بازار آریا

آخرين مطالب

الزامات افزایش رشد اقتصادی معدن از 3 به 13درصد اقتصاد ایران

الزامات افزایش رشد اقتصادی معدن از 3 به 13درصد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش اکونگار به نقل از اتاق ایران، 
محمدرضا بهرامن، نائب رئیس اتاق ایران با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، درباره راهکارهای تحقق 8 درصدی رشد اقتصادی بحث و اظهارنظر کرد.
او با تأکید بر ظرفیت‌های معدنی کشور، به الزاماتی اشاره کرد که تأمین آنها برای افزایش رشد اقتصادی بخش معدن از 3 درصد فعلی به 13 درصد مدنظر برنامه هفتم ضروری است.
در ادامه مشروح گفت‌وگوی محمدرضا بهرامن، نائب رئیس اتاق ایران در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری را بخوانید.
موضوع رشد 8 درصدی اقتصاد، البته در برنامه هفتم و در حوزه صنعت که درصد کمی بالاتر می‌رود در بخش معدن ما و رشد 13 درصدی برای حوزه و موضوعات معدنی دیده می‌شود. الآن ما در چه وضعیتی هستیم، چقدر راه داریم تا این رشد 13 درصدی برنامه هفتم برای این بخش حاصل شود؟
ما کشوری هستیم که خداوند بخش نعمت‌های بسیاری به ما عطا کرده است. نفت و گاز در کنار سایر مواد معدنی، اگر می‌گوییم سایر مواد معدنی یعنی اینکه مواد معدنی به‌طورمعمول، وقتی می‌خواهد پروسه فرآوری یا ارزش‌افزوده را طی کند، نیاز به انرژی دارد. وقتی به انرژی نیاز دارد، ما یک مزیت ویژه در دنیا هستیم. یک درصد از جمعیت را داریم، یک درصد از مساحت را داریم، 7 درصد از ذخایر معدنی دنیا را خداوند در کشور ما گذاشته است.
به همین دلیل است که می‌گوییم ما سهم 13 درصدی در بخش معدن باید داشته باشیم. رقمی است که بعد از یک کار کارشناسی حداقل 7 ماهه‌ای که ما در کنار سیستم بخش اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و آنجا داشتیم و همین‌طور شورای راهبردی که 18 ماه دنبال می‌کردیم، ما به یک برنامه‌ریزی رسیدیم، امروز در بخش معدن رشد حدوداً 3 درصدی داریم که می‌خواهیم به 13 درصد برسانیم. الزامات آنچه است، ما تمام الزامات را در آن گزارش مربوطه یا سند مربوطه تهیه و تقدیم کرده‌ایم.
این 13 درصدی را شدنی در نظر گرفته‌اید یا آرمان‌گرایانه؟
ما می‌گوییم شدنی است، چون قاعدتاً باید بشود. اما الزامات آن را هم تعریف کرده‌ایم، می‌گوییم باید چه‌کار کنیم. فقط یک رقم می‌گویم، اگر ما بخواهیم رشد فعل را به رشد 13 درصدی تبدیل کنیم، 55 میلیارد یورو در برنامه‌ریزی در 5 سال نیازمند هستیم، اما نه اینکه دولت تأمین کند، بخش خصوصی باید بیاید خودش را تطبیق بدهد، این پول باید وارد کشور شود.
پس یک، تأمین مالی و سرمایه‌گذاری از طریق بخش خصوصی؟
بله، این یک بخش است، چرا، در سند مشخص کرده است، چه مسیرهایی را باید طی کنیم، در اکتشاف چه کنیم، در بخش تجهیز، در بخش استفاده فناوری‌های نو، در بخش حفاری‌ها، باید چه عملیاتی انجام بدهیم، باید در بازار چه‌کار کنیم، آیا بازار داخلی است، ما بازار داخلی داریم، وقتی بازار خارجی می‌خواهم، سرمایه‌گذار خارجی هم می‌خواهد، این اجتناب‌ناپذیر است.
من باید بروم در پروسه‌ای که نیاز جوامع داخلی و جوامع بیرونی است. مواد معدنی تأمین‌کننده مواد اولیه بسیاری از صنایع هستند، برای همین است که ویژگی‌های خاص خودش را دارد. در سال 2023، ما یک کاهش سرمایه‌گذاری یا اف دی آی در تمام دنیا داشتیم. اما هم‌زمان در آن سال، 11 درصد رشد سرمایه‌گذاری در بخش معدن داشتیم.
تأمین مالی و سرمایه‌گذاری، جذب سرمایه‌گذار خارجی، نگاه به بازارهای بین‌المللی، این بخشی از افق پیش روی رشد 13 درصدی و موضوعاتی است که برای تحقق این رشد باید فراهم شود. الآن رشد بخش معدن ما 3 درصد است، چگونه به این موضوعات می‌توانیم برسیم؟
اگر ما به‌راحتی اعلام کنیم که نمی‌رسیم، همین وضعیت فعلی را داریم، باید بگوییم می‌رسیم و به همین نسبت توقعمان را بالا ببریم و نسخه برای رسیدن بدهیم.
این نسخه چه موضوعاتی را حل می‌کند؟
در تمام بخش‌ها، اولین بخش آن اینکه به بخش خصوصی اعتماد کنیم، بخش خصوصی ایران بزرگ شده است، نظر حضرت آقا کاملاً روی این بخش فرود کرده است. بخش خصوصی را در جریان مسائل و موارد اقتصاد کشور در نظر بگیریم. اقتصاد معدنی ما امروز بخش خصوصی قوی دارد، امروز با 20 سال قبل خیلی فرق کرده است. امروز ما توانمندی این را داریم در تمام زمینه‌ها از اکتشاف تا بازار تمام مراحل را طی کنیم، چرا نرسیده‌ایم، کاملاً مشخص است. الآن 7 و 7 درصد از سرزمین ما در اشغال ظرفیت معدنی است، اشغال یعنی جمعاً این‌قدر است، که بخش بزرگ، چالش‌های خودش را دارد. مسائلی دارد که آن نظارت‌های دائم، چون نتوانسته‌اند انجام شود، ما نتوانسته‌ایم متولی بخش معدن را به معنای واقعی بتوانیم به اهداف واقعی‌اش برسانیم.
اصل 44 و 45 قانون اساسی تکلیف را مشخص کرده است، انفال و نهایتاً گفته است که متولی‌اش وزارت معدن فلزات و امروز صمت. در دنیا همه‌اش همین است، در دنیا می‌گویند ذخایر معدنی، نگاه حاکمیتی دارد. اینجا همین شرایط را داریم، ما 7 درصد از ذخایر دنیا را داریم ولی امروز 7 و 7 دهم درصد از سرزمین ما اشغال است. درصورتی‌که ساختار زمین‌شناسی ما اجازه می‌دهد که بخش بزرگی از شرایط کشور را زیرپوشش اکتشافات ببریم. چرا نتوانسته‌ایم، نشان می‌دهد که متولی را حمایت نکرده‌اند.
بحث ما با رئیس‌جمهور این بود که متولی را تقویت کنید تا ما بتوانیم به اهداف برسیم. به متولی هم می‌گوییم مسائل را به بخش خصوصی بدهد. چرا باید در مسائل ورود پیدا کنید حتی در پهنه‌های اکتشافی چرا ورود پیدا کنید در محدوده‌های استخراجی، به بخش خصوصی بدهید.
به این درخواست‌ها چقدر لبیک گفته شده است؟
نشده است، متولی می‌گوید من می‌خواهم بدهم، ولی سیستم نظارتی نمی‌گذارد من کارم را انجام بدهم.
ما چرا باید شرایطی داشته باشیم که امروز بخشی از ثروت ملی ما روی زمین مانده باشد. درخواست به‌کرات وجود دارد، یک نمونه بارز آن، ما یک کاری سال 97 استارت خورد، یک پروژه سنگینی بود، بخش خصوصی آمد، بعد از 70 سال پروژه خوابیده را امروز بخش خصوصی راه انداخت با شرایط مطلوب‌تر. قرار بود آن روز یک و 4 میلیارد دلار پروژه تمام شود، بخش خصوصی با 300 میلیون دلار پروژه را تمام کرد، با بهترین کیفیت، چرا ما استفاده نکنیم.
امروز هم همین است، بخش خصوصی این آمادگی را دارد بتواند با سرمایه خودش، این سرمایه خودش به مفهوم این نیست که برود و از سیستم بانکی استفاده کند، ظرفیت، اعتبار، کاری که می‌توانیم داشته باشیم این است که بتوانیم از ظرفیت داشته باشیم، به دولت هم بگوییم نظارت کند، چیزی که قانون در تمام دنیا در بخش معدن نظارت را به دولت داده است و فعالیت را به بخش خصوصی داده است.
البته در این نظارت هم به‌شرط اینکه سرعت‌گیر نشود در اقدامات؟
نظارت مفهوم ما در بخش معدن دقیقاً درست است، نظارت در بخش معدن این است که من عملکردم را روی مواد معدنی که برمی‌دارم، ازنظرهای فنی و ایمنی و غیره مدیریت لازم را داشته باشم.
چه نسخه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدتی داریم که حداقل برخی از مشکلات این حوزه را درمان کند؟
ما همین امروز اگر قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکاری که در کشور ما دیگر از قبل از سال 90 عملیاتی و اجرایی شده اگر خوب اجرا کنیم بخشی از مشکلات امروز تمام سیستم‌های تولیدی کشور برطرف خواهد شد که متأسفانه نمی‌دانم به هر دلیلی مقابله می‌شود با این، دو عبور آرام و سالم از تحریم‌ها این را ما خیلی راحت با جسارت هم باید گفت ما چرا فکر می‌کنیم اف ای تی اف برای ما مزاحم نیست؟ کشورهایی مثل چین و روسیه هم تحریم‌هایی دارند اما با عضو اف ای تی اف هستند و مشکلاتشان را حل می‌کنند.
ما امروز مشکل داریم در این قضیه می‌گوییم 55 میلیارد یورو تزریق می‌کنیم 3 درصد را تبدیل می‌کنیم به 13 درصد به چه صورت باید داشته باشیم ما قاعدتاً باید روان‌سازی را در بخش مالیمان ایجاد کنیم اگر نکنیم هزینه‌های ما می‌رود بالا و سرمایه‌گذار خارجی یا سرمایه‌گذار خارجی که می‌گوییم منظور سرمایه‌گذاری‌های ایرانیان مقیم خارج است از کشور از هم‌وطنان ما تمایل دارند بیایند روی بخش معدن بخش معدن تأمین‌کننده درواقع نیاز تجدید پذیرهاست در آتی، کبالت، مس کجا می‌خواهد تأمین شود نیکل در سرزمین ما وجود دارد ما چرا روی آن سرمایه‌گذاری نباید کنیم؟
خوب وقتی‌که ما این کار را کنیم دنیا رویکردش برمی‌گردد رو به ما، عربستان یک استارت زده در مسائل معدنی خودش برنامه‌ریزی کرده حجم ثروتش را در بخش معدن از 1300 میلیارد دلار به 2500 میلیارد دلار ظرف 3 سال حقش است می‌تواند چون اراده کرده می‌داند نتیجه می‌گیرد کشور ما بهترین فرصت برای سرمایه‌گذاری خارجی در منطقه است چون ظرفیتش را دارد چهارمین کشور در دنیاست ازنظر سرمایه‌گذاری در بخش معدن این یک فرصت است.
من مطمئن هستم ما به 13 درصد می‌رسیم اما باید ساختارهایش را آماده کنیم ساختارهایش هم به‌صورت سند کامل ارائه شده ما یک شورای راهبردی داریم درست است متولی بخش معدن دارد اداره می‌کند ما هم در درونش هستیم تمام ضعف‌ها در آنجا دیده شده تمام برنامه‌ها دیده شده اما با نگاه دولت است این عملیاتی و اجرایی باید شود بخش‌های نظارت بخش‌هایی که مزاحمت در بخش حکمرانی در بخش معدن می‌کنند این بخش‌ها بایستی مسائل و رویکردهایشان عوض شود تا ما بتوانیم طرح‌هایی که امروز در اختیار دولت است پهنه‌ها محدوده‌های معدنی بیاید واگذار شود به بخش خصوصی مطمئن هستم ما سال دوم برنامه هفتم توسعه می‌توانیم نقشش را کاملاً لمس کنیم در اقتصاد کشور.
بیشتر بخوانید

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1255940/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارگران مهمترین ابزار تحقق رشد اقتصادی 8درصدی

مخالفت شدید الازهر با طرح‌های کوچ اجباری از غزه

ادامه سیاستهای ضد مهاجر در دولت ترامپ/ دموکراتها واکنش نشان دادند

نقش آتش‌بس غزه از سوی اسرائیل/ حمله نظامیان این رژیم به النصیرات

آغاز اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی جدید

انتقاد تند سندرز از اظهارات ترامپ درباره فلسطینی‌ها

ادامه اسکان آوارگان غزه/ سوخت به منطقه وارد نشد

لغو سفر وزیر اسرائیلی به بروکسل به دلیل نگرانی از بازداشت

قابلیت جالب خودروی فولکس برای محافظت از سرنشین حین تصادف/ ویدئو

حمله به یک بیمارستان در شمال سودان/ سازمان ملل محکوم کرد

علت کندی سرعت اینترنت در کشور اعلام شد

سفر هیاتی از حماس به قاهره/ تحولات اجرای توافق آتش‌بس بررسی می‌شود

راه‌اندازی میز کشورهای حوزه خلیج فارس در اتاق بازرگانی آبادان

15 مصدوم در برخورد اتوبوس و مینی‌بوس در جاده گرمسار-تهران

حقوق 25 میلیونی در تهران

یزد در مسیر تحول؛ توسعه انرژی پاک و گردشگری معدن

ادامه خشونت‌ها در کنگو/ درخواست مقام سازمان ملل برای توقف درگیری‌ها

پیام ویژه رئیس‌جمهوری چین به «لوکاشنکو»

نتانیاهو به آمریکا سفر می‌کند

دستمزد 1404 با شیوه جدید تعیین می شود؛ خبر خوش برای رانندگان تاکسی اینترنتی

پاسخ محکم اروپا به ترامپ

ورود پلیس امنیت اقتصادی به فروش برخط طلای آب شده

یزد؛ استان ششم در بهبود فضای کسب و کار

قمار کرملین در شام / چرا رویای تزار نقش بر آب شد؟

پذیرش سفیر سوئد در تهران پس از یک سال و نیم

ابعاد جدید طرح ترامپ برای کوچ اجباری ساکنان غزه افشا شد

کالابرگ الکترونیکی برای نیازمندان

همتی مشکلات اقتصادی را به FATF گره زد

خبر مهم وزیر تعاون درباره طرح کالابرگ

تسلیت‌گویی عارف به چمران

پزشکیان بر استفاده از هوش مصنوعی در حوزه پزشکی تاکید کرد

ترامپ ساختار ارتش آمریکا را تغییر می‌دهد

بازگشت دوباره تعرفه واردات خودرو به 100 درصد

افزایش رصد پلیس امنیت بر سایت های فروش طلا

فدراسیون ایران رکوردشکنی مریم طوسی را قبول نکرد!

آغاز ماموریت کمک اتحادیه اروپا برای گذرگاه رفح

قیمت لیر ترکیه و درام رنج شد

وعده ترسیم مدل جامع همکاری ایران و ترکیه در بخش حمل‌ونقل

رسانه عبری از احتمال طلاق همسر نتانیاهو از وی پرده برداشت

توضیح دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره واگذاری دبیری ستاد تعلیم و تربیت

صندوق‌های طلا مجاز به سرمایه گذاری در گواهی سپرده نقره شدند

استقبال سوریه از تصمیم اتحادیه اروپا برای لغو تحریم‌ها علیه دمشق

وزیر به اپراتور‌ها درباره سرعت اینترنت هشدار داد

مجموعه های اقتصادی در کنار اقدامات مثبت، باید کار فرهنگی را هم سرلوحه برنامه های خود قرار دهند

جریمه حق‌بیمه شخص ثالث بنابر شرایطی، بخشیده شد

پیامدهای عقب‌نشینی نکردن اسرائیل متوجه سازمان ملل، آمریکا، فرانسه و ... می‌شود+ فیلم

مربی دروازه‌بانان پرسپولیس قراردادش با این باشگاه را فسخ کرد

تغییر پارادایم انرژی در ایران تبیین شد

پیامدهای عدم عقب نشینی رژیم صهیونیستی متوجه سازمان ملل، آمریکا، فرانسه و ... می‌شود + فیلم

تسلیت‌گویی قالیباف در پی درگذشت برادر مهدی چمران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی