بازار آریا

آخرين مطالب

مهاجرت نخبگان فرار سرمایه‌هاست اقتصاد ایران

مهاجرت نخبگان فرار سرمایه‌هاست
  بزرگنمايي:

بازار آریا - شاخص‌ترین این افراد غالباً دارای رتبه‌های برتر در المپیادهای علمی بوده یا جزء نفرات برتر کنکور یا دانشجویان برجسته دانشگاه‌ها هستند.
بر اساس نظریه‌های رشد جدید، نقش نیروی کار بسیار ماهر و نخبه در ایجاد سرریزهای دانش و رشد اقتصادی بسیار تعیین‌کننده است. علاوه بر رشد اقتصادی، دستیابی به توان رقابتی بیشتر در بازارهای بین‌المللی نیز مستلزم به کارگیری و افزایش سرمایه انسانی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این بین مهاجرت نخبگان یکی از چالش‌هایی است که کشورهای زیادی از دیرباز با آن مواجه هستند و از آن به عنوان یکی از مسائل آسیب‌زا در کشورها یاد می‌شود. با خروج نخبگان از کشورهای در حال توسعه، توان تولید علمی و بنیه اقتصادی کشورهای مهاجرفرست تضعیف شده و مزیت‌های رقابتی این کشورها کاهش می‌یابد. کشورهای توسعه یافته نظیر ایالات متحده امریکا با وجود سرمایه‌­های عظیم و دانش فنی بالا، نخبگان را به سوی خود جذب کرده و از آنها به نحو مطلوب در ارتقای فناوری خود استفاده می‌کنند.
«تبدیل فرار مغزها به چرخش مغزها» یک هنر است
رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری، هنر یک کشور در حفظ نخبگان علمی را تبدیل فرار مغزها به چرخش مغزها عنوان کرد و افزود: مهاجران علمی ایران از سطح فرهیختگی و دلبستگی به وطن برخوردارند و اگر شرایط حضورشان و کاری که به آن عشق می‌ورزند در کشور فراهم شود، به طور قطع به وطن خود برمی‌گردند و اکنون، مسئله ما همین است.
مصطفی معین در گفت‌وگو با ایرنا درباره فرصت‌ها و تهدیدهای مهاجرت نخبگان علمی کشور به خارج از ایران گفت: مهاجرت از قدیم بوده و محدود به ایران نیست و در همه کشورها کم و بیش این مسئله وجود دارد و مهاجرت علمی می‌تواند هم جنبه تهدید و هم جنبه فرصت داشته باشد. اما نکته مهم در این است که مدیریت کشورها نگذارند تا فرصت‌های مهاجرت به تهدید تبدیل شود.
وزیر پیشین علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به جنبه فرصت مهاجرت علمی نخبگان پرداخت و گفت: افرادی مهاجرت می‌کنند تا با کسب آخرین دستاوردهای علمی و تکنولوژیک دنیا به کشور بازگردند و بیشتر به وطن‌شان خدمت کنند، این یک فرصت است، به شرطی که قدر آنها را بدانند و زمینه کار و فعالیت و رشد شغلی و علمی‌شان را فراهم کنند تا به کشور بازگردند. اما فرار مغزها تهدیدی برای مهاجرت علمی نخبگان و بدتر از آن فراری دادن مغزهاست که قابل دفاع نیست. منتها مهاجرت مغزها اگر به طور طبیعی انجام شود و فرد به قصد کمک به کشور بازگردد یا حتی اگر ساکن آن کشوری شده که زمینه فعالیت کاری او بیشتر فراهم است، به عبارتی فرصت خدایی برای شکوفا شدن استعدادهای درونی آن نخبه ایجاد می‌شود، می‌توان بدون بازگشت و از راه دور یا حتی از طریق رفت‌وآمد دستاوردها را انتقال دهد که این همان چرخش مغزهاست.
عضو پیشین شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به راهکار حل مسئله مهاجرت علمی نخبگان گفت: تغییر اصلاح نگرش مسئولان عالی کشور نسبت به علم، عالم، دانشگاه و مراکز علمی نخستین راهکار در این پدیده است. یعنی راه نجات کشور باید بر مبنای محوریت علم و تکنولوژی باشد، بیشترین سرمایه‌گذاری هم در آموزش و پژوهش و آموزش عالی کشور انجام شود و قدر سرمایه علمی کشور را هم دانست و زندگی متناسب با شان آنها را هم فراهم و پیشتیبانی کرد. اگر کشور قدر نخبگان در کشورش را داشته باشد، مهاجرت‌کنندگان بدون تردید به خانه خود باز می‌گردند چون نخبگان علمی با هم در ارتباط هستند.
معین در پاسخ به این پرسش که فکر نمی‌کنید با تشکل یک کانون نخبگانی فرا قوه‌ای می‌توان از ظرفیت نخبگان علمی مهاجر بیشتر در کشور استفاده کرد، گفت: این اقدام باید در سطح ملی انجام شود و سیستم حکومتی آن را سازماندهی کند. البته بنیاد ملی نخبگان را داریم اما برای استفاده بهینه از این ظرفیت باید شبکه علمی و پژوهشی و فناوری را در سطح ملی سازماندهی کنند. اگر این سازماندهی به طور شبکه‌ای انجام شود به تدریخ چرخش مغزها رخ می‌دهد. البته نهادهای مدنی مانند انجمن علمی اخلاق هم حاضر هستند در این مسیر همکاری لازم را با دولت داشته باشند.
نخبگان موتور محرکه توسعه‌یافتگی هستند
یک جامعه‌شناس با تاکید بر اینکه پدیده مهاجرت نخبگان در واقع به‌نوعی فرار سرمایه از یک کشور محسوب می‌شود گفت: یکی از موضوعاتی که طی چند دهه اخیر به‌عنوان معضل اصلی کشورهای در حال توسعه و حتی گروهی از کشورهای توسعه یافته نمود پیدا کرد مسئله جابه‌جایی مکانی نخبگان، اصحاب اندیشه، صاحبان تخصص و به‌عبارتی فرار مغزها است، این پدیده در جامعه ما پدیده‌ای نوپا است و در عین حال متاسفانه روند پیدایش این پدیده بسیار وسیع و رو به گسترش بوده به‌گونه‌ای که ایران را به یکی از مراکز اصلی صادرکننده سرمایه انسانی تبدیل کرده است.
محمدحسین رستمخانی ضمن بیان این مطلب در گفت‌وگو با ایسنا افزود: در واقع پدیده فرار مغزها نوعی فرار سرمایه از یک منطقه محسوب می‌شود؛ چرا که برای آموزش و به ثمر رسیدن نخبگان، دولت‌ها و سازمان‌هایی از کشور مبدا سرمایه‌گذاری می‌کنند تا بتوانند از منافع آنها بهره‌ای ببرند در حالی که با مهاجرت نخبگان تمام این سرمایه‌گذاری‌ها هدر می‌رود.
رستمخانی تصریح کرد: دلایل شکل‌گیری این پدیده در جامعه ما متعدد است و پژوهشگران بیش از هر چیزی معتقدند که فقدان فرصت‌های شغلی، فشارهای اجتماعی و سیاسی، وجود تورم رکودی و افزایش تحریم‌های اقتصادی از سوی قدرت‌های جهانی در طول سال‌های گذشته، از دلایلی است که جامعه ما را به سوی فرار مغزها سوق داده است، در کنار نیروی دافعه ناشی از این عوامل در کشور، نیروی جاذبه کشورهای مقصد را نیز نباید نادیده گرفت که از جمله آنها می‌توان به فرصت‌های شغلی گسترده‌تر، وجود اوقات فراغت و توازن میان شرایط کار با زندگی و خانواده، ارتقای تحصیلی رایگان میان دانشجویان و در نهایت کسب درآمد پایدار و مستمر اشاره کرد.
وی با تاکید بر اینکه موتور محرکه توسعه‌یافتگی در هر کشوری نتیجه عمل و فکر نخبگان است، تاکید کرد: معاشرت منطقی و سازمان‌یافته میان نخبگان فکری و ابزاری می‌تواند سرنوشت یک جامعه را تعیین کند، از این رو برای حفظ و نگهداشت نخبگان و متخصصان جامعه باید دیدگاهی در جامعه حاکم شود که در نتیجه آن تغییرات ساختاری، آموزش مردم و ایجاد تغییرات در وضعیت اقتصادی، اولویت برنامه‌های دولت قرار گیرد و هیچ کدام از این سرمایه‌های فکری دغدغه معیشتی و اقتصادی نداشته باشند.
سخن پایانی
بسیاری معتقدند کشورهای درحال توسعه و به ویژه کشورهایی که با فراوانی منابع طبیعی مواجه هستند برای از بین بردن شکاف فناوری مابین خود و کشورهای توسعه یافته باید با از بین بردن عوامل دافعه در داخل کشور شرایط را برای فعالیت مؤثر نخبگان فراهم کنند. تا کنون نیز الگوهای زیادی تلاش کردند تا بتوانند عوامل مؤثر بر مهاجرت نخبگان را شناسایی و نحوه اثرگذاری این مؤلفه‌ها را توضیح دهند. در این میان با توجه به اینکه نخبگان در کنار انواع سرمایه‌ها محسوب می‌شوند، انتظار می‌رود کشورها در گام نخست، تدابیری در جهت استفاده بهینه از تمامی سرمایه‌ها بیندیشند و پس از آن سیاست‌گذاری‌های لازم برای هدایت فعالان اقتصادی به سمت توجه بیشتر به انواع سرمایه‌ها از جنس دانش از جمله نخبگان اندیشیده شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1249932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت 97 درصدی ارز حاصل از صادرات شرکت ملی مس

ایجاد منطقه ویژه اقتصادی معدنی مشترک بین ایران و افغانستان

درگذشت قاضی مقیسه؛ رئیس شعبه 53 دیوان عالی کشور و قاضی محاکم سیاسی و اقتصادی | قاضی مقیسه چه کسی بود

200 تن کود شیمیایی قاچاق در ساری کشف صد

برگزاری مراسم معارفه سرپرست معاونت مالی و اقتصادی ایمیدرو با حضور آقاجانلو

تصمیم ترامپ برای تشدید قوانین مهاجرت

خبر جدید از ضارب قاضی مقیسه

نشست سران سه قوه در دفتر پزشکیان + عکس

با DBA مدیریت بازرگانی دانشگاه تهران، پیشگام تجارت بین‌الملل شوید

مهمانان تحلیف ترامپ؛ از سیاستمداران تا روسای شرکت‌ها

گام‌های نهایی برای امضای قرارداد توسعه میدان‌های نفتی کرکوک عراق

سهم اوپک از واردات سالانه نفت هند روی ریل افزایش

نحوه اعلام فهرست اسرای حماس و اسرائیل

دست رد سازمان سنجش به درخواست این کنکوری‌ها/ زمان برگزاری 2 آزمون تغییر نمی‌کند

تمدید مهلت ثبت‌نام در آزمون دستیاری

دستور ویژه دادستان کل کشور برای پیگیری ویژه حادثه تروریستی

فراخوان طرح‌های فناورانه ارتقای کیفی نفت‌کوره

فرزندان شهدا پیام آوران راه پدران شهید خود هستند

حمایت مالیاتی هدفمند در بودجه 1404

سرمایه‌هایی که هر روز آب می‌روند

نخستین بندر خشک کشور بهمن ماه در اصفهان کلنگ زنی می‌شود

مشکلات صنایع در شهرک‌های صنعتی باید حل و فصل شود

احیای راه ابریشم توسط بانوان؛ نقش تاریخی زنان در اقتصاد

نقش کلیدی زنان در اقتصاد و توسعه جامعه

زنگ خطر کاهش دستمزد حقیقی

بارش برف و باران در این استان جنوبی

فروشندگان این خودرو در لاک دفاعی فرو رفتند

معنای امضای توافق ایران و روسیه برای ترامپ

رکورد وام ازدواج و فرزندآوری بانکهای خصوصی شکسته شد

رئیس پلیس راه راهور فراجا تغییر کرد

نتیجه قرعه‌کشی طرح فرسوده ایران‌خودرو اعلام شد

حاشیه خبرساز رسانه‌های معاند درباره سفر رئیس‌جمهور به روسیه

سرپرست شرکت ملی نفت لیبی منصوب شد

ابتکار آلومینای ایران- جاجرم در حل چالش انرژی

دستاوردهای سفر قالیباف به اتیوپی چیست؟

استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی اتیوپی برای افزایش صادرات و تراز تجاری

رویکرد سیاست‌زده عضویت در FATF  را به کشمکش جناحی بدل کرد/ مولوی: به جای گران کردن‌ها ردیف‌های زاید بودجه را حذف کنید

دیدار و گفت‌وگوی معاون پارلمانی رئیس‌جمهور با استاندار زنجان

اعضای شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی منصوب شدند + اسامی

جزئیات سانحه سقوط بالگرد شهید رئیسی

چه کسی به سمت قاضی مقیسه تیراندازی کرد؟

زخمی شدن یک محافظ در حادثه تروریستی امروز + فیلم

ماجراهای ایلان ماسک با ایران چیست؟

تبعات عجیب تلافی شرکای تجاری آمریکا از افزایش 10 درصدی تعرفه‌ها

نتایج قرعه کشی طرح فرسوده ایران‌خودرو اعلام شد

ورود کمیسیون قضایی مجلس به ترور 2 قاضی

زمان پرداخت باقی‌مانده پاداش این فرهنگیان اعلام شد

تحلیف در فضای بسته

دو سناریوی بورسی در هفته حساس

تحریم‌ها عرضه نفت روسیه را به‌طور قابل‌توجی مختل می‌کند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی