بازار آریا

آخرين مطالب

نیم نگاهی به رویکردهای احتمالی ترامپ در عرصه سیاست خارجی اقتصاد ایران

نیم نگاهی به رویکردهای احتمالی ترامپ در عرصه سیاست خارجی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - برنا - گروه بین الملل: انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رییس جمهور ایالات متحده، آینده نظام بین الملل را با اما و اگرهای بسیاری مواجه کرده است.
سید علیرضا بهشتی، روزنامه نگار و استادیار دانشگاه نوشت: سیاست خارجی ترامپ در 4 سال پیشین ریاست جمهوری او نشانی از رویکرد‌های جمهوریخواهان و دموکرات‌ها نداشت و به عبارت دیگر ترامپ با رویکردی ملی گرایانه بزرگترین رقیب ایالات متحده را چین می‌دانست که این رویکرد به تقابل اقتصادی چین و ایالات متحده در زمینه تعرفه‌های تجاری کالا‌های چینی هم منجر شد.
مساله دیگر برای ترامپ افزایش بودجه نظامی ناتو برای تامین امنیت کشور‌های عضو بود که این موضوع هم به واگرایی میان ایالات متحده با آلمان، کانادا و فرانسه منجر شد.
خروج ترامپ از معاهده پاریس و خروج ایالات متحده از شورای حقوق بشر سازمان ملل در زمان او نیز در کنار موارد یاد شده نشان داد ترامپ به دنبال ایجاد نوعی سیاست خارجی متفاوت در ایالات متحده است که یکجانبه گرایی را به همراه دارد. بدون اینکه در این زمینه دکترین خاصی داشته باشد یا بر مبنای رویکرد مشخصی در حوزه سیاست خارجی عمل کند.
ریشه این موارد به نگرش اقتصادی وی به تعامل یا تقابل با بازیگران تاثیر گذار در عرصه بین الملل باز می‌گردد. اما نکته بنیادین در سیاست خارجی دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ، (طبق سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های وی) که مشابه دوره پیشین است، نهادینه شدن رویکرد‌های اقتصادی وی در حوزه سیاست خارجی با تمرکز بر چین است و مانند دوره پیشین گویا خاورمیانه برای او برخلاف سیاستمداران کهنه کار جمهوری خواه و دموکرات در اولویت اول نیست که البته اینکه در مقام عمل به صورت عینی نمود پیدا کند یا نه نیاز به زمان دارد.
این نگرش نشان می‌دهد خاورمیانه حتی کمتر از دور پیشین ریاست جمهوری وی برای او اهمیت دارد و البته بر خلاف رویکرد دموکرات‌ها که نگرشی هژمونیک نسبت به خاورمیانه دارند و مسائلی مانند حقوق بشر را دستاویز مداخله در این منطقه می‌کنند، بیشتر نگرانی ترامپ معطوف به مساله مهاجرین غیر قانونی، کنترل مرزها، کاهش مالیات و اصلاح اقتصادی در ایالات متحده است. مساله‌ای که البته می‌تواند میان او و برخی از راست‌ها و نو محافظه کاران و از سوی دیگر لیبرال‌ها در دو حزب جمهوری خواه و دموکرات در زمینه تعریف مفهوم قدرت در عرصه بین الملل اختلاف ایجاد کند.
این رویکرد ترامپ از یک سو ایجاد کننده فرصت‌های دیپلماتیک و حرکت به سمت همگرایی با بازیگران تاثیر گذار در عرصه بین الملل و تمرکز بر تعریف قدرت بر مبنای مؤلفه‌های اقتصادی و نظامی است و از سوی دیگر ایجاد کننده یک تهدید میان مدت برای اتحادیه اروپا و چین در زمینه کاهش تعاملات اقتصادی و نظامی است.
اگر از مسأله حمایت از اسرائیل که نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم ایالات متحده با هر رییس جمهوری نسبت به آن منفعل باشد بگذریم، چرخش سیاست خارجی ایالات متحده در خاورمیانه از سوی ترامپ، نسبت دوره ریاست جمهوری بایدن در چهار سال پیش رو، می‌تواند فرصتی برای کاهش واگرایی میان بازیگران اصلی منطقه مانند ایران، ترکیه و عربستان فراهم کند.
اینکه ترامپ خود را متعهد به حل بخران‌های اقتصاید ایالات متحده می‌داند و در قالب ترامپیسم که زاییده اندیشه‌های خود اوست، رویکرد‌های ایدئولوژیک نسبت به خاورمیانه را بر مبنای مولفه قدرت که هم در دیدگاه دموکرات‌ها و هم جهموری خواهان، مؤلفه مشترک رویکرد‌های رئالیستی و نئو رئالیستی است، در برابر اصلاح ساختار‌های اقتصادی ایالات متحده در قالب توجه به سیاست داخلی دولت فدرال، کنار می‌گذارد، می‌تواند بستری باشد برای افزایش تقویت همگرایی میان بازیگران یاد شده در منطقه؛ چرا که هر سه کشور یاد شده در زمینه تعامل با چین و روسیه دارای اشتراکات زیادی هستند و از سوی دیگر از نظر سیاست خارجی منطقه‌ای بیش از پیش به هم نزدیک شده‌اند. اشتراکات دینی و فرهنگی نیز که میان این کشور‌های تاریخی کهن دارد. البته نمی‌توانیم در کنار این بازیگران، نامی از قطر و مصر نبریم. شاید دو نمونه بارز در زمینه افزایش تقویت روابط دیپلماتیک میان ایران، مصر و عربستان دیدار رییس جمهور در اجلاس بریکس با «السیسی» و محکوم کردن تجاوز اسرائیل به ایران از سوی عربستان به عنوان یکی از اولین دولت‌های منطقه‌ای در این زمینه باشد. در حوزه روابط با ترکیه و قطر هم که با همه فراز و فرودها، چالش مهم و عمیقی را در تاریخ روابط دو کشور نمی‌بینیم.
کوتاه اینکه، شاید در رویکرد سیاست خارجی ترامپ نوعی واقع گرایی ساختاری تدافعی را مشاهده کنیم که مؤلفه قدرت و بر مبنای آنارشی در نظام بین الملل در آن مشاهده می‌شود، اما همانطوری که پیشتر ذکر شد، حداقل آنگونه بر مبنای سخنان و دیدگاه‌های وی در دوره جدید ریاست جمهوری اش نمایان است، نمی‌توانیم او را یک نئو رئالیسمی بدانیم که تامین قدرت را به عنون مولفه‌ای سخت و تاثیر گذار در عرصه بین الملل بر مینای آنارشی موجود در نظام بین الملل (آنگونه که کنت والتز مطرح کرده است) می‌داند، حتی وی را نمی‌توانیم نئو لیبرالیسمی بدانیم که متکی بر همگرایی میان سازمان‌ها و نهاد‌ها در حوزه‌های اقتصادی است. ترامپ را می‌توانیم زاینده یک رویکرد جدید به نام «ترامپیسم» بدانیم که فارق از هر تقسیم بندی در حوزه نظریه‌های عرصه سیاست خارجی و روابط بین الملل بدون ایدئولوژی تعریف شده‌ای در سیاست خارجی، متفاوت‌تر از هر رییس جمهور ایالات متحده تا کنون، تقویت ایالات متحده را در اصلاح مشکلات اقتصادی و تقویت نیروی نظامی ایالات متحده با نگاه به ظرفیت‌های درونی کشور و بدون توجه به همکاری یا نبود همکاری بازیگران تاثیر گذار عرصه بین الملل دانست.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1250710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش یمن به توافق آتش‌بس در غزه

اسرائیل در حال ترک خاک غزه

دولت چهاردهم چند زن را منصوب کرد؟ + اینفوگرافیک

درخواست رئیس اتاق ایران از مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF

قیمت مبل‌های اقتصادی بازار + جدول

گزارش آماری از حراج های شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران

بخش دوم لایحه بودجه 1404 اواخر هفته در هیات دولت بررسی می‌شود

آیا خرید ارز ترامپ توصیه می‌شود؟

با هزینه یک جلسه ماساژ یک ساعته، ماساژور تفنگی دائمی بگیرید

تعیین قیمت بنزین سهمیه ای برای اصلاحات اقتصادی | قیمت بنزین لیتری 8 تا 10 هزار تومان می شود؟

استفاده از ظرفیت‌ها در رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار در کردستان

شوک ترامپ به اقتصاد ایران

اجلاس زنان راه ابریشم؛ بستری برای توسعه سرمایه گذاری در مشهد

کمبود برق به یکی از معضلات اصلی توسعه اقتصادی در گلستان تبدیل شده است

محل تبادل اسرای فلسطینی و نظامیان صهیونیستی + فیلم

آغاز انتقال اسرای صهیونیست به صلیب سرخ + فیلم

بخش دوم لایحه بودجه 1404 اواخر هفته در هیات دولت بر رسی می شود

شیب افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز کند شد؛ نیم سکه ثابت ماند

نفت‌نگار هفته

تلاش مستمر برای نهایی‌سازی الگوی ترمیم حقوق کارمندان رسمی کم‌سابقه نفت

تلاش مستمر برای بهبود حقوق کارمندان رسمی کم‌سابقه وزارت نفت

حباب سکه در کف سالانه قرار گرفت

جنگ غزه چقدر برای اسرائیل خرج برداشت؟

گامی رو به جلو برای رجیستری آیفون‌های مسافری

بزنگاه گواهی سپرده 30 درصدی

در آخرین هفته دی ماه بر اقتصاد جهان چه گذشت؟

انتقاد تسنیم از تصویب مجوز رجیستری آیفون

تشکیل کمیته ویژه‌ رفع ناترازی برق در دولت

مشهدالرضا (ع)؛ دروازه‌ای به سوی اقتصاد پویای ایران اسلامی

درخواست کمیته امداد از دولت برای افزایش تسهیلات اشتغال

توانمندی و مدیریت بیمه پاسارگاد در اوج

بانک‌های غیردولتی به تکالیف قانونی خود عمل کنند

کشف 60 هزار لیتر سوخت قاچاق در کیاسر

فرصت‌های سرمایه گذاری برای فعالان اقتصادی در مشهد فراهم است

شرط رهبر انقلاب برای حمله به اسراییل چه بود؟

عصبانیت ترامپ از فیلتر تیک‌تاک

سرلشکر باقری وارد اسلام‌آباد شد

تصاویر هوایی از بازگشت مردم به شمال غزه + فیلم

از خطرات شراکت‌های تجاری بکاهید: چرا باید شرکت تضامنی ثبت کنید؟

عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا با تصویب مجوز رجیستری آیفون زیر سوال رفت؟

ساکنان اردوگاه جبالیا به منازل ویران شده بازگشتند + فیلم

کردهای سوریه قربانی هم‌صدایی پنهان سلطان و جولانی می‌شوند

هوای خیلی سرد میهمان تهرانی‌ها می‌شود

تحلیلی از علت بحران ارزی و نوسانات قیمت دلار در ایران

جزئیات بازگشت بنز به ایران

آیفون 17 به خنک کننده مجهز می‌شود

اقتصاد سبز به حفظ محیط زیست مشهد کمک می‌کند

دختر سید حسن نصرالله: پدرم زنده نیست، شایعه نکنید

ابوالفضل گرمابی: جامعه از محل گران فروشی پایدار نمی‌ماند/ ارزش ریال در 20 سال حدود یک صدم شد/ مردم دیگر خود را صاحب اینجا نمی‌دانند

شالبافیان رئیس مرکز سرمایه‌گذاری و امور اقتصادی وزارت میراث شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی