اوکراین سرانجام به توافق معدنی با ایالاتمتحده نزدیک شد
سوداگری 500 میلیاردی برای مناقشهای سه ساله
اقتصاد جهان
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : به نظر میرسد دولت ترامپ روز جمعه (3 اسفندماه) در حال پیشرفت به سمت توافقی بود که به ایالاتمتحده حقوق معدنی ارزشمندی در اوکراین میدهد. این اقدام اندکی پس از آن است که ترامپ به رهبر اوکراین تاخت و با ایستادن کنار روسیه برای پایان دادن به جنگ، فشارها بر این کشور را افزایش داد.
«اندرو کرامر» و «لوک برادواتر» در گزارش 21 فوریه در نیویورکتایمز نوشتند، ترامپ در کاخ سفید به خود میبالید که به توافقی نزدیک شده که میتواند تا 500 میلیارد دلار برای ایالاتمتحده به ارمغان بیاورد. او گفت: «ما در حال امضای توافقی هستیم؛ امیدوارم در یک دوره زمانی نسبتا کوتاه رخ دهد.» ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز گفت که کشورش در حال کار بر روی پیشنویس توافقنامه بین دو دولت است که ظاهرا تنشهایی را که با ترامپ بر سر توافق اولیه ایجاد شده بود، کاهش میدهد. زلنسکی روز جمعه در پستی در شبکههای اجتماعی گفت: «این توافق میتواند به ارزش روابط بیفزاید؛ آنچه بیش از همه مهم است، درست کردن جزئیات برای اطمینان از کارکرد واقعی آن است.»
نشانههای کاهش تنش نشان میدهد که چگونه ترامپ موضعی آشکارا مبادلهگرایانه و سوداگرایانه برای حل و فصل مناقشهای اتخاذ کرده که توسط روسیه آغاز شده و پیامدهای امنیتی عمیقی برای اروپا و آینده ائتلاف ترانس آتلانتیک داشته و دارد. ترامپ و متحدانش یک کمپین فشار همهجانبه علیه رئیسجمهور اوکراین به راه انداخته بودند که نشان میداد ایالاتمتحده ممکن است این کشور جنگزده را رها کند و در کنار روسیهای بایستد که سه سال پیش به همسایه غربی خود حمله کرد.
ترامپ در جریان مصاحبه رادیویی روز جمعه با «برایان کیلمید»، مجری شبکه فاکسنیوز، گفت که از شنیدن این موضوع که روسیه مقصر این جنگ است، «خسته» شده است. ترامپ در این مصاحبه زلنسکی و بایدن را «مشکلات واقعی» معرفی کرد. ترامپ گفت: «هر بار که میگویم «تقصیر روسیه نیست»، همیشه با اخبار جعلی مورد انتقاد قرار میگیرم. اما من به شما میگویم، بایدن چیزهای اشتباهی گفت. زلنسکی چیزهای اشتباهی گفت.»
ترامپ تاکید کرد که در ازای هرگونه حمایت از سوی ایالاتمتحده، خاک کمیاب و سایر مواد معدنی را از اوکراین میخواهد. ترامپ گفت: «چه کسی میداند خاکهای کمیاب چقدر ارزش دارد، اما این حداقل چیزی است که میتوانیم بگیریم.» ترامپ در دفتر بیضی، همچنان به انتقاد از اوکراین و بایدن به دلیل عدم ارائه درخواستهای بیشتر از اوکراین ادامه داد. ترامپ گفت: «بایدن فقط به آنها پول داد؛ نه وام بود، نه امنیتی وجود داشت، نه چیزی بود. بنابراین ما یا قراردادی را امضا خواهیم کرد، یا مشکلات زیادی با آنها پیش خواهد آمد. بنابراین ما برای تامین امنیت قراردادی امضا خواهیم کرد، زیرا باید این کار را انجام دهیم.»
از زمانی که ترامپ حمله لفظی خود را آغاز کرد، کییف بر تقویت موضع مذاکراتی خود متمرکز شد، زیرا ایالاتمتحده و روسیه مذاکرات خود را برای پایان دادن به جنگ - با یا بدون دخالت اوکراین - آغاز کردند. در یک تلاش گسترده دیپلماتیک در روزهای پنجشنبه و جمعه (2 و 3 اسفندماه)، زلنسکی با نیمی از رهبران اروپا و البته کانادا صحبت کرد تا از دیگر منابع حمایتی اطمینان حاصل کند. کییف و مسکو در اوایل تهاجم با یکدیگر گفتوگوهای مستقیم داشتند، اما از آوریل 2022 فقط بر سر تبادل اسرای جنگی و بازگرداندن کودکان اوکراینی از روسیه مذاکره کردند. ایده تبادل منابع طبیعی در ازای کمک ایالاتمتحده برای نخستین بار توسط اوکراین مطرح شد، اما زلنسکی با پیشنهاد ایالاتمتحده مبنی بر دسترسی کییف به سود 50 درصد از منابع معدنی و انرژی کشور مخالفت کرد.
زلنسکی همچنین اعتراض کرده بود که این توافق شامل هیچ تعهد امنیتی از سوی آمریکا نمیشود. یک فرد آشنا با گفتوگوهای دولت اوکراین روز جمعه گفت، چندین دستیار زلنسکی معتقدند که نسخه جدیدی از توافق مورد بحث روز پنجشنبه به این نگرانیها میپردازد. آنها اکنون به زلنسکی توصیه کردهاند آن را امضا کند. تغییر در موضع برخی مقامات اوکراینی در مورد این معامله ابتدا توسط «آکسیوس» گزارش شد.
«کرامر- برادواتر» در بخش دیگری از گزارش خود نوشتند، در یکی دیگر از نشانههای مثبت برای گفتوگو با ایالاتمتحده در مورد منابع، کیت کلوگ، ژنرال بازنشسته که فرستاده ترامپ در اوکراین برای مذاکرات حل و فصل است، در ایکس از زلنسکی به عنوان «رهبر مبارز و شجاع یک ملت در حال جنگ و تیم مستعد امنیت ملی او» تمجید کرد. کلوگ گفت که در سفر خود به کییف «مذاکرات گسترده و مثبت» داشته است. زلنسکی عصر روز جمعه در بیانیهای گفت که تیم مذاکرهکنندهاش با همتایان آمریکایی روی «توافقی که میتواند روابط ما را تقویت کند» کار میکند، اما «نیاز به بررسی جزئیات برای اطمینان از اثربخشی آن» باقی است. وی افزود: «من مشتاقانه منتظر نتیجه هستم؛ یک نتیجه عادلانه.»
مذاکرات هفته گذشته پس از آن از مسیر خارج شد که زلنسکی از امضای فوری نسخهای که اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالاتمتحده در سفر به کییف به او ارائه کرده بود، خودداری کرد. ترامپ با حمله گستردهای علیه زلنسکی پاسخ داد و به دروغ گفت که رهبران اوکراین جنگ همهجانبهای را آغاز کردند. این در حالی است که در سال 2022 این روسیه بود که حمله به اوکراین را آغاز کرد. زلنسکی نیز به نوبه خود گفت که ترامپ در یک «شبکهای از اطلاعات نادرست» زندگی میکند. اما فشار ایالاتمتحده بر کییف ادامه یافت. روز پنجشنبه(2 اسفندماه)، مایک والتز، مشاور امنیت ملی ایالاتمتحده در مصاحبهای با «فاکساندفرندز» گفت که رهبری اوکراین باید «خواسته خود را پایین بیاورد و به دقت نگاه کند و آن توافق را امضا کند».
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه هم گفت: «ما به آنها توضیح دادیم: ببینید، ما میخواهیم با شما سرمایهگذاری مشترک داشته باشیم، نه به این دلیل که بخواهیم از کشور شما دزدی کنیم، بلکه به این دلیل که فکر میکنیم این در واقع یک تضمین امنیتی است.» او گفت: «بیتردید، ما میخواهیم این معامله را انجام دهیم. این در دنیا یک امر متداول است. تنها چیزی که وجود دارد این است که من باید آن را در مراحل قانونی خود اجرا کنم. آنها باید آن را تایید کنند.» با تمام این اوصاف، زلنسکی پیشتر در یک سخنرانی شبانه برای اوکراینیها پس از دیدار با کلوگ، نماینده دولت ترامپ در امور اوکراین و روسیه، در کییف تصریح کرد که مذاکرات در حال پیشرفت است. او گفت که «این نشستی بود که امید را احیا میکرد».
او هیچ جزئیاتی ارائه نکرد، به جز اینکه گفت که «اقتصاد و امنیت باید همیشه دست به دست هم بدهند» و علاقه او به تضمین یک توافق پایدار با ایالاتمتحده است. دولت اوکراین بهطور همزمان تلاش دیپلماتیک گستردهای را با اروپا دنبال کرده است، به این امید که در صورت عدم حمایت ایالاتمتحده، اروپا تعهدات امنیتی یا کمک نظامی برای پر کردن شکافها ارائه دهد. زلنسکی روز پنجشنبه تلفنی با پنج رهبر اروپایی از فرانسه، بریتانیا، نروژ، دانمارک و فنلاند و جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و روز جمعه با آندری دودا، رئیسجمهور لهستان گفتوگو کرد.
در 9 روز پس از آغاز مذاکرات آمریکا با روسیه طی تماس تلفنی ترامپ با پوتین در 12 فوریه، زلنسکی حداقل 9 بار با رهبران اروپایی ملاقات یا تلفنی صحبت کرده است. رهبران فرانسه و بریتانیا (مکرون و استارمر)، در سفرهای برنامهریزیشده قرار است به واشنگتن بروند تا بر سر یافتن نقاط مشترک گفتوگو کنند.
-
يکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۱:۴۲
-
۹ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1271361/