

عدم‌افزایش تولید نفت مسکو پس از صلح با کی‌‌‌‌‌یف

چشم‏‏‏‏‏‏‌انداز ذخایر گازی اروپا

بازار - 1403/12/05

پیش‌بینی از اقدام بانک ژاپن در برابر جنگ تعرفه‏‏‌ای آمریکا

چشم‌انداز تورمی جهان

فعال شدن گسل دلار

فرار سرمایه‌گذاران از بورس تهران

آمار معاملات روزانه - 1403/12/05

مقایسه آثار نزار قبانی و نادر نادرپوردر یک کتاب

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی