بازار آریا

آخرين مطالب

آیا رهبر انقلاب به مبارزه بیش از اقتصاد پرداخته‌اند؟ اقتصاد ایران

آیا رهبر انقلاب به مبارزه بیش از اقتصاد پرداخته‌اند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - بررسی‌های علمی نشان می‌دهد که نقد اخیر علینقی مشایخی به رهبر معظم انقلاب اسلامی با شواهد و واقعیت‌ها سازگار نیست و ادعای او از نظر علمی تأیید نمی‌شود. - اخبار حوزه امام و رهبری -
به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، ابتدای هفته جاری بود که علینقی مشایخی کارشناس برنامه تلویزیونی «شیوه» اظهاراتی را مبنی بر اینکه اگر واقعاً ذهنیت توسعه در ایران جدی بود، به‌جای تمرکز بر موضوعاتی نظیر مبارزه و حمایت از مقاومت در منطقه، می‌بایست عمدتاً پیرامون مسائل اقتصادی سخن گفته می‌شد، مطرح کرد و مخاطب نقد خود را مستقیما رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار داد.
آقای علینقی مشایخی! نقد هم باید «شریف» باشد برهمین اساس، محسن ردادی پژوهشگر مسائل سیاسی و اجتماعی در یادداشتی که به صورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده، به راستی‌آزمایی اظهارات فوق پرداخته که متن این یادداشت به شرح زیر است:
«در برنامه تلوزیونی اخیر «شیوه» جناب آقای دکتر علینقی مشایخی، نقد محترمانه‌ای نسبت به رهبر انقلاب اسلامی ابراز کردند. عباراتی که ایشان در برنامه بیان کردند چنین بود: «شما اگر سخنرانی و مصاحبه‌های افرادی که در قدرت یا نزدیک قدرت بودند را تکست یا متنش را بگیری و ببینی جه کلمات و عباراتی زیاد در آن تکرار می‌شود، درسته که ما در اول هر سال شعار سال تولید و... می‌دهیم، اما مصاحبه و سخنرانی‌های افرادی که نزدیک به هسته قدرت هستند بیشتر چیست؟ من فکر کنم بیشتر متوجه مبارزه، مقابله با دشمن و فتنه و از این بحث‌هاست بیشتر و تمجید و تحسین مبارزینی که در خارج از کشور دارند کار می‌کنند». هرچند ایشان اسمی از رهبر انقلاب نبردند، اما مشخص بود که نقد ایشان به صورت مستقیم، رهبر انقلاب اسلامی را مخاطب قرار می‌دهد.
آقای مشایخی! امنیت و اقتدار را از توسعه حذف نکنید! به نظرم باید از این نقدها استقبال کرد. اولاً این نقدها که به شکل‌های مختلف در رسانه‌ها بیان شده و می‌شود نشان می‌دهد که در نظام جمهوری اسلامی هیچکس مصون از انتقاد نیست؛ دوم اینکه نقد و در پی آن ارزیابی باعث می‌شود که زحمت‌ها و فعالیت‌های افراد خدوم آشکار شود. سوم اینکه نقاط ضعف و خلأ‌هایی که تاکنون از دیده‌ها پنهان بود، آشکار می‌شود. به عنوان مثال، در این یادداشت می‌خواهم به این موضوع بپردازم که آیا واقعاً بسامد موضوع‌های «اقتصادی» در کلام رهبر انقلاب اسلامی،‌ کمتر از «مبارزه، مقابله با دشمن و فتنه و تمجید از مبارزان خارج از کشور» بوده یا خیر؟ و اگر چنین نبوده، چرا تصمیم‌سازان نظام حکمرانی از وجود چنین گزاره‌های کلان اقتصادی و مدیریتی در اندیشه رهبر انقلاب اسلامی بی‌خبر هستند؟
خوشبختانه جناب آقای دکتر مشایخی در نقد خود، روش راستی‌آزمایی ادعایشان را هم به صراحت بیان کرده‌اند. ایشان فرمودند که با تحلیل محتوای مصاحبه‌ها و سخنرانی رهبر انقلاب اسلامی مشخص شود که در این محتواها، اقتصاد بیشتر مورد توجه قرار گرفته یا بحث‌های مربوط به مبارزه و فتنه و محور مقاومت؟ با توجه به رهنمود ایشان، کلیدواژه‌های مرتبط با این دو موضوع را در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی بررسی کردم که در جدول زیر نتیجه بیان می‌شود.
در چارچوب پیشنهاد ناقد محترم، 12 کلیدواژه‌های مرتبط با «مبارزه»، «دشمن»، «فتنه»(و «اغتشاش») و تحسین مبارزان خارج از کشور(«فلسطین»، «حزب‌الله»، «یمن» و...) استخراج و با 12 کلیدواژه مرتبط با اقتصاد مقایسه شد. اعدادی که در جدول نوشته شده‌اند میزان بسامد این کلیدواژه‌ها را در بیانات رهبر انقلاب اسلامی از زمان حضور ایشان در جایگاه رهبری بیان می‌کند.


عبارت‌های مرتبط با فتنه و محور مقاومت
تکرار
عبارت‌های مرتبط با اقتصاد
تکرار
دشمن[1]
1659
پیشرفت
1141
مبارزه[2]
940
اقتصاد
990
فلسطین
562
تولید
535
حزب‌الله
206
ثروت
479
فتنه
165
سازندگی
439
یمن
122
توسعه
375
حماس
76
صادرات
301
سلیمانی[3]
61
بازار
285
اغتشاش
54
فقر
263
نصرالله
36
کارگر
221
هنیه
10
اشتغال
221
سنوار
4
سرمایه‌گذاری
218

مجموع
3895
مجموع
5468
 در جدول بالا، کلمات به ترتیب بسامد مرتب شده‌اند و جمع آنها نشان می‌دهد که رهبر انقلاب اسلامی، 3895 بار کلمات مرتبط با دشمن و تحسین مبارزان خارج از کشور و... را به کار برده‌اند و در مقابل 5468 بار کلمات مرتبط با اقتصاد را در سخنرانی‌های خود تکرار کرده‌اند. یعنی توجه ایشان به موضوع اقتصاد حدوداً 29 درصد بیش از توجه به موضوع‌های مرتبط با محور مقاومت است. بنابراین فرضیه و ادعای آقای دکتر مشایخی ابطال می‌شود که فرمودند:«من فکر کنم[کلام رهبر انقلاب] بیشتر متوجه مبارزه، مقابله با دشمن و فتنه و از این بحث‌هاست بیشتر و تمجید و تحسین مبارزینی که در خارج از کشور دارند کار می‌کنند». علاوه بر بررسی آماری، برای صحت‌سنجی ادعای جناب دکتر مشایخی از هوش مصنوعی نیز کمک گرفتم. بر اساس بررسی کلان‌داده‌ها، رهبر انقلاب اسلامی به موضوع‌های اقتصادی توجه ویژه‌ای داشته‌اند. به عنوان مثال، در سال‌های 1398 تا 1402، 30 تا 40 درصد از سخنرانی‌های ایشان به مسائل اقتصادی اختصاص داشته است. در همین بازه زمانی، 15 تا 20 درصد از بیانات ایشان به موضوع‌های مربوط به محور مقاومت و مبارزه با سلطه‌طلبی قدرت‌های جهانی و صهیونیسم مرتبط بوده است. بنابراین با تحلیل کلان‌داده‌ها نیز مشخص می‌شود که تقریبا میزان توجه رهبر معظم انقلاب اسلامی به موضوع اقتصاد، تقریبا دو برابر موضوع‌های مرتبط با محور مقاومت است.
با توجه به این دو بررسی علمی که انجام شد، نقد دکتر مشایخی بر رهبر انقلاب اسلامی با شواهد و واقعیت‌ها سازگار نیست و از نظر علمی ادعای ایشان تأیید نمی‌شود. اما اجازه بفرمایید از منظری دیگر به موضوع نگاه کنیم. دکتر مشایخی، در تمام دوران پس از انقلاب اسلامی محل مشورت اقتصادی و مدیریتی در بالاترین سطوح بوده‌اند و ایشان در کارنامه خود مقام مشاور چند وزیر اقتصادی(مسکن، صنایع، نیرو و..) و سابقه عضویت در شورای عالی اداری با حکم رییس‌جمهور روحانی را دارند. اگر ایشان در مورد اندیشه‌های اقتصادی رهبر انقلاب اسلامی تا این اندازه غفلت دارند که حتی تخمین درستی از آن نداشته و تصور می‌کنند که تمام اندیشه و راهبردهای اقتصادی رهبر انقلاب اسلامی در شعار سال خلاصه شده، در این صورت بر اساس چه اصولی به وزرا و دستگاه مدیریتی کشور مشاوره داده شده است؟ بررسی‌های این یادداشت نشان می‌دهد که رهبر انقلاب اسلامی در بیان اصول و سیاست‌های اقتصادی کشور، کوتاهی نکرده‌اند. اما وقتی مشاور والامقام و استادی همچون دکتر مشایخی از این محتواها بی‌خبر هستند، می‌توان چنین نتیجه گرفت که در این سه دهه، دستگاه اجرایی و دولتی کشور، با اصول و راهبردهای دیگری هدایت شده است. اغلب تصمیم‌سازان در نظام جمهوری اسلامی تحصیل‌کرده دانشگاه‌های غربی هستند. مثلا جناب آقای دکتر مشایخی، از دانشگاه ام‌آی‌تی فارغ‌التحصیل هستند و قاعدتاً در نظریات خود متأثر از همان اندیشه‌هایی هستند که در آن دانشگاه آموخته‌اند. وضعیت امروز نظام اقتصادی و حکمرانی را باید حاصل همان اندیشه‌هایی دانست که این بزرگواران در آن کشورها آموخته‌اند و به نظام حکمرانی ارائه می‌کنند، نه نتیجه راهبری رهبر معظم انقلاب اسلامی.
برداشتی که من از سخنان دکتر مشایخی داشتم این بود که مشاوران و سیاست‌گذاران نظام مدیریتی و اقتصادی کشور، به صورت کلی از نظرات و رهنمودهای رهبر انقلاب اسلامی بی‌خبر هستند. بی‌خبری به معنای این است که هرگز این اندیشه‌ها به مرحله اجرا نمی‌رسند. این یعنی نظام حاکمیتی در سطوح مختلف تصمیم‌گیری‌های کلان و جزئی از اندیشه رهبران انقلاب اسلامی اشراب نمی‌شود. آنگاه این پرسش‌ها مطرح می‌شود که چه اندیشه کلانی بر نظام اقتصادی و مدیریتی کشور حاکم است؟ وضعیت امروز اقتصاد و مدیریت کشور، حاصل کدامین اندیشه است؟ و چرا تا این اندازه مشاوران و تصمیم‌سازان از اندیشه رهبران انقلاب اسلامی منقطع هستند؟ اگر تا این حد از اندیشه‌های رهبران انقلاب اسلامی بیگانه هستند، در جایگاه سیاست‌گذاری برای جمهوری اسلامی ایران چه می‌کنند؟»
[1] هرچند تعدادی از کاربردهای کلمه دشمن در کلام رهبر انقلاب، متفاوت بود، اما آمار همه آنها ثبت شد. مثلا جایی رهبر انقلاب کلمه دشمن را چنین به کار می‌برند: «آن دشمن درونی چیست؟ آن دشمن درونی عبارت است از بی‌انگیزگی، ناامیدی، بی‌حالی، بی‌نشاطی‌، تنبلی؛ اینها دشمن ما است. ... این شد دشمن.»
[2] در برخی موارد، کلمه مبارزه به معنای جنگ با استکبار به کار نرفته و مثلا در معنای «مبارزه با کرونا» به کار رفته است. با این حال تمام جملاتی که در آن «مبارزه» به کار رفته بود در اینجا احصاء شده است. بنابراین، آمار شامل انواع و اقسام مبارزه(مبارزه با نفس،‌ مبارزه با فساد، مبارزه با کرونا و...) هست.
[3] شهید سلیمانی، سرباز وطن بوده‌اند. اما از آنجا که فعالیت‌های ایشان در خارج از مرزهای جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گرفته، به نظرم مصداق فرمایش دکتر مشایخی قرار می‌گیرند و می‌توانند به عنوان مبارزان خارج از کشور هم لحاظ شوند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1248295/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه روسیه تحریم‌های جدیدی وضع کرد

وام بانکی 70 میلیون تومانی؛ بدون ضامن و سپرده!

