بازار آریا

آخرين مطالب

آیا سیاست‌های دستوری،‌بازار را سامان خواهد داد؟

پینگ‌پنگ بازگشت ارزی اقتصاد ایران

پینگ‌پنگ بازگشت ارزی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : دیوان محاسبات کشور به تازگی اعلام کرده که 51درصد از کل تعهدات سررسیدشده شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی و فلزی در سال1403 ایفا نشده و ارز حاصل از صادرات در این حوزه‌ها به سامانه ارز تجاری وارد نشده است. دیوان محاسبات به‌دلیل عدم ایفای این تعهدات و عدم اقدام قانونی بانک مرکزی، این پرونده را به دادسرا ارسال کرده است. بانک مرکزی در واکنش به اتهامات واردشده از سوی دیوان محاسبات، منکر عدم اقدام قانونی خود شده و اعلام کرده که بانک مرکزی «در چارچوب مقررات، پرونده تمام موارد تخلف از ایفای تعهدات ارزی و صادرکنندگان متخلف را به مراجع قانونی و قوه قضائیه به‌صورت رسمی ارسال کرده است.»
فارغ از کش و قوس‌های اخیر بین دیوان محاسبات و بانک مرکزی، باید گفت که تا زمانی که وضعیت چند نرخی بر بازار ارز حاکم باشد، انگیزه برای عدم ایفای تعهدات ارزی توسط شرکت‌ها وجود خواهد داشت.
چرا دیوان پرونده بانک مرکزی را به دادسرا فرستاد؟
یکشنبه 28بهمن بود که دیوان محاسبات کشور به‌صورت رسمی اعلام کرد علل افزایش قیمت ارز را بررسی کرده و پرونده عدم اقدام قانونی بانک‌مرکزی را به دادسرا ارسال کرده است. این نهاد اعلام کرده با توجه به وضعیت نرخ ارز در روزهای اخیر، ترک فعل‌های موثر دستگاه‌های مرتبط با کنترل نرخ ارز را بررسی کرده است. این بررسی‌ها نشان می‌دهد که یکی از علل افزایش قیمت ارز در مرکز مبادله‌ و تاثیرپذیری بازار غیررسمی، رشد قابل توجه «عدم رفع تعهدات صادراتی شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی و فلزی» در سال1403 بوده است. همچنین تعهدات سررسیدشده ایفانشده در سال جاری بالغ بر 4.6میلیارد دلار (معادل 51درصد از کل تعهدات سررسید شده) است. دیوان محاسبات کشور، بررسی آثار تصمیمات کمیته فروش نفت، در تاخیر بازگشت ارز حاصله را به سران‌قوا منعکس و مراتب عدم اقدام قانونی بانک‌مرکزی را به دادسرای دیوان ‌محاسبات نیز ارسال کرده است.
پاسخ بانک مرکزی چه بود؟
بانک مرکزی روز دوشنبه 29بهمن در پاسخ به اتهامات واردشده از سوی دیوان محاسبات کشور اعلام کرد که بسیاری از صادرکنندگان به تعهدات خود فراتر از درصد اعمال محدودیت‌های قانونی عمل کرده‌اند و این بانک نیز در چارچوب مقررات، پرونده تمام موارد تخلف از ایفای تعهدات ارزی و صادرکنندگان متخلف را به مراجع قانونی و قوه قضائیه به‌صورت رسمی ارسال کرده است. 
این نهاد سیاستگذاری پولی در پاسخ خود اشاره کرده که: مطابق تبصره6 بند «ح» ماده2 مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رسیدگی به تعهدات ارزی صادرکنندگان تابع آیین‌نامه مصوب هیات محترم وزیران است و بر اساس ماده3 آیین‌نامه مربوطه، تعیین مهلت ایفای تعهدات صادراتی و معرفی متخلفان به قوه قضائیه در صلاحیت کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات متشکل از 11عضو بوده که بانک مرکزی تنها یکی از اعضای این کارگروه در کنار 10عضو دیگر مشتمل بر نمایندگان وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط است. همچنین مطابق تبصره2 ماده2 آیین‌نامه مذکور تصمیمات کارگروه با رای حداقل 6عضو معتبر خواهد بود. لذا حتی به فرض وقوع تخلف نیز این امر به شخصیت حقوقی بانک مرکزی قابلیت انتساب نخواهد داشت.
پاسخ بانک مرکزی همچنین به اقدامات این نهاد برای اجرای تعهدات ایفانشده نیز اشاره کرده است: از جمله اینکه در راستای اقدامات قضایی و پیگیری‌های انجام‌شده پیرامون عدم بازگشت ارز متعهدان ارزی و در جهت اجرای بند «13» صورت‌جلسه دوازدهمین نشست کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، موضوع بند(2) آیین‌نامه اجرایی صدرالذکر ناظر بر «ارسال اطلاعات صادرکنندگان دارای برگشت ارز به میزان کمتر از پنج درصد به قوه قضائیه»، پرونده تمام صادرکنندگان حقوقی و حقیقی متخلف طی نامه 03.206759 مورخ 27آبان‌ماه1403 به دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه32 تهران منعکس شده است. این مهم در سنوات مختلف از سال97 به‌صورت سالانه نیز صورت پذیرفته است. همزمان با اقدامات فوق، سوابقی دال بر سوءرفتار تجاری برخی از صادرکنندگان نیز از سوی این بانک به کمیته پایش سوءرفتار ‌تجاری مستقر در وزارت صمت منعکس شده است.
ارز فسادساز چندنرخی
کارشناسان در سال‌های اخیر، بارها بر آسیب‌های ناشی از ارزی چندنرخی تاکید کرده‌اند. چندنرخی بودن ارز زمینه‌ساز بروز فساد و ایجاد انگیزه برای دور زدن سامانه‌های رسمی ارزی است و تا زمانی که این وضعیت در بازار ارز حاکم است، بگیر و ببند نمی‌تواند تغییری در شرایط ایجاد کند. نمی‌توان با وجود شکاف شدید مابین نرخ ارز سامانه ارز تجاری و بازار آزاد انتظار داشت صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را با نرخی پایین‌تر از نرخ بازار آزاد به سامانه‌های رسمی تحویل دهند.
در حال حاضر، شکاف میان نرخ ارز در سامانه‌های رسمی و بازار آزاد به 31.8درصد رسیده است. این اختلاف قابل توجه، فرصت آربیتراژ گسترده‌ای را ایجاد می‌کند که فعالان اقتصادی را به سمت دور زدن قوانین و استفاده از مسیرهای غیررسمی سوق می‌دهد. در چنین شرایطی، کنترل و نظارت بر تخصیص ارز و بازگشت منابع ارزی به چرخه اقتصادی کشور دشوارتر خواهد شد.
علاوه بر اختلاف نرخ ارز، تحریم‌های بین‌المللی و محدودیت‌های مبادلات ارزی نیز عاملی مهم در کاهش شفافیت بازار ارز محسوب می‌شوند. این موانع موجب شده‌اند که فعالان اقتصادی در تلاش باشند تا از روش‌های غیررسمی برای جابه‌جایی منابع ارزی خود استفاده کنند که این امر خود به ناپایداری بیشتر در بازار ارز منجر می‌شود. در نتیجه، سیاستگذاران اقتصادی کشور باید دو راهبرد کلیدی را در دستور کار قرار دهند: نخست، حرکت به سمت رفع دائمی تحریم‌های اقتصادی از طریق تعاملات سازنده در سطح بین‌المللی و دوم، حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز برای کاهش انگیزه‌های فساد و ایجاد یک نظام ارزی شفاف و پایدار. تنها در این صورت می‌توان انتظار داشت که منابع ارزی کشور به شکل مطلوبی مدیریت و از هدررفت و سوءاستفاده‌های احتمالی جلوگیری شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1269331/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیت کوین در دستان گوگل؛ افزایش نگرانی ها بابت نقض حریم خصوصی

جزئیات تخلیه و بارگیری کالاها در بنادر کشور

تنها گزینه خروج خاورمیانه از بحران

این کشور‌ها مشتری کاشی و سرامیک ایران هستند

هشدار سازمان امداد ونجات به کوهنوردان؛ از صعود به ارتفاعات اجتناب شود

رکوردشکنی بورس با اقدامات اصلاحی وزارت اقتصاد

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ افزایش قیمت خودرو

رانندگی پزشکیان با تاکسی برقی+ فیلم

نرخ بهره بین بانکی کاهش یافت

چقدر وام ازدواج و فرزند‌آوری پرداخت شد؟

راغفر: به اسم آزادی اقتصادی هر روز آزادی بیشتری از عموم مردم دریغ شد

ریسک‌های جدید اقتصاد جهان

این جاده شمالی فردا یک‌طرفه می‌شود

رئیس جمهور: تامین هوای پاک نیازمند انداختن طرحی نو است

احتمال جا‌به‌جایی جنرال موتورز بر اثر تعرفه‌های ترامپ

250 میلیون بیبی دوج رایگان تنها با ثبت نام بدون قرعه کشی ( فرصت محدود )

کارشناس سیاسی اصلاح طلب: باید یک ادعانامه ملی علیه همتی تهیه شود

یارانه نقدی کدام دهک ها حذف می شود؟

ایران و ژاپن در این زمینه‌ها همکاری می‌کنند

تورم نقطه به نقطه بهمن‌ماه 35.3درصد

واکنش چین به اظهارات ترامپ

سردار سلیمانی: هرگز اجازه نخواهیم داد دشمنان منافع‌مان را به تاراج ببرند

شوک به استقلال؛ بختیاری‌زاده استعفا داد

بازدید دبیر کل اکو از زیرساخت‌های مرزی سرخس

روایت گروسی از جزئیات یک توافق با عراقچی

قیمت طلا، سکه و ارز 2 اسفندماه 1403؛ طلا به مرز کانال 7 میلیون تومان نزدیک شد

سردار تنگسیری: هیمنه رزمندگان ما لرزه بر اندام دشمنان می‌اندازد

سهم مسکن از تورم ماهانه چقدر است؟

تفاهم ایران و افغانستان برای توسعه و تقویت مناسبات پولی و بانکی

سفر به دنیای رنگ‌ها

تورم بهمن چقدر بود؟

90هزار مازندرانی ایثارگر تحت پوشش بیمه دی هستند

قالیباف عازم تهران شد

عبدالعلی‌زاده: با مسکن مهر، انبوه سازان را بیکار کردند

مرحله دوم پیامک واگذاری خودرو به جانبازان ارسال شد

افزایش 16 میلیون لیتری تحویل روزانه نفت‌گاز نیروگاهی در زمستان امسال

ظریف: ایران تا مردم را دارد ضعیف نخواهد بود

فرمانده کل سپاه: هرگز از دشمن نترسیده‌ایم و محکم در مقابل دشمنان ایستاده‌ایم

تحویل 862 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به شبکه سراسری

بیگدلی: قشر متوسط در تامین مایحتاج خود مانده، چگونه سکه پیش‌خرید کند؟

نماینده مجلس: روزانه 7 هزار میلیارد تومان خلق پول جدید انجام می‌شود

ثبت رکورد جدید برای طلا و سکه؛ دلار وارد کانال 93 هزار تومان شد

تورم بهمن ماه 1403 اعلام شد

با 3 میلیون تومان عیدی بازنشستگان، چه چیزهایی می‌شود خرید؟

واکنش الیاس حضرتی به شایعات درباره دخالت در انتخابات فدراسیون فوتبال

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه 2 اسفند 1403+ جدول

قیمت دلار، یورو و پوند امروز پنجشنبه 2 اسفند 1403/ افزایش قیمت دلار

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز پنجشنبه 2 اسفند 1403+ جدول

قیمت طلا امروز پنجشنبه 2 اسفند 1403/ طلا رکورد زد+ جدول

هشدار به کوهنوردان گیلانی/ صعود به ارتفاعات به مدت یک هفته ممنوع

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی