رمزگشایی از خدعه اردوغان؛ رئیس جمهوری ترکیه چه خوابی برای کرسی ریاست دیده است؟
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - اقتصادنیوز : وبگاه The Cradle با انتشار یادداشتی مدعی شد: اکتبر 2024، دولت باچلی، رهبر حزب راست افراطی جنبش ملی گرای ترکیه (MHP) و متحد سیاسی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، بسیاری را با پیشنهادی غیرمنتظرهاش شگفت زده کرد.
ناظران مدعیاند که دولت آنکارا تلاش دارد تا کردهای داخل ترکیه به صلح دست یابند و بدین طریق بتواند مواضع کردهای سوری در سوریه را هدف حملاتش قرار دهد و مانع از آن شود که این گروه در ارتش سوریه تعریف شوند. به ادعای تحلیلگران، صلح با کردها در داخل به اردوغان فرصت میدهد تا با بازنگری قانون اساسی این کشور زمینه را برای بازگشتش به قدرت هموار ساخته و همزمان کنترل مواضع کردهای فراتر از خاک این کشور را در اختیار بگیرد.
به گزارش اقتصادنیوز، وبگاه The Cradle با انتشار یادداشتی مدعی شد: اکتبر 2024، دولت باچلی، رهبر حزب راست افراطی جنبش ملی گرای ترکیه (MHP) و متحد سیاسی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، بسیاری را با پیشنهادی غیرمنتظرهاش شگفت زده کرد.
او اخیرا مدعی شد که عبدالله اوجالان، عضو موسس حزب کارگران کردستان (پکک)، در صورت دست کشیدن از خشونت و انحلال این سازمان، میتواند به طور مشروط آزاد شود.
اوجالان که از سال 1999 در ترکیه زندانی است، مدتها نماد مقاومت کردها بوده است. علیرغم درخواستهای مداوم گروههای کرد برای آزادی یا کاهش مجازاتش، مقامات ترکیه هرگز پاسخ مثبتی ندادهاند.
چرخش تاریخی
ماه بعد، باحچلی پیشنهاد خود دوباره ارائه کرد و مدعی شد که نقشه راه ارائه شده توسط این چهره به عنوان راهحلی بالقوه برای درگیری چند دهه با شبه نظامیان کرد است و از حزب برابری و دموکراسی طرفدار کردها (DEM) خواست تا در گفتوگوهای مستقیم با اوجالان مشارکت داشته باشند.
اردوغان این ایده را تایید کرد و آن را یک "فرصت تاریخی" خواند. این پیشنهاد با تحولات سیاسی در سوریه همزمانی داشت؛ تحولاتی که در جریانش هیئت تحریرالشام (HTS) به رهبری ابومحمد الجولانی، بشار اسد، رئیس جمهور سابق را در 8 دسامبر پس از یک حمله غافلگیرکننده ظرف مدت دو هفته کنار گذاشت.
در این میان، حوادث سوریه و سقوط دولت بعث بشار اسد جایگاه منطقهای آنکارا را تقویت کرد. نمایندگان حزب برابری و دموکراسی خلق حامی کردها با اوجالان ملاقات داشتند و پس از آن دیداری بین اعضای این جریان و باحچلی برگزار شد. ترکیه اکنون آماده است تا از موضع تقویت شده خود برای مقابله با تهدید کردها در سوریه استفاده کند.
برای درک موضع ترکیه در قبال مسئله کردها، -به ویژه موضع این کشور در قبال نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) مورد حمایت ایالات متحده و روابط آن با پ ک ک،- بررسی نقاط عطف تاریخی درگیری ضروری است. این لحظات روابط بین دولت ترکیه و پکک را طی دههها خشونت و تلاشهای پراکنده صلح شکل داده است.
پ.ک.ک رسماً در 27 نوامبر 1978 در ناحیه لیسه استان دیاربکر تأسیس شد. بنیانگذاران آن، چهرههایی چون اوجالان، گروهی از دانشجویان مارکسیست بودند که از ایجاد یک دولت کردی مستقل شامل مناطق کردنشین در ترکیه، سوریه، عراق و ایران حمایت میکردند.
این دیدگاه با سیاستهای ترکیه که هویت جداگانه کردی را انکار میکرد و بیان فرهنگی کردی را محدود، در تضاد بود. کودتای نظامی 12 سپتامبر 1980 ضربه سختی به پ.ک.ک وارد کرد که در آن بسیاری از اعضا و رهبرانش دستگیر شدند. با وجود این شکست، پ.ک.ک اولین عملیات نظامی خود را در سال 1984 آغاز کرد و درگیری طولانی و خونین با دولت ترکیه را رقم زد.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر « قمار اردوغان با کارت کردها/ مذاکرات محرمانه آنکارا و اوجالان؛ شانس آخر توافق از دست رفت؟ » بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
-
يکشنبه ۳۰ دي ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۹:۰۷
-
۸ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1250688/