سخنگوی صنف جایگاه‌داران سوخت: امکان ندارد مردم عادی بتوانند این حجم از سوخت قاچاق کنند

احتمالا توافق غزه امشب امضا می‌شود

وزیر اقتصاد: به زودی خبرهای خوبی درباره خصوصی‌سازی می‌شنویم

فرزاد حسنی به دوبلاژ سیما رفت

موافقت حماس و جهاد اسلامی با توافق آتش‌بس در غزه

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز چهارشنبه 26 دی 1403+ جدول

امکان ثبت نام برخی پذیرفته‌شدگان کنکور 1403 در دانشگاه‌ها فراهم شد

عقب نشینی در روز آخر

تامین نهاده‌های تولید برای کالاهای ماه رمضان و نوروز

خودروی چینی در کشور عربی 700 میلیون، در ایران 2.5 میلیارد!

همتی: اخبار خوب خصوصی سازی در راه است

پزشکیان به یک تندیس ادای احترام کرد

عارف یک مصوبه ابلاغ کرد

برگزاری هفدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و بلاروس

عراق برای پایان دادن واردات گاز از ایران با بریتانیا قرارداد نفتی عظیم امضا می‌کند

ایجاد تعرفه ترجیحی برای برخی محصولات بین ایران و تاجیکستان

ضرورت تکمیل کریدور ارس در 2 محور جاده‌ای و ریلی

کالاهایی ایرانی از بالاترین استانداردهای بین‌المللی برخوردار هستند

واریز حقوق بازنشستگان از سر گرفته شد

تامین نهاده‌های تولید برای تولیدات کالاهای ماه رمضان و نوروز

مهلت ثبت نام تکمیل ظرفیت رشته‌های کاردانی دانشگاه‌ها تمدید شد

ارمنستان لغو معاهدات دوجانبه با روسیه را تکذیب کرد

حریق خودرو در این جاده 2 کشته و زخمی برجای گذاشت

اسرائیل جنوب سوریه را هدف حمله پهپادی قرار داد

تداوم کاهش نرخ دلار و طلا در بازار

اعمال تعرفه سنگین بر کالاهای وارداتی در عربستان

پایان حفاری نخستین چاه افقی میدان رشادت

دیدار اردوغان با نخست‌وزیر این کشور

بازار طلا در بلوکه سنگین

وعده همتی درباره رویه خصوصی‌سازی‌ها

ارتش اسرائیل خواستار تخلیه این منطقه در شمال نوار غزه شد

اصلاح آیین‌نامه معاملات «هلدینگ خلیج‌فارس» با رویکرد حمایت از ساخت داخل ابلاغ شد/ تولیدکنندگان داخلی به رعایت همه استانداردها و زمان‌بندی متعهد باشند

آیین گرامیداشت پدران آسمانی و تجلیل از پدران گرامی شهدا در اردبیل برگزار شد

همتی: رویه خصوصی‌سازی‌ها اصلاح خواهد شد

پزشکیان وارد دوشنبه شد؛ تقویت روابط اقتصادی ایران و تاجیکستان

اتاق بازرگانی نماد بخش خصوصی است

عدم توجه به اقتصاد، تبعات ناگواری برای جامعه دارد

قمار خطرناک سیاست گذار پولی| آیا بانک مرکزی به سمت انبساط پولی حرکت خواهد کرد!؟

معاهده جامع همکاری با روسیه جهش بسیار خوبی در همکاری‌های اقتصادی ایجاد می‌کند

آینده بورس به کدام سو می رود؟ / نظر کارشناسان درباره آینده بورس بعد از ترامپ

مصائب بازرگانی؛ از مانع‌تراشی بانک‌ها در اعطای تسهیلات تا حذف قیمت‌گذاری

قالیباف فردا به اتیوپی می‌رود

مخالفت عراق با هرگونه مداخله خارجی در امور سوریه

خبر مهم فرزین درباره بازار فوروارد و سلف‌فروشی ارز

جنایات جدید اسرائیل در غزه ده‌ها شهید برجای گذاشت

آمادگی ایران برای توسعه مراودات اقتصادی و فرهنگی با تاجیکستان

قیمت خودرو در بازار امروز؛ با دو میلیارد کدام خودرو خارجی را بخریم؟

خودروی هاچبک BMW 120i به ایران وارد شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